معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۳۰- ۱۰:۴۸

اخبار اقتصادی زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا در هفتۀ چهارم تیر ماه ۱۴۰۴ مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشورها به شرح زیر ارائه می‌گردد.

زیمبابوه

قرارداد زیمبابوه با شرکت استرالیایی برای ساخت پالایشگاه پلاتینیوم

به گفته والتر چیدهاکوا، وزیر معادن زیمبابوه، دولت این کشور جنوب آفریقا، قراردادی را با یک شرکت استرالیایی برای ساخت یک پالایشگاه پلاتین به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار امضا کرده است. چیدهاکوا بیان داشت که بازوی معدنی دولت، شرکت توسعه معادن زیمبابوه، ۳۰ درصد از این پالایشگاه را در اختیار خواهد داشت، شرکت خصوصی استرالیایی Kelltech نیز ۴۹ درصد از آن را در اختیار خواهد داشت و مابقی سهام در اختیار یک شرکت محلی زیمبابوه‌ای به نام Golden Sparrow خواهد بود.

خبرگزاری رویترز به نقل از کیت لیدل، مدیر کلتک، گزارش داد که این پالایشگاه با استفاده از فناوری جدیدی ساخته خواهد شد که هزینه‌ها و زمان ساخت را کاهش می‌دهد. حدود دو سال پیش، دولت زیمبابوه مالیات ۱۵ درصدی بر صادرات سنگ معدن پلاتین خام وضع کرد تا شرکت‌ها را مجبور به فرآوری محلی کند. این مالیات پس از موافقت شرکت‌های معدنی برای حمایت از فرآوری پلاتین محلی، به حالت تعلیق درآمد.

https://www.freightnews.co.za/article/zimbabwe-signs-global-deal-for-platinum-refinery

احیای ۳۰۰ میلیون دلاری معادن زیمبابوه

شرکت نامیب مینرالز (شرکت فراملیتی معدنی آفریقایی آمریکایی) از یک طرح سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیون دلاری برای احیای دو معدن طلای تعطیل‌شده در زیمبابوه خبر داده است. این تزریق سرمایه قابل توجه، معادن مازو و ردوینگ را که به ترتیب از سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ غیرفعال بوده‌اند، هدف قرار می‌دهد. تصمیم استراتژیک این شرکت در بحبوحه تحلیل‌های مطلوب قیمت طلا و بهبود شرایط اقتصادی در زیمبابوه گرفته شده است که نشان‌دهنده اعتماد دوباره به بخش معدن این کشور است. به گفته ابراهیما تال، مدیر اجرایی نامیب مینرالز، «علاقه سرمایه‌گذاران به نزدک بسیار خوب بوده است» که نشان‌دهنده استقبال مثبت بازار از برنامه‌های توسعه این شرکت است. این سرمایه‌گذاری نشان دهنده یکی از بزرگترین تعهدات اخیر به صنعت طلای زیمبابوه است و می‌تواند تولید طلای این کشور را در سال‌های آینده به طور قابل توجهی افزایش دهد.

https://discoveryalert.com.au/news/namib-minerals-zimbabwe-mines-restart-2025-plan/

افزایش تولید و صادرات کنجد در زیمباوه

همزمان با درخواست‌ کشورهای ترکیه، هند و چین، صادرات کنجد به طور فزاینده‌ای به عنوان یک محصول صادراتی با توان ارز آوری بالا به خارج از زیمباوه افزایش یافته است. خرید کنجد از ابتدای فصل برداشت تا کنون به بیش از ۲ هزار تن رسیده است.

https://www.heraldonline.co.zw/sesame-sales-surpass-2-million-kg-as-international-demand-soars/

آغاز بازسازی جاده استراتژیک بولاوایو-ویکتوریا فالز

وزارت حمل و نقل و توسعه زیرساخت‌های زیمبابوه اعلام کرد که از روز دوشنبه، ۱۴ ژوئیه ۲۰۲۵، ترافیک در امتداد جاده بولاوایو-ویکتوریا فالز به مسیرهای انحرافی تعیین‌شده هدایت خواهد شد تا کارهای ضروری و انجام و نوسازی انجام شود. جاده بولاوایو-آبشار ویکتوریا یک کریدور حمل و نقل حیاتی است که زیمبابوه را به همسایگان منطقه‌ای مانند زامبیا، بوتسوانا و نامیبیا متصل می‌کند. این جاده هم از جابجایی کالا و هم از هزاران گردشگر محلی و بین‌المللی که به آبشار نمادین ویکتوریا می‌روند، پشتیبانی می‌کند. با این حال، در سال‌های اخیر، این جاده مملو از چاله‌ها، شانه‌های فرسوده و خطوط باریک ناامن شده است و درخواست‌های گسترده‌ای را برای تعمیر فوری برانگیخته است. در همین حال، ساخت و ساز در پروژه احیا و ارتقاء جاده حراره-چیروندو در منطقه ماکوتی نیز در حال انجام است.

https://www.heraldonline.co.zw/byo-vic-falls-road-rehab-begins-2/

آغاز تولید یک ماده معدنی کمیاب و با ارزش بالا در زیمبابوه

شرکت سینومین بیکیتا مینرالز (Sinomine Bikita Minerals)، بزرگترین شرکت معدنی تولید و بهربرداری از معادن لیتیوم زیمبابوه، قرار است تولید تجاری پلوسیت -یک ماده معدنی بسیار نادر حاوی سزیم، عنصری که در کاربردهای با دقت بالا در صنایع مختلف‌ با فناوری پیشرفته استفاده می‌شود- را آغاز کند. پلوسیت (Pollucite) یک ماده معدنی زئولیت است که حاوی مقادیر معتنابهی عنصر سزیم است و برای اولین بار استخراج تجاری آن در زیمبابوه و احتمالاً در کل قاره آفریقا انجام می‌شود.

این معدن متعلق به چین، ساخت یک کارخانه فرآوری پلوسیت در سایت بیکیتا در استان ماسوینگو را نیز به پایان رسانده است. انتظار می‌رود این کارخانه ماهانه بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ تن پلوسیت تولید کند؛ قیمت این ماده معدنی در بازار جهانی در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ دلار در هر تن است. تولید پلوسیت نتیجه بخشی از سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیون دلاری حمایت از تولید باتری لیتیومی، در زیمبابوه است. ماده معدنی (پولوسیت) حاوی سزیم عنصری است که در ساخت مواد منفجره نیز استفاده می‌شود و در صنعت استخراج نفت هم کاربرد دارد. پولوسیت یک ماده معدنی نادر است. این اولین کشف از این نوع در زیمبابوه و کل آفریقا است و شرکت Sinomine Bikita Minerals ماهانه حداکثر ۳۰۰ تن پلوسیت تولید خواهد کرد. شروع تولید پلوسیت در حالی است که ساخت یک کارخانه سولفات لیتیوم ۵۰۰ میلیون دلاری جهت غنی‌سازی لیتیوم نیز هم‌زمان با آن آغاز شده است،. این کارخانه در راستای دستورالعمل دولت برای توقف صادرات لیتیوم خام تا ژانویه ۲۰۲۷ است.

https://www.heraldonline.co.zw/bikita-minerals-begins-production-of-rare-high-value-mineral

بوتسوانا

اجبار بوتسوانا به کاهش ارزش پول ملی (پولا) در نتیجه کاهش فروش الماس

مقامات ارشد مالی بوتسوانا اعلام کردند که به خاطر کاهش شدید قیمت الماس در بازارهای جهانی مجبور هستند ارزش پول ملی را به میزان ۲.۷۶ درصد کاهش دهند. این کشور که رژیم نرخ ارز انعطاف‌پذیری را اجرا می‌کند که هر دو سال یکبار مورد بررسی قرار می‌گیرد، پولا را به سبد ارزی شامل راند آفریقای جنوبی متصل می‌کند. این تعدیل جدید -که از کاهش ارزش ۱.۵۱ درصدی تعیین‌شده در دسامبر ۲۰۲۴ بیشتر است- با هدف افزایش رقابت‌پذیری محصولات محلی و مهار تقاضای فزاینده برای ارز خارجی انجام می‌شود. با وجود اینکه بوتسوانا به عنوان یکی از پایدارترین اقتصادهای آفریقا شناخته می‌شود، تولید ناخالص داخلی آن در سال ۲۰۲۴ به دلیل کاهش شدید صادرات الماس، که ستون فقرات اقتصاد آن را تشکیل می‌دهد، ۳ درصد کاهش یافت. آقای سیمونو، وزیر امور مالی بوتسوانا در این باره بیان داشت تحت فشار شدیدی هستیم و پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۵ نیز شاهد کاهش بیشتر ارزش پول ملی باشیم.

https://africa.dailynewsegypt.com/botswana-devalues-pula-amid-global-diamond-market-slump/

تأکید مجدد رییس جمهور بوتسوانا بر ضرورت ایجاد تنوع در اقتصاد

همزمان با کاهش قابل ملاحظه فروش الماس زیمبابوه، آقای بوکو، رییس جمهور این کشور از تمام دستگاه‌های این کشور خواست ایده‌های برجسته برای تسریع به تنوع بخشی به اقتصاد این کشور را در نظر بگیرند. وی اظهار داشت بوتسوانا باید پس زمینه اقتصادی خود را مجددا شکل دهد و به سمت توسعه پایدار حرکت کند. بدون ایجاد تنوع در اقتصاد، شهرت بوتسوانا به ثبات اقتصادی خدشه دار خواهد شد و ما باید این تصویر از بوتسوانا را حفظ کنیم.

رئیس جمهور این اظهارات را در رویدادی بیان کرد که همزمان با راه‌اندازی وب‌سایت «فراخوان ایده‌ها» برگزار شد. این وب‌سایت بخشی از یک کمپین چهار هفته‌ای سراسری است که از پروژه‌های جسورانه و مقیاس‌پذیر، اصلاحات بخش دولتی و پیشنهادهای تأثیرگذار برای حمایت از این برنامه دعوت می‌کند. اقتصاد بوتسوانا در سال‌های اخیر همچنان در حال کاهش شتاب خود بوده و در سال ۲۰۲۳ رشد ۳.۲ درصدی را ثبت کرده است، اما پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۴ با انقباض ۳.۱ درصدی مواجه شود که ناشی از تضعیف تقاضای جهانی برای الماس و کاهش تولید است. طبق به‌روزرسانی بانک جهانی در ماه آوریل، صادرات الماس بیش از ۹۰ درصد از کل صادرات این کشور را تشکیل می‌دهد. این به این معناست که اقتصاد این کشور مبتنی بر صادرات الماس است.

https://africa.cgtn.com/botswana-launches-economic-transformation-program-to-diversify-economy

افزایش واردات برق بوتسوانا در سه ماهه اول 2025 

بر اساس گزارشی در روزنامه بوتسوانا گزت، واردات برق بوتسوانا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵، در بحبوحه کاهش شدید تولید محلی ناشی از مشکلات عملیاتی در نیروگاه‌های کلیدی، ۴۰.۸ درصد افزایش یافت. این کشور بین ژانویه و مارس ۲۰۲۵، بیش از ۵۷۷ هزار مگاوات ساعت (MWH) برق وارد کرد که افزایش چشمگیری نسبت به ۴۱۰ هزار مگاوات ساعت وارداتی در مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ است. این افزایش وابستگی به منابع برق خارجی، چالش‌های مداوم در تولید انرژی داخلی و هدف این کشور برای دستیابی به خودکفایی انرژی را برجسته می‌کند.

https://www.firstpost.com/world/africa-news-live-updates-cholera-outbreak-in-zimbabwe-spreads-to-eight-districts-continents-food-import-bill-explodes-alpha-liveblog-alpha-liveblog-13906384.html

زامبیا

تداوم چالش کمبود برق در زامبیا

اندرو چیبویه، شریک ارشد شرکت پرایس واترهاوس کوپرز در بخش کشوری، می‌گوید رشد اقتصادی زامبیا به دلیل چالش‌های مداوم در حوزه برق همچنان دشوار خواهد بود. با این حال، چیبویه می‌گوید چشم‌انداز اقتصادی زامبیا برای امسال خوش‌بینانه‌تر است و چشم‌انداز مثبت کشاورزی و عملکرد بسیار بهتر بخش معدن را به همراه دارد. چیبویه بیان داشت که زامبیا در سال ۲۰۲۴ با چالش‌های اقتصادی روبرو بود، اما بخش‌های کلیدی توانستند خود را با آن وفق دهند. وی ادامه داد چشم‌انداز سال ۲۰۲۵ چشم‌انداز خوبی است، اما اگر فکری به حال مشکل برق نشود، آسیب‌هایی که به تولیدات معدنی می‌زند هم چشمگیر خواهد شد.

https://diggers.news/local/2025/07/16/zambias-economic-growth-challenged-by-power-deficit-pwc/

درخواست زامبیا از ایالات متحده برای حذف تعرفه بر مس

فایننشال تایمز گزارش داد، رهبر شرکت معدنی دولت زامبیا در تلاش است تا ایالات متحده را برای معافیت از عوارض واردات مس پیشنهادی تحت فشار قرار دهد و استدلال می‌کند که چنین تعرفه‌هایی می‌تواند طرح بزرگ زیرساختی که دو کشور را به هم متصل می‌کند، تضعیف کند. کاکننوا مویانگوا، رئیس معادن مس تلفیقی زامبیا (ZCCM)، نگرانی خود را در مورد تعرفه‌های احتمالی ۵۰ درصدی بر واردات مس و تأثیر آنها بر پروژه کریدور لوبیتو ابراز کرد. این روزنامه نوشت: هدف از توسعه بلندپروازانه راه‌آهن، دسترسی بهتر زامبیا، که دومین تولیدکننده بزرگ مس آفریقا است، به بازارهای غربی برای صادرات مواد معدنی خود است. با وضع تعرفه‌های سنگین ایالات متحده در عمل تجارت مس با غرب بسیار دشوار خواهد شد و در عمل یک بازار اصلی زامبیا را حذف می‌کند.

https://www.miningmx.com/trending/61724-zambian-mining-chief-urges-us-to-waive-copper-import-tariffs/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما