معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۱- ۱۳:۲۸

اخبار اقتصادی غرب افغانستان - هرات

اهم اخبار و تحولات اقتصادی غرب افغانستان در هفته سوم تیر ماه 1404مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد.

بازدید ملا برادر از بندر باکو

ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست‌الوزرا در جریان بازدید از بندر بین‌المللی باکو، از مقام‌های آذربایجانی خواسته است که زمینه صادرات کالاهای افغانی از این بندر را فراهم کنند.بر اساس خبرنامه معاونیت اقتصادی، مقام‌های آذربایجانی آمادگی خود را برای صادرات کالاهای صنعتی، محصولات کشاورزی و مواد معدنی افغانستان از طریق بندر باکو به ترکیه و اروپا اعلام کرده‌اند.در خبرنامه آمده که دو طرف برای بررسی امکانات و مسیرهای حمل‌ونقل جهت آغاز تجارت و ترانزیت مشترک از بندر باکو، کمیته‌های تخنیکی مشترک تعیین کرده‌اند.

@HeratTimess | هرات تایمز

https://t.me/HeratTimess/249496

آذربایجان و افغانستان در تلاش برای گسترش دهلیزهای تجارتی از طریق بندر باکو

روشن رستم‌اف، رئیس راه‌آهن آذربایجان، در جریان سفر عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرای افغانستان به این کشور، با وی در باکو دیدار و در مورد گسترش مسیرهای ترانزیت کالا میان آسیای جنوبی، قفقاز و اروپا گفتگو کرد.این دیدار نشان‌دهنده تعمیق همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور است، در حالی که افغانستان به‌دنبال ادغام بیشتر در شبکه‌های منطقه ای و فرامنطقه ای ترانزیتی به‌ویژه دهلیز مهم «میانی» می‌باشد. براساس اعلامیه راه‌آهن آذربایجان، دو طرف روی راه‌های تقویت همکاری حمل‌ونقل چندوجهی تأکید کردند و بر تسهیل صادرات افغانستان از طریق بندر باکو تمرکز ویژه‌ای داشتند. نمایندگان افغانستان بر نیاز به تسریع روند انتقال کالا به بازارهای جهانی تأکید کرده و خواستار همکاری تکنیکی و لجستیکی از جانب آذربایجان شدند.

دهلیز میانی و آرمان‌های تجارتی افغانستان

دهلیز میانی که به نام مسیر ترانس‌کاسپین (TITR) نیز شناخته می‌شود، چین را از طریق آسیای میانه، دریای کاسپین، قفقاز جنوبی و ترکیه به اروپا وصل می‌کند. آذربایجان با بهره‌گیری از بندر بین‌المللی دریایی باکو، راه‌آهن باکو–تفلیس–کارس و مناطق لجستیکی، نقش کلیدی در این مسیر بازی می‌کند.افغانستان، به‌عنوان یک کشور محصور در خشکی که دسترسی مستقیم به آب‌های آزاد ندارد، همواره در پی کاهش وابستگی به بنادر پاکستان بوده است. پس از بازگشت امارت اسلامی در سال 2021، تمرکز بر خودکفایی و اتصال منطقه‎ای افزایش یافته است.گسترش دسترسی از طریق مسیرهای چندوجهی از ازبکستان، ترکمنستان و دریای کاسپین می‌تواند هزینه‌ها و زمان ترانزیت را به‌طور قابل توجهی برای تولیدکنندگان افغان کاهش دهد.

@HeratTimess | هرات تایمز

https://t.me/HeratTimess/250040

صادرات غیرنفتی ایران به افغانستان در سه‌ماه به 510میلیون دلار رسیده است

ایران در سه‌ماهه نخست سال جاری خورشیدی (1حمل تا 31 جوزا) بیش از 510 میلیون دلار کالاهای غیرنفتی به افغانستان صادر کرده است. فرود عسگری، رئیس اداره گمرکات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که افغانستان در این مدت پنجمین مقصد بزرگ صادرات غیرنفتی ایران بوده است.در یک نشست تکنیکی که در تاریخ 22 فروردین در کابل برگزار شد، پیشرفت توافق‌نامه اقتصادی تهران – کابل مورد بررسی قرار گرفت؛ تمرکز اصلی این نشست روی موضوعات تجارت، ترانزیت، معادن و زراعت بود.

تجارت دوجانبه میان دو کشور در سال 2024 با 84 درصد افزایش به 3.2 میلیارد دلار رسید. ایران در این مدت 3.14 میلیارد دلار کالا صادر کرده که بیشتر شامل محصولات نفتی، فولاد، مواد غذایی و مواد ساختمانی بوده است. در همین حال، صادرات افغانستان به ایران—که عمدتاً مواد خام و محصولات زراعتی را شامل می‌شود—با افزایش 116 درصدی به 54 میلیون دلار رسیده است.             

@HeratTimess | هرات تایمز

https://t.me/HeratTimess/250236

پیشرفت چشم‌گیر در ساخت فاز نخست بخش چهارم خط آهن هرات - خواف

مسئولان در اداره محلی هرات می‌گویند که عملیات فاز نخست بخش چهارم خط آهن هرات - خواف ادامه دارد و ۸۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

مفتی محمد یوسف سعیدی سخنگوی مقام ولایت می‌گوید که این بخش 43 کیلومتر طول دارد و تاکنون 96 درصد کارهای زیربنایی و 85  درصد نصب ریل‌ها به پایان رسیده است. قابل یادآوری است که با تکمیل این فاز خط آهن هرات - خواف که افغانستان را از طریق ایران و ترکیه به اروپا وصل می‌کند، نقش مهم‌تری در رشد بازرگانی و ترانزیت ایفا خواهد کرد و منافع اقتصادی قابل‌توجهی را به همراه خواهد داشت.              

@HeratTimess | هرات تایمز

https://t.me/HeratTimess/250245

پلان و مطالعات پروژه‌های راه‌آهن بلخ–هرات و هرات–قندهار تکمیل شد

وزارت فواید عامه اعلام کرد که مراحل پلان و مطالعات فنی پروژه‌های راه‌آهن بلخ–هرات و هرات–قندهار تکمیل شده است. محمداشرف حق‌شناس، سخن‌گوی این وزارت، روز دوشنبه گفت که آمادگی‌ها برای آغاز عملی این پروژه‌ها جریان دارد و با تطبیق کامل آن‌ها، افغانستان به مسیرهای بزرگ ترانزیتی منطقه متصل خواهد شد. پروژه راه‌آهن بلخ–هرات، شمال و غرب افغانستان را به هم متصل می‌کند و زمینه اتصال ریلی با کشورهای آسیای مرکزی، ایران و در نهایت اروپا را فراهم می‌سازد. مسیر راه‌آهن هرات–قندهار نقش مهمی در اتصال غرب به جنوب افغانستان دارد و می‌تواند مسیرهای ریلی پاکستان و بنادر آبی را برای تاجران افغان قابل دسترس‌تر کند. این دو پروژه بخشی از برنامه کلان توسعه شبکه ریلی افغانستان هستند که با هدف تقویت زیرساخت‌های حمل‌ونقل و بهره‌برداری از موقعیت ترانزیتی کشور طراحی شده‌اند.    

سروی و مطالعات پروژه‌های راه‌آهن بلخ–هرات و هرات–قندهار تکمیل شد | خبرگزاری وطن 24 ، منشوری از آگاهی‌ها

شرکت قزاق‌میس ظرفیت‌های معدنی افغانستان را بررسی می‌کند

گالیم نورژانوف، رئیس اجرایی شرکت معدنی «قزاق‌میس بارلائو» قزاقستان، می‌گوید که این شرکت توجه خود را به افغانستان معطوف کرده و این کشور را منطقه‌ای غنی از نظر زمین‌شناسی می‌داند. او با اشاره به فراوانی ذخایر فلزی سطحی گفت: «برای زمین‌شناسان و معدنچیان ما، این مانند ورود به قرن نوزدهم است.»نورژانوف همچنان نمونه‌هایی از مکان‌های سرب و زینک با عیار سنگ معدن نزدیک به 39 ٪ و غلظت تا 41 ٪ را ذکر کرد.قابل ذکر است که شرکت قزاق‌میس بارلائو در مراحل اولیه ارزیابی منابع معدنی افغانستان قرار دارد.

https://t.me/HeratTimess/251031

نبود سردخانه‌ها؛ چالش جدی کشاورزان

فقدان سردخانه‌های معیاری در افغانستان موجب شده تا کشاورزان نتوانند محصولات زراعتی خود را به‌درستی نگهداری کنند؛ این مشکل باعث فاسدشدن مقدار زیادی از محصولات پیش از رسیدن به بازار شده و درآمد و انگیزه ادامه کار کشاورزی را کاهش داده است.زین العابدین کشاورز گفت: «سردخانه نیست و ما یک پلاستیک این میوه‌ها را به 30 افغانی که یک کیلوی آن پنج افغانی هم نمی‌شود می‌فروشیم و برای ما هیچ فاید ندارد و اگر این محصولات برسد و سردخانه باشد، آن‌وقت به 200 تا 300 افغانی به فروش خواهد رسید».در واکنش به این چالش، وزارت زراعت، آبیاری و مالداری می‌گوید ساخت شش سردخانه جدید را در شش ولایت کشور آغاز کرده است. سخن‌گوی این وزارت می‌گوید هم‌اکنون 32 سردخانه فعال در سراسر کشور فعال اند که 9 مورد آن دولتی و باقی خصوصی‌اند.غلام محمد کاظم شهامت سخن‌گوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری گفت: «در شش ولایت کار ساخت شش سردخانه‌ها با ظرفیت 5 هزار تُن نیز ناتمام است که با تکمیل این پروژه‌ها مشکلات دهقانان کشور در بخش نگهداری محصولات زراعتی به‌گونه قابل‌ملاحظه کاهش خواهد یافت.»

https://t.me/HeratTimess/2510

دیدار ‏ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرا، با مرات نورتلیف معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قزاقستان، در ارگ

در این دیدار دو طرف درباره گسترش همکاری‌ها در بخش ترانزیت، تجارت، خط آهن، بانکداری و روابط اقتصادی گفت‌وگو کردند. ملا برادر گفت که افغانستان می‌تواند دهلیز ترانزیتی مؤثری برای انتقال انرژی قزاقستان باشد. در این نشست، طرف قزاقستانی تعهد کرد که ۵۰۰میلیون دلار در پروژه خط آهن هرات–تورغندی سرمایه‌گذاری کند و همچنین آمادگی خود را برای واردات برق، بازاریابی محصولات زراعتی و گشایش حساب برای بانک‌های افغان اعلام کرد.

https://t.me/HeratTimess/250890

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما

برچسب‌ها