معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۰۷- ۱۶:۲۷

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته اول تیرماه 1404مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور بدین شرح ارسال می‌گردد.

ورود بیش از صد تن مواد خوراکی کمک ازبکستان به بلخ

ازبکستان به مناسبت عید قربان 183 تُن کمک بشردوستانه شامل مواد غذایی به افغانستان ارسال کرد. کمک‌های بشردوستانه ازبکستان در بندر حیرتان به مقام‌های طالبان تحویل داده شده است. مقام‌های ازبکستان در سرخان‌دریا اعلام کردند که محموله جدید کمک‌های بشردوستانه این کشور شامل آرد، برنج، شکر، ماکارونی، محصولات شیرینی، روغن نباتی، غذاهای فوری، لوبیا و ماش بوده است. محموله‌های مواد غذایی با حضور عصمت‌الله ایرگاشف، نماینده ویژه این کشور در افغانستان، فرماندار سرخان‌دریا و معاون استاندار طالبان در استان بلخ به مقام‌های این گروه تحویل داده شد. بر اساس آمار سازمان ملل، پس از تسلط طالبان بر افغانستان بیش از نیمی از جمعیت این کشور در خطر گرسنگی حاد قرار دارند و به کمک‌های خارجی وابسته‌اند.

https://www.bakhtarnews.af/dr/بیش-از-صد-تن-مواد-خوراکی-کمک-ازبکستان-به/

توقف واردات زغال‌سنگ و سنگ نرم از افغانستان به پاکستان

روند ترخیص کالاهای افغانستان در پاکستان به طور ناگهانی متوقف شد. این تصمیم، تنها چند روز قبل از عید قربان اتخاذ شده است که بسیاری از بازرگانان و رانندگان قصد داشتند مراحل ترخیص را تکمیل کنند. مجیب‌الله شینواری، رئیس اتحادیه نمایندگان ترخیص گمرک تورخم، در این باره گفت که دلیل این اقدام گمرک، نگرانی از احتمال ورود کالاهایی از کشورهای دیگر تحت عنوان واردات از افغانستان است. این امر موجب شده تا بر ارائه اسناد سخت‌گیرانه‌تر تأکید شود. شینواری تأکید کرد که در واردات زغال‌سنگ و سنگ نرم از افغانستان هیچ تخلفی وجود ندارد و این مواد از مناطق مختلف  افغانستان تأمین شده و بارها اسناد معتبر آن به مقامات گمرک ارائه شده است.

https://www.avapress.com/fa/news/318319/توقف-واردات-زغال-سنگ-سنگ-نرم-افغانستان-پاکستان-صدها-موتر-مرز-متوقف-شدند

نقش تازه افغانستان در کریدور اقتصادی چین-پاکستان

گزارشی از روزنامه واشنگتن‌پست نشان می‌دهد که در پی نشستی سه‌جانبه در ماه می در پکن، افغانستان و پاکستان توافق کرده‌اند روابط دیپلماتیک را در سطح سفیر از سر بگیرند و کابل به کریدور اقتصادی چین-پاکستان (سی پیک) ملحق شود؛ طرحی چند میلیارد دلاری که بخشی از پروژه عظیم «کمربند و جاده» چین محسوب می‌شود. افغانستان که تحت فشار تحریم‌های غرب و کاهش کمک‌های جهانی قرار دارد، به‌شدت به سرمایه‌گذاری خارجی نیازمند است. پیوستن به «سی پیک»، فرصتی برای تقویت زیرساخت‌های اقتصادی و تجاری کابل ایجاد می‌کند. در سوی مقابل، پاکستان نیز امیدوار است با نقش‌آفرینی کابل، تهدیدهای امنیتی در مرزهای غربی‌اش کاهش یابد. تحلیلگران معتقدند که پکن با نزدیک‌ شدن به طالبان، در پی تقویت نفوذ اقتصادی و دیپلماتیک خود در منطقه است. ایجاد یک نهاد بین‌المللی میانجی‌گری در هنگ‌کنگ از سوی چین، بخشی از تلاش‌های این کشور برای پر کردن خلأ حضور غرب در معادلات منطقه‌ای تلقی می‌شود. با این‌حال، چالش‌هایی در مسیر این همکاری وجود دارد. چین از اسلام‌آباد خواسته است که امنیت پروژه‌های سی پیک را در برابر حملات گروه‌های تندرو تأمین کند؛ حملاتی که تاکنون جان دست‌کم 20 شهروند چینی را گرفته‌اند. پکن همچنین انتظار دارد که طالبان مانع فعالیت گروه تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) در خاک افغانستان شوند؛ موضوعی که کابل هرگونه حمایتی از آن را انکار کرده اما گزارش‌ها از وجود دیدگاه‌های همدلانه در میان برخی مقام‌های طالبان نسبت به تی تی پی حکایت دارد.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1404/03/18/3330356/نقش-تازه-افغانستان-در-کریدور-اقتصادی-چین-پاکستان

سرمایه‌گذاری 65 میلیون دلاری ترکیه در پروژه‌های بادی افغانستان

با حضور نمایندگان شرکت 77 ترکیه، پروژه ساخت تأسیسات تولید برق بادی و خورشیدی در استان هرات افغانستان به‌صورت رسمی آغاز شد. این پروژه شامل ساخت نیروگاهی با ظرفیت تولید 43.2 مگاوات برق بادی و 5 مگاوات برق خورشیدی است که بخشی از طرحی بزرگ‌تر با ظرفیت نهایی 200 مگاوات به‌شمار می‌رود. شرکت ساختمانی 77 ترکیه در نخستین مرحله از این پروژه، 65 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرده است. به گفته «امره اونال» مشاور بازرگانی سفارت ترکیه در کابل، این نخستین‌بار است که فناوری توربین بادی از طریق یک شرکت ترک وارد افغانستان می‌شود. به گزارش آناتولی، اونال همچنین تاکید کرد که اعتماد افغان‌ها به مهندسی و کیفیت محصولات ترکیه، فضای مناسبی را برای گسترش سرمایه‌گذاری‌های مشترک ایجاد کرده است. عبدالغنی برادر، معاون نخست وزیر طالبان نیز پیش‌تر در مراسم افتتاح این پروژه گفته بود: «ما برای آینده‌ای مطمئن و پاک تلاش می‌کنیم.» وی اظهار داشت که این پروژه بخشی از تلاش‌های طالبان برای حفاظت از محیط زیست و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر است. استان هرات به‌دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، از ظرفیت بالایی برای تولید انرژی از باد و خورشید برخوردار است. اجرای این پروژه همچنین نشان‌دهنده افزایش تعاملات اقتصادی طالبان با کشورهای منطقه، به‌ویژه ترکیه، در حوزه انرژی و زیربناهای پایدار است.

https://ufuqnews.com/archives/258074

تمرکز بر معادن نفت و گاز در سفر هیئت طالبان به تاشکند

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان اعلام کرده است که سفر «نورالدین عزیزی» به همراه هیئتی از افغانستان با هدف شرکت در کنفرانس بین‌المللی سرمایه‌گذاری ازبکستان و پیگیری تعهدات و توافق‌های پیشین میان کابل و تاشکند انجام شده است. این وزارتخانه در بیانیه‌ای اظهار کرد که نمایندگان حدود 100 کشور، از جمله مقام‌های بلندپایه دولتی و سرمایه‌گذاران بین‌المللی، در این رویداد حضور دارند. قرار است هئیت اعزامی در حاشیه این کنفرانس با مقام‌های ازبکستان و سایر کشورها دیدار کرده و پیشنهاداتی برای سرمایه‌گذاری در بخش انرژی و صنایع استخراجی، به‌ویژه معادن نفت و گاز در شمال افغانستان، ارائه کند. ازبکستان در ماه‌های گذشته تمایل خود را برای همکاری با حکومت در حوزه‌های انرژی، حمل‌ونقل و تجارت ابراز کرده بود و به نظر می‌رسد که  روابط اقتصادی دو طرف در حال گسترش است.

https://swn.af/a-delegation-from-the-islamic-emirate-went-to-uzbekistan-to-participate-in-the-tashkent-international-summit/

توقف 11 کامیون باربری افغانستان در بندر واگه

رسانه‌های هندی گزارش دادند که پاکستان از عبور 11 کامیون باربری حامل کالاهای نیمه‌فاسدشدنی از مرز واگه جلوگیری کرده است. بازگانان افغان در حال هماهنگی با مقام‌های طالبان و حکومت پاکستان برای تکمیل مدارک و حل این مشکل هستند. این رسانه افزوده که پس از افزایش تنش میان هند و پاکستان و متوقف شدن ده‌ها کامیون باربری در گذرگاه مرزی آتاری-واگه، 150 کامیون باربری موفق به عبور از این مسیر شدند اما 11 کامیون افغانستان همچنان در خاک پاکستان متوقف مانده‌اند.

https://ufuqnews.com/archives/258145

کاهش 1.5 میلیارد دلاری تجارت افغانستان و پاکستان

جیونیوز امروز چهارشنبه، 21 خرداد گزارش داده است که میزان تجارت سالانه میان افغانستان و پاکستان از 2.5 میلیارد دلار به یک میلیارد دلار کاهش یافته است. براساس این گزارش، عدم موجودیت ثبات در سیاست‌های تجاری و بسته‌شدن مرزها دلیل اصلی کاهش میزان تجارت میان دو کشور می‌باشند. در این گزارش همچنین آمده است که بی‌ثباتی سیاسی در افغانستان نیز تاثیر منفی بر تجارت میان دو کشور گذاشته است. ضیا الحق سرحدی؛ معاون اتاق مشترک بازرگانی افغانستان-پاکستان به جیونیوز گفته است که برای افزایش حجم تجارت، پاکستان باید به کشورهای آسیای مرکزی دسترسی پیدا کند. در حال حاضر، بیشتر اقلام صادراتی پاکستان به افغانستان را سیمان، آرد، دارو، شکر، میلگرد و سبزیجات تشکیل می‌هد اما واردات پاکستان از افغانستان را بیشتر میوه و سبزیجات تشکیل می‌دهد.

https://ufuqnews.com/archives/258236

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما