اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته چهارم خرداد 1404 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
ویزای چند بار ورود برای رانندگان افغان
1- نائب رئیس ارشد اتاق مشترک بازرگانی و صنایع پاکستان-افغانستان (PAJCCI)، ضیاءالحق سرحدی، از تصمیم دولت پاکستان مبنی بر صدور ویزای چند بار ورود یکساله برای رانندگان افغان بهمنظور ارتقای تجارت مرزی، استقبال کرد.
در راستای تقویت تجارت دوجانبه و تسهیل مدیریت مرزها، دولت پاکستان بهتازگی سیاست جدیدی را اعلام کرده که بر اساس آن رانندگان و ترانزیتکنندگان افغان میتوانند ویزای یکساله چند بار ورود دریافت کنند. ضیاء سرحدی در بیانیهای که روز یکشنبه منتشر شد، اظهار داشت:
این اقدام دولت به کاهش موانع در تجارت و ترانزیت میان پاکستان و افغانستان کمک خواهد کرد و عبور کامیونهای حامل کالا بین دو کشور را تسهیل میکند. ضیاء که همچنین عضو اجرایی اتاق بازرگانی و صنایع سرحد (SCCI) است، پیشنهادهایی نیز برای عملیاتیتر و پایدارتر کردن این سیاست جدید ارائه داد.
وی یادآوری کرد که پیش از این سیاست، دولت تصمیم گرفته بود برای رانندگان افغان، مدارک TAD-1 با اعتبار یکساله صادر کند.
https://www.nation.com.pk/23-Jun-2025/pajcci-welcomes-one-year-multiple-entry-visa-policy-for-afghan-drivers
دستور دولت پاکستان به شرکتهای نفتی برای ذخیرهسازی سوخت در پی تنشهای ایران و اسرائیل
به گفته منابع رسمی، دولت پاکستان دستور واردات فوری 140 میلیون لیتر بنزین را صادر کرده است. بر اساس نامهای که از سوی سازمان تنظیم مقررات نفت و گاز (OGRA) ارسال شده، تمام شرکتهای بازاریابی نفتی موظف شدهاند حداقل ذخیره 20 روزه فرآوردههای نفتی را بهدلیل وضعیت ناپایدار منطقهای حفظ کنند.در پی این دستور، شرکت Pakistan State Oil (PSO) نیز مناقصهای اضطراری برای خرید حدود 70 میلیون لیتر بنزین منتشر کرده است. مقامهای PSO تأیید کردهاند که یک نفتکش که پیشتر قرار بود در 6 جولای وارد شود، اکنون به بندر کراچی دستور داده شده تا در 26 ژوئن وارد شود.هدف از این اقدام، آن است که تا اول جولای 140 میلیون لیتر سوخت اضافی در کشور موجود باشد تا در صورت تشدید بحران ژئوپلیتیکی، از هرگونه اختلال در تأمین سوخت جلوگیری شود.مقامهای دولتی همچنین اشاره کردهاند که در صورت ادامه تنشها، مناقصههای اضطراری بیشتری نیز ممکن است صادر شود. دولت بهطور مستمر در حال پایش وضعیت منطقه و تلاش برای تأمین نیازهای انرژی کشور و جلوگیری از کمبودهای ناگهانی است
https://dailytimes.com.pk/1320225/govt-orders-oil-companies-to-stock-fuel-amid-iran-israel-conflict/
افزایش 121 درصدی صادرات برنج پاکستان به چین در پنج ماه نخست سال 2025
پکن، 23 ژوئن (APP) – صادرات برنج پاکستان به چین در پنج ماه نخست سال 2025 با رشد چشمگیر 121 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل روبرو شده. بر اساس دادههای اداره کل گمرک چین، پاکستان در فاصله ژانویه تا مه 2025 ، محموله برنجی به ارزش 32.076 میلیون دلار به چین صادر کرده است، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال 2024 فقط 14.53 میلیون دلار بود.عامل اصلی این رشد چشمگیر، صادرات برنج نیمه یا کاملاً سفیدشده (کد کالایی 10063020) بوده که به تنهایی 26.68 میلیون دلار و 60.769 تن از کل صادرات را به خود اختصاص داده است.غلام قادر رشد صادرات را به بهبود استانداردهای کیفی، قیمتگذاری رقابتی و همچنین تسهیلات تجاری جدید مانند کاهش تعرفهها و سادهسازی بازرسیها نسبت میدهد..
https://www.app.com.pk/foreign-correspondent/pakistans-rice-exports-to-china-surge-by-121-in-first-five-months-of-2025/
کاهش تعرفه واردات مواد شیمیایی و پلاستیکی به پاکستان
دولت پاکستان در نظر دارد تعرفه واردات مواد شیمیایی و پلاستیکی را کاهش دهد، اما فعالان این صنعت با ابراز نگرانی شدید خواستار حفظ نظام فعلی تعرفهها در سال مالی 2025-26 شدهاند. به گفته آنها، این صنعت که 3 تا 4 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد، بیش از 300 هزار شغل ایجاد کرده و سالانه حدود 7 میلیارد دلار صرفهجویی ارزی به همراه دارد، در معرض فروپاشی قرار گرفته است. عوامل اصلی این بحران شامل افزایش 4 برابری قیمت گاز، هزینههای بالای مواد اولیه و سرمایه، و مالیات شرکتی 37 درصدی است که نسبت به کشورهای منطقه بسیار بالاست.با وجود این چالشها، شرکتهای این بخش طی سه سال گذشته 100 میلیارد روپیه برای افزایش ظرفیت تولید سرمایهگذاری کردهاند. فعالان صنعت معتقدند نظریه دولت مبنی بر اینکه کاهش تعرفه باعث رشد صادرات میشود، بیپایه است، زیرا محصولاتی با تعرفه پایین همچنان صادرات ضعیفی دارند، در حالی که صادرات محصولاتی که با حمایت تعرفهای همراه بودهاند، بیشتر بوده است.این فعالا÷ن تأکید میکنند که کاهش تعرفهها باید بخشی از یک سیاست صنعتی جامع و مرحلهای باشد و بدون مشورت با ذینفعان اجرایی نشود. آنها هشدار میدهند که اقدامات شتابزده، آینده این صنعت راهبردی را تهدید میکند و باید با نگاه بلندمدت و با محوریت منافع ملی تصمیمگیری شود.
https://tribune.com.pk/story/2552558/tariff-cut-on-chemicals-plastic-stokes-concerns
تعویق پرداخت وام 1.8 میلیارد دلاری از طرف چین
چین با تعویق 1.8 میلیارد دلار از بدهیهای امتیازی پاکستان به مدت دو سال موافقت اولیه کرده است؛ هرچند این رقم نیمی از درخواست 3.4 میلیارد دلاری اسلامآباد است، اما برای حفظ برنامه صندوق بینالمللی پول (IMF) حیاتی تلقی میشود. این تعویق شامل وامهای دولتی و وامهای خریدار امتیازی است و وامهای خریدار معمولی از آن مستثنا شدهاند.تعویق این بدهیها در شرایطی مطرح شده که ذخایر ارزی پاکستان پس از بازپرداخت بدهیهای تجاری به چین، موقتاً به زیر 10 میلیارد دلار سقوط کرده، اما با تجدید مالی سه وام به ارزش 3.7 میلیارد دلار توسط چین و دریافت یک میلیارد دلار وام تجاری دیگر تا پایان ژوئن، پیشبینی میشود ذخایر تا 14 میلیارد دلار افزایش یابد.چین همچنین پیشنهاد داده وامها از دلار به یوان تبدیل شوند، اما وزارت دارایی پاکستان با این شرط مخالفت کرده است. این دومین بار در دو سال گذشته است که چین بخشی از بدهیهای پاکستان را بازتنظیم میکند. پاکستان همچنان برای جبران شکاف ارزی شناساییشده توسط IMF، به حمایت مالی چین وابسته است.
https://tribune.com.pk/story/2552555/china-to-reschedule-18b-debt
از سر گیری برق ایران در منطقه مکران
شرکت برق کویته (Qesco) اعلام کرد که پس از قطعی دو روزه، برق وارداتی از ایران به منطقه مکران بلوچستان بامداد سهشنبه (ساعت 1 شب) از طریق خطوط انتقال پیشین-مند و پولان-جیوَنی بهطور کامل بازیابی شد.با این اقدام، برق به تمام مناطق مکران از جمله مند، تمپ، تربت، هوشاب، پنجگور، جیوَنی، گوادر دور، بندر آبعمیق گوادر، فرودگاه بینالمللی جدید گوادر، پسنی و اُرماره بازگشته است.قطعی برق از روز یکشنبه ساعت 2:30 بعدازظهر به دلیل وضعیت بحرانی در ایران آغاز شده بود و مناطق گوادر، کیچ و پنجگور را در گرمای شدید و دمای نزدیک به 50 درجه سانتیگراد بدون برق گذاشت.سخنگوی Qesco اعلام کرد این قطعی در گرمای طاقتفرسا، مشکلات شدیدی برای ساکنان ایجاد کرد. در واکنش، شرکت برق اقدام به اتصال موقت ایستگاههای برق این منطقه به شبکه سراسری ملی کرد تا از خاموشی کامل جلوگیری شود.
https://profit.pakistantoday.com.pk/2025/06/25/pakistans-trade-deficit-with-neighboring-states-widens-by-33-to-11-17-billion-in-fy25/
افزایش تولید 21 درصدی برق
در ماه می 2025 ، تولید برق در پاکستان به 12,755 گیگاواتساعت رسید که نسبت به آوریل 2025 با ثبت 10,513 گیگاواتساعت، رشد چشمگیر 21 درصدی را نشان میدهد. این بالاترین سطح تولید در 9 ماه گذشته است و به گفته تحلیلگران، نشانهای از افزایش تقاضا و تحرک اقتصادی در کشور محسوب میشود. رشد مصرف برق در این ماه تحت تأثیر کاهش نرخ برق توسط دولت، افزایش دما و جهش قابل توجه در تولید برق آبی (هیدل) رخ داده است.
در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته، تولید برق در می 2025 رشد ۱ درصدی داشته و از 12,618 گیگاواتساعت در می 2024 به سطح فعلی رسیده است. با این حال، در مجموع ۱۱ ماه ابتدایی سال مالی جاری (جولای تا می)، تولید برق نسبت به مدت مشابه سال قبل با افت 0.2 درصدی به 113,415گیگاواتساعت کاهش یافته است.از منظر هزینه، میانگین قیمت تولید برق در می 2025 به 7.8 روپیه بهازای هر کیلوواتساعت رسید که نسبت به 9.9 روپیه در آوریل، 22 درصد ارزانتر شده است. این رقم همچنین نسبت به هزینه 8.7 روپیهای در می 2024 نیز کاهش 11 درصدی را نشان میدهد. این کاهش در شرایطی رخ داده که ترکیب منابع تولید نیز به نفع منابع کمهزینهتر تغییر یافته است.
در ترکیب منابع تولید، برق آبی با سهم 38 درصدی، جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است. پس از آن، گاز طبیعی مایعشده (RLNG) با 17 درصد و انرژی هستهای با 16 درصد در رتبههای بعدی قرار دارند. سهم انرژیهای تجدیدپذیر مانند باد و خورشید نیز به ترتیب 3و1 درصد بوده که اگرچه اندک است، اما نشاندهنده حضور روبهرشد این منابع در سبد انرژی کشور است.بهطور کلی، افزایش چشمگیر تولید برق، کاهش هزینهها و رشد سهم انرژیهای پاک، روندی مثبت برای بخش انرژی پاکستان ترسیم میکند. با این حال، کاهش تولید برق در بازه سالانه نشان میدهد که هنوز چالشهایی ساختاری در تأمین پایدار و کارآمد انرژی در کشور باقی مانده که نیازمند برنامهریزی بلندمدت و سرمایهگذاری هدفمند است.
https://www.brecorder.com/news/40369555/pakistans-power-generation-increases-21-in-may
امریکا صدر نشین مقصد صادرات کالای پاکستان
اسلامآباد – ایالات متحده آمریکا در یازده ماه نخست سال مالی جاری 2024-25 ، همچنان بزرگترین مقصد صادراتی محصولات پاکستانی باقی ماند. بر اساس دادههای بانک مرکزی پاکستان (SBP)، صادرات پاکستان به آمریکا طی دوره ژوئیه تا مه به 5 .552میلیارد دلار رسید که نسبت به 4.999 میلیارد دلار در دوره مشابه سال گذشته، افزایش 11.06 درصدی را نشان میدهد.
پس از آمریکا، چین در جایگاه دوم قرار گرفت؛ اما صادرات به این کشور با کاهش 11.19درصدی از 2.556 میلیارد دلار به 2.270میلیارد دلار رسید. انگلستان با صادراتی به ارزش 1.985میلیارد دلار در جایگاه سوم قرار گرفت که نسبت به 1.863میلیارد دلار سال گذشته، افزایش ملایمی داشته است.
در میان سایر کشورها، صادرات به:
- امارات: 1.979میلیارد دلار (افزایش از 1.879میلیارد دلار)
- آلمان: 1.549میلیارد دلار (افزایش از 1.383میلیارد دلار)
- هلند: 1.384 میلیارد دلار (افزایش از 1.275 میلیارد دلار)
- ایتالیا: 1.046 میلیارد دلار (افزایش اندک از 1.032میلیارد دلار)
- اسپانیا: 1.354 میلیارد دلار (افزایش از 1.334میلیارد دلار)
- افغانستان: 723 میلیون دلار (افزایش چشمگیر از 511 میلیون دلار)
- بنگلادش: 728 میلیون دلار (افزایش از 599 میلیون دلار)
- فرانسه: 520 میلیون دلار (افزایش از 464 میلیون دلار)
در مقابل، صادرات به:
- بلژیک: با اندکی کاهش از 506 میلیون دلار به 498 میلیون دلار رسید
- عربستان سعودی: کاهش جزئی به 654 میلیون دلار از 661 میلیون دلار
- ترکیه: کاهش قابل توجه از 312 میلیون دلار به 249 میلیون دلار
این آمار نشان میدهد که با وجود رشد در بازارهای سنتی غربی و برخی همسایگان، صادرات به چین و ترکیه کاهش یافته و بازار افغانستان و بنگلادش روند صعودی داشتهاند، که میتواند نشانهای از تغییرات منطقهای در تقاضا و مسیرهای تجاری باشد.
https://www.nation.com.pk/26-Jun-2025/us-china-uk-top-3-destinations-of-pakistani-exports-in-11-months
شرکت ژاپنی با سرمایهگذاری 100 میلیون دلاری، یک مرکز نگهداری و تعمیرات تجهیزات معدنی در کراچی تأسیس میکند.
شرکت ژاپنی کوماتسو (Komatsu)، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان ماشینآلات سنگین جهان، اعلام کرده که قصد دارد تا پایان سال جاری با سرمایهگذاری 100 میلیون دلاری، یک مرکز نگهداری و تعمیرات تجهیزات معدنی در کراچی تأسیس کند. این مرکز که با نام Komatsu Pakistan Mining راهاندازی خواهد شد، قرار است خدمات فنی و تخصصی برای تجهیزات معدنی ارائه دهد و در آینده حدود 500 مهندس و اپراتور را به کار گیرد.این سرمایهگذاری بخشی از تعهد کوماتسو برای پشتیبانی از پروژه عظیم استخراج طلا و مس ریکو دیک (Reko Diq) در بلوچستان است؛ پروژهای که کوماتسو اخیراً برای آن قراردادی به ارزش 440 میلیون دلار با شرکت کانادایی Barrick Gold امضا کرده است. طبق این قرارداد، کوماتسو از سال مالی 2026 تجهیزات معدنی موردنیاز ریکو دیک را تأمین خواهد کرد. این نخستین استقرار عمده تجهیزات معدنی کوماتسو در منطقه خاورمیانه بهشمار میرود و بیانگر تقویت همکاری میان کوماتسو و بریکت است.علاوه بر تأسیس شرکت در پاکستان، کوماتسو اعلام کرده که سرمایهگذاریهای مکملی نیز در دفتر منطقهای خود در دبی انجام خواهد داد تا پوشش منطقهای گستردهتری برای خدمات و تجهیزات ایجاد شود.
پروژه ریکو دیک که یکی از بزرگترین ذخایر توسعهنیافته طلا و مس در جهان محسوب میشود، به صورت مشترک میان شرکت Barrick Gold (50 درصد سهم) و دولت پاکستان و ایالت بلوچستان (50 درصد سهم) اداره میشود. توسعه این پروژه نقشی حیاتی در رشد اقتصادی، افزایش درآمدهای ارزی، ایجاد اشتغال و توسعه منطقهای در پاکستان خواهد داشت.
https://www.brecorder.com/news/40369728/japans-komatsu-to-establish-100mn-maintenance-facility-in-karachi-report