اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته چهارم اردیبهشت ماه 1404مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور
معافیت مالیاتی پنجساله برای سرمایهگذارانی که به کشور باز میگردند
«عبدالسلام حنفی» معاون نخست وزیر حکومت طالبان و رئیس کمیسیون عالی رسیدگی به مشکلات مهاجران، از سیاستهای حمایتی هیئت حاکمه طالبان در افغانستان برای سرمایهگذاران مهاجر خبر داد.به گفته وی، مهاجرانی که پیش از این در کشورهایی مانند پاکستان به فعالیتهای تجاری و تولیدی مشغول بودهاند، در صورت بازگشت به افغانستان از امتیازات اقتصادی ویژهای برخوردار خواهند شد.حنفی در مراسم گشایش شهرک مهاجرین در استان غزنی گفت که به این سرمایهگذاران، زمین رایگان در شهرکهای صنعتی اختصاص مییابد و همچنین به مدت پنج سال از پرداخت هرگونه مالیات معاف خواهند بود.وی افزود: «کمیسیون عالی رسیدگی به مشکلات مهاجران، کمیتهای ویژه برای تسهیل امور سرمایهگذاران بازگشتی تشکیل داده تا این روند با سهولت انجام شود» به گفته حنفی، برای مهاجران بازگشتی نیز در شهرکهای مهاجرین، مسکن رایگان در نظر گرفته شده است. شهرک مهاجرین غزنی که فاز نخست آن در زمینی به وسعت 900 جریب افتتاح شده، بخشی از طرح 4 هزار جریبی این شهرکها در سراسر افغانستان است.این اقدامات در حالی صورت میگیرد که روند اخراج مهاجران افغان از کشورهای همسایه، بهویژه ایران و پاکستان، در ماههای اخیر افزایش یافته است.
https://www.avapress.com/fa/news/315269/معافیت-مالیاتی-پنج-ساله-سرمایه-گذاران-بازگشتی-تکمیل-طرح-ساخت-35شهرک-بازگشت-کنندگان-25-استان
بررسی ایجاد "سد آب" در بخشداری جرم استان بدخشان توسط چینیها
مسئولان محلی بدخشان همراه با تیمی از مهندسان چینی، منطقه پل سوچ در بخشداری جرم را که یکی از مکانهای تولید انرژی برق محسوب میشود مورد بررسی قرار دادند. محمدایوب خالد؛ استاندار بدخشان گفته است که منظقه پل سوچ ظرفیت تولید بیش از 75 مگاوات برق را دارد . نیکمحمد ملنگ فرمانده پلیس بدخشان نیز با اشاره به برقراری امنیت در کشور، از بازرگانان داخلی و خارجی خواست تا در بخش تولید برق سرمایهگذاری کنند. بدخشان بیش از 50درصد منابع آبی افغانستان در خود جای داده است.
https://tolonews.com/fa/afghanistan-194261
علاقمندی بازرگانان روسیه برای سرمایهگذاری در معادن طلا و مس افغانستان
وزارت معادن و نفت گروه طالبان 20 اردیبهشت اعلام کرد که سرمایهگذاران روسیه با مولوی حسامالدین صابری معاون مالی و اداری این وزارت در کابل دیدار و خواهان همکاری این وزارت جهت سرمایهگذاری آنها روی معادن کشور به ویژه طلا و مس شدند. سرمایهگذاران روسیه درعرصه ایجاد آزمایشگاه استاندارد و مجهز و ارتقای ظرفیت کارمندان وعده همکاری دادهاند.
https://www.jomhornews.com/fa/news/182152/
افزایش 64 درصدی صادرات پاکستان به افغانستان
روزنامه ملی پاکستان موسوم به «د نیشن» به نقل از بانک دولتی این کشور گزارش داده است که صادرات کالا و خدمات پاکستان به افغانستان در 9 ماه نخست سال مالی (از جولای 2024 تا مارس 2025میلادی) نسبت به دوره مشابه در یک سال قبل از آن، 64.48 درصد افزایش یافته و 623 میلیون و 285 هزار دلار ثبت شده است؛ در حالی که در دوره مشابه یک سال پیش از آن، صادرات این کشور به ارزش 378 میلیون و 922 هزار دلار ثبت گردیده است. واردات از افغانستان به پاکستان در این دوره زمانی، 20 میلیون و 127 هزار دلار بوده است؛ در حالی که واردات این کشور از افغانستان در دوره مشابه در یک سال پیش از آن به 6 میلیون و 438 هزار دلار میرسید. بانک دولتی پاکستان اعلام کرده که به طور کلی صادرات این کشور به سایر کشورها در طی این دوره زمانی، 24 میلیارد و 659 میلیون دلار ثبت شده است.
https://amu.tv/fa/173263/
پیشرفت 85 درصدی پروژه تمدید کابل برق 500کیلوولت شبرغان-دشت الوان
دفتر مطبوعاتی معاونت اقتصادی گروه طالبان از دیدار ملا عبدالغنی برادر با مسؤولان شرکت خصوصی افغان انویست خبر داد. مسئولان شرکت افغان انویست گزارشهای پیشرفت کاری پروژه تمدید کابل 500 کیلوولت شبرغان ـ دشت الوان و پیشرفت کاری معدن سُرب و جست بخشداری تولک استان غور ارائه دادند که بر اساس آن پروژه تمدید کابل برق 500 کیلوولت شبرغان- دشت الوان 85 درصد پیشرفت داشته و کار طراحی کارخانه استاندارد سرب غور نیز در جریان است که پس از تکمیل، کار احداث این کارخانه آغاز خواهد شد.
https://www.jomhornews.com/fa/news/182169/
امضای 30 تفاهمنامه به ارزش 50 میلیون دلار بین افغانستان و ازبکستان در کابل
وزارت صنعت و تجارت کشور اعلام کرد که در یک کنفرانس با حضور بازرگانان و نمایندگان شرکتهای تجاری ازبکستانی و افغان، بیش از 30 تفاهمنامه همکاری به امضا رسید. گفته شده که ارزش مجموعی این تفاهمنامهها بین 45 تا 50 میلیون دلار تخمین زده شده است که نشاندهنده گامی مهم در راستای تقویت و توسعه همکاریهای اقتصادی میان افغانستان و ازبکستان میباشد. در این نشست 105 شرکت ازبکستانی حضور داشتند که این استقبال گسترده، بیانگر علاقه و تمایل قوی بازرگانان ازبکستانی برای گسترش روابط تجاری با افغانستان است. یکی از نکات قابل توجه در این کنفرانس، درخواست رسمیبرای تشکیل اتاق مشترک تجاری منطقهای بود. این پیشنهاد از سوی بازرگانان و فعالان اقتصادی مطرح شد و در صورت تحقق، میتواند نقش بسزایی در تسهیل و توسعه تجارت و سرمایهگذاری بین کشورهای منطقه ایفا نماید.
https://www.avapress.com/fa/news/315505/امضای-30-تفاهم-نامه-ارزش-50-میلیون-دلار-میان-افغانستان-ازبکستان-کابل
انتقال بیش از ۱۵۳ هزار تُن اموال تجاری از طریق خطوط آهن در دو هفته اخیر
وزارت فواید عامه اعلام کرده است که در جریان دو هفته گذشته، 153533 تُن اموال تجاری از طریق خطوط آهن کشور انتقال یافته که از این میان، 6871 تُن اموال صادراتی و ترانزیتی بوده است. 118884 تُن از طریق بندر حیرتان، 11839 تُن از بندر آقینه، 11125 تُن از بندر تورغندی، و 11685 تُن از مسیر خواف–هرات جابهجا شده است.
https://www.avapress.com/fa/news/315574/انتقال-بیش-۱۵۳-هزار-متریک-ت-ن-اموال-تجاری-طریق-خطوط-آهن-دو-هفته-اخیر
سرمایهگذاری ۵ میلیارد دلاری ایران در معادن افغانستان
ایران ۵ میلیارد دلار در معادن آهن افغانستان سرمایهگذاری میکند. علیرضا بیکدلی؛ سفیر ایران در کابل گفته که منابع سرشار معدنی افغانستان، فرصتی برای همکاری دو کشور همسایه است. با این سرمایهگذاری جایگاه ایران در تولید فولاد جهان چند پله ارتقا خواهد یافت. فارس گفته که با توجه به نیاز فزاینده ایران به مواد اولیه صنایع معدنی و قابلیت ارزش افزوده تا 6 برابر سود نصیب ایران خواهد شد. ایران هر تن سنگ آهن افغانستان را با قیمت 100دلار وارد میکند و با تبدیل کردن به فولاد با قیمت نهایی 600 دلار صادر میکند. طبق آخرین آمار وزارت معادن افغانستان، ایران طی چند سال گذشته 2.3 میلیارد دلار در بخش معادن این کشور از جمله سنگ آهن سرمایه گذاری کرده است. قرارداد همکاری ایران و افغانستان در استخراج معادن سنگ5 ساله است که سالانه 1.2 میلیارد دلار برای ایران سود دارد. سهم ایران با دسترسی به مواد اولیه ارزانقیمت از افغانستان در تولید فولاد آسیا 20 درصد افزایش خواهد یافت که جایگاه این کشور را از رتبه دهم به رتبه ششم ارتقا میدهد. کاهش روابط تجاری و ترانزیتی میان افغانستان و پاکستان از یکسو، و تمرکز ایران بر تقویت روابط با طالبان از سوی دیگر، حجم تجارت دوجانبه را به حدود چهار میلیارد دلار در سال رسانده است.
https://ufuqnews.com/archives/256432