معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۳۰- ۰۹:۰۰

اعمال محدودیت جدید تجارت طلا از سوی دولت غنا برای اتباع خارجی

از اول مه ۲۰۲۵، هرگونه خرید یا معامله طلا بدون مجوز از هیئت طلای غنا (GoldBod) جرم محسوب شده و قابل پیگرد قانونی می‌باشد. این اقدام بخشی از تلاش‌های دولت برای اصلاح بخش طلاست.

کوامه مینکا، مسئول روابط عمومی هیئت طلای غنا (GoldBod) طی بیانیه‌ای اعلام کرد که دولت غنا به تمام اتباع خارجی فعال در بازار محلی طلای این کشور دستور داده تا حداکثر تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۵ (برابر با ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) این بازار را ترک کنند. این تصمیم در پی تصویب «قانون جدید هیئت طلای غنا ۲۰۲۵ (مصوبه ۱۱۴۰)» گرفته شده که در ۲۹ مارس به تصویب پارلمان این کشور رسید و در ۲ آوریل توسط جان درامانی ماهاما، رئیس‌جمهور غنا به قانون تبدیل شد.

مسئول روابط عمومی هیئت طلای غنا (GoldBod) همچنین در این بیانیه اظهار داشت که این تصمیم شامل تمام اتباع خارجی حاضر در معاملات محلی طلا می‌شود. در بیانیه فوق آمده است: کلیه مجوزهایی را که قبلاً توسط شرکت بازاریابی مواد معدنی گرانبها (PMMC) و وزیر مسئول معادن (وزارت اراضی و منابع طبیعی) صادر شده بود، به جز مجوزهایی که به شرکت‌های معدنی در مقیاس بزرگ اعطا شده بود، لغو گردیده است، اما برای تسهیل انتقال فرآیندها، GoldBod تا تاریخ ۳۰ آوریل ۲۰۲۵، مجوزهای قبلی صادر شده توسط شرکت بازاریابی مواد معدنی گرانبها PMMC را موقتاً خواهد پذیرفت، اما تمامی معاملات باید به ارز سدی غنا و بر اساس نرخ مرجع بانک مرکزی غنا (BOG) انجام شود. بنابراین کلیه اتباع خارجی موظفند، حداکثر تا تاریخ ۳۰ آوریل ۲۰۲۵ از بازار معاملات محلی طلا خارج شوند.

بدین ترتیب، از اول مه ۲۰۲۵، هرگونه خرید یا معامله طلا بدون مجوز از هیئت طلای غنا (GoldBod) جرم محسوب شده و قابل پیگرد قانونی می‌باشد. این اقدام بخشی از تلاش‌های دولت برای اصلاح بخش طلاست. غنا قصد دارد روش‌های استخراج طلا از معدنچیان خرد را بهبود بخشد، قاچاق را کاهش دهد و درآمدها را افزایش دهد. GoldBod که نهاد تازه تأسیس دولتی است، از این پس تنها مرجع مجاز برای خرید، فروش، آزمایش و صادرات طلای معدنچیان خرد خواهد بود. بر اساس قانون جدید، اتباع خارجی دیگر نمی‌توانند مستقیماً از معدنچیان، طلا خریداری کنند، اما در صورت تمایل به خرید یا صادرات طلا می‌توانند از طریق GoldBod اقدام نمایند. کاسیل آتو فورسون، وزیر دارایی غنا نیز پیشتر اعلام کرده بود که تشکیل GoldBod به این کشور کمک می‌کند تا ارزش بیشتری از صادرات طلای خود به دست آورد. وی همچنین اشاره کرد که این سیستم جدید به ثبات نرخ ارز در کشور کمک خواهد کرد.

لازم به ذکر است که در سال ۲۰۲۴، صادرات طلای غنا ۵۲.۶ درصد افزایش یافت و به ۱۱.۶ میلیارد دلار رسید، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۳ حدود ۷.۶ میلیارد دلار بود. نزدیک به ۵ میلیارد دلار از این مقدار حاصل فعالیت ‌های معدنچیان خرد و کوچک مقیاس (ASM) بوده است. طلا همچنان مهم‌ترین کالای صادراتی غناست و ۵۷ درصد از کل درآمدهای صادراتی این کشور را تشکیل می‌دهد که نشان‌ دهنده اهمیت این بخش برای اقتصاد غنا است. غنا همچنین بزرگ‌‌ترین تولیدکننده طلای آفریقا و یکی از برترین صادرکنندگان جهانی این فلز گران ‌بهاست. در سال ۲۰۲۴، ۵۳.۱ درصد از کل صادرات طلای غنا به آسیا به کشور امارات متحده عربی و ۶۰.۲ درصد از صادرات به اروپا به کشور سوئیس اختصاص یافت. در آفریقا نیز آفریقای جنوبی مقصد ۶۰.۵ درصد از طلای صادراتی غنا بود.

 

منابع:

https://westafricaweekly.com/ghana-orders-foreign-traders-to-leave-gold-market-by-30-april-cancels-old-export-licences/

https://www.reuters.com/markets/commodities/ghana-orders-foreigners-exit-gold-market-by-april-30-2025-04-14/

https://www.myjoyonline.com/all-gold-trading-licences-issued-by-pmmc-nullified-goldbod-announces/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما