معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۱۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۶۰

ارمنستان بدنیال کاهش وابستگی به انرژی وارداتی

ارمنستان در حال حاضر وابستگی بسیار زیادی به حاملان انرژی‌های وارداتی دارد و تلاش می‌کند این وابستگی را از طریق انرژی‌های تجدید پذیر کاهش دهد.

 آبگار بوداقیان، رئیس برنامه امنیت انرژی ارمنستان، در مصاحبه با آرمن پرس اعلام کرد که از طریق ایستگاه‌های انرژی خورشیدی می‌توان طی امسال، وابستگی به گاز وارداتی را 6 درصد کاهش داد و قرار است که تا سال 2050 وابستگی ارمنستان به گاز به کمترین حد ممکن برسد.

سطح فعلی امنیت انرژی ارمنستان 

در حال حاضر استقلال انرژی ارمنستان 27 درصد است. ارمنستان 73 درصد باقی مانده (غالباً گاز) را تنها از یک کشور وارد می‌کند.

اقدامات لازم برای کاهش وابستگی به حاملان انرژی خارجی

 امکان ندارد که بتوان طی یک یا دو سال در زمینه انرژی اصلاحات اساسی انجام داد. برنامه‌ریزی برای چندین دهه صورت می‌گیرد. اکنون تلاش می‌شود به دولت کمک شود که به سطح بالاتری از امنیت انرژی برسد و در این زمینه با همکاران دولت کارهای زیادی انجام شده است. 21 سناریو در زمینه توسعه احتمالی وضعیت ارائه شده است که می‌تواند برای ایجاد راهبرد انرژی سال‌های 2040 تا 2050 مد نظر قرار گیرد. در شمار سایر گزینه‌ها پیشنهاد شده است که تا سال 2050 میزان مصرف گاز کاهش یابد و در آینده نهایتا از مصرف آن خودداری شود و بیشتر به منابع انرژی تجدید پذیر تکیه شود. این امر همچنین مستلزم آن است که در آینده (تا سال 2036) نیروگاه اتمی فعلی، با واحد جدید نیروگاهی جایگزین شود. طبق بررسی‌ها، طی زمان مقرر، خودداری از مصرف گاز برای تولید برق کاملا واقع بینانه است البته چنانچه واحد اتمی جدید با قدرت 600 مگاوات احداث شده و از ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی، بادی و آبی به صورت مفید استفاده شود. در اینصورت در ارمنستان این امکان به وجود می‌آید که طی سال‌های 2045 تا 2050 از بهره برداری از نیروگاه‌های حرارتی و یا به بیان دیگر گازی که برای کار آن‌ها مصرف می‌شود خودداری گردد. بر اساس اقدامات ما، اکنون در راهبرد انرژی تا سال 2040 اصلاحاتی صورت گرفته و اهداف توسعه انرژی تجدید پذیر طی سال‌های 2030 تا 2040 بازنگری شده‌اند. بر این اساس،  قرار است که سهم انرژی‌های تجدید پذیر در ساختار تولید برق در ارمنستان در سال 2030 به 50 درصد برسد و می‌توان از طریق احداث نیروگاه‌های خورشیدی به قدرت 1000 مگاوات، به این هدف دست یافت. قرار است که این شاخص در سال 2040 از طریق احداث نیروگاه خورشیدی و نیروگاه بادی هر کدام به توان 500 مگاوات، به 60 درصد افزایش یابد. در کار متنوع سازی انرژی تغییرات بسیاری صورت گرفته و نیروگاه‌های خورشیدی امسال میزان 12 درصد از برق تولیدی را تامین می‌کنند و این در حالی است که این زمینه، چندین سال قبل در سیستم برق ارمنستان هیچ نقشی نداشته است. ارمنستان از این طریق می‌تواند طی امسال وابستگی به گاز وارداتی را به میزان 6 درصد کاهش دهد. این شاخص از نظر تاثیر بر اقتصاد کشور رقم بزرگی محسوب می‌شود.

رسیدن ارمنستان به سطح انرژی مورد نظر

 چنانچه فناوری‌ها تغییر نکند حداقل تا سال 2050 وابستگی به گاز بسیار زیاد خواهد بود. بخش بزرگی از گاز طبیعی در ارمنستان به غیر از تولید برق در زمینه مصرف وسایل نقلیه و مصرف روزمره استفاده می‌شود. طبق آخرین اطلاعات 25 درصد از گاز وارداتی ارمنستان صرف وسایل نقلیه شخصی و عمومی می‌شود. در زمینه وسائل نقلیه می‌توان با افزایش تعداد وسائل نقلیه برقی مشکل را حل کرد. افراد برای مصارف خانگی 32 درصد برق و 31 درصد گاز طبیعی مصرف می‌کنند و این نرخ مصرف را می‌توان از طریق اقدامات صرفه‌جویی در انرژی و بهینه سازی و همچنین تولید برق مستقل در ساختمان‌ها و اقدامات عایق سازی کاهش داد.

بررسی در زمینه سطح صرفه جویی در انرژی در ارمنستان در بین ساکنین

 چنین بررسی‌ای انجام نشده است لیکن بر اساس برخی از مطالعات قبلی، میزان بهینه سازی مصرف انرژی در ارمنستان 40 درصد ارزیابی می‌شود و دلیل این امر آن است که بسیاری از ساختمان‌های قدیمی نرخ بدی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی دارند و نیاز است تا برای تغییر این نرخ اقداماتی صورت گیرد. ما بعضاً فکر می‌کنیم که اتلاف انرژی نداریم ولی بررسی از طریق برخی از ابزارهای ویژه نشان می‌دهد که به دلیل ناتمام بودن وضعیت ساختمانها ،سطح اتلاف انرژی در زمستان بسیار بالاست.

بررسی امکان پیش بینی نیازهای انرژی اقتصاد و صنعت ارمنستان تا سال 2050

بر اساس رشد اقتصاد، تعداد جمعیت، افزایش تعداد وسائل مصرفی، سطح بهینه سازی انرژی و تغییر احتمالی عوامل دیگر 21 سناریو برای توسعه وضعیت مد نظر قرار گرفته است.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما