پارک های خورشیدی فتوولتائیک در کوبا پروژه ای مبتنی بر عمل و نوآوری
سیاست توسعه چشم انداز انرژی در کوبا توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر و بهره وری انرژی تاکید دارد.
طبق توضیحات مهندس لازارو گوئرا هرناندز، مدیر کل برق وزارت انرژی و معادن (Minem) در گفتگو با رسانههای داخلی ، استراتژی دنبال شده ، ایجاد اولویت بندی منابع ملی به عنوان حمایت از استقلال انرژی مورد نیاز کوبا و تقویت سیستم ملی برق کشور میباشد . به گفته وی، برای این منظور، داشتن یک "ماتریس تولید متنوع، که منابع خود مانند نفت خام داخلی، گاز حاصل از استخراج نفت کوبا، و منابع انرژی تجدیدپذیر را در اولویت قرار می دهد، ضروری می سازد ." البته این امر اساساً یک موضوع علمی است که در طول دهه گذشته، از زمان تصویب سیاست توسعه چشم انداز انرژی در کوبا در سال 2014، در قلمرو ملی به شدت تقویت شده است و بر توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر و بهره وری انرژی تاکید دارد .
به عنوان بخشی از این استراتژی، استفاده از انرژی خورشیدی فتوولتائیک در کوبا مورد توجه قرار گرفته است، که برای آن - از ابتدای سال 2024 - فرآیند سرمایه گذاری گسترده ای متشکل از دو پروژه در حال انجام است. اولین پروژه امکان نصب پانل های خورشیدی با ظرفیت 1000 مگاوات را در مدت دو سال فراهم میکند. پروژه دوم با همین میزان تولید باید در سال 2031 آماده شود. دو پروژه به کمک متخصصان دانشگاهها به گونه ای طراحی شده اند تا به طرحی دست یابند که اجازه می دهد هر دو آنها به درستی در سیستم ملی برق ادغام شوند.در حال حاضر 26 پارک خورشیدی فتوولتائیک در کوبا وجود دارد که در تمام استانها در مراحل مختلف ساخت و ساز هستند که به معنای تلاش سازنده عظیم برای کشور است.
مهندسی هر پارک خورشیدی یک علم است و اگرچه نتیجه نهایی بسیار شبیه به هم است، اما شرایط تولید برق در هر مکان دقیقاً یکسان نیست، که نیاز به یک کار جامع دارد و از همان لحظه ای که مطالعات مربوط به انتخاب محل استقرار این پارک ها آغاز میگردد شروع میشود . تاکنون نزدیک به یک میلیون پنل فتوولتائیک در سرتاسر کوبا نصب شده است و 3.6 میلیون پانل دیگر نیز نصب خواهد شد. این بدان معناست که ظرف دو سال ، توان نصب شده در ده سال گذشته حدود پنج برابر خواهد شد. دستیابی به توان نصب شده پیشنهادی تا سال 2031، کوبا را به سهم 12 درصدی برق فتوولتائیک در کل تولید انرژی کشور قرار خواهد داد.
احداث پارک ها پروژه ای منحصرا مبتنی بر علم و نوآوری است. از ابتدا لازم است به این موضوع اندیشیده شود که چگونه یک پروژه مهم مانند تولید برق از پانل های فتوولتائیک خورشیدی، که در ذات خود بدلیل شرایط طبیعی امری متغیر است، بتواند به اندازه کافی در سیستم ملی برق کشور ادغام شود، به عبارت دیگر ، باید تغییر الگوی تولید را در نظر گرفت. لذا با در نظر گرفتن اینکه ماتریس خورشیدی فتوولتائیک به دلیل رفتار آب و هوا همواره متغیر است، باید از نظر فنی برای ادغام این عامل در سیستم الکتریکی کشور که با چالشهای زیادی مواجه خواهد شد به خوبی اندیشیده شود. علاوه بر پیش بینی تاثیرات احتمالی بر سیستم ملی برق کشور ، آموزش متصدیان این پارک ها ، سازندگان و به طور کلی تمامی دست اندرکاران این پروژهها ضروری است. لذا این یک پروژه کل نگر از مفهوم سازی تا بهره برداری است، زیرا تعداد قابل توجهی از نهادهای کشور به صورت یکپارچه در آن مشارکت دارند.
علم، نوآوری، سازماندهی، آینده نگری، تحقیق و مدیریت از عناصر ضروری و لازمه اجرائی شدن هر پروژه طراحی شده است که کوبا به همه این تلاش ها برای تقویت این روند نیاز دارد چرا که سیستم تولید برق آن و این دانش برای دستیابی به چنین هدف مهمیبرای زندگی کشور کلیدی است.
منبع :
https://en.granma.cu/cuba/2024-10-15/photovoltaic-solar-parks-in-cuba-a-project-based-on-science-and-innovation