معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۷/۲۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۵۹

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته چهارم مهر ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

انعقاد قرارداد یک میلیارد دلاری گازی بین ازبکستان و افغانستان  

مقامات کابل و تاشکند برای تامین نیازهای انرژی افغانستان و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، قراردادی به ارزش یک میلیارد دلار برای استخراج گاز «طوطی» امضا کردند. «عبدالغنی برادر» معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان اظهار داشت، قرارداد استخراج گاز طوطی به ارزش یک میلیارد دلار میان وزارت معادن و نفت افغانستان و شرکت «ایریل» ازبکستان امضا شده است. این قرارداد شامل سرمایه‌گذاری 100 میلیون دلاری در سال نخست و در مجموع یک میلیارد دلار در طول 10 سال است. همچنین، طبق این توافق، از گاز استخراج شده در دو سال اول، 100 مگاوات برق تولید خواهد شد. طالبان امیدوار است که با آغاز استخراج ذخایر گاز طوطی در استان فاریاب، نیازمندی‌های گاز افغانستان تا حدی تأمین شود و به صورت مستقیم و غیرمستقیم زمینه‌ساز ایجاد شغل برای مردم این کشور باشد. «عصمت الله ایرگاشف»، نماینده ویژه ازبکستان، در این مراسم اعلام کرد که روابط بین افغانستان و ازبکستان در «بالاترین سطح» خود قرار دارد و با امضای این قرارداد، روابط دو کشور به سمت پیشرفته‌تری حرکت خواهد کرد. (خبرگزاری افق)

https://ufuqnews.com/archives/244011

 همکاری ایران و افغانستان در زمینه تولید انرژی بادی

مصطفی رجبی؛ مدیر عامل شرکت برق ایران گفته که با توجه‌ به وجود تونل‌های بادی منحصر به‌ فرد برای احداث نیروگاه‌های بادی در مرز دو کشور، دو طرف علاقه‌مند به توسعه همکاری‌ها در بخش انرژی بادی هستند. او همچنین از برنامه‌ریزی برای توسعه احداث خطوط انتقال ارتباطی با سرمایه‌گذاری شرکت‌های توانمند و فعال ایرانی و خارجی خبر داده است. طبق گزارش خبرگزاری ایرنا، مدیرعامل شرکت برق ایران همچنین درباره وضعیت تبادل برق بین ایران و افغانستان گفته‌است: «صادرات برق ایران به افغانستان از طریق خطوط انتقال ارتباطی و با اولویت ساعات غیر اوج مصرف برق در کشور انجام می‌شود» طالبان تا کنون درباره همکاری با ایران در زمینه تولید انرژی بادی چیزی نگفته‌اند اما پیشتر شرکت برق تحت اداره طالبان در افغانستان اعلام کرده بود که عبدالباری عمر؛ رییس اجرایی شرکت با رهبری شرکت برق ایران (توانیر) در زمینه تداوم و تقویت همکاری‌های دوجانبه گفتگو کرده‌است. این شرکت گفته بود که در این گفتگو که از طریق ویدیو کنفرانس صورت گرفت، درباره برخی از پروژه‌های توسعه برق، رفع به موقع مشکلات برق و پیشبرد و سازماندهی امور با هماهنگی کامل بحث و تبادل نظر شد. بر بنیاد اعلام شرکت برق افغانستان، رهبری «توانیر» به علاقه سرمایه گذاران ایرانی در زمینه تولید برق در افغانستان اشاره کرده رییس طالبان برای شرکت برشنا، در زمینه از ارایه انواع تسهیلات سرمایه گذاری در افغانستان برای آنان اطمینان داده است. (خبرگزاری افق)

https://ufuqnews.com/archives/244363

 چین تعرفه گمرکی بر کالاهای افغانستان را معاف کرد

بر اساس خبرنامه سفارت افغانستان در چین، لیو جین سونک رئیس بخش آسیایی وزارت خارجه چین این موضوع را در دیدارش با بلال کریمی سفیر معرفی‌شده طالبان در این کشور بیان کرده است. در این خبرنامه آمده است که چین به‌شمول افغانستان، تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای ۴۰ کشور را معاف کرده است. (تلویزیون آمو)

https://amu.tv/fa/130756/

 محصولات کشاورزی افغانستان ۶۵ درصد بیش از نیاز داخلی است

مولوی عطالله عمری، سرپرست وزارت کشاورزی، آبیاری و دامداری طالبان گفت که ۶۵ درصد محصولات کشاورزی افغانستان اضافه بر نیاز داخلی بوده و تنها ۳۵ درصد آن رفع کننده نیازهای کشور است. سرپرست وزارت صنعت و تجارت نیز با اشاره به افزایش صادرات به قزاقستان، از حذف تعرفه‌های ازبکستان و روسیه بر کالاهای صادراتی افغانستان خبر داد و گفت: با امضای تفاهم‌نامه‌های ترجیحی به دنبال حذف تعرفه‌ از سوی برخی کشورهای همسایه نیز هستیم. آقای عزیزی ضمن اشاره بر افزایش تعرفه‌ها بر واردات شیر خشک، از احداث سردخانه‌های استاندارد و ایجاد مسیرهای هوایی و زمینی گفت و افزود: در تلاش ایجاد را‎ های ترانزینی جدید مثل بندر چابهار هستیم.  (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/report/298729/محصولات-کشاورزی-افغانستان-۶۵-درصد-بیشتر-نیاز-داخلی

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما