اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه دوم شهریور ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
خسارات بازرگانان افغانستان و پاکستان به دلیل بسته شدن گذرگاه تورخم
مسئولین اتاق تجارت مشترک افغانستان – پاکستان میگویند به دلیل اعتراض شهروندان پاکستان در منطقه میان تورخم و پیشاور، تجارت و ترانزیت از ده روز گذشته تاکنون از گذرگاه تورخم متوقف است. نقیبالله صافی، رئیس اجرایی این اتاق به طلوع نیوز گفته به دلیل مسدود شدن این مسیر به روی تجارت و ترانزیت، شمار زیادی از بازرگانان افغانستان و پاکستان متضرر شدهاند. آقای صافی تأکید دارد که مقامات عالیرتبه دو کشور باید برای حل این چالش وارد گفتگو شوند.
برخی بازرگانان که در بخش میوه تازه و سبزی کار میکنند و ماشینهایشان در این مسیر متوقف مانده، گفتهاند که مقدار زیادی از اموال صادراتی آنان فاسد شده است. امید حیدری یکی از بازرگانان گفته فعلاً فصل صادرات ما است و ما نیاز داریم که روزانه بیشتر از سه صد تا چهار صد ماشین صادرات داشته باشیم، اما بدبختانه به دلیل سته شدن گذرگاه تورخم صادرات ما به اندکترین حدش رسیده است و این باعث شده تا تاجران صادرات را متوقف کنند و اکثر تاجران که محصولات را از باغها خریداری کردهاند مجبور اند که به بهای اندک آن را به فروش برسانند. فرید عظیمی یکی دیگر از بازرگانان افغان میگوید تاوان کمی نیست وقتی که دو و یا چهار ماشین تجار مالش فاسد میشود اجاره ماشین بسیار سنگین میآید و بستهبندی آن گران تمام میشود و به این دلایل تجار ما از تجارت خسته شده است. این در حالی است که تنشهای مرزی میان افغانستان و پاکستان، بالا بردن تعرفههای گمرکی از سوی پاکستان بر محصولات صادراتی افغانستان و درخواست جواز ورود موقت از رانندگان افغان از دلایل عمده کاهش صادرات افغانستان به پاکستان خوانده میشوند.
https://www.facebook.com/share/p/qnQB6q2FdYsJXT97/
طالبان در تورخم به شهروندان خارجی جواز کار توزیع میکند
وزارت کار و امور اجتماعی طالبان اعلام کرد که بر اساس دستور ملاحسن آخند؛ رئیسالوزرای طالبان نمایندگی توزیع جواز کار به شهروندان خارجی در شهرک تورخم در ننگرهار گشایشیافته است. در یک خبرنامه وزارت کار و امور اجتماعی طالبان منتشرشده، آمده است این وزارت به دنبال قانونی ساختن کار شهروندان خارجی و ایجاد تسهیلات است. این وزارت افزوده که قصد دارد در فرودگاهها و بندرها نیز نمایندگیهای توزیع جواز کار به شهروندان خارجی ایجاد کند. بااینحال وزارت کار و امور اجتماعی طالبان مشخص نکرده که در کدام بخشها به شهروندان خارجی جواز کار میدهد.
https://ufuqnews.com/archives/241424
دیدار رئیس عمومی دفتر ریاست الوزرا با رئیس اتحادیه پزشکان استان ننگرهار
دکتر ملا عبدالواسع، رئیس عمومی دفتر ریاست الوزرای با رئیس اتحادیه پزشکان ننگرهار و هیئت همراهش در ارگ دیدار کرد. بر اساس خبرنامه ارگ؛ در این دیدار، دکتر واقف نیازی، رئیس اتحادیه پزشکان ننگرهار از کارکردها و فعالیتهای این اتحادیه در راستای ارائه خدمات بهداشتی به شهروندان یادآوری کرد و گفت که در ننگرهار و شهرستانهای این استان و در تورخم برای بیماران و مجروحان حوادث طبیعی خدمات از طریق اردوگاههای بهداشتی را ارائه کردهاند و این روند جریان دارد. رئیس و اعضای اتحادیه پزشکان استان ننگرهار پیشنهادها و خواستههایشان در زمینههای تکمیل کار بیمارستان هزار تخته ننگرهار، توجه بیشتر به تشخیص و درمان بیماران سرطانی، کاهش مالیات بالای پزشکان و برگزاری دورههای ویژه برای بالا بردن ظرفیت آنان را به شرکت گذاشتند. دکتر ملا عبدالواسع، نیز گفت که دکتران مسئولیت سنگین ارائه خدمات بهداشتی، بهموقع و به گونه درست برای شهروندان را به عهدهدارند و امارت اسلامی از خدمات آنان قدردانی میکند. رئیس عمومی دفتر مقام عالی ریاست الوزرا همچنان افزود که امارت اسلامی از کارکردهای اصناف تقدیر میکند و فرمان اخیر امیرالمؤمنین در خصوص معافیت و کاهش مالیات به خاطر ایجاد تسهیلات به آنان، مثال خوبی درزمینه است.
https://www.bakhtarnews.af/dr/دیدار-رئیس-عمومی-دفتر-ریاست-الوزرا-با-ر/
ساخت یک بیمارستان به هزینه شخصی مردم در استان ننگرهار
ساکنین شهرستان دره نور استان ننگرهار میگویند مجبور به خرید زمین جهت بیمارستان بهداشتی شدهاند. الله محمد، یکی از ساکنین شهرستان مذکور میگوید این زمین را به مبلغ 2.1 میلیون افغانی خریدهاند و برای یک بیمارستان ۶۰ تخته اختصاصیافته است. نامبرده میافزاید، این بیمارستان تحت چتر بیمارستان مرکزی استان ننگرهار فعالیت خواهد کرد که در همکاری مؤسسات برخی امدادرسان ساختهشده است که تا حدی زیادی مشکلات ساکنین شهرستان دره نور را حل خواهد کرد.
هرچند مسئولین بهداشتی استان ننگرهار تاکنون در این مورد چیزی نگفتهاند، اما نقیب الله رحیمی، سخنگوی ریاست بهداشت ننگرهار میگوید در بسیار از مناطق استان ننگرهار به خاطر ساخت بیمارستانها و مراکز بهداشتی زمینها مشخصی وجود ندارد به گفته نامبرده برخی از مراکز بهداشت و بیمارستانها در مناطق مختلف ننگرهار در منازل مسکونی فعالیت میکنند که خیلی اوقات فعالیتهای قناعت بخش را انجام میدهند. این در حالی است که مردم هنوز در بسیاری از شهرستانهای ننگرهار به خدمات بهداشتی دسترسی ندارند و به همین دلیل اغلب مجبور به مراجعه به بیمارستانهای خصوصی میشوند.
https://www.etilaatroz.com/ps/28594
بسته شدن ۲۰۰ مغازه صرافی توسط طالبان در استان ننگرهار
منابع محلی در ننگرهار میگویند طالبان حدود ۲۰۰ مغازه صرافی را در این استان به دلیل نداشتن مجوز و تضمین بانکی مسدود کردند. این منابع گفتهاند که این بازار صرافی در شهر جلالآباد، مرکز ننگرهار موقعیت دارند و دو روز قبل از سوی طالبان مسدود شدند. در همین حال، یک صراف گفته که طالبان از صرافان در کنار جواز یک میلیون افغانی تضمین بانکی نیز درخواست کردند. به گفته نامبرده از یکسو در روند اخذ جواز موانع وجود دارد و از سوی دیگر توان دادن یک میلیون افغانی تضمین بانکی را ندارد اما طالبان این روند را اجباری اعلام کردند. وی تصریح کرد که در دو روز گذشته به صرافان دهها هزار افغانی زیان مالی واردشده است. طالبان در ننگرهار تاکنون به گونه رسمی در این مورد چیزی نگفتهاند. به گفته این صرافان، طالبان بیشتر از یک ماه میشود که درب مغازههای صرافی را بسته و برای دریافت جواز کار و ضمانت از آنان نُه میلیون افغانی پول درخواست کردهاند.
https://af.shafaqna.com/FA/611940
بررسی زمین برای اجرای طرح توسعه دانشگاه لغمان
وزارت شهرسازی و مسکن از بررسی زمین برای توسعهای دانشگاه لغمان خبر داد. بر بنیاد خبر وزارت شهرسازی و مسکن؛ مولوی حسین تیلوی، رئیس شهرسازی و مسکن استان لغمان گفته است که تیم فنی این ریاست زمینهای اطراف دانشگاه لغمان را به منظور هموارسازی بررسی کرد. وی تصریح کرده است که بنا بر درخواست ریاست دانشگاه لغمان، تیم فنی این ریاست بررسی ۲۰۰جریب زمین در دانشگاه مذکور را برای هموارسازی، ساخت پیادهروها، جادهها، آبروها و پارکها آغاز کرده است. تیمهای مرکزی و ولایتی وزارت شهرسازی و مسکن به خواست ادارات دولتی، پروژههای مختلف را بررسی و از امور ساختمانی آن نظارت میکنند تا پروژهها به گونه معیاری تکمیل شود.
https://www.bakhtarnews.af/dr/سروی-زمین-برای-انکشاف-پوهنتون-لغمان/
دانشگاه ننگرهار فعالیتهای عمرانی و رسیدگی به گیاهان را افزایش داده است
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است طی 3 ماه گذشته و در جریان تعطیلات مسئولین اداری و کارکنان دانشگاه ننگرهار با پارکها، گلزارها، چمن، پیادهروها، صدها بوته زینتی و میوهای را در محوطه دانشگاه کاشتهاند. در ادامه این مطلب به نقل از قاضی خالد صداقت، معاون اداری و مالی دانشگاه ننگرهار آمده است که این کارها را به خاطر زیبایی و سرسبزی دانشگاه انجام داده و تلاشهای آنها به خاطر بهبودهای بیشتر دانشگاه ننگرهار ادامه دارد.
https://t.me/nmic96/117087
برداشت زیتون در استان ننگرهار امسال 1300 تن تخمین زده شده است
مهندس محمد جمیل، مسئول امور زراعت ریاست کانال ننگرهار میگوید که برداشتهای زیتون امسال 1932 تخمین شده بود. ولی درنتیجه بارندگیهای اخیر 613 تن زیتون از بین برفته و اکنون احتمال میرود که 1300 تن زیتون از باغهای زیتون این استان برداشت شود. به گفته نامبرده با وجود اینکه حوادث طبیعی به زیتون آسیب رسانده است ولی بازهم احتمال میرود محصولات زیتون نسبت به سال گذشته سه برابر بیشتر باشد.
https://t.me/nmic96/117094