اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه اول دی ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
یک پل در استان لغمان با کمک مردم و با هزینه ۴۰ میلیون افغانی ساخته میشود
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، درنتیجه همکاری ساکنین روستای کنده شهرستان الینگار استان لغمان، با هزینه 40 میلیون افغانی، یک پلی ساخته میشود، قاری ذین العابدین عابد، استاندار لغمان در مراسم کلنگ زنی این پل گفت که هزینه این پل حدود 40 میلیون افغانی است که از سوی مردم و تجار لغمان پرداخت میشود. محمد قاضی نیازی،مهندس ساختمانی این گفت، این پل 68 متر طول و 7.5 متر عرض دارد که بهصورت اساسی ساخته میشود. از سوی دیگر مردم منطقه میگویند این پل دو منطقه بزرگ نیازیها و الکوزیها را به هم متصل میکند.
https://www.spogmairadio.com/83790/
آغاز پروژههای نیمهکاره ناکامورا توسط یک مهندس ژاپنی در استان ننگرهار
رسانه ژاپنی آساهی شیمبون گزارش داده که یک مهندس بازنشسته ژاپنی، بهقصد ادامه پروژههای تیتسو ناکامورا در ننگرهار به افغانستان سفرکرده است. بر بنیاد گزارش نوریو اوا مهندس 73 ساله در ماه سپتامبر سال جاری میلادی به شرق افغانستان رفته است تا پروژه تیتسو ناکامورا را برای تأمین آب و احیای فضای سبز ادامه دهد.
این مهندس ژاپنی گفته است ما تجربیات و دانش خود را با متخصصان محلی به اشتراک خواهیم گذاشت و از آن استفاده کامل خواهیم کرد، اگرچه ازنظر توانایی عمل کردن و عشق به دیگران، با دکتر ناکامورا مقایسه نمیشویم. در گزارش این رسانه آمده نوریو آوا و همکارانش در ماه سپتامبر سال جاری میلادی به محل ساخت یک کانال آبرسانی در شرق افغانستان رسیدند، جایی که یک شبکه آبرسانی به طول 4.3 کیلومتر در دامنه یک کوه در حال راهاندازی بود. این مهندس بازنشسته با ستایش از پروژههای تیتسو ناکامورا گفته وی همواره میخواست پس از بازنشستگی به ناکامورا کمک کند، اما قبل از اینکه بازنشسته شود، وی در افغانستان از دنیا رفت. تیتسو ناکامورا دکتر و امدادگر ژاپنی در افغانستان به کاکا مراد مشهور بود. وی پروژههای زیادی ازجمله ساخت یک نهر آب را در ننگرهار تکمیل کرد که درنتیجه یک دشت خشک به زمین زراعتی تبدیل شد. ناکامورا به خاطر تلاشهایش در افغانستان و پاکستان، تبدیل زمینهای بایر به مزارع سرسبز و درعینحال درمان مردم محلی که از درگیری، فقر و بیماری رنج میبردند، شهرت کسب کرده و در بین مردم محل محبوبیت ویژهای داشت.
https://www.jomhornews.com/fa/news/167088/
فراهم شدن زمینه اشتغال به کار برای 2500 نفر در استان کنر
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، شهابالدین دلاور، وزارت معادن و پاترولیم پنج معادن نفرات استان کنر را میان شرکتهای مختلف داخلی به مزایده گذاشت. آقای دلاور میگوید شرکتها در این مزایده، بر اساس رقابت آزاد برنده شناخته شدهاند.
وزیر وزارت معادن در مراسم که به همین مناسبت برگزارشده در رابطه به معدنهای نفرات در منطقه مذکور گزارشی را ارائه کرد و گفت، این قراردادها پنجساله با سرمایهگذاری یک میلیارد افغانی بهصورت قراردادی به اجرا رسیده که زمینه اشتغال برای 2500 نفر فراهم میشود. در این مزایده معادن نفرات کوز چنچن یک و دو، معادن نفرات چنچن ناو یک و دو و همچنین معادن نفرات کلاول که همه در شهرستان خاص کنر استان کنر قرار دارند به شرکتهای برنده واگذار شده است. با این حال، برخی از شرکتهای برنده معادن، از اهالی استان کنر میگویند که با آغاز کار استخراج زمینه کار را برای مردم فراهم میسازند.
بر اساس اطلاعات وزارت معادن و پترولیم، بخش قابل ملاحظهای از درآمد کشور از رهگذر استخراج و فروش معادن کشور تأمین میشود و در سال گذشته این وزارت توانسته که ده میلیارد و ۵۰۰ میلیون افغانی درآمد را از معادن مختلف کشور در خزانه حکومت واریز کند.
https://www.bakhtarnews.af/د-کونړ-د-پنځو-سیمو-د-نفرایټو-کانونو-داوط/
مشکلات مردم استان نورستان در بخش کمبود آب و برق حل میشود
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، ملا عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت انرژی و آب در دیدار با استاندار نورستان بر حل مشکل کمبود آب و برق در این استان تأکید کرد. دفتر مطبوعاتی وزارت انرژی و آب با انتشار خبرنامهای از دیدار سرپرست این وزارت با شیخ شیر احمد حقانی، استاندار نورستان خبر داده است. در این دیدار طرفین پیرامون پروژههای آب و انرژی در استان نورستان بحث و تبادلنظر کرده و برخی از مشکلات مردم نورستان بهخصوص در عرصه آب و برق از جانب استاندار نورستان مطرح شد. سپس سرپرست وزارت انرژی و آب به استاندار نورستان اطمینان داد که با توجه به امکانات موجود به مشکلات مردم نورستان در بخش آب و برق رسیدگی صورت خواهد گرفت. این در حالی است که به دلیل تغییرات اقلیمی و خشکسالیها افغانستان با کمبود آب آشامیدنی روبرو میباشد.
https://www.bakhtarnews.af/dr/سرپرست-وزارت-آب-و-انرژی-به-مشکلات-مردم/
ساخت جادهای به هزینه 11 میلیون افغانی در استان ننگرهار
مسئولین محلی استان ننگرهار میگویند کار یک جاده به هزینه 11 و نیم میلیون افغانی با حمایت مالی سازمان یونوپس در این استان تکمیل گردیده است. به گفته شهرداری ننگرهار این جاده که دارای 624 متر طول و 4 متر عرض میباشد در ناحیه دوم شهر جلالآباد سیمان ریزی شده است. بر اساس گفتههای مقامات محلی ننگرهار، صدها خانواده جهت تردد از این جاده استفاده میکنند. این در حالی است که پیش از این نیز یک جاده در شهرستان مومندره این استان ساخته شده بود.
https://www.avapress.com/fa/news/282865/ساخت-یک-جاده-هزینه-11-نیم-میلیون-افغانی-ننگرهار
فراهم شدن زمینه اشتغال به کار برای دهها زن در استان ننگرهار
سید عبدالبصیر پاچا، رئیس صنعت و تجارت استان ننگرهار میگوید، درنتیجه سعی و تلاش مسئولین این ریاست و همکاری مالی اسلامیک ریلیف برای 60 خانم در شهرستان رودات استان ننگرهار وسایل کاری توزیع کرد. به گفته مذبور این وسایل شامل ماشینهای دوخت لباس و سایر وسایل خیاطی میباشد که هدف توزیع آن فراهم نمودن زمینههای کاری برای خانمهای خانه و تقویت وضعیت اقتصاد آنها عنوانشده است. سید عبدالبصیر پاچا از موسسه کمککننده خواست تا بهمنظور توسعه کسب و کارهای کوچک و از بین بردن فقر و تنگدستی همکاریهایشان را گسترش دهند.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i235220-فراهم_شدن_زمینه_کار_برای_ده_ها_زن_در_ولایت_ننگرهار
ساخت یک مرکز بهداشتی به هزینه سیصد هزار دلار در استان ننگرهار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته مولوی سعیداحمد بنوری، معاون استاندار ننگرهار به یک تبعه قزاقستان بنام عمر ملاقات کرد که شخص مذکور میخواهد به هزینه شخصی خود یک مرکز درمانی به هزینه ۳۰۰هزار دلار به خاطر ارائه خدمات درمانی رایگان برای مردم ننگرهار میسازد. در ادامه این مطلب آمده که در جریان این نشست مولوی فضل الهادی احمد، نماینده وزارت خارجه،مولوی امین شریف رئیس بهداشت و سایر مسئولین ننگرهار حضور داشتند.
این(عمر) تبعه قزاقستان گفت، قرار است این مرکز درمانی یک ساحه یک جریب زمین و ۵ طبقه در ناحیه نهم شهر جلالآباد در منطقه کابل کمپ بسازد تا خدمات لازمیبهداشت را به مردم ارائه دهد، نامبرده گفت، دو مرکز دیگر در کابل و استان مزار شریف ساخته است و در زمینه ساخت مرکز جدید از مسئولین استان ننگرهار خواهان همکاری شده است. معاون استاندار ننگرهار از اعلام همکاری آقای عمر تشکر کرد و در تمامی موارد قانونی به نامبرده اطمینان همکاری داد، همچنان مولوی امین شریف، رئیس بهداشت استان ننگرهار گفت بر اساس سیاست وزارت بهداشت آماده همکاری در ساخت این مرکز بهداشتی میباشد.
https://t.me/nmic96/105768
ساخت ۴۵ گلخانه در استان نورستان
مسئولین ریاست زراعت، آبرسانی و دامپروری نورستان میگویند که با حمایت مالی اداره توسعهای سازمان ملل متحد، ۴۵ گلخانه در شهرستان وایگل، گامدیش، نورگرام و پارون مرکز این استان جهت حمایت از زنان کشاورز ساختهاند. به گفته مسئولین این ریاست، زنان کشاورز در زمینه کشت و برداشت آموزش دیده و کودهای شیمیایی، بذر نباتی و مواد مصرفی در مزارع نیز برای آنان توزیع شد. راهاندازی این گلخانهها به خاطر حمایت و بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای فقیر و دسترسی آنها به سبزیجات تازه در تمام فصول عنوان شده است.
https://www.spogmairadio.com/84159/
ارائه کمکهای نقدی به دهها مرد و زن در استان نورستان
مقامات طالبان برای استان نورستان میگویند در شهرستان وانت ویگل و شهر پارون مرکز این استان، برای 100 نفر از زنان و مردان نورستان به خاطر ایجاد تجارت کوچک در مجموع ۵ میلیون افغانی پول نقد داده شده است. در بیانیهای که از سوی خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان در نورستان منتشر شده آمده است، این کمکها از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد توزیع شده است. در ادامه این مطلب آمده است. در این خانوادهها 52 مرد و 48 زن شامل هستند و به هر خانواده 50 هزار افغانی کمک شده است. هرچند این خانوادههای نیازمند از کمکهای دریافتی خرسند هستند، اما از نهادهای امدادرسان بینالمللی درخواست کمکهای بیشتر و ادامه آن میباشند.
https://www.etilaatroz.com/ps/23955
افزایش ۴۰ درصدی درآمد شهرداری استان لغمان
مسئولین شهرداری مهترلام استان لغمان از افزایش ۴۰ درصدی درآمد این اداره نسبت به سال گذشته خبر میدهند. مولوی رحمتالله شهامت شهردار مهترلام در نشست حسابداری ربع سوم این اداره گفت که در سال جاری از 17 منبع مختلف در 9 ماه گذشته 69 میلیون افغانی درآمد داشتهاند که این آمار در سال گذشته 60 میلیون افغانی در 12 ماه درآمد داشتهاند که این میزان 40 درصد افزایش را نشان میدهد.
نامبرده دلیل افزایش درآمد را حکومتداری خوب و پاک بودن اداره از فساد دانست. از سوی دیگر، زاهدالله کنوال، مهندس بخش سکتوری شهرداری میگوید در همین مدت در نقاط مختلف شهر کار بازسازی را انجام داده و روی تعدادی دیگر نیز کار در جریان است.
https://www.bakhtarnews.af/لغمان؛-د-مهترلام-ښاروالۍ-په-عواید-کې-د-ت/
کار بازسازی و احداث یک باب مدرسه دخترانه در استان لغمان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد یک باب مدرسه دخترانه را در شهرستان علینگار این استان ساخته و به بهرهبرداری رسیده است. زینالعابدین عابد، استاندار طالبان در لغمان در مراسم افتتاح این مدرسه گفت کار ساخت این مدرسه ۱۰ ماه قبل آغازشده بود. به گفته وی، هزینه ساخت این مدرسه ۳۵۲ هزار دلار شده که دارای ۱۲ کلاس درسی، چهار اتاق اداری، یک اتاق کامپیوتر، شبکه آب پاک، دستشوی، دیوار حائل و سایر بخشها است.
https://www.bakhtarnews.af/په-لغمان-کې-د-۳۵۲-زره-ډالرو-په-لګښت-د-نجو/