معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۷/۱۵- ۱۷:۱۱ - مشاهده: ۱۲۷

اخبار اقتصادی عراق - کربلای معلی

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عراق - کربلای معلی در نیمه اول مهرماه 1402، مندرج در سانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

برنامه 20 تا 40 میلیاردی  همکاری تجاری ایران و عراق

مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: سطح روابط تجاری و اقتصادی ایران و عراق در سال‌های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است و می‌توان تجارت 20 تا 40 میلیارد دلاری را در بلندمدت پیش‌بینی کرد. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در دومین همایش مشترک بازرگانی ایران و عراق خاطرنشان‌کرد: ایران در ۴۰ سال گذشته و به‌ویژه یک دهه اخیر تحت شدیدترین تحریم‌ها قرار گرفته، اما در همین مدت به دستاوردهای خوبی در زمینه فناوری و صنعتی رسیده است که آمادگی انتقال آنها برای توسعه پروژه‌های صنعتی عراق را دارد. وی افزود: همچنین از طرف وزارت صمت و دولت ایران حمایت همه‌جانبه برای توسعه صنعتی کشور عراق را تا سال ۲۰۳۵ اعلام می‌کنیم. برای رسیدن به این اهداف، چالش‌ها و مسائلی وجود دارد که امیدواریم با حل مسائل لجستیک و تراکنش‌های مالی بتوانیم به اهدافی که توسط رؤسای جمهوری دو کشور ترسیم شده، دست یابیم. وی تاکید کرد: مهمترین موضوع در همایش مشترک بازرگانی ایران و عراق بررسی برنامه‌ها، زیرساخت‌ها و راهکارهای توسعه تجاری کشور و دستیابی به تجارت ۲۰ میلیاردی و رسیدن به تجارت ۴۰ میلیارد دلاری در بلندمدت است. در نشست مشترک درباره رفع ممنوعیت‌های تجاری و استانداردی بین دو کشور تبادل نظر و درخصوص موضوع لجستیک و تبادلات تجاری برای رسیدن به تجارت ۲۰ میلیارد دلاری نیز مباحثی مطرح شد.(خبرگزاری ایرنا)

عراق دومین مقصد کالاهای صادراتی ایران در 6 ماهه اول سالجاری

محمد رضوانی فر، رئیس کل گمرک ایران، مقاصد عمده کالاهای صادراتی ایرانی در 6 ماه نخست سال جاری را به ترتیب چین با ۶.۹ میلیارد دلار، عراق با ۴.۵ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۳ میلیارد دلار، ترکیه با ۲.۴ میلیارد دلار و هند با ۱.۱ میلیارد دلار اعلام کرد. رئیس کل گمرک ایران همچنین ۵ کشور عمده مبدا کالاهای وارداتی را به ترتیب شامل امارات متحده عربی با ۹ میلیارد دلار، چین با ۸.۸ میلیارد دلار، ترکیه با ۳.۳ میلیارد دلار، آلمان با ۱.۱ میلیارد دلار و هند با ۹۸۷ میلیون دلار ذکر کرد. وی با اشاره به واردات کالاهای اساسی در نیمسال اول سال جاری گفت: در این مدت ۱۱ میلیون تن انواع کالاهای اساسی به ارزش ۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که با اختصاص ۶۲.۴۷ درصد از وزن و ۲۹.۹۵ درصد از ارزش کل واردات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش ۱.۵ درصدی در وزن و کاهش ۶.۱۴ درصدی در ارزش داشته است. وی در رابطه با اقلام عمده کالاهای اساسی اظهار داشت: ذرت، دانه سویا، روغن دانه آفتاب‌گردان، برنج، گندم، روغن خام سویا، جو و پالم اویل اقلام عمده کالاهای اساسی وارداتی به کشور بودند که در مجموع از نظر وزنی ۵۵.۲۳ درصد و از نظر ارزشی ۱۹.۷۳ درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند. رضوانی فر در رابطه با آمار ترانزیت خارجی کشور در ۶ ماهه نخست سال جاری گفت: ترانزیت خارجی کشور در این مدت با رشد ۸.۲۴ درصدی به ۷.۷ میلیون تن رسید.

توافق عراق با ایران درباره پرداخت بدهی‌ها به شیوه‌ای جدید

رئیس بانک مرکزی عراق گفت که توافقی بر سر تسویه بدهی‌های عراق بابت واردات گاز از ایران از طریق شیوه ای جدید حاصل شده است. علی العلاق، رئیس بانک مرکزی عراق گفت که مذاکراتی با ایران به صورت پیوسته برای ساماندهی واردات از ایران ادامه دارد به گونه ای که عراق در معرض مشکلاتی نظیر نقض تحریم ها و توافقات قرار نگیرد. به گزارش خبرگزاری رسمی عراق اینا، وی بیان کرد که بانک مرکزی عراق به فرمول  واضحی در خصوص ساماندهی تجارت با ایران دست خواهد یافت به ویژه با توجه به اینکه بخشی از آن از طریق تهاتر انجام می‌شود. العلاق اشاره کرد که توافقی بر سر تسویه بدهی‌های عراق بابت واردات گاز از ایران از طریق شیوه ای جدید که این بدهی‌ها پرداخت شود، حاصل شده است. (خبرگزاری اینا)

رشد 16 درصدی تجارت ایران و عراق در نیمه سالجاری

سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق از رشد ۱۶ درصدی سهم عراق از واردات کالاهای ایرانی در نیمه نخست امسال خبر داد. به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمد کاظم آل صادق سفیر جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه سومین نمایشگاه چابک تجاری ایران در عراق در هتل فلسطین بغداد، اظهار داشت: بر اساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران حجم صادرات ایران به خارج از کشور طی نیمه نخست امسال ۶۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تُن کالا به ارزش ۲۴ میلیارد و ۱۴۴ میلیون دلار بوده که سهم عراق از واردات کالاهای ایرانی معادل چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است. وی افزود: این آمار نشان دهنده رشد حدود ۱۶ درصدی صادرات کالاهای ایرانی به بازار عراق نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده است و عراق از این حیث در رده دوم شرکای وارداتی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. سفیر ایران در عراق ادامه داد: واردات جمهوری اسلامی ایران از عراق در ۶ ماهه اولیه سال‌جاری حدود ۱۰۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود که نشان دهنده‌ عدم توازن در روابط اقتصادی دو کشور است. وی افزود: ایران به رغم وجود برخی محدودیت‌های داخلی، خود را متعهد به مساعدت عراق در جهت تامین نیازهای نیروگاهی و انرژی از جمله برق و گاز دانسته و با اجرای پروژه‌های نیروگاهی و گازی به ویژه از طریق شرکت‌های بزرگ خود همچون مپنا سهم زیادی در بهبود وضعیت زیرساخت‌های انرژی عراق داشته است. آل صادق در ادامه با بیان اینکه شرکت‌های ایرانی طی سال‌های گذشته پروژه‌های متعددی در عراق اجرا کرده و حضور موثری در بازار عراق داشته‌اند، گفت: در همین چارچوب و بر اساس توافقات بعمل آمده در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۲ برخی از این شرکت‌ها ۶ پروژه احداث مجتمع مسکونی و یک پروژه احداث بیمارستان در عراق را برعهده گرفتند. سفیر ایران در عراق اظهار کرد: روند مناسبات اقتصادی ایران و عراق همواره رو به رشد بوده و در سال گذشته به حدود ۱۲ میلیارد دلار رسیده است. وی وجود هشت گذرگاه مرز زمینی بین دو کشور و استمرار تبادلات اقتصادی از جمله مشارکت در برگزاری سمینارها، همایش‌ها و نمایشگاه‌ها را نشان از هم تنیدگی اقتصادی دو کشور دانست و افزود: ایران طی سال‌های گذشته با صادرات خدمات فنی و مهندسی و اجرای پروژه‌های زیر بنایی سهم قابل توجهی در تقویت زیرساخت‌های عراق داشته است.(خبرگزاری ایرنا)

اجرای طرح کمربند سبز کربلاء توسط حرم حسینی ع

حرم مطهر حسینی از برنامه آینده خود برای توسعه پروژه کمربند سبز شمالی در استان کربلا خبر داد. رزاق الطایی، مشاور دبیرخانه کل حرم حسینی در امور کشاورزی، در مصاحبه با فرات نیوز گفت: تحت راهنمایی شیخ عبدالمهدی الکربلایی تولیت استان مقدس حسینی ع، در حال توسعه پروژه کمربند سبز شمالی در حرم حسینی هستیم. وی با اشاره به اینکه این پروژه یک مدل آزمایشی برای برنامه‌های آتی کمر سبز است، تصریح کرد: برای توسعه این پروژه طرحی را تدوین کردیم که در آن اولین واحه سبز در آن در مساحت 250 هزار متر ایجاد شد. وی افزود: همچنین برای سرمایه گذاری روی درختان اکالیپتوس که بیش از 35 هزار اصله درخت است، با قرار دادن کندوهای عسل برای تولید عسل در این طرح و عرضه آن به بازارهای عراق، برنامه داریم. (فرات نیوز)

تولید بنزین با اکتان 95 در پالایشگاه کربلاء

وزارت نفت عراق از تولید بنزین با اکتان بالا در دو نوع سوپر و بهبود یافته در پالایشگاه کربلا خبر داد. به گزارش الصباح، حامد یونس، معاون امور تصفیه وزارت نفت عراق اشاره کرد که عملیات تولید بنزین با اکتان 95 آغاز شده است. وی افزود که این اقدام، گامی مهمی‌برای ارتقای صنعت پالایش به شمار می رود و برای نخستین بار برای مصرف داخلی تولید می‌شود. معاون امور تصفیه وزارت نفت عراق در جریان بازدید از پالایشگاه کربلا بر اهمیت تداوم پیگیری و هماهنگی این پروژه ملی و استراتژیک تاکید کرد. (الصباح)

همکاریهای گازی عراق و ترکمنستان

وزیر امور گاز ترکمنستان طی سفری رسمی وارد بغداد شد و مورد استقبال وزیر برق عراق قرار گرفت. به گزارش خبرگزاری رسمی عراق اینا، دو طرف درباره امضای یادداشت دوجانبه رایزنی کردند. هدف از این سفر بررسی چشم اندازهای همکاری مشترک بین دو کشور و آماده شدن برای امضای یادداشت تفاهمی‌برای واردات گاز از ترکمنستان است. پیش از این وزارت نفت عراق از توافق اولیه با ترکمنستان برای واردات گاز از این کشور به منظور تامین نیازهای نیروگاه‌های برق عراق خبر داده بود. دو طرف یادداشت همکاری در این خصوص آماده کردند و انتظار می رود، این یادداشت همکاری تا پیش از پایان سال جاری امضا شود. وزارت برق عراق در دسامبر 2022 اعلام کرد که عراق با قطر و ترکمنستان برای واردات گاز در راستای تامین کمبود حاصل در کشور مذاکره می‌کند.(خبرگزاری اینا)

رقابت مبلمان و فرش ایران و ترکیه در بازار استان بابل

با نزدیک شدن به فصل زمستان، بازار عراق و بویژه استان بابل شاهد تقاضای قابل توجهی برای خرید مبلمان و  فرش است و کسبه می‌گویند قیمت ها نسبت به فصول گذشته افزایش چشمگیری داشته است. به گزارش خبرگزاری فرات نیوز، اکثر اجناس عرضه شده در بازار شهر حله مرکز استان بابل، ترکیه ای و ایرانی هستند. مشتریان مبلمان ترک را به دلیل کیفیت بالا ترجیح می دهند، زیرا درخشندگی خود را برای مدت طولانی تری حفظ می‌کنند و قیمت آن بین 6000 - 16000 هزار دینار در هر متر است، در حالی که قیمت مبلمان ایرانی بین 2000 – 5000 هزار دینار در هر متر است. در بازار فرش، مردم به دلیل کیفیت شناخته شده فرشهای ایرانی را ترجیح می دهند و قیمت آن بین 25 تا 35 هزار دینار در هر متر است، در حالی که قیمت فرش ترکیه از 20 هزار بیشتر نمی‌شود.(فرات نیوز)

تجهیز 500 ساختمان دولتی عراق به سامانه انرژی خورشیدی

عراق حدود 90 میلیارد دینار برای تجهیز بیش از 500 ساختمان دولتی به سامانه‌های انرژی خورشیدی اختصاص داد. به گزارش الصباح ، مظهر صادق، سخنگوی تیم ابتکار ملی عراق در امور برق گفت:  حدود 90 میلیارد دینار برای تجهیز بیش از 500 ساختمان دولتی برای فعالیت با سامانه انرژی تجدیدپذیر (خورشیدی) اختصاص داد. وی افزود: این اقدام در چارچوب پروژه در دست اقدام وزارت برق برای کاهش حجم انتشار گازهای گلخانه ای و مقابله با تغییرات اقلیمی‌پیش روی کشور است. سخنگوی تیم ابتکار ملی عراق ادامه داد: این ساختمان‌ها از سوی اداره تحقیقات وابسته به وزارت برق و با همکاری مرکز داده‌های ملی کابینه به سامانه الکترونیکی متصل می‌شوند تا به طور مرکزی بر عملکرد آنها نظارت شود. پیش از این هماهنگی‌هایی با وزارت علوم و فناوری برای تحقیقات پیرامون این ساختمان‌ها جهت نصب سامانه‌های انرژی خورشیدی انجام شد و از از ابتدای سال 2024 این پروژه در چارچوب طرح ابتکار ملی عراق برای حمایت از انرژی و کاهش حجم انتشار گازهای گلخانه ای اجرا می‌شود. (الصباح)

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما