اخبار اقتصادی اقلیم کردستان عراق – سلیمانیه
اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه اقلیم کردستان عراق در هفته دوم خرداد ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
انتشار کتابچه راهنمای سرمایه گذاری در اقلیم کردستان
کردستان 24: دولت اقلیم کردستان اخیراً کتابچهای به زبان انگلیسی با عنوان «سرمایهگذاری در کردستان» درباره بخشهای اصلی سرمایهگذاری سرمایهگذاران خارجی در اقلیم کردستان منتشر کرده است.
مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان، در مقدمهی این کتابچهی ۶۴ صفحهای، سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری و فعالیت در اقلیم کردستان دعوت کرده و در مورد حمایتهای دولت در جهت موفقیت آنان اطمینان داده است. در این کتابچه، قبل از بحث در مورد بخشهای مختلف سرمایهگذاری در اقلیم که شامل کشاورزی، مواد غذایی، صنعت، گردشگری، خدمات و زیرساختها میشود، مروری کوتاه دربارهی اقلیم کردستان و اطلاعات اساسی و ضروری همچون جمعیت، درآمد سرانه و ... ارائه شده است. سپس این راهنما اطلاعاتی را در مورد بخشهای مختلف در چندین بخش و تعداد و نام شرکتهای فعال در این بخشها ارائه میدهد.
قانون سرمایهگذاری در اقلیم کردستان شامل چندین مشوق مختلف ازجمله تأمین زمین برای پروژهها و معافیت مالیاتی و گمرکی به مدت 10 سال، معافیت گمرکی مواد اولیه به مدت پنج سال و ... میباشد.
هشدار نسبت به از دست دادن کنترل نفت و گاز اقلیم کردستان توسط حکومت اقلیم
کردپرس: به گزارش کردپرس نشریه اقتصادی آرگوس مدیای انگلیس، از فشارهای جدید برای وادار کردن اقلیم کردستان عراق به تسلیم کردن صنعت نفت و گاز به دولت مرکزی عراق خبر داد.
این نشریه از جمله فشارهای جدید به اربیل را دستکاری بودجه عراق بدون در نظر گرفتن نظر حکومت اقلیم کردستان دانست. لاوک غفوری، مدیر سابق امور رسانههای خارجی دولت اقلیم کردستان و ناظر مسائل کردها، نیز در مصاحبه با این رسانه هشدار داد در صورت تصویب اصلاحات جدید لایحه بودجه سال جاری عراق در پارلمان این کشور، دولت اقلیم کردستان کنترل کامل خود را بر صنعت نفت و گاز خود از دست خواهد داد.
آرگوس مدیا اصلاحات جدید بودجه را نافی توافق میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق دانست. این نشریه از جمله فشارهای دیگر بر اقلیم کردستان را لغو تمدید دوره فعالیت پارلمان اقلیم کردستان توسط دادگاه فدرال عراق عنوان کرد. برخی منابع به این نشریه گفتهاند دولت اقلیم کردستان با برخی موارد اصلاحات جدید مدنظر بغداد از جمله واریز درآمدهای نفتی اربیل به حساب بانکی تحت کنترل بغداد موافت کرده است.
پیش بینی افزایش تولید گاز اقلیم کردستان به 250 میلیون فوت مکعب در روز
میدل ایست نیوز: شرکت اماراتی دانه گاز پیش بینی کرد که تولید گاز اقلیم کردستان عراق تا ماه آوریل سال آینده به میزان 250 میلیون فوت مکعب در روز افزایش پیدا کند.
براساس گزارش ها، شرکت دانه گاز، در سه ماه آخر سال گذشته ظرفیت تولیدی خود را به میزان 50 میلیون فوت مکعب افزایش داد. این شرکت پیش از این گفته بود که توسعه میدان کورمور، 200 میلیون دلار به درآمدهای سالانه شرکت با قیمت نفت 70 دلار خواهد افزود که معادل 40 درصد درآمدهای سالانه شرکت است.
به گفته محمد المبیضین، مدیر روابط سرمایه گذاران دانه گاز، تولید از آوریل آغاز میشود و انتظار می رود، شاهد تاثیرات مالی آن در نیمه دوم سال 2024 و طی 2025 باشیم، سهم دانه گاز از تولید 35 درصد است.
گفتنی است صادرات نفت اقلیم کردستان از طریق بندر جیهان ترکیه از اواخر ماه مارس متوقف شده است.
جزئیات اختلافات بغداد و اربیل درباره قانون بودجه 2023
میدل ایست نیوز: یک عضو کمیسیون مالی پارلمان عراق در مصاحبه ای اعلام کرد درباره سهم 12.67 درصدی اقلیم کردستان از بودجه اختلافی وجود ندارد و مناقشات تنها حول دیدگاه دو طرف در خصوص سازوکار صادرات نفت است.
معین الکاظمی در این باره اظهار داشت که چارچوب هماهنگی معتقد است که اقلیم کردستان دست کم 400 هزار بشکه نفت در روز تولید کرده و شرکت (سومو) موظف به صادرات، فروش و واریز درآمدهای حاصله به حسابی نزد بانک مرکزی عراق است. در صورت عدم امکان صادرات 400 هزار بشکه نفت در روز از طریق بندر جیهان، این میزان باید در داخل عراق مصرف شده و یا از جنوب کشور صادر شود. این نماینده عراقی همچنین گفت که سهم اقلیم کردستان از بودجه این کشور معادل 19 و نیم تریلیون دینار به علاوه حدود 29 تریلیون سهم از دارو و سبد کالاست. وی اضافه کرد حزب دموکرات کردستان در دو مورد به این موضوع معترض است: یکی عدم ذکر نام سومو در قانون بودجه (علیرغم موافقت این حزب با آن) و اینکه درآمدهای نفت در حساب های وابسته به اقلیم کردستان عراق بدون انتقال از بانک مرکزی واریز شود.
عضو کمیسیون مالی پارلمان عراق ادامه داد: کمیسیون برخی موارد را به ماده 14 قانون بودجه اضافه کرده که حزب دموکرات کردستان آن را نپذیرفته است؛ این موارد که مربوط به درخواستهای اتحادیه میهنی کردستان، شامل الزام دولت اقلیم به پرداخت غرامت به کارکنان اقلیم بابت پس انداز اجباری 8 سال حقوق کارمندان کردستان، که گاهی اوقات به 50 درصد رسیده، و نیز منع صادرات نفت از چاههای نینوا و کرکوک است.
وی خاطرنشان کرد که ائتلاف اداره دولت طی هفته پیش رو موضوع بودجه را پایان خواهد داد و پیش بینی میشود در صورت عدم دستیابی به توافق سیاسی، به رأی اکثریت روی آورده شود.
راهکار حکومت اقلیم برای مدیریت منابع آبی
Iraq-business news: حکومت اقلیم کردستان، با مشارکت یونیسف، ابتکار «آببندهای مشارکتی» (cooperative ponds) را در دستور کار قرار داده است که به موجب آن با ارائه کمکهای مالی و فنی به کشاورزان، آنان را به ساخت آب بندهایی برای جمع آوری آب باران تشویق میکند و در مقابل محدودیتهایی برای استفاده از آبهای زیرزمینی اعمال خواهد شد.
این ابتکار که با هدف مقابله با کم آبی و کاهش اثرات خشکسالی ارائه شده است یک اولویت ملی در نظر گرفته شده است. این آب بندها علاوه بر اینکه مانع از وقوع سیل میشوند، منبع آبی قابل توجهی برای کشاورزی، آبیاری و حتی توریسم خواهند بود. این ابتکار قرار است با مشارکت دولت و کشاورزان محلی انجام شود.
اقلیم کردستان به شدت از تغییرات اقلیمی و تبعات آن از جمله خشکسالی و کاهش سطح آبهای زیرزمینی رنج میبرد، به طوری که براساس آمار منتشر شده، خشکسالی حداقل 800 روستا را در آستانه تخلیه کامل قرار داده است.
رونمایی از کارخانه تولید تجهیزات پزشکی در سلیمانیه
شفق نیوز: در کنفرانسی در شهر سلیمانیه، از کارخانه «مدیکال لایف» (Medical Life) که در حوزه تجهیزات پزشکی غیر دارویی فعالیت میکند رونمایی شد.
در این کنفرانس که با حضور جمعی از وزرا و مقامات حکومت محلی و استانی برگزار شد، مدیرکل بهداشت سلیمانیه از حمایت خود از این گونه پروژهها سخن گفت و مدیر کارخانه نیز مدعی شد که محصولات تولیدی آنان بیشتر مناطق اقلیم و همچنین چندین استان دیگر عراق از جمله بغداد را پوشش میدهد.
سیف سعید، مدیرکل کارخانه مدیکال لایف، همچنین اعلام کرد که با احداث این کارخانه بالغ بر 120 فرصت شغلی ایجاد شده است. به گفته وی، هدف از ایجاد این کارخانه تولید تجهیزات پزشکی غیر دارویی و نیز صرفه جویی در هزینه نهادهای بهداشتی با رفع نیاز آنها به واردات این محصولات از خارج از کشور بوده است. وی همچنین مدعی شد که محصولات این کارخانه مطابق با استانداردهای کیفی بینالمللی تولید میشوند.