اخبار اقتصادی کلمبیا
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کلمبیا در نیمه دوم دی ماه 1401 مندرج در رسانهها و روزنامههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
گزارش کمیسیون اقتصادی سازمان ملل در خصوص اقتصاد آمریکای لاتین در سال 2023
سال 2023 سالی با فشارهای اقتصادی فزاینده در آمریکای لاتین خواهد بود. انبوهی از بحرانها مانند تورم و نرخ بهره بالا، مشکلات بهداشتی و تغییرات اقلیمی سال پر از استرس را برای ملت ها و دولتها در آمریکای لاتین رقم خواهد زد. رشد اقتصادی منطقه در سال 2023 ، 1.03 درصد خواهد بود که این میزان کمتر از نصف رشد اقتصادی در سال 2022 میباشد. 32.1 درصد از افراد این منطقه معادل 201 میلون نفر در فقر زندگی میکنند که از این میزان 82 میلیون نفر در فقر مطلق به سر میبرند. میزان تورم بین 8 تا 10 درصد خواهد بود به استثنای کشور آرژانتین که به مرز 100 درصد نیز خواهد رسید. شایان ذکر است، در این گزارش وضعیت اقتصاد دیجیتال که از چین به آمریکای لاتین منتقل شده مطلوب ارزیابی گردیده است.
کشور کلمبیا با 13.12 درصد بالاترین میزان تورم را درقرن 21 در تاریخ خود تجربه خواهدکرد. مهمترین عامل ایجاد این رکورد تورمی: بارندگیهای شدید، کاهش تولید محصولات غذایی، رانش های متعدد زمین، افزایش قیمت حمل و نقل و افزایش قیمت کود شیمیایی عنوان شده است. بیشترین افزایش مربوط به قیمت مواد غذایی و نوشابههای غیرالکلی با 27.81 درصد میباشد. در این گزارش آمده است در انتهای سال 2023 نرخ تورم به با روندی کاهشی به 7 درصد و سپس و در انتهای سال 2024 به 4 درصد خواهد رسید.
حضور فعال کلمبیا در مجمع جهانی اقتصاد در داووس
پنجاه و سومین نشست سالانه "مجمع اقتصاد جهانی" در داووس آغاز شد و تا 20 ژانویه (30 دیماه) ادامه خواهد داشت. مهم ترین مسائل در دستورکار این اجلاس بحرانهای انرژی و مواد غذایی، تورم بالای جهانی، سرمایهگذاری در تکنولوژیهای در حال ظهور و همچنین خطرات ژئوپولیتیکی کنونی برای اقتصاد جهان خواهد بود.
مقامات عالیرتبه از سراسر جهان از جمله رئیس جمهور کلمبیا و دیگر مقامات در این رویداد شرکت دارند. موضوع نشست امسال "همکاری در جهان چند پاره" نام دارد؛ عنوانی که خبر از چالش پیش روی جهانی میدهد که امروز بیش از همیشه متحد نبودنش آشکار است.در این نشست بیش از 2700 رهبر از 130 کشور جهان از جمله 50 رئیس کشور و دولت شرکت دارند.
رئیس جمهور کلمبیا برنامه فشرده ای در این سفر دارد. ملاقات با روسای جمهور مختلف، رهبران جهانی و نهادهای بین المللی و ملاقات با مدیران شرکتهای مطرحی مثل: کوکاکولا، نستله و مایکروسافت از دیگر برنامههای اعلامیپترو در سفر به سوئیس میباشد. در ملاقات با وزیرمشاور در امور خارجه عربستان، دو کشور برقراری روابط و تاسیس سفارتخانهها و همچنین سرمایه گذاری عربستان در کلمبیا را اعلام کردند.
سه موضوع در دستور کار پترو در نشست داووس میباشد:
1-پیشنهاد برای مقابله با تغییرات آب و هوایی
2-نحوه ترویج طرح استفاده از انرژی پاک
3- دست یابی به صلح کامل
اظهارات وزیرانرژی درمورد ممنوعیت امضای قراردادهای جدیداکتشاف نفت و واکنش های داخلی
خانم ایرینی ولز وزیر معادن و انرژی که به همراه رئیس جمهور برای شرکت در مجمع جهانی اقتصاد به داووس سوئیس رفته است؛ تایید کرد که این کشور تصمیم گرفته است به اکتشاف نفت ادامه ندهد. بنابراین قراردادهای جدید اکتشاف و استخراج امضا نخواهد شد حتی اگر این تصمیم شوک هایی را در منطقه ایجاد کند. ولز گفت: "ما می دانیم که به زودی، کسانی که زغال سنگ وارد میکنند دیگر وارد نخواهند کرد و ما باید به سرعت یک اقتصاد جایگزین ایجاد کنیم."
آمار وزیر اقتصاد از نتایج اقتصادی کشور در 2022 و انتظارات برای 2023
وزیر اقتصاد اعلام کرد که رشد اقتصادی در پایان سال جاری بسیار بیشتر از پیش بینیهای قبلی و در رقم 8.2 درصد خواهد بود که نتیجه بسیار خوبی برای کشور محسوب میشود. پیش از این رشد تولید ناخالص داخلی کشور برای سال 2022 برابر 7.7 درصد پیش بینی میشد. با این وجود نرخ تورم بسیار بالاتر از 9.9 درصدی پیش بینی شده برای سال 2022 خواهد بود. برخی از مراکز مطالعات بخش خصوصی این رقم را حداقل دو برابر پیش بینی دولت می دانند اگرچه وزیر اقتصاد میگوید نرخ تورم جامع کشور براساس مطالعات علمی احتمالا برابر 12.9 درصد در پایان سالجاری خواهد بود.
وزیر اقتصاد میگوید انتظار دولت اینست که رشد اقتصادی کشور در سال 2023 کمتر از پیش بینیهای قبلی (1.5 درصد) و حدود 1.3 درصد باشد و تورم نیز در پایان سال 2023 به 7.2 درصد برسد. اوکامپو همچنین میگوید که دولت برای سال اینده قیمت نفت برنت را 94 دلار پیش بینی کرده است و نرخ برابر هر دلار آمریکا نیز در حدود سالجاری باقی خواهد ماند و تغییری نمیکند.
به گفته وی اگرچه رشد اقتصادی پیش بینی شده برای سال آینده کم بنظر می رسد اما بدلیل رشد بالای اقتصادی سالجاری؛ همین افزایش تولید ناخالص داخلی نیز نشان دهنده 13% رشد نسبت به دوره قبل از پاندمیکرونا است. ضمن اینکه این رشد بالاتر از متوسط رشد اقتصادی آمریکای لاتین در سال 2023 و نیز برابر میانگین کشورهای OECD خواهد بود.
اوکامپو میگوید: کسری بودجه کشور (کسری حسابهای جاری) در سال 2022 برابر 5.6 درصد توی ناخالص داخلی کلمبیا بوده است و در سال 2023 احتمالا به حدود 4 درصد برسد که این هم دستاورد بالایی برای دولت پترو میباشد که کسری تراز حسابهای جاری را به سمت کمترین رقم ها در تاریخ کشور خواهد برد. در بخش درآمدهای دولت، درآمد حاصل از مالیات در سال 2022 به 240 تریلیون پزو و در سال 2023 به رقم 280.7 تریلیون پزو می رسد. افزایش درآمدهای مالیاتی دولت در سال 2023 بدلیل اجرای قانون جدید اصلاحات مالیاتی است که در ماه گذشته به تصویب رسید و در سال آینده اجرائی خواهد شد. دولت انتظاردارد که بتواند برای اجرای پروژههای عمرانی درکشور سالآینده 5.1 میلیارددلار منابع خارجی جذبکند که 2.1 میلیارد دلار ازطریق انتشار اوراققرضه خواهدبود ومابقی از بانکهای بین المللی.
منبع: ال اسپکتادور
تورم خارج از کنترل و افزایش سرسام آور قیمت ها در سال 2022
طبق گزارش رسمی منتشره توسط سازمان ملی آمار کلمبیا، تورم کلی کشور در سال 2022 به رقم تاریخی 13.12 درصد رسید که بیش از سه برابر سال قبل از آن است. (5.6 درصد) براساس همین گزارش قیمت اقلام خوراکی خانوار در سال گذشته 27.81 افزایش داشته است. این بخش بیشترین ضربه را به خانوادهها وارد میکند. براساس تصمیم دولت و سندیکاهای کارگری میزان افزایش حقوق در سال جاری 16 درصد بعلاوه هزینه ثابت رفت و آمد به میزان 120 هزار پزو برای همه کارمندان و کارگران تعیین شده است.
سندیکاهای کارگران با توجه به تورم اصلی یعنی در بخش مواد غذائی و کالاهای اساسی، افزایش تعیین شده را ناکافی می داند. کارشناسان معتقدند تورم سال 2022 بصورت دومینووار باعث جهش تورمی سال 2023 نیز خواهد شد. دولت اعلام کرده که صاحبخانهها میتوانند قرارداد جدید اجاره منازل را برابر نرخ تورم (13.12 درصد) افزایش دهند. همچنین دولت اعلام نموده که قیمت حامل های سوختی در سال 2023 همچنان و بتدریج افزایش خواهد یافت. در ابتدای سال حدود 8 درصد افزایش داده شد. ضمن اینکه در سال 2022 و در دولت پترو دوبار افزایش داده شده بود. براساس تصمیم دولت و کنگره، میزان مالیات بر واردات پوشاک و کالاهای مرتبط با این صنعت از ابتدای سال 40 درصد تعیین میشود در حالی که تا سال 2022 این رقم 15 درصد بوده است. بنابراین میتوان از هم اکنون پیش بینی کرد که تورم سال 2023 هم افزایشی خواهد بود.
منبع: لاسمانا، ال تیمپو و ال اسپکتادور
کاهش تولید و صادرات قهوه کلمبیا در سال 2022
طبق گزارش رسمی فدراسیون ملی قهوه کشور(FNC )، تولید سالانه قهوه ثبت شده در کلمبیا(بزرگترین تولیدکننده دانه شسته شده قهوه در جهان) ، در سال 2022 با تقریبا 11.1 میلیون کیسه 60 کیلویی به پایان رسید که 12 درصد کمتر سال 2021 است. (تقریباً 12.6 میلیون کیسه) براساس اعلام این فدراسیون دلیل این کاهش تولید، نتیجه بارندگی بیش از حد و کاهش روزهای آفتابی به دلیل طولانی شدن پدیده La Niña در دو سال و نیم گذشته است. فدراسیون قهوه اعلام کرده است: «در دسامبر، تولید 29 درصد کاهش یافت و به 981000 کیسه در مقایسه با تقریبا 1.4 میلیون کیسه تولید شده در همین مدت در سال 2021 رسید.
تورم کلمبیا چهارمین تورم بالای آمریکای لاتین
گزارش موسسه ملی آمار و اطلاعات مبنی بر اینکه تورم کلی کشور در سال گذشته به 13.2 درصد یعنی بالارین رقم در 23 سال گذشته، بازتاب های زیادی در کشور و حتی منطقه داشته است. تورم کلمبیا در سال 2022 بیش از سه برابر سال قبل از آن (2021 ) بوده است. این در حالی است که حتی کمیسیون اقتصادی آمریکای لاتین پیش بینی میکند که نرخ تورم کلمبیا در سال 2023 نیز رقمی حتی بالاتر از سال 2022 باشد این در حالی است که تورم کلی جهانی و آمریکای لاتین در سال 2023 کمتر از 2022 خواهد بود. این امر هم بدلیل سقوط قیمت های انرژی در کل جهان و همچنین قیمت های مواد اولیه از جمله محصولات کشاورزی و کودهای شیمیایی خواهد بود.
در کلمبیا متعاقب اعلام موسسه ملی آمار، بخشی از مراکز مطالعاتی بخش خصوصی نیز نتایج مطالعات و تحقیقات خود در خصوص تورم را منتشر کرده اند. براساس اعلام موسسه آمار نرخ تورم اقلام خوراکی 27.8 درصد بوده است اما در تحقیقات موسسات خصوصی نرخ تورم کالاهای اساسی حدود 78 درصد عنوان شده است. در این آمار بعنوان مثال سبد اساسی شامل 15 کالای روزمره مردم در نظر گرفته شده است. از نظر این اندیشکدهها در مطالعه سازمان دولتی سبد در نظر گرفته شده برای اقلام خوراکی حدود 300 مورد را شامل میشود که عموما مورد استفاده همه مردم نیست.
منبع: لاسمانا و ال تیمپو