تلاش به منظور تثبیت محصول پسته در زنجیره تولیدات کشاورزی اسپانیا
میوههای آجیلی در زمینهای زراعی اسپانیا اهمیت فزاینده ای پیدا کرده اند. با تقاضای روزافزون مصرف کنندگان در سراسر جهان، کاشت میوههای آجیلی در سرار جهان افزایش یافته است. کشاورزان اسپانیا با آگاهی از این "رونق"، تمایل خود را به کاشت این محصولات افزایش داده اند.
در میان میوههای آجیلی در حال حاضر پسته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. زمینهای اختصاص داده شده به کاشت این محصول در اسپانیا در حال افزایش میباشد. طبق آخرین آمار تهیه شده توسط وزارت کشاورزی این کشور، در حال حاضر بیش از 61 هزار هکتار زمین به کاشت پسته اختصاص دارد، لیکن در حال حاضر تنها 30 درصد سطح زیر کشت پسته به مرحله محصول دهی رسیده است. هنگامیکه 100 درصد سطح زیر کشت به محصول دهی برسد، اسپانیا به یکی از تولیدکنندگان برتر جهان تبدیل خواهد شد. کارشناسان تخمین میزنند که مصرف پسته در سالهای آینده به دلیل خواص و پروتئین گیاهی موجود در آن به شدت افزایش خواهد یافت. این کارشناسان پیش بینی میکنند، که سطح مصرف در اروپا در دهه آینده افزایش بسیار بالایی را شاهد خواهد بود.
سطح زیرکشت پسته اسپانیا در سال 2021
(منبع: وزارت کشاورزی، شیلات و غذا اسپانیا)
|
تولید (تن)
|
عملکرد (کیلوگرم در هکتار)
|
سطح زیر کشت (هکتار)
|
ایالت
|
سطح زیر کشت بارور
|
سطح زیر کشت بارور
|
کل سطح زیر کشت
|
کشت آبی
|
کشت دیم
|
میزان کل
|
کشت آبی
|
کشت دیم
|
میزان کل
|
کشت آبی
|
کشت دیم
|
11.336
|
1.466
|
692
|
12.609
|
3.376
|
9.233
|
46.245
|
12.699
|
33.546
|
کاستیا لا مانچا
|
2.592
|
1.433
|
747
|
2.729
|
806
|
1.923
|
5.945
|
1.848
|
4.097
|
اندلس
|
168
|
456
|
428
|
376
|
263
|
113
|
2.549
|
2.085
|
464
|
کاستیا و لئون
|
377
|
1.918
|
1.140
|
266
|
95
|
171
|
1.746
|
528
|
1.218
|
اکسترمادورا
|
389
|
814
|
539
|
598
|
223
|
375
|
1.423
|
525
|
898
|
مادرید
|
575
|
1.450
|
700
|
476
|
323
|
153
|
1.232
|
768
|
464
|
مورسیا
|
720
|
1.086
|
743
|
535
|
303
|
232
|
944
|
484
|
460
|
آراگون
|
446
|
1.836
|
612
|
354
|
188
|
166
|
697
|
463
|
234
|
کاتالونیا
|
96
|
1.190
|
592
|
137
|
24
|
113
|
282
|
48
|
234
|
والنسیا
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
85
|
39
|
46
|
لاریوخا
|
26
|
1.000
|
-
|
26
|
26
|
-
|
82
|
69
|
14
|
نابارا
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1
|
1
|
-
|
جزایر بالئاری
|
16.725
|
1.422
|
698
|
18.106
|
5.633
|
12.479
|
61.231
|
19.556
|
41.675
|
میزان کل اسپانیا
|
در حال حاضر در اروپا سرانه مصرف پسته حدود 25 گرم میباشد که در مقایسه با 130 گرم سرانه مصرف پسته در آمریکا و 600 گرم سرانه مصرف پسته در ایران یا ترکیه، تولیدکنندگان اصلی جهان، فاصله بسیار زیادی دارد. آقای خوان گایگو، بنیانگذار و سهامدار عمده شرکت «ایبروپیستاچو» تخمین می زند که طی 20 یا 30 سال آینده در اتحادیه اروپا حدود 300 هزار هکتار باغ پسته وجود داشته باشد. که 80 درصد این باغ ها در اسپانیا قرار خواهند داشت.
آقای خوان گایگو معتقد است که تنها راه رقابت با ایران و ترکیه که هزینه نیروی کار و انرژی بسیار کمتری نسبت به اسپانیا جهت تولید پسته دارند، تولید محصول با کیفیت تر و زیست محیطی (ارگانیک) است که در عین حال سودآورترین و بیشترین تقاضا را در اروپا دارند.
سطح زیرکشت، عملکرد و تولید پسته در اسپانیا طی 10 سال گذشته (منبع: وزارت کشاورزی، شیلات و غذا اسپانیا)
|
تولید (تن)
|
سطح زیر کشت بارور (هکتار)
|
کل سطح زیر کشت (هکتار)
|
سال
|
2.681
|
3.632
|
5.274
|
2012
|
2.489
|
3.729
|
5.754
|
2013
|
4.052
|
4.617
|
7.334
|
2014
|
4.764
|
5.362
|
10.529
|
2015
|
5.618
|
6.481
|
14.974
|
2016
|
7.545
|
8.802
|
20.415
|
2017
|
8.210
|
9.930
|
29.235
|
2018
|
13.106
|
13.815
|
39.456
|
2019
|
14.337
|
15.427
|
49.534
|
2020
|
16.725
|
18.106
|
61.231
|
2021
|
نمودارهای فوق میزان و روند رشد سطح زیر کشت و تولید پسته در اسپانیا را طی یک دهه گذشته را به نمایش گذاشته است. شایان ذکر است که در مزارع پسته اسپانیا ابتدا از بذر پر محصول آمریکایی جهت کشت استفاده می نمایند که از مقاومت بالایی در برابر آفات برخوردار میباشند. بذر ایرانی دومین گونه مورد استفاده در مزارع میباشد و پس از آن بذر اسپانیایی و نهایتاً بذر مراکشی مورد استفاده قرار میگیرند.