معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۵/۱۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۱۹

خانه‌های خلاق و نوآوری ایران

خانه‌های خلاق و نوآوری به عنوان سامانه اصلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سیاستگذاری، تسهیل گری و حمایت از شکل گیری شرکتهای خلاق و نوآور از طریق کمک به ایجاد زیرساخت، تسهیلات مالی، مشاوره، توانمندسازی و حمایت های معنوی در توسعه محصول و بازار فناوریهای نرم و صنایع خلاق می‌باشد.

در چارچوب سیاستها و اهداف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق و برنامه توسعه زیست بوم شرکت های خلاق مبنی بر کمک به توسعه اقتصاد خلاق از طریق حمایت از شکل گیری و توسعه طرح و کسب و کارهای مبتنی بر خلاقیت، نوآوری و فناوری یکی از برنامه‌های اجرایی، حمایت از ایجاد و توسعه زیرساخت های توسعه دهنده صنایع خلاق می‌باشد.

در این زمینه خانه‌های خلاق و نوآوری به عنوان یکی از هسته‌های مهم کمک به تسهیل و تسریع ایده و طرح های خلاقانه، نوآورانه و تیم های آنها برای ایجاد کسب و کار و تجاری سازی محصولاتشان می‌باشد که برنامه آن توسط معاونت علمی و فناوری  ریاست جمهوری طرح ریزی و در مرحله اجرایی قرار گرفت.

برنامه خانه خلاق و نوآوری شامل موارد زیر است:

- ارائه خدمات زیرساخت و استقرار

- ارائه خدمات تجاری سازی، توسعه بازار، بازارسازی

- مشاوره تجاری سازی

- آموزش عملی و حل مساله برای توسعه طرح و شرکت های نوپا برای راه اندازی کسب و کارهای خلاق

شرکتهای خلاق همانند شرکتهای دانش بنیان، اهمیت شایان توجهی در رشد اقتصادی و جهت  دهی به مسیر آینده توسعه اجتماعی و فرهنگی و اشتغال زایی و کارآفرینی جوامع انسانی دارند. برای اثبات اثرگذاری اقتصادی فناوری‎های نرم و صنایع خلاق و فرهنگی، صرفاً به ذکر این گزاره بسنده می‎کنیم که در حال حاضر گردش مالی صنایع خلاق حدود 2700 میلیارد دلار برآورد شده و بیش از 50 میلیون نفر اشتغال مستقیم ایجاد نموده است.
با توجه به تعیین فناوری‌های نرم و فرهنگی به عنوان اولویت بند "الف" در نقشه جامع علمی‌کشور، ستاد فناوری-های نرم و توسعه صنایع خلاق ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری راه اندازی شده است. 
خانه‌های خلاق و نوآوری، بعنوان پلتفرم اصلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مسئول تحقق زیست بوم فناوریهای فرهنگی و صنایع خلاق در کشور هستند. این امر از طریق سیاستگذاری، تسهیل گری و حمایت از شکل گیری شرکتهای خلاق و نوآور از طریق کمک به ایجاد زیرساخت، تسهیلات مالی، مشاوره، توامندسازی و حمایت های معنوی در توسعه محصول و بازار فناوریهای نرم و صنایع خلاق می‌باشد.
با توجه به اهمیت صنایع خلاق و فرهنگی در جهان و ظرفیت اشتغال زایی و درآمدزایی بالای این صنعت در کشور و تأثیر آن در زنجیره ارزش دیگر صنایع، معاونت علمی و فناوری حمایت‎های مادی و معنوی خود از شرکت‎های خلاق را در قالب تسهیلات مالی و غیرمادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم تدوین و ارائه نموده است. از آنجایی که تکمیل ظرفیت زنجیره ارزش صنایع خلاق نیاز به همکاری سازمان‎ها و نهادها دارد، بخشی از تلاش این معاونت در تجاری سازی فناوری‎ها علاوه بر انجام وظایف و مأموریت های خود در حمایت از شرکت‎های دانش بنیان، تدوین ساز و کار حمایتی مشخص برای این حوزه بوده است. بخش عمده‎ای از فعالیت‎های صورت گرفته افزون بر تأمین زیرساخت‎های لازم جهت توسعه شرکت‎ها معطوف به حمایت از شرکت ها و کسب و کارهای خلاق گردیده که توسعه محصولات فرهنگی، توسعه بازار و صادارت صنایع خلاق وجه تمایز آنها بوده است.
در چارچوب این برنامه، تاکنون 1500شرکت خلاق احراز صلاحیت گردیده و مشمول حمایت های تسهیلات مالی، سیدمانی، مشاوره‎ای و منتورینگ معاونت علمی‌شده‎اند که نتایج مؤثری در رسوخ و ارتقاء سطح فناوری و رشد حوزه‎های گوناکون فناوری در پیوند با شرکت های دانش بنیان مانند بهره‎ وری از فناوری‎های VR وAR ، هوش مصنوعی وکسب وکارهای دیجیتال، انیمیشن و سینما، گردشگری و میراث فرهنگی داشته و در پیامد آن، امکان اشتغال زایی معنی دار نسل جوان و تحصیلکرده در حوزه‌های فرهنگی و هنری و علوم انسانی و اجتماعی را فراهم آورده است.
 برای حمایت از توسعه زیرساخت شرکت های خلاق، حدود70 خانه خلاق و نوآوری در کشور شکل گرفته اند که در آن خدمات شتابدهی، مشاوره، منتورینگ، توسعه بازار و توسعه محصول و سرمایه گذاری از ایده تا محصول را ارائه می دهند.

اهداف ایجاد خانه‌های خلاق و نوآوری

   از اهداف کلان این برنامه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
 - شناسایی طرح های خلاق و نوآورانه در حوزه‌های مختلف صنایع خلاق و فرهنگی
 - شناسایی، جذب و حمایت از ایده‌های خلاق در زمینه‌های اصلاح و بهبود روش های ساخت و تولید، تامین قطعات یا مواد اولیه، بسته بندی، بازاریابی، تبلیغات، فروش، نشر و عرضه، صادرات و بهره برداری.
-    حمایت از توسعه محصولات حوزه صنایع خلاق و فرهنگی با رویکرد صادراتی و توسعه بازار صادراتی
 -   افزایش انگیزه و مشارکت نیروهای ایده پرداز و فرصت سازی در جهت رشد اقتصادی و فرهنگی کشور
 -   اشتغال زایی به همراه توسعه پایدار اقتصادی به ویژه در بخش خصوصی
 -   پیوند نیروهای آکادمیک و متخصص با حوزه‌های عملی کسب و کار
-    کاهش ریسک اجرای برنامه‌های تبدیل ایده به محصول توسط صاحبان ایده
 -   کاهش زمان و افزایش اثربخشی برنامه تبدیل ایده به محصول و تجاری سازی ایده
 -   ایجاد شبکه‌ها و سامانه‌های منتورینگ، مشاوره، آموزش، ساخت و تولید و آزمون در جهت کاهش هزینه‌ها، افزایش کیفیت، دسترسی، بهره وری و رقابت پذیری.
 -   آموزش و ارتقاء هدفمند و متمرکز دانش، مهارت و تجربه نیروی انسانی فعال در زمینه‌های مرتبط.
 -   ارائه مشاوره­های تخصصی (فنی و تجاری سازی) به منظور تسریع فرآیندها و جلوگیری از تکرار خطاها و عوامل شکست طرح ها در راه عملیاتی شدن در کل زنجیره ایده تا بازار.
 -   ایجاد بسترهای لازم برای تسهیل و تسریع در امکان سنجی، تحلیل، ایجاد و توسعه، دسترسی، عرضه و نشر در بازارهای هدف.
 -   استفاده اثربخش و افزایش بهره وری از امکان و فضاها، تجهیزات و امکانات موجود در کشور به ویژه نهادهای عامل در جهت ایجاد اشتغال، افزایش تنوع و حجم تولید و گردش اقتصادی کشور
  -  ایجاد بستری جهت هم افزایی، تبادل نظر و تجربیات، همکاری و مشارکت بین تیم ها و شرکت ها، مشتریان، متخصصین و اساتید، پیشکسوتان و انواع ذینفعان مرتبط
  -  ایجاد بستری جهت معرفی، تبلیغات، ارائه، برگزاری انواع رویداد، جشنواره و نمایشگاه و جلسات هم فکری و تخصصی.
 -   ایجاد بستری برای معرفی و آشنایی سرمایه گذاران و جریان سرمایه گذاری با حوزه‌های صنایع خلاق و نوآورانه و فرهنگی، مزایا و فرصت های سرمایه گذاری، برای جذب منابع مالی و سرمایه گذاری در طرح های نوآورانه و خلاقانه.

علاقمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به آدرس الکترونیکی به نشانی   https://creativehousenet.ir/web/home مراجعه نمایند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما