معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۵/۰۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۳۷

اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته اول مرداد ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

افزایش پنج درصدی برداشت خربزه‌های بلخ

رکن‌الدین، سرپرست اداره کشاورزی استان بلخ می‌گوید که در سال جاری ۱۱ هزار هکتار زمین در بلخ تحت کشت خربزه قرار داشت و بیش از ۲۵۰ هزار و ۹۳۹ تُن خربزه برداشت شده است. از هر جریب زمین، ۲۵ تن خربزه حاصل شده است که در مقایسه با سال گذشته افزایشی 5 درصدی داشته است. بخشداری‌های بلخ، چهاربولک، نهرشاهی و چمتال استان بلخ قطب کشاورزی این استان هستند. (روزنامه اطلاعات روز)

https://www.etilaatroz.com/148511/balkh-melon-yield-has-increased-by-5-percent/

 گفتگوی طالبان و ازبکستان درباره پروژه خط آهن ترمذ- مزار شریف- کابل- پیشاور

وزارت خارجه طالبان می‌گوید که امیرخان متقی؛ سرپرست این وزارت در حاشیه نشست بین‌المللی تاشکند درباره افغانستان با شرکت در ضیافت شام عبدالعزیز کاملوف؛ معاون شورای امنیت ملی ازبکستان روی پروژه‌های زیربنایی بین افغانستان و ازبکستان از جمله خط آهن ترمذ – مزار شریف – کابل – پیشاور گفتگو کرده‌اند. سخنگوی وزارت خارجه طالبان افزوده که دوطرف در این ضیافت در مورد پروژه‌های زیربنایی دوجانبه افغانستان و ازبکستان گفتگو کرده‌اند. تاشکند امروز و فردا میزبان نشست بین‌المللی «امنیت و رشد اقتصادی افغانستان» با حضور ۲۰ کشور و سازمان بین‌المللی است. (خبرگزاری افق)

https://ufuqnews.com/archives/202786

 واردات ده‌ها هزار تن گاز مایع از ترکمنستان

طالبان می‌گویند که بر اساس قرارداد عقد شده با مقامات ترکمنستانی در زمینه واردات گاز مایع به افغانستان، ده‌ها هزار تن گاز مایع به مرزهای حیرتان، آقینه و تورغندی رسیده‌است. این در حالی است که اخیرا قیمت سوخت در افغانستان به شدت افزایش یافته‌است.خبرگزاری دولتی باختر گزارش داده که قرار است هزاران تن گاز مایع از طریق شرکت‌های واردکننده از ترکمنستان وارد کشور شود. قبل از این نیز طالبان گفته بودند که هیاتی از این گروه در ایران با مقامات این کشور روی واردات ۳۵۰ هزار تن سوخت توافق کرده‌است. طالبان تاکید کرده‌اند که روند واردات سوخت از ایران در آینده نزدیک آغاز می‌شود. (خبرگزاری افق)

https://ufuqnews.com/archives/202768

 ورود بیش از ۵ هزار تن گاز به گمرک آقینه

برکت الله رسولی، رییس خط آهن بندر آقینه گفت: طی روزهای اخیر ۱۵۹ واگون حامل ۵۳۹۵.۹۷ تن گاز مایع از ترکمنستان وارد این گمرک شده است. ذبیح الله نورانی، رییس اطلاعات و فرهنگ بلخ نیز از رسیدن گاز ترکمنستان به بندر حیرتان خبر داد. وزارت صنعت و تجارت امارت اسلامی‌گفته است که شرکت‌های واردکننده‌ گاز مایع به‌ زودی هزاران تن گاز را که در حال حاضر به بنادر حیرتان، آقینه و تورغندی رسیده، وارد بازارهای کشور می‌کنند. این وزارت افزوده است که با وارد کردن این مقدار گاز به بازار، قیمت گاز مایع نیز به صورت چشمگیر کاهش خواهد یافت. وزارت صنعت و تجارت امارت اسلامی یادآوری کرده که قرار است به‌ زودی ده‌ها هزار تن گاز مایع دیگر نیز از ترکمنستان به بنادر افغانستان برسد. اخیرا بهای مواد نفتی از جمله گاز مایع و دیزل در بازارهای افغانستان به صورت بی‌سابقه‌ افزایش یافته است. در کابل یک کیلو گاز مایع نزدیک به ۸۰ افغانی و یک لیتر گازوئیل به ۱۲۰ افغانی افزایش یافته است. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/256165/بیش-۵-هزار-تن-گاز-وارد-گمرک-آقینه

 ۴۰ درصد واردات افغانستان از ایران تأمین می‌شود

«محمد روستایی؛ رایزن بازرگانی ایران در افغانستان اظهار داشت: به‌طور میانگین در پنج سال گذشته سالانه ۲٫۶ میلیارد دلار صادرات به افغانستان داشتیم که تنوع محصولات صادراتی به نسبت خیلی از کشورهای پیرامونی بهتر بوده و عمدتاً کالاهایی با ارزش افزوده و کیفیت بالا صادر شده‌است. وی با بیان اینکه میانگین قیمت هر تن کالای صادراتی به افغانستان حدود ۵۵۰ دلار بوده که از میانگین کشوری بالاتر است گفت: این مزیت و فرصتی برای کشور است چون کالاهایی صادر شده که ارزش افزوده ایجاد کرده و در تولید و اشتغال مؤثر بوده‌اند به این معنا که خام فروشی نکرده‌ایم. رایزن بازرگانی ایران افزود: میزان واردات از افغانستان به ایران قابل مقایسه با صادرات نیست و تراز به شدت به نفع ما است که این موضوع همیشه مورد اعتراض طرف مقابل بوده‌است البته درآمد نیروی کار افغانستان در ایران با وجود بین ۱٫۵ تا ۲ میلیون نفر، بالا است. وی یادآور شد: در سازمان توسعه تجارت بحث PTA را در دستور کار داریم، البته در دولت قبلی افغانستان نیز دو دور مذاکره کردیم که با تغییر و تحولات داخلی افغانستان و روی کار آمدن طالبان مواجه شد اما قرار است هیاتی برای مذاکره به ایران بیایند. روستایی گفت: افغانستان لیست اقلام وارداتی شامل ۲۸ قلم را در اختیار ما قرار داده‌است که بیشتر محصولات کشاورزی است البته یکسری مشکلات در حوزه قرنطینه دارند و زیرساخت‌های لازم در این کشور وجود ندارد. وی مسایل پولی، مالی و نبود روابط کارگزاری در افغانستان را از مشکلات تجاری با افغانستان خواند و گفت: در گذشته شعبه بانکی آرین و چندین صرافی در این کشور داشتیم که کارها مدیریت می‌شد اما اکنون شورای پول و اعتبار تأکید کرده مؤسسان و مدیرعامل صرافی باید در همان مکان اقامت داشته باشند که به دلیل هزینه‌های بالا، این مانع ایجاد کرده‌است. رایزن ایران در کشور افغانستان، فقدان زیرساخت در این کشور را دیگر مشکلات برشمرد و گفت: اخیراً با تغییر و تحولات موجود این مشکل مضاعف شده‌است. روستایی با تأکید بر اینکه روابط تجاری و اقتصادی افغانستان و ایران یک رابطه بُرد - بُرد است بیان کرد: کشور افغانستان در حوزه امنیت غذایی نیاز به خیلی از محصولات و مواد غذایی ما دارد از طرفی حدود ۳۰ درصد بازار مصرفی افغانستان دست ما است لذا خیلی نیاز به کار تبلیغاتی نداریم. وی تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۴۰ درصد واردات افغانستان از جانب ایران تأمین می‌شود که فرصت بسیار مؤثری است. (خبرگزاری پیام آفتاب)

https://www.payam-aftab.com/fa/news/100685/۴۰-درصد-واردات-افغانستان-ایران-تأمین-می-شود

 ایجاد گذرگاه در پاکستان برای واردات زغال سنگ از افغانستان

دولت پاکستان با توافق امارت اسلامی‌برای تسهیل در صادرات زغال سنگ افغانستان به پاکستان، گذرگاه جدید خواهد ساخت. رسانه‌های پاکستان از توافق کابل و اسلام‌آباد برای تسهیل صدور زغال سنگ از افغانستان به پاکستان با ساخت گذرگاه جدید خبر دادند. مسئولان وزارت معادن و صنایع امارت اسلامی نیز به رسانه‌ها گفته‌اند که درباره ایجاد راه‌های بیشتر برای صادرات زغال سنگ با مقام‌های پاکستانی گفتگو شده است. مقامات پاکستان اعلام کردند در عوض صادرات زغال سنگ، تسهیلاتی را برای صادرات کالاهای افغانستان به پاکستان از جمله معافیت گمرکی محصولات کشاورزی برای تورم در این کشور در نظر گرفتند. آنان همچنین افزوده‌اند که این توافق جدید بخش زیادی از امنیت انرژی را تامین خواهد کرد و قرار است بخش زیادی از این زغال سنگ‌های صادراتی از طریق کامیون و از راه زمینی به پاکستان صادر شود. پیش از این زغال سنگ به صورت محدود از مرز چمن به پاکستان صادر می‌شد، اما در توافق جدید قرار است از دو گذرگاه غلام خان و خارلاچی در خیبرپشتونخواه نیز صادرات زغال سنگ انجام شود. (خبرگزاری صدای افغان)

https://www.avapress.com/fa/news/256162/پاکستان-واردات-زغال-سنگ-افغانستان-گذرگاه-می-سازد

 حمایت چین از پروژه خط آهن مزار شریف-کابل-پیشاور

یو شی یونگ روز سه شنبه (4 مرداد) در نشست تاشکند در باره افغانستان گفت که چین حاضر است از پروژه‌های بزرگ ترانزیتی منطقه‌ای از جمله خط آهن ترمذ-مزارشریف-کابل-پشاور را پشتیبانی کند. یونگ افزود که این پروژه راه آهن می‌تواند غرب چین را به آسیای میانه وصل کند. به نقل از خبرگزاری اینترفاکس، او افزود که بیجینگ افغانستان را به عنوان پل ارتباط میان آسیای مرکزی و جنوبی می‌بیند. این در حالی است که کار روی پروژه خط آهن ترمذ-مزارشریف-کابل-پشاور از سال 2018 آغاز شد و 3 کشور اوزبیکستان، افغانستان و پاکستان در فبروری 2021 سند نقشه راه این خط را امضا کردند. این پروژه خط آهن 573 کیلومتر طول دارد و می‌تواند در یک سال 20 میلیون تن کالا را انتقال دهد. از سوی دیگر، ولادیمیر نوروف، سرپرست وزارت خارجه اوزبیکستان در آغاز نشست تاشکند گفت که 3 کشور کارهای میدانی این پروژه بزرگ را آغاز کرده اند. امیرخان متقی وزیر خارجه کشور نیز در این نشست گفت که افغانستان می‌خواهد به چهار راه اقتصادی آسیا مبدل شود و حکومت سرپرست طالبان برای این کار زمینه سازی کرده است. (خبرگزاری جمهور)

http://www.jomhornews.com/fa/news/152804/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما