اخبار اقتصادی غرب افغانستان – هرات
اهم اخبار و تحولات اقتصادی غرب افغانستان در نیمه دوم اردیبهشت ماه 1401 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
قیمت مواد غذایی ایرانی در هرات افغانستان افزایش پیدا کرد .
به گزارش خبرگزاری تسنیم ، پس از اجرای طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانهها در ایران ، قیمت مواد غذایی ایرانی در هرات افزایش پیدا کرد . برای مثال روغن 810 گرمی از 165 به 188 افغانی ، رب گوجه فرنگی از 96 به 121 افغانی ، ماکارونی 700 گرمی از 40 به 70 افغانی ، یک قوطی مربای ایرانی از 45 به 60 افغانی رسیده است . آمار قابل توجهی از اقلام خوراکی مردم غرب افغانستان از طریق قاچاق ، از ایران به افغانستان وارد میشد .
قیمت زغال سنگ افغانستان سه برابر شد .
به گزارش صدای افغان آوا ، مسئولان اتحادیه زغال سنگ میگویند که بهای زغال سنگ بنا بر افزایش تقاضای کشورهای واردکننده نزدیک به سه برابر افزایش یافته و همچنین استخراج آن ۲۵ درصد بیشتر از گذشته شده است . سید شهاب الدین حسینی ؛ رئیس اتحادیه زغال سنگ افغانستان میگوید : یک تن زغال سنگ در مزار شریف از ۴ هزار افغانی به ۱۱ هزار و ۵۰۰ افغانی رسیده و این قیمت همه روزه در حال افزایش است . به گفته او در حال حاضر ماهانه بالای ۲۰۰ هزار تن زغال سنگ در کشور استخراج میشود که افزایش ۲۵ درصدی را نسبت به گذشته نشان می دهد و از این میان بیش از۱۶۰ هزار تن آن به پاکستان صادر میشود . رئیس اتحادیه زغال سنگ کشور تاکید کرد که تمامی زغال سنگی که به خارج صادر میشود از ولایات شمالی چون سمنگان ، سرپل و بغلان استخراج میشود در حالی که زغال سنگ سایر ولایات چون هرات و غور در داخل کشور به مصرف می رسد . وی افزود که افزایش قیمت زغال سنگ ناشی از افزایش قیمت جهانی و تقاضای آن از سوی پاکستان است . قبلا پاکستان زغال سنگ اش را علاوه بر افغانستان از اندونزی و مالزی وارد میکرد ، اما در حال حاضر به دلیل جنگ اوکراین تنها از افغانستان وارد می نماید و واردات خود را از سایر کشورها متوقف کرده است .
مسئولان شهرداری هرات و تاجران در مورد کاهش و کنترل قیمتها گفتگو کردند .
به گزارش خبرگزاری وطن 24 ، شهردار هرات در دیدار با شماری از مسئولان شرکتهای تولید کننده و وارد کننده مواد غذایی ، بر کنترل قیمتها و کاهش آن در بازار تاکید کرده است . روز گذشته نشست مشترکی بین حیات الله فراهی شهردار هرات ، اتاق تجارت و سرمایه گذاری و اتاق صنایع و معادن با شرکتهای وارد کننده و تولید کننده مواد غذائی و مؤسسات کمک کننده مواد غذایی برگزار شد . این درحالی است که قیمت مواد غذایی در هرات طی هفته ی اخیر افزایش قابل توجهی داشته است .
پاسخ وزارت اقتصاد به بیکاری و افزایش قیمتها : پروژه تاپی آغاز میشود .
به گزارش خبرگزاری صدای افغان آوا ، شماری از شهروندان افغانستانی از افزایش قیمت مواد غذایی و نبود کار در کشور شکایت دارند . آنان با توجه به وجود تورم خواهان افزایش حقوق کارمندان دولتی هستند . با این حال سخنگوی وزارت اقتصاد اظهار می دارد که به زودی پروژه بزرگ تاپی به بهره برداری می رسد و برای شهروندان افغانستان شغل ایجاد میشود . عبدالرحمن حبیب ؛ سخنگوی وزارت اقتصاد امارت اسلامی طالبان در مصاحبه با خبرنگار آوا گفت : متاسفانه اقتصاد افغانستان بیشتر متکی به واردات و کمک های جهانی است و با قطع شدن کمک های جهانی اکثر پروژههای عمرانی متوقف شد و این کار سبب افزایش بیکاری و سطح فقر شده است . آقای حبیب اظهار داشت : وزارت اقتصاد در نظر دارد که از طریق افتتاح پروژههای زیربنایی مشکلات اقتصادی مردم را حل کند و به زودی پروژه تاپی که از افغانستان میگذرد و باعث ایجاد شغل برای مردم میشود به بهره برداری خواهد رسید .
رسیدن بیست و هشتمین محموله کمک های نقدی به افغانستان ؛ مجموع کمک ها به بیش از 800 میلیون دلار رسید .
به گزارش خبرگزاری تسنیم ، بانک مرکزی افغانستان اعلام کرد که در ادامه کمکهای نقدی بشردوستانه به این کشور بیست و هشتمین محموله کمکهای نقدی به ارزش 32 میلیون دلار به کابل رسید . با این حساب براساس آماری که بانک مرکزی این کشور منتشر کرده ، تاکنون بیش از 825 میلیون دلار آمریکا پول نقد به کابل انتقال داده شده است .
معافیت بر محصولات کشاورزی افغانستان از سوی هند ، تمدید شد .
به گزارش طلوع نیوز ، هند برای افزایش صادرات افغانستان به آن کشور معافیت ویژه خود بر محصولات کشاورزی افغانستان را تا یک سال دیگر تمدید کرده است . سفارت افغانستان در دهلی نو میگوید ، بر اساس استانداردهای دولت هند ، هر محصول کشاورزی باید پیش از واردشدن به بازار این کشور توسط ماده «میتایل بروماید» آفتزدایی شود ، اما بازرگانان افغانستانی این ماده را در اختیار ندارند و جهت کمک به آنان ، محصولات افغانستانی از این مقرره قانونی معاف شده اند .
افغانستان بیش از ۱۰۰ میلیون دلار بابت واردات برق بدهکار است .
به گزارش طلوع نیوز ، امان الله غالب ، رییس پیشین شرکت برق افغانستان میگوید ، افغانستان سالانه نزدیک به 300 میلیون دلار به کشورهای آسیای میانه به ویژه ازبکستان برای خرید برق میپردازد . وزارت انرژی و آب اعلام نموده که افغانستان بیش از 100 میلیون دلار بابت برق وارداتی از کشورهای ازبکستان و تاجیکستان بدهکار است . اختر محمد نصرت ، سخنگوی این وزارت میگوید که اکنون بانکهای کشورهای آسیای میانه به ویژه ازبکستان و تاجیکستان در انتقال پول با مشکل روبرو شده اند و این مشکلات سبب شده است که بدهی شرکت برق افغانستان پرداخت نشود . افغانستان بیشترین برق خود را از ازبکستان خریداری میکند که سالانه مبلغی در حدود 108 میلیون دلار میباشد . جنگ اوکراین باعث شده که کشورهای همسایه نتوانند از بانک های روسی (که واسط تراکنش های بانکی با افغانستان میباشند ) پول خود را برداشت نمایند . بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان گفته است که افغانستان بیش از 80 درصد برق خود را از کشورهای همسایه وارد میکند و اگر این کشورها برق خود را قطع کنند ، خانههای بیش از ده میلیون نفر افغانستانی تاریک خواهد شد .
بودجه سال مالی ۱۴۰۱ اعلام شد .
به گزارش خبرگزاری طلوع نیوز ، مقامات وزارت مالیه از اعلام سند بودجه سال مالی ۱۴۰۱ خبر دادند . این سند براساس مصوبه شورای وزیران دولت اسلامی و تایید ملا هبتالله آخوندزاده ؛ رهبر مذهبی طالبان تدوین شده است . بودجه 231 میلیارد افغانی - معادل 2 میلیارد و 632 میلیون دلار میباشد که 203 میلیارد افغانی آن را بودجه جاری و 27.9 میلیارد افغانی آن را بودجه عمرانی تشکیل میدهد . این بودجه به طور کامل بر اساس درآمدهای داخلی و فارغ از هرگونه حمایت مالی خارجی تدوین شده است . بر اساس اظهارات سخنگوی وزارت مالیه ، در این بودجه 44 میلیارد افغانی کسری وجود دارد ؛ اما براساس برنامه مالی منظم دولت به اهداف نائل خواهیم آمد . بودجه سال مالی 1401 در حالی از سوی دولت اسلامی طالبان اعلام میشود که بودجه پیشنهادی سال 1401 دولت جمهوری بیش از 473 میلیارد افغانی (حدود 6 میلیارد دلار) بود که از آن میان بیش از 295 میلیارد افغانی را بودجه جاری و 170 میلیارد افغانی را بودجه عمرانی تشکیل میداد . گفتنی است که در ۲۰ سال گذشته بیشترین درصد بودجه را کمکهای خارجی تشکیل میداد و این اولین بار است که دولت اسلامی طالبان بودجه را بر اساس درآمدهای داخلی تدوین میکند .
معادن سنگ کرومایت به شرکتهای خصوصی واگذار میشود .
به گزارش طلوع نیوز ، وزارت معادن و پترولیم میگوید بیش از 200 شرکت در روند داوطلبی 10 معدن سنگ کرومایت شرکت کرده بودند که این معادن به 10 شرکت خصوصی واگذار شد . بیشتر معادن سنگ کرومایت در ولایتهای لوگر، پروان، قندهار ، زابل ، خوست و کابل وجود دارند که با استخراج آن ضمن ایجاد زمینه اشتغال برای مردم ، درآمد حکومت نیز افزایش خواهد یافت .
وزارت مالیه افغانستان انتقال گندم را به خارج از این کشور را ممنوع اعلام کرد .
به گزارش خبرگزاری طلوع نیوز ، وزارت مالیه به تمامیگمرکات کشور دستور داده است که اجازه انتقال گندم را به هیچ کدام از روش های قانونی و قاچاقی ندهند . بر اساس آمارهای وزارت زراعت ، آبیاری و مالداری افغانستان ، این کشور سالانه 1.5 تا 3 میلیون تُن گندم کمبود دارد و قاچاق گندم ، افغانستان را با مشکل رو به رو خواهد ساخت . هدایت الله بدری ، سرپرست وزارت مالیه میگوید : ((برخی افراد کوشش میکنند که به ایران یا به پاکستان گندم افغانستان را ببرند به همین خاطر به همه توصیه و دستور می دهیم که یک دانه گندم را به خارج نگذارید برود)) . روسیه صادرات گندم خود را به قزاقستان نیز متوقف ساخته است و این در حالیست که افغانستان گندم و آرد مورد نیاز خود را از روسیه و قزاقستان وارد میکند .
امارت اسلامی افغانستان خواهان «نهاییسازی نقشه راهآهن» با ازبکستان شد .
به گزارش خبرگزاری طلوع نیوز ، امیرخان متقی ، سرپرست وزارت خارجه در یک نشست مجازی با معاون نخست وزیر و وزیر تجارت ازبکستان در باره «نهاییسازی نقشه راهآهن» میان دو کشور گفتوگو کرد. عبدالقهار بلخی ، سخنگوی وزارت امور خارجه در صفحه توئیترش نوشت ؛ در این گفتوگو کابل و تاشکند بر توسعه تجارت ، ترانزیت و راهآهن ترمز-مزار-کابل-پیشاور تاکید کرده اند . بر اساس برنامه ای که از سوی اداره راهآهن افغانستان آماده شده است ، راهآهن ترانس-افغانستان از مزار ، سمنگان ، پلخمری ، کابل ، لوگر و جلالآباد عبور میکند و سرانجام به پاکستان میرسد . وزارت امور داخله ، مسئولیت تامین امنیت این پروژه و گروه های فنی آن را به عهده گرفته است .