معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۱/۰۱- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۴۰۷

خبرهای اقتصادی در حوزه اقلیم کردستان عراق ( هفته سوم دی ماه 1399 )

اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه اقلیم کردستان عراق در هفته سوم دی ماه 1399 که در رسانه‌های این حوزه منتشر شده به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

بخشنامه جدید وزارت داخلی اقلیم کردستان عراق در مورد باز شدن مرزهای مسافری با ایران

وزارت داخلی اقلیم بخشنامه ای جدید به شماره ی 1  مورخ 15/ 1/ 2021 برابر جمعه 26 دی 1399 در قالب 6 بند و ناظر  بر آخرین وضعیت تردد در مرزهای مسافری با اقلیم کردستان عراق صادر نموده که براساس بند 4 آن مبادلات مسافری در گذرگاههای مرز رسمی اقلیم کردستان عراق با جمهوری اسلامی ایران با رعایت پروتکلهای بهداشتی( از جمله الزام به دریافت آزمایش کرونا در گذرگاههای یادشده از کلیه ی مسافران) از  ساعت 24 روز شنبه 27 دی 1399سرگرفته می‌شود.

این گذرگاهها به شرح ذیل می‌باشند:

1- حاج عمران (گذرگاه مقابل آن در جمهوری اسلامی ایران، تمرچین در پیرانشهر می‌باشد)

2-باشماخ (گذرگاه مقابل آن در جمهوری اسلامی ایران باشماق در مریوان می‌باشد) 

3-پرویزخان  (گذرگاه مقابل آن در جمهوری اسلامی ایران پرویزخان در قصرشیرین می‌باشد) 

برابر بندهای 1و 2  این بخشنامه مبادلات مسافری با کشورهای امریکا، انگلیس، فرانسه، بلژیک، دانمارک، فنلاند، گرجستان، یونان، آلمان، ایرلند، لوکزامبورگ، اسلواکی، اسپانیا، استرالیا، برزیل، ژاپن، هند،آفریقای جنوبی و زامبیا ممنوع اعلام گردیده است.

توضیح اینکه  در پایانه‌های مرزی آزمایش کرونا برای مسافرینی که وارد اقلیم کردستان می‌شوند، گرفته می‌شود و در صورتیکه جواب آزمایش مثبت باشد  به کشور خودشان بازگشت داده می‌شوند.

 تشکیل نیرویی برای مبارزه با پدیده قاچاق در نقاط مرزی اقلیم کردستان عراق

پوک میدیا: وزرای پیشمرگان و امور داخله اقلیم کردستان، جلسه ای در شهر اربیل برگزار کردند و درآن در مورد سازوکار اجرای تصمیم شورای وزیران اقلیم کردستان در خصوص تشکیل نیروی ویژه ای برای مبارزه با پدیده قاچاق در نقاط مرزی اقلیم کردستان بحث و تبادل نظر کردند. دو طرف در جریان جلسه درباره سازوکار تشکیل این نیرو و توزیع وظایف آن توافق کردند و انتظار می رود مراحل تشکیل نیرو به زودی آغاز شود.

آغاز ساخت پل هیدرولیکی در مسیر بزرگراه بابان در سلیمانیه آغاز شد

کردستان 24 : مراحل پاکسازی، برش، پرکردن و تاسیس سازه‌های آبی پروژه بزرگراه بابان پیشرف قابل توجهی داشته‌اند. احداث پروژه بزرگراه 32 کیلومتری  بابان در شهر سلیمانیه در حال پیشرفت است و از ابتدای سال ٢٠٢١ میلادی، کار برای ایجاد پل هیدرولیکی در مسیر آن آغاز شده است. ایجاد پل هیدرولیکی در مسیر بزرگراه بابان یکی از مراحل مهم احداث این بزرگراه است. پل هیدرولیکی بر رودخانه تانجَرُ واقع شده و مسیر عَربَت را به مسیر قَراخ متصل می‌کند. مبلغ ٢٧ میلیارد دینار برای احداث پل هیدرولیکی تانجَرُ اختصاص یافته و قرار است کار آن در مدت ٦ ماه به اتمام برسد. سنگ بنای پروژه بزرگراه بابان در ٢١ تیر ١٣٩٩ توسط نخست وزیر اقلیم کردستان و معاون ایشان گذاشته شد. قرار است این بزرگراه در مدت ٣ سال تکمیل شود، مبلغ ٤٠٠ میلیارد دینار برای احداث این پروژه اختصاص یافته است.

اقلیم کردستان پس از 6 سال درصدد تدوین لایحه بودجه است

 کرد پرس : عضو کمیسیون اقتصادی پارلمان کردستان عراق اعلام کرد که اقلیم کردستان پس از سپری شدن شش سال بدون بودجه، درصدد تدوین لایحه بودجه برای سال 2021 میلادی است.

در حالی که اقلیم کردستان عراق شش سال گذشته را از سال 2013 تاکنون، بدون داشتن قانون بودجه سپری کرده و هیچ اطلاعات دقیقی از میزان درآمدها و هزینه‌ها به پارلمان ارائه نداده و در عین حال مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم از بدهی 28 میلیارد دلاری اقلیم خبر داده، عمر گلپی عضو کمیسیون اقتصادی پارلمان کردستان اعلام کرد که دولت درصدد تدوین لایحه بودجه برای سال 2021 میلادی است. بر اساس خبری که از سوی شبکه تلویزیونی ان. آر. تی، منتشر شده؛ هیئت اقلیم در حال تدوین لایحه بودجه بوده و قرار است که این لایحه به زودی به پارلمان ارائه شود. عمر گلپی تاکید می‌کند که باید در این لایحه میزان دقیق درآمدهای اقلیم کردستان و نحوه تامین بودجه لازم برای پرداخت حقوق به کارمندان و حقوق بگیران مشخص شود.

هنوز مشخص نیست که این لایحه بودجه فقط با تکیه بر درآمدهای اقلیم تدوین شده و یا اینکه بر اساس توافق اربیل و بغداد و بودجه ای که قرار است از سوی دولت مرکزی عراق به اقلیم داده شود، آماده خواهد شد.

 تراز تولید و صادرات مربوط به استخراج و فروش نفت  اقلیم کردستان عراق بر اساس گزارش شرکت حسابرسی بین المللی "دیلوت" منتشر شد

 سایت رسمی حکومت اقلیم کردستان عراق: حکومت اقلیم کردستان عراق تراز تولید و صادرات مربوط به استخراج و فروش نفت خود را بر اساس گزارش شرکت حسابرسی بین المللی موسوم به "دیلویت" از 1/1/2020 تا 30/9/2020 جهت اطلاع رسانی به افکار عمومی اقلیم منتشر ساخت. براساس این گزارش اقلیم کردستان طی مدت 9 ماهه ی سال 2020 میلادی مقادیر  118،720،827 بشکه نفت استخراج و صادر کرده است.

 گفتنی است درآمد خالص دریافتی حکومت اقلیم از مقادیر گفته شده پس از کسر  هزینه‌های شرکت های خارجی فعال در استخراج نفت اقلیم ؛ مبلغ  1،831،781،964 دلار می‌باشد.

تولید روزانه نفت در شیخان اقلیم کردستان به ۴۴ هزار بشکه رسید

کردپرس :  شرکت نفتی گولف کی ستون اعلام کرد با ثبت رکورد تولید نفت خام در میدان نفتی شیخان اقلیم کردستان عراق در سال ۲۰۲۰, میزان تولید نفت خام در این میدان نفتی به ۴۴۰۰۰ بشکه در روز افزایش یافته است. این شرکت همچنین با اشاره به تولید بیشتر نفت و افزایش قیمت آن اعلام کرد درآمد فروش نفت از میدان نسبت به ماه گذشته ۶۵ درصد افزایش یافته و به ۱۸ میلیون دلار رسیده است. سهام این شرکت امروز ۴.۲ درصد افزایش یافت. گولف کی ستون ابراز امیدواری کرد که تولید نفت خام در اقلیم کردستان، در سال ۲۰۲۱ باز هم افزایش یابد و روزانه از این حوزه ی نفتی  به ۵۵۰۰۰ بشکه برسد.

حدود 3 درصد گاز طبیعی جهان در اقلیم کردستان عراق است

کردپرس :  نشریه تخصصی اویل پرایس گزارشی در مورد میزان ذخایر گاز طبیعی اقلیم کردستان منتشر کرد و نوشت: وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان تخمین زده است میزان گاز طبیعی اثبات شده در اقلیم کردستان حدود 25 تریلیون فوت مکعب و میزان گاز طبیعی به اثبات نرسیده در این منطقه نزدیک به 198 تریلیون فوت مکعب است که در مجموع حدود 3 درصد گاز طبیعی موجود در جهان است.

این نشریه با اشاره به  برآورد سازمان زمین شناسی آمریکا که معتقد به وجود 54 تریلیون فوت مکعب گاز در کمربند چین خورده زاگرس در عراق است و بخش زیادی از آن در اقلیم کردستان واقع شده، این برآورد را نزدیک به واقعیت دانسته است.

موانع توسعه صنعت گاز اقلیم کردستان عراق از دیدگاه وزارت انرژی آمریکا

 کردپرس:  وزارت انرژی آمریکا اخیرا پروژه تحقیقاتی در مورد صنعت گاز اقلیم کردستان عراق و نقشه راه توسعه آن از سال 2021 تا 2026 تهیه کرده است که در پنلی که به میزبانی اندیشکده آمریکایی واشنگتن برای خاورمیانه برگزار شد، این برنامه با حضور برخی از مقامات آمریکایی تشریح شد.

متیو زیاس، دستیار معاون دفتر امور بین الملل وزارت انرژی آمریکا در بخشی از این پنل مشکلات و موانع توسعه صنعت گاز طبیعی اقلیم کردستان را بر شمرد. وی تاکید کرد که موانع توسعه صنعت گاز طبیعی اقلیم کردستان را می‌توان در چهار گروه موانع سیاسی- فنی- جغرافیایی و مالی تقسیم بندی کرد. وی درباره موانع سیاسی وی گفت: میان وزرات منابع طبیعی و شرکت های بین المللی نفت و گاز در مورد تامین منابع مالی برای توسعه پروژه‌های گازی همکاری کافی وجود ندارد. این مقام آمریکایی به اختلافات سیاسی میان حزب حاکم دموکرات کردستان عراق و حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک در منطقه نفت و گاز خیز اقلیم کردستان اشاره کرد و گفت : اخیرا تنشها میان این دو جریان کردی افزایش یافته و مانعی جدی برای توسعه این صنعت محسوب می‌شود. او در اشاره به عبور خط لوله نفت و گاز اقلیم کردستان از ترکیه و دخالت این کشور در این حوزه‌ها، تاکید آنکارا بر گزینه‌های خود در این حوزه را از جمله مشکلات پیش روی توسعه صنعت گاز اقلیم کردستان دانست. زیاس  یکی دیگر از موانع سیاسی توسعه صنعت گاز اقلیم کردستان را ادامه اختلافات میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق بر سر تقسیم درآمد، فروش  و صادرات نفت و گاز و بودجه عنوان کرد.

مقام وزارت انرژی آمریکا در اشاره به موانع فنی توسعه گاز اقلیم کردستان گفت: حجم زیادی از گاز ترش در ذخایر گازی اقلیم کردستان وجود دارد و هزینه عمل آوری آن بالاست. او همچنین اشاره کرد ژنراتوری که با این نوع گاز کار کند و گاز ترش را بسوزاند محدود است. متیو زیاس همچنین به کمبود نیروی فنی در این حوزه اشاره و تاکید کرد تعداد متخصصان حوزه توسعه گاز طبیعی در وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان کم است.

درباره ی  مشکلات و موانع جغرافیایی بر سر راه توسعه صنعت گاز اقلیم کردستان وی گفت: موانع طبیعی و جغرافیایی و همچنین ناامنی در این مناطق وجود دارد. از جمله دیگر موانع جغرافیایی دشواری تزریق گاز به چاهها در برخی میدان‌های گازی و نفتی در اقلیم کردستان است.

درباره ی مشکلات و موانع مالی مقام امریکایی به مشکلات در پرداخت و بی اعتمادی در وزارت خانه‌های برق عراق و اقلیم کردستان و عدم اطمینان از پرداخت ها از سوی این وزارت خانه‌ها اشاره کرد. همچنین وی  وجود برنامه‌های متفاوت و گاه متضاد شرکت های بین المللی، قیمت های نامناسب پیشنهاد شده از سوی وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان برای اجرای پروژه‌های گازی و نبود کف قیمتی معین برای کمک به تصمیم گیری در سرمایه گذاری  را به عنوان موانع دیگر مالی برشمرد.

آخرین تحولات لایحه ی بودجه در پارلمان عراق و مواضع در قبال سهم بودجه ای  اقلیم کردستان عراق

رووداو: مجلس نمایندگان عراق اولین قرائت لایحه بودجه سال 2021 را در جلسه شنبه گذشته خود (20 دی) به پایان رساند. دوشنبه 22 دی نیز مجلس قرائت دوم را انجام داده و این قرائت برای سه شنبه 23 دی باز نگه داشته شد. شیروان میرزا ، یکی از اعضای کمسیون مالی در پارلمان عراق در گفتگو با شبکه رووداو بیان داشت که "تاکنون هیچ یک از فراکسیون‌ها، لایحه بودجه 2021 را رد نکرده است، اما برخی از آنها درباره این بودجه ملاحظاتی دارند". حسن ناظم سخنگوی شورای وزیران عراق ، قبلا تأکید کرد که حقوق کارمندان در ماههای آینده به تأخیر نمی افتد. وی بیان داشت که بودجه بر اساس چشم انداز اصلاحات ارائه شده توسط وزارت دارایی تدوین شده است و برای احیای بخش خصوصی کار خواهد کرد. پیش از این، مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان، تأکید کرد که "اقلیم کردستان برای انجام تعهدات نفتی و مالی خود کاملاً آماده است و در ازای آن مطالبات مالی و حقوق  کامل کارمندان اقلیم پرداخت شود". در پیش نویس قانون(لایحه) بر اساس ماده 11 - ابتدا، مطالبات مالی بین دولت فدرال  و اقلیم کردستان برای  سال های 2004 ، پس از آنکه دیوان نظارت مالی فدرال  با هماهنگی دیوان نظارت مالی اقلیم حسابرسی‌های خود را انجام دهند، تسویه شود. همچنین وزارت دارایی فدرال از ابتدای سال 2021 اقساط بدهی‌های در ذمه اقلیم کردستان که توسط بانک بازرگانی عراق پرداخت شده بود،  استخراج  و بازپرداخت این قرض ها برای مدت ده سال برنامه ریزی می‌شود.

در ماده (11- دوم) پیش نویس قانون(لایحه)، اقلیم کردستان را موظف کرده است که روزانه 250 هزار بشکه نفت خام نفت تولید شده از میادین خود تحویل دهد، و نیز درآمدهای نفتی و غیرنفتی را منحصراً به خزانه دولت واریز کند. این پیش نویس قانون، اقلیم کردستان را ملزم به پرداخت حقوق پیشمرگه‌ها برای سال 2021 از محل تخصیص داده شده در بودجه اقلیم کردستان برای سال مذکور و محاسبه خسارت های کارمندان، کرده است. طبق جداول پیوست شده به لایحه بودجه، هزینه‌های اقلیم کردستان 13.9 تریلیون دینار پیش بینی شده و علاوه برآن مبلغ 4 . 923 میلیارد دینار در هزینه‌های حاکمیتی لحاظ شده است. بنابراین بودجه ی کل اقلیم برابر با 14 تریلیون و 823 میلیارد و 400 میلیون دینار برآورد شده است.

وزیر کشاورزی اقلیم کردستان در سفر به بغداد و دیدار با مسئولان در مورد مشکلات برجای مانده، گفتگو کرد.

پوک میدیا: یک هیأت عالی رتبه به ریاست خانم بیگرد طالبانی وزیر کشاورزی اقلیم کردستان ، از بغداد دیدار و با مقامات وزارتخانه‌های تجارت و کشاورزی دولت فدرال دیدار و گفتگو کرد. در این دیدارها در مورد راهکارهای رفع مشکلات برجای مانده بین اقلیم کردستان و دولت فدرال، به ویژه مطالبات مالی کشاورزان اقلیم کردستان و حمایت و بازاریابی از محصول داخلی بحث و تبادل نظر شده است. وزیر کشاورزی اقلیم کردستان در بیانیه ای اظهار داشت: تصمیم بر این شد که کمیته‌های مشترک برای توافق در مورد نکات مشترک، توسعه همکاری و هماهنگی بین وزارتخانه‌های مربوطه و توسعه بخش کشاورزی به ویژه در زمینه پرورش دام ، پرندگان و سایر محصولات با هم دیدار کنند.

مسرور بارزانی: ما به همه وظایف خود در قبال قانون اساسی خود عمل کردیم و بغداد باید مستحقات مالی ما را در بودجه سال 2021 تأمین کند.

رووداو: مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق ،  تأیید کرد که اقلیم کردستان به همه وظایف خود در قبال قانون اساسی عمل کرده و بغداد باید در بودجه سال 2021 مستحقات مالی اقلیم کردستان را تأمین کند. بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی دفتر نخست وزیری اقلیم کردستان، شورای عالی اقتصادی با نظارت مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان تشکیل جلسه داد. در این جلسه گامهای عمومی طرح بودجه اقلیم برای سال 2021 بررسی شده و نیز روند پروسه اصلاحات کنونی در در اقلیم کردستان ارزیابی شد. آوات شیخ جناب وزیر دارایی و اقتصاد و دارا رشید وزیر برنامه ریزی گزارشی از وضعیت مالی فعلی و تدارکات کنونی برای تهیه پیش نویس بودجه سال 2021 ارائه دادند. نخست وزیر اقلیم کردستان اظهار داشت که" اقلیم کردستان همه تلاش خود را برای تنظیم درآمدها و کاهش هزینه‌های غیرضروری به کار گرفته است". به گفته وی سازماندهی کار کارمندان و حذف نام هایی که صاحبان آنها غیرقانونی از بودجه عمومی‌بهره مند شده بودند مد نظر قرار گرفته است. بارزانی بیان داشت که" برای تأمین حقوق و استحقاق های مالی افراد حقوق می‌گیرند، تلاش شده و همچنین در کاهش موانع در معاملات تأکید شده است". مسرور بارزانی بر ضرورت تهیه بودجه مالی در برگیرنده تمام گزینه‌ها و شفاف سازی و واقع بینانه  و متکی بر زبان اعداد و ارقام و درآمدهای نفتی و غیر نفتی و هزینه کردهای واقعی بستگی دارد، تاکید کرده است. همچنین بیان داشت که این بودجه باید کسری مالی با توجه به وضعیت مالی موجود در منطقه کردستان، قبل از ارجاع آن به پارلمان مد نظر قرار دهد. وی بر اهمیت حل مشکلات بجای مانده با دولت فدرال تأکید کرده و بیان داشت:" ، اقلیم کردستان به تمام خود در قبال قانون اساسی، و در مقابل دولت فدرال باید حقوق و مستحقات مالی اقلیم را در چارچوب پیش نویس بودجه فدرال برای سال 2021 تأمین کند".

نماینده اتحاد اسلامی‌کردستان در پارلمان عراق: تعصب هدفدار جریانهای سیاسی، به عدم تصویب سهم اقلیم کردستان در بودجه منجر می‌شود

رووداو: مثنی امین نماینده اتحاد اسلامی‌کردستان در پارلمان عراق، معتقد است که فراکسیون‌های سیاسی سهم اقلیم کردستان در بودجه 2021 که از طرف دولت فدرال به مجلس نمایندگان عراق تقدیم شده، قبول نخواهند کرد و عدم قبول این سهم در صورت عدم اصلاح آن، تعصب هدفدار از سوی جریانها  و نوعی تبلیغات انتخاباتی به شمارمی آید. امین در مورد سهم اقلیم کردستان در بودجه بیان داشت که" بر اساس بند پیشنهاد شده دولت فدرال در پیش نویس لایحه بودجه،  سهم اقلیم کردستان در این بودجه خوب است". وی اظهار امیدواری کرد که این سهم در بودجه تثبیت شود. امین بیان داشت که نخست وزیر عراق توپ را به زمین جریانهای سیاسی در موضوع قطعی کردن بودجه، انداخته است. نماینده اتحاد اسلامی اظهار کرد که تصویب و یا عدم تصویب سهم اقلیم در بودجه به مواضع جریانهای سیاسی بستگی دارد. امین درباره نقش نمایندگان کُرد در بحث های بودجه گفت:" منظور نمایندگان کُرد جدا کردن حقوق کارمندان اقلیم کردستان از اختلافات سیاسی فعلی است و شهروندان کرد نباید از بحث های سیاسی آسیب ببینند".

اقلیم کردستان روز یکشنبه  17 ژانویه  را به عنوان تاریخ توزیع حقوق کارمندان با کسری 21٪ ، تعیین کرده است

رووداو : دولت اقلیم کردستان عراق کار توزیع حقوق کارمندان ماه نوامبر سال 2020 را با کسر 21 درصد از پرداختی، را آغاز می‌کند. یک منبع در شورای وزیران اقلیم کردستان به شبکه رسانه ای رووداو گفت که" وزارت دارایی و اقتصاد لیست های حقوق را تهیه کرده و از روز یکشنبه آینده روند توزیع آنها را آغاز می‌کند. وی اظهار کرد مبالغ اختصاص یافته برای پرداخت، 400 میلیون دلار برآورد شده است. اقلیم کردستان برای تأمین حقوق کارمندان خود به ماهانه 613 میلیون دلار نیاز دارد، اما به مدت 40 روز حقوق توزیع نکرده است. زیرا دولت عراق ماههاست مبلغی ارسال نکرده است و با محاسبه میزان کسر 21 درصد از حقوق ، هزینه حقوق 707 میلیارد دینار (487 میلیون دلار) می‌باشد. ارقام رسمی حاکی از آن است که حجم بدهی اقلیم کردستان تا اواسط سپتامبر سال 2020 به 28 میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده است که 9 میلیارد دینار آن پس انداز اجباری کارمندان است.

پس از دیدار با مقامات و رهبران سیاسی ... یک هیأت کُرد برای دومین روز در بغداد درباره بودجه بودجه بحث کرد

رووداو: هیأتی از حزب دمکرات کردستان به سرپرستی رژنوری شاویز، برای گفتگو با رئیس مجلس نمایندگان و جریانی‌های سیاسی عراق و به منظور  تصویب بودجه بودجه، عدم اجرای تغییری در سهم اقلیم کردستان و تضمین حقوق اقلیم کردستان، در بغداد بسر می‌برد. ایجاد فضای مناسب برای برگزاری انتخابات زودهنگام و اهمیت تکمیل دادگاه عالی فدرال از دیگر محورهای جلسات با احزاب شیعه و سنی بود. ویان صبری  رئیس فراکسیون حزب دموکرات کردستان در پارلمان عراق، که نمایندگان حزب خود را در بغداد همراهی می‌کند، در گفتگوی اختصاصی با شبکه رووداو، گفت:" با توجه به اینکه موضوع بودجه و برخی وظایف درون بودجه با تعدادی از مسائل سیاسی مرتبط است، ما دیدار با احزاب سیاسی را ضروری دانستیم. وی در این گفتگو به دیدار هیأت با محمد الحلبوسی رئیس مجلس نمایندگان عراق، عمار الحکیم رئیس ائتلاف عراقیون، اسامه النجیفی رئیس جبهه نجات و توسعه و هادی العامری رئیس ائتلاف الفتح اشاره کرده است. در جلسه ، نوری المالکی رئیس ائتلاف دولت قانون و هیأت حزب دمکرات کردستان که دوشنبه 22 دی، انجام گرفته بود، در مورد تحولات اوضاع سیاسی کشور ، روابط مرکز و اقلیم و انتخابات زودهنگام ، بحث و تبادل نظر شده است.

مسرور بارزانی چند دستور اجرایی در مورد عوارض و مالیات صادر کرد

 رسانه – کردستان 24 – رووداو – باسنیوز: به منظور سامان‌دهی سیستم دریافت عوارض و مالیات، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق چند فرمان صادر بدین شرح اعلام کرد: " دستور نخست‌وزیر در مورد عوارض و مالیات به منظور سامان‌دهی سیستم دریافت عوارض و مالیات، و نیز ایجاد عدالت با رعایت منافع عمومی، بر اساس پیشنهاد وزارت دارایی و امور اقتصادی اقلیم کردستان صادر شده است. دستور العمل صادره از نخست‌وزیر اقلیم کردستان در باره دریافت عوارض و مالیات صادر کردە است بدین شرح است:

١-‌ وزارت‌خانه‌های ''پست و مخابرات'' و ''دارایی و امور اقتصادی / اداره کل عوارض دولتی'' عهده دار امورآتی شدند: الف: ارائه اصول پایبندی شرکت‌های اینترنتی در اقلیم کردستان به پرداخت عوارض و مالیات فروش به نسبت ٢٠ درصد مانند شرکت‌هایی که در بخش‌های دیگر عراق ملزم به پرداخت این گونه عوارض و مالیات شده اند. ب: ارائه اصول پایبندی شرکت‌های مخابراتی (کورک تلکوم، آسیاسیل، زین) به پرداخت عوارض و مالیات فروش در مقابل دریافت خدمات در اقلیم کردستان.

٢- درخواست از هیأت قانونی شورای وزیران برای انجام دادن کارهای لازم به منظور آماده سازی جهت اصلاح مقررات کسر مستقیم مالیات بر درآمد از حقوق کارمندان بخش خصوصی.

٣- درخواست از وزارت‌خانه ''دارایی و امور اقتصادی / اداره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' و ''داخله'' و ''منابع طبیعی'' برای ارائه اصول دریافت و پایبندی شرکت‌های امنیتی در زمینه ''نفت و گاز'' به پرداخت عوارض و مالیات مناسب.

٤-‌ درخواست از وزارت‌خانه‌های ''داخله' و ''دارایی و امور اقتصادی / ادره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' برای ارائه اصول و سازوکار مناسب جهت دریافت عوارض اتومبیل‌های خصوصی با در نظر گرفتن طرف استفاده کننده و منافع عمومی.

٥-‌ درخواست از وزارت‌خانه‌های ''دارایی و امور اقتصادی / ادره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' و ''بازرگانی و صنعت'' به همراه هیئت سرمایه گذاری برای بررسی پروژه‌هایی که در اقلیم کردستان مجوز کار و سرمایه گذاری دریافت کرده اند و بر اساس قوانین و بخشنامه‌های جاری از پرداخت گمرک و عوارض معاف شده اند و در عین حال از راهکارهای حفاظت از محصول داخلی بهره مند هستند، جهت ارائه سازوکاری مناسب با در نظر گرفتن وضعیت اقتصادی اقلیم کردستان برای التزام به برخی از اصول مالی در مقابل حکومت.

٦-‌ درخواست از وزارت ''دارایی و امور اقتصادی / مدیریت کل حسابداری'' با هماهنگی با طرف‌های مربوطه برای بازبینی عوارضی که از سوی هیأت‌ها و جمعیت‌ها دریافت می‌شوند، جهت ارائه سازوکار مناسب تا این عوارض توسط حکومت دریافت گردد.

٧-‌ درخواست از وزارت‌خانه‌های ''منابع طبیعی'' و ''دارایی و امور اقتصادی / اداره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' برای ارائه سازوکار و اصول مناسب دریافت عوارض و مالیات (کسر مستقیم عوارض) از کارمندان خارجی شرکت‌های نفت و گاز.

٨-‌ پیگرد و اجرای قانونی لازم از سوی وزارت ''دارایی و امور اقتصادی / اداره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' مشابه دولت فدرال عراق در مورد همه عوارض دهندگانی که به اصول پرداخت عوارض پایبند نخواهند بود.

٩-‌ درخواست از وزارت‌خانه‌های ''دارایی و امور اقتصادی / اداره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' و ''شهرداری و گردشگری / سازمان گردشگری) برای دریافت عوارض فروش از مهمانخانه‌ها، رستوران‌های ٤ ستاره و بالاتر مشابه حکومت فدرال عراق.

١٠- درخواست از وزارت‌خانه‌های ''پست و مخابرات'' و ''فرهنگ و جوانان'' و ''دارایی و امور اقتصادی / اداره کل عوارض و مالیات‌های دولتی'' و ''شهرداری و گردشگری'' برای ارائه اصول و سازوکار مناسب جهت دریافت عوارض شایسته در زمینه تبلیغات در بخش‌های ''دولتی و خصوصی''.

١١-‌ درخواست از وزارت ''دارایی و امور اقتصادی'' برای دریافت عوارض در مقابل زدن لیبل بر روی مواد ''سیگار و مشروبات'' همانند دریافت لیبل درمان از وزارت بهداشت که وارد اقلیم کردستان می‌شوند.

١٢-‌ تعین مهلت ٦٠ روزه جهت اجرای کارهای لازم درباره١١ مورد فوق، سپس اجرای مستقیم اصول و سازوکارهای ارائه شده بر اساس متن این فرمان.

١٣-‌ درخواست از ''اداره هماهنگی و پیگری'' جهت پیگری اجرای محتوی این دستور و بررسی نتایج و تعین سطح پایبندی طرف‌های مربوطه.

عضو رهبری جنبش تغییر: مصوب های اقلیم درباره دریافت عوارض و مالیات اقدامی مهم است

باسنیوز: یکی از اعضای مجمع ملی جنبش تغییر (گوران)، مصوبات اقلیم کردستان عراق در مورد دریافت عوارض و مالیات را اقدامی مهم در جهت افزایش درآمد اقلیم خواند. ملا برهان عضو مجمع ملی جنبش تغییر (گوران) در گفتگو با باسنیوز بیان داشت که" دستورالعمل صادره توسط نخست‌وزیر اقلیم کردستان مبنی بر دریافت عوارض و مالیات از شرکت‌ها یک اقدام مهم است که موجب افزایش درآمدهای اقلیم و از بین بردن فساد مالی می‌شود". وی با تأکید بر اینکه جنبش تغییر از هر اقدامی‌که در جهت اصلاحات و ریشه کن کردن فساد مالی باشد، حمایت می‌کند. ملا برهان افزود:'' از فساد مالی نباید چشم‌پوشی کرد". این عضو مجمع ملی جنبش تغییر یادآور شد که در اجرای فرمان‌ها باید وضعیت زندگی مردم در نظر گرفته شود و همه تلاش‌ها در جهت ''تسهیل مشکلات مردم'' باشد.

انتقاد کمیسیون اقتصادی پارلمان عراق از  دولت کاظمی در قبال پرداخت بدهی شرکتهای نفتی اقلیم  از سهم بودجه

المعلومه: کمیسیون اقتصادی و سرمایه گذاری مجلس نمایندگان عراق دولت را به مخالفت با قانون از طریق گنجاندن بندی خاص در بودجه مربوط به پرداخت بدهی‌های اقلیم کردستان، متهم کرد و بیان داشته که این بدهی‌ها مربوط به شرکت های نفتی است که از طرف اربیل نفت را از عراق قاچاق می‌کردند. ندی شاکر جودت عضو کمسیون در گفتگو با المعلومه بیان داشت که" دولت پس از قرار دادن بدهی شرکت های نفتی خارجی فعال در اقلیم و متهم به قاچاق نفت به خارج از عراق و بدون موافقت بغداد در بودجه، قانون را به شکلی بی سابقه در تاریخ عراق نقض کرده است."

آخرین آمار کرونا در اقلیم ‌کردستان عراق در هفته گذشته

کردستان٢٤:  با شناسایی ٧٨ مورد جدید، شمار مبتلایان به ویروس کرونا در اقلیم کردستان، به ١٠٤،٩٢١ نفر افزایش یافت و شمار بهبود یافتگان ٨٤،٨٣٧ نفر اعلام شد.

وزارت بهداشت اقلیم کردستان، در اطلاعیه‌ شماره ٣٢٤ خود، آمار ٢٤ ساعت گذشته‌ کرونا در اقلیم کردستان را به شرح زیر اعلام کرد:

شمار مبتلایان: ٧٨ نفر

شمار بهبود یافتگان: ٩٦٥ نفر

شمار جانباختگان: ٣ نفر

به این ترتیب، آمار تا کنونی کرونا در اقلیم کردستان عبارت است از:

شمار مبتلایان: ١٠٤،٩٢١ نفر

شمار بهبود یافتگان: ٨٤،٨٣٧ نفر

شمار مبتلایان بستری شده: ١٦،٦٥٠ نفر

شمار جانباختگان: ٣،٤٣٤ نفر 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما