وضعیت گذرگاههای مرزی مشترک با عراق
طبق آخرین دستور العمل صادر شده از سوی شورای عالی بهداشت و ایمنی ملی عراق (مصوب 17 شهریورماه 1399) مقرر شده از هفته جاری تمام گذرگاههای مرزی مشترک جمهوری اسلامی ایران در جنوب عراق جهت مبادلات تجاری به حالت عادی خود باز گردند.
آخرین وضعیت فعالیت گذرگاههای مرزی مشترک جمهوری اسلامی ایران با جمهوری عراق به شرح جدول زیر میباشد:
در گذرگاههای مرزی جمهوری اسلامی ایران با اقلیم کردستان عراق فعالیت تجاری برقرار است، ولی تردد مسافر به علت شیوع ویروس کرونا ممنوع میباشد.
بر اساس آخرین اطلاعات و دادههای واصله تا تاریخ 17 شهریورماه 1399، فعالیت تجاری گذرگاههای جنوب مهران، خسروی و شلمچه از دو روز در هفته، به چهار تا پنج روز در هفته با میانگین عبور 500 تا 750 کامیون ارتقاء پیدا کرده و گذرگاههای سومار و چذابه کما فی السابق دو روز در هفته به فعالیت خود ادامه می دهند.
در تمام گذرگاههای مرزی جمهوری اسلامی ایران با عراق بر اساس مقررات موجود وضع شده از سوی شورای عالی بهداشت و ایمنی ملی عراق، تردد اتباع عادی به عنوان مسافر امکان پذیر نمیباشد. اما بر اساس دستورالعمل صادر شده از سوی اداره کل کنسولی اتباع عراقی شامل:
الف) کسانی که همسر ایرانی اختیار کرده اند،
ب) کسانی که مادر ایرانی دارند،
ج)کسانی که قبلا سابقه اقامت در ایران داشته اند و به خاطر بیماری کرونا بیش از موعد مقرر در عراق باقی مانده اند،
د) تجاری که قصد سفر تجاری به ایران دارند،
ه) سرمایه گذاران عراقی،
و) دانشجویان،
ز) رانندههای عراقی وسایل نقلیه حامل کالاهای تجاری،
ح) کسانی که سابقه درمانی در ایران داشته اند و برای ادامه درمان قصد سفر به کشورمان را دارند، میتوانند برای درخواست روادید به نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در عراق مراجعه نمایند. این افراد مجاز به ورود به کشورمان هستند.
بر اساس مقررات حاکم بر بازارچههای مرزی مشترک، اجازه تردد مسافر در این بازراچهها داده نمیشود.
شایان ذکر است ارزش مبادلات تجاری جمهوری اسلامی ایران با عراق در سال 1398 بالغ بر 9.12 میلیارد دلار بوده که از این میزان 8.992 میلیارد دلار سهم صادرات ایران به بازار عراق بوده و 130 میلیون دلار سهم واردات ایران از کشور همسایه بوده است.
عمده اقلام صادراتی ایران به بازار عراق در سال گذشته شامل : گاز طبیعی (1.279 میلیارد دلار با 100% رشد نسبت به سال گذشته)، میلههای آهنی یا فولادی (214 میلیون دلار)، سیب تازه (138 میلیون دلار)، گوجه فرنگی (133 میلیون دلار)، روغنهای سبک و فرآوردههای بنزین (116 میلیون دلار)،کاشی و سرامیک (107 میلیون دلار)، پنیر (94 میلیون دلار)، مواد پلاستیکی (94 میلیون دلار)، انواع کف پوش (94 میلیون دلار)، هندوانه (94 میلیون دلار)؛
و اقلام وارداتی ایران از کشور عراق نیز عبارتند از آلومینیوم (27 میلیون دلار)، آلیاژ آلومینیوم (21 میلیون دلار)، کاغذ یا کاغذ آخال کاغذ باطله بسته بندی شده (13 میلیون دلار)، انوع گوشی تلفن همراه (10 میلیون دلار)، تایر خودرو (11 میلیون دلار)، پوست، موز (صادرات مجدد)، یراق آلات و اتصالات مبلمان (صادرات مجدد)، قراضه و ضایعات باطری از جمله سایر کالاهای وارداتی جمهوری اسلامی ایران از عراق میباشند.