معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۶/۱۹- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۸۳۶

اخبار اقتصادی آفریقا شماره 41( هفته دوم شهریور ماه 1399)

مهمترین عناوین و اخبار تحولات اقتصادی داخلی و خارجی کشورهای آفریقائی و سازمان‌های منطقه ای این قاره در هفته دوم شهریور ماه 1399 که در رسانه‌های کشورهای این قاره انتشار یافته به شرح زیر بوده است:

آفریقای جنوبی:

رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی اعلام کرده که حزب حاکم این کشور قصد دارد اعضایی که اخیراً متهم به فساد شده‌اند را برکنار کند

سیریل راماپوزا رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی گفت مقامات حزب حاکم این هفته تصمیم گرفته‌اند مقاماتی که اخیراً به خاطر پرونده فساد مناقصه‌های دولتی متهم شناخته‌شده‌اند را برکنار کنند. مقامات قضایی در حال تحقیق در خصوص یک پرونده فساد مناقصه دولتی به ارزش ۲۹۷ میلیون دلار هستند که مقامات حزب کنگره آفریقا (ANC) در آن متهم هستند. راماپوزا روز دوشنبه گفت اعضای متهم به فساد از فعالیت در داخل حزب، در مجلس و دیگر نهادهای حکومتی منع شده‌اند. وی اوایل این ماه نامه‌ای به حزب حاکم نوشته بود که در آن آمده بود این حزب متهم درجه‌یک فساد مناقصه‌هاست. مناقصه دولتی مذکور برای تأمین اقلام بهداشتی برای حفاظت در قبال ویروس کرونا برگزارشده بود.

 تحولات منطقه ای گاز و آفریقای جنوبی

توسعه اقتصاد گازی و انتقال انرژی بحث هایی را در مورد فرصتهای جدید آفریقای جنوبی از پروژه‌های گاز طبیعی مایع در مقیاس بزرگ (LNG)  در شمال موزامبیک و همچنین سایر پروژه‌های مختلف در داخل و اطراف این کشور برای تغییر چهره آفریقای جنوبی مطرح کرده است. استفاده گسترده تر از گاز طبیعی در اقتصاد آفریقای جنوبی می‌تواند در بهبود شرایط اقتصادی نقش داشته باشد و باعث رشد جدید صنعت و کاهش وابستگی به سایر انواع سوخت شود. گزارش اخیر PwC نشان می دهد که در سطح جهانی، گاز طبیعی تا سال 2030 بر زغال سنگ غلبه می‌کند و به سوخت دوم جهان تبدیل می‌شود، زیرا افزایش فشار نظارتی برای دفع گازهای گلخانه ای باعث کاهش سهم زغال سنگ در ترکیب جهانی انرژی و افزایش تقاضای گاز طبیعی می‌شود. با این وجود، برنامه ریزی برای توسعه سیستم زنجیره گاز، ارتقای سرمایه گذاری، واردات منطقه ای، همچنین توسعه زیرساخت ها و ایجاد اشتغال حائز اهمیت است. علاوه بر این، توافق نامه تجارت آزاد آفریقا می‌تواند فرصت های گاز و توسعه را در سراسر آفریقا فراهم کند. در این مرحله، محتمل ترین کاتالیزور برای صنعت گاز آفریقای جنوبی از کشورهای همسایه نظیر موزامبیک خواهد بود، جایی که چندین بازیکن معروف شناخته شده نفت و گاز جهانی مشغول توسعه ذخایر در قالب LNG هستند.

 کاهش 40 درصدی رشد اقتصادی آفریقای جنوبی در سه ماهه دوم 2020

بانک مرکزی آفریقای جنوبی اعلام کرده است که رشد اقتصادی این کشور در سه ماهه دوم سال 2020 با کاهش 40 درصدی روبرو بوده است. این بانک گفته است که این کاهش بزرگترین از سال 1990 محسوب می‌شود. بانک مرکزی گفت است دلیل کاهش زیاد در سه ماهه دوم تعطیلی عمومی‌ کشور به دلیل شیوع کرونا می‌باشد. این کشور از 27 مارس تعطیلات عمومی خود را آغاز کرده و به تدریج در حال بازگشت به شرایط عادی می‌باشد. این شرایط باعث شده است که پیش بینی‌ها حاکی از رشد نزدیک به منفی 8 درصد را برای اقتصادی آفریقای جنوبی در سال 2020 باشد.

 دولت آفریقای جنوبی 200 میلیارد راند در 20 سال گذشته به شرکت های دولتی کمک کرده است

تیتو امبوانی وزیر دارائی آفریقای جنوبی در پاسخ به سوال مطرح شده از سوی حزب DA در پارلمان در مورد میزان کمک های دولتی که از سال 1994 تاکنون به شرکت های دولتی شده است گفته است؛ آمار کمک های دولت به شرکتهای دولتی تنها از سال 2001 موجود است که از آن تاریخ تاکنون نزدیک به 200 میلیارد دلار کمک به آنها صورت گرفته است. وی گفت میزان دقیق کمکها به هریک از شرکتهای دولتی در گزارش مکتوب به پارلمان ارائه شده است. شرکتهای برق اسکوم، هواپیمائی آفریقای جنوبی، دنل، قطارهای مسافرتی، قطارهای باری، پتروسا و پست از مهمترین دریافت کنندگان این کمکها بوده اند. گوردین هیس لوئیس از اعضا حزب DA می‌گوید این شرکتها با وجود کمکهای دولت در سالهای گذشته در حال حاضر ورشکسته هستند و این نشان دهنده فساد زیاد در شرکتهای دولتی و مجموعه دولت است و به همین دلیل بهترین کار این است که شرکتهای دولتی به صورت کامل به بخش خصوصی واگذار شود.

 نامیبیا:

ابراز تمایل چین برای سرمایه گذاری بیشتر در بخش معدن نامیبیا

سفیر چین در نامیبیا ضمن ابراز تمایل شدید کشورش برای سرمایه گذاری در بخش معدن نامیبیا، تاکید کرد که بخش معدن در نامیبیا آینده بسیار درخشانی دارد. Zhang Yimimg روز چهارشنبه (12 شهریور) در کنفرانسی با موضوع معدن گفت: چین یک بازیگر عمده در جهان در زمینه تولید و مصرف مواد معدنی است و این کشور در سال 2018 با مصرف 24 درصد انرژی جهان یکی از 5 کشور عمده تولید انرژی در جهان بود. وی افزود: چین در سال 2018، 16 درصد نفت، 13 درصد گاز طبیعی، 64 درصد سنگ آهن و 56 درصد سنگ مس تولید شده در جهان را وارد کرد؛ بنابراین اقتصادی به این بزرگی برای بقا نیازمند منابع طبیعی و انرژی باثبات است. Zhang همچنین گفت: در سال 2019 حجم تجارت میان چین و نامیبیا به رقم بی سابقه 28 میلیارد دلار نامیبیا (معادل 1.6 میلیارد دلار امریکا) رسید که بیش از نیمی از این رقم مربوط به صادرات مس و اورانیوم از نامیبیا به چین بوده است. وی تاکید کرد برای چین، نامیبیا کشوری استراتژیک از نظر منابع معدنی و هدف نخست شرکت های معدنی چینی محسوب می‌شود. به گفته سفیر چین، در حال حاضر 60 شرکت دولتی چین و دهها شرکت بخش خصوصی این کشور در نامیبیا فعال هستند.

 آنگولا:

شرکت هوواوی چین در آنگولا پارک علم و فنآوری ایجاد می‌کند

چو ژیائوژین مدیر کل شرکت هووائی چین دیروز توسط معاون رئیس جمهور آنگولا آقای بورنیتو دو سوزا مورد استقبال قرار گرفت. وی در ملاقات با معاون رئیس جمهور اظهار داشت که شرکت هووائی بودجه ای 60 میلیون دلاری را برای ایجاد پارک فناوری در این کشور و آموزش نیروهای آنگولائی در نظر گرفته است. وی گفت انگولا یکی از قطبهای مهم سرمایه گذاری این شرکت در افریقا می‌باشد. آقای چو اعلام کرد که این پارک در دسامبر سال آینده به بهره برداری می رسد و دارای سه مرکز اصلی خواهد بود. به گفته وی، اولین مرکز آموزش استعدادها و مهندسان آنگولا را بر عهده خواهد داشت. بخش دوم مربوط به نوآوری است و جایی که این شرکت به همراه شرکا و مشتریان خود مسائل مربوط به نوآوری در فناوری‌ها را دنبال می‌کنند. سومین مرکز برای آزمایش در نظر گرفته شده است و باید روی پیشرفته ترین فن آوری‌ها برای جامعه آنگولا حساب کند. وی گفت آموزش مهندسان و استعدادها به دو مرحله تقسیم می‌شود. در مرحله اول 1500 نفر مهندس تحت آموزش قرار خواهند گرفت و در مرحله دوم با توجه به اینکه آموزش به صورت مجازی خواهد بود، کمیت شرکت کنندگان، مطرح نخواهد بود.

 کامرون:

پل بیا دستور ایجاد صندوق پولی برای توسعه بخش برق کشور را صادر کرد

رئیس جمهور کشور کامرون، آقای پل بیا دستور ایجاد صندوقی برای توسعه و تقویت بخش برق را صادر کرد. این صندوق زیر نظر وزیر آب و انرژی، گاستون الوندو اسومبا قرار دارد. این امر بسیج منابع مالی لازم برای اجرای پروژه‌ها و افزایش حجم انرژی کشور را در پی خواهد داشت.

 نیجر:

 بیانیه دولت نیجر در مورد بستن مرزهای زمینی و هوایی با مالی

پیرو شورش ارتش مالی در روز سه شنبه مورخ 18 اوت سال 2020، جامعه اقتصادی کشورهای آفریقای غرب (ECOWAS) در همان روز تصمیمات ذیل را اخذ نمود:

- کشور مالی از کلیه ارگان­های ECOWAS ، مطابق با پروتکل دموکراسی و حکومت مداری ، تا احیای مؤثر نظم قانون اساسی تعلیق گردید.

- بستن همه مرزهای زمینی و هوایی با مالی و همچنین همه معاملات اقتصادی و تجاری و معاملات بین کشورهای عضو ECOWAS و جمهوری مالی متوقف گردید. مطابق با این بیانیه مطبوعاتی، دولت نیجر تصمیم گرفت تمام مرزهای زمینی و هوایی خود را و همچنین کلیه معاملات تجاری و اقتصادی با مالی را تعلیق نماید.

 ملاقات رئیس جمهور با نماینده  ECOWAS  در نیجر

آقای محمدو ایسوفو، رئیس جمهور و رئیس کنونی جامعه اقتصادی کشورهای آفریقای غرب (ECOWAS)، در روز سه شنبه مورخ 25 اوت 2020 با خانم آلاپینی لیلیان، نماینده ECOWAS در جمهوری نیجر ملاقات نمود. موضوعات اصلی گفتگوها اولویت های در حال حاضر در منطقه فرعی بود. خانم آلاپینی لیلیان گفت : "ما تمام پرونده‌ها در سطح اکوواس جمع بندی کردیم تا پیشرفت ها و چالش های جدید از جمله Covid-19، امنیت و زیرساخت ها بررسی کنیم."

 برگزاری جلسه عادی کمیته ملی ایمنی هسته ای   HANEA

اولین جلسه عادی در سال 2020 کمیته ملی ایمنی هسته ای در روز سه شنبه مورخ 25 اوت در دفتر مرکزی مقام عالی انرژی اتمی (HANEA) نیجر برگزار شد. در این مراسم که به ریاست رئیس این نهاد افتتاح شد دبیر کل وزارت کشور ، مشاور نخست وزیر و اعضای کمیته نیز حضور داشتند شد. این جلسه سه روز طول خواهد کشید و در مورد موضوعات مربوط به رادیواکتیویته، محافظت در برابر اشعه، امنیت هسته ای، استراتژی امنیت هسته ای و تدوین یک برنامه توسعه توانایی گفتگو شد. آقای عثمان ایسوفو اوبانداواکی، رئیس این نهاد گفت: اولین جلسه عادی کمیته مشاوره فنی و علمی‌ برای سال 2020 از 18 تا 20 اوت برگزار می‌شود و در پایان این جلسه شرکت کنندگان در مورد اجرای موفق برنامه فناوری هسته ای در زمینه‌های بهداشت، کشاورزی، دامپروری، معدن، نیرو، هیدرولیک و محیط زیست که می‌تواند به نیجر اجازه دهد پیشرفت فوق العاده ای را در برنامه اقتصادی ثبت کند،  رای گیری خواهند کرد. لازم به ذکر است که کشور نیجر چهارمین تولیدکننده بزرگ اورانیوم در جهان است و HANEA  در سال 2013 به ابتکار آقای محمدو ایسوفو، رئیس جمهور تاسیس شد.ه است.

 ملاقات رئیس جمهوری با دبیر کل ZLECAF

آقای محمدو ایسوفو، رئیس جمهور نیجر در روز پنج شنبه مورخ 27 اوت 2020 با آقای وامکله منه، دبیرکل منطقه تجارت آزاد قاره آفریقا (AfCFTA) ملاقات نمود. دیپلمات آفریقای جنوبی که به تازگی انتخاب شده است، در اولین سفر خود به عنوان دبیر کل آفریقا به نیجر سفر می نماید. آقای وامکله منه اعلام کرد که هدف از این سفر معرفی خود به رئیس جمهور نیجر و همچنین ارائه اولویت های می‌باشد. وی تاکید کرد که با توجه به نقش تعیین کننده رئیس جمهور نیجر در آفریقا این سفر انجام می‌گردد. وی همچنین اضافه کرد که به رئیس جمهور توضیح داده است  که نیجر  مسئولیت و نقش رهبر را تا آفریقا را به یکپارچه اقتصادی ایفاد کند.

 جمهوری دموکراتیک کنگو (کینشازا):

معافیت صادرات مواد معدنی بصورت کنسانتره

ج.د.کنگو به شرکت‌های معدنی اجازه می‌دهد تا بتوانند هیدروکسید کبالت و کربنات کبالت و همچنین کنسانتره قلع و تنگستن و تانتالوم را بار دیگر صادر کنند. آقای ویلی کیتوبو (Willy Kitobo) وزیر معادن ج.د.کنگو  با اعلام این خبر تصریح کرد که یک معافیت با زمان نامحدود در منع صادرات مواد معدنی فوق‌الذکر به شرکت‌های معدنی متقاضی اعطا می‌‍شود و  این شرکت‌ها ظرف یک هفته از این تاریخ باید پیشنهادات خود را به این منظور ارائه کنند. یادآوری اینکه ج.د.کنگو بعنوان بزرگترین دارنده ذخایر کبالت در جهان و یکی از اصلی‌ترین صادرکنندگان مس آفریقا به منظور تشوبق معدنکاران برای فرآوری و پردازش سنگ‌های معدنی در داخل کشور، از سال 2013 صادرات کنسانتره کبالت و مس را ممنوع کرده بود.

 احداث نیروگاه برقابی اینگا3 موضوع ملاقات هیات سرمایه گذاران آلمانی با وزیر کنگویی

پپن گیوم مانژولو،  وزیر همکاری‌های بین‌المللی و همگرایی منطقه‌ای و فرانکوفونی ج.د.کنگو در دفتر کار خود با هیات 4 نفره سرمایه‌گذاران آلمانی دیدار کرد. موضوع این ملاقات مشارکت آلمانی‌ها در احداث نیروگاه برقابی اینگا3 (Inga 3) با توان تولید 12 هزار مگاوات برق و همچنین ساخت یک راه آهن 10هزار کیلومتری برای اتصال شرق و غرب ج.د.کنگو اعلام شد. این وزیر کنگویی پس از این دیدار اعلام کرد سرمایه‌گذاران آلمانی در حوزه انرژی و زیرساخت‌ها قصد دارند از طریق تولید هیدروژن که 2 میلیون تن در سال تخمین زده می‌شود، سرمایه‌گذاری آلمان در ج.د.کنگو را افزایش دهند. وی افزود وزارت تحت مسولیتش، وظیفه هماهنگی‌ها برای جستجوی منابع مالی خارجی برای توسعه کشور را برعهده دارد. وی درادامه یادآور شد آلمان پیش از این طی سال‌های 1972 تا 1982 در ساخت سد اینگا 1 (Inga 1) ج.د.کنگو را همراهی کرده و این بار قصد دارد به جنبه مهم و راهبردی توسعه بخش انرژی در ج.د.کنگو، با حجم آورده قابل ملاحظه‌ای مشارکت داشته باشد.  وزیر همکاری‌های بین‌المللی ج.د.کنگو در ادامه ضمن اعلام اینکه "آلمان می‌خواهد ج.د.کنگو را به عنوان منبع اصلی تامین‌کننده هیدورژن به اتحادیه اروپا تبدیل کند، گفت این پروژه از کلیه ضمانت‌های مالی لازم از سوی دولت آلمان بهره خواهد برد". این وزیر ارشد دولت در پایان به خبرنگاران اعلام کرد بزودی یک تفاهم‌نامه میان ج.د.کنگو و آلمان، اما مطابق قوانین داخلی ج.د.کنگو  به امضا خواهد رسید.فلیکس تشیسکدی رئیس جمهور ج.د.کنگو در ماه نوامبر سال گذشته (2019) برای تحکیم روابط دوجانبه با آلمان و همچنین تشویق این کشور برای حضور در بخش انرژی و زیرساخت‌های ج.د.کنگو ، به برلین سفر کرده بود.

جمهوری فدرال دموکراتیک اتیوپی:

از سر گیری پروازها بین کراچی و آدیس آبابا در آینده ا­ی نزدیک

شوزاب عباس  سفیر جدید پاکستان در اتیوپی در جلسه­ ی اتاق بازرگانی و صنعت فیصل­ آباد با اشاره به لغو ممنوعیت واردات لوبیا از اتیوپی اعلام کرد که پروازهای بین کراچی و آدیس آبابا نیز در آینده­ای نزدیک برقرار خواهد شد. شوزاب عباس خاطر نشان کرد: "نرخ رشد (اقتصادی) اتیوپی در 10 سال گذشته به ­طور متوسط 10 درصد بوده است. کل ارزش صادرات کشور اتیوپی 5 میلیارد دلار و ارزش واردات این کشور نیز 15 میلیارد دلار است. کشور چین، عربستان و هند از صادرکنندگان اصلی محصولات به اتیوپی محسوب می ­شوند". وی با اشاره به ظرفیت پاکستان برای صادرات ماشین­ آلات و تجهیزات کشاورزی همراه با انتقال فناوری ­های مورد نیاز به این کشور اعلام کرد که برخی شرکت­ های پاکستانی از 10 سال پیش برای فعالیت در بازار داخلی اتیوپی به این کشور منتقل شده­ اند.

 جمهوری جیبوتی:

آغاز ساخت پارک صنعتی دامرجوک در جیبوتی

اسماعیل عمر گیله رئیس جمهور جیبوتی روز پنجشنبه 3 سپتامبر در مراسم آغاز به ساخت پایانه­ ی نفتی به­ عنوان فاز نخست پارک صنعتی دامرجوگ شرکت نمود. این پروژه به ارزش 3.8 میلیارد دلار و 30 کیلومتر مربع مساحت، طی یک دوره 15 ساله و در سه مرحله تکمیل خواهد شد. این سکوی صنعتی در حدود یک کیلومتری مرز سومالی ­لند واقع گردیده و شامل چندین ترمینال ذخیره نفت، پالایشگاه نفت خام، یک ترمینال LNG، یک منطقه­ ی تعمیر کشتی، اسکله‌های خشک و یک نیروگاه برق، کارخانه ­ی مصالح ساختمانی و چندین اسکله برای کشتی ­ها می‌باشد. عملیات ساخت این پروژه توسط مهندسان بخش خصوصی مراکشی- گروه موسوم به SOMAGEC- انجام خواهد گرفت. هدف میان­مدت جیبوتی از این اقدام، تبدیل شدن به یکی از قطب­ های مهم تجارت نفت و پتروشیمی در شرق آفریقا به ­ویژه  منطقه­ ی شاخ آفریقاست.

 پهلوگیری اولین کشتی تجاری جیبوتی در بندر اسکندرون ترکیه

اولین کشتی تجاری متعلق به شرکت کشتیرانی جیبوتی روز چهارشنبه 2 سپتامبر در بندر اسکندرون ترکیه پهلو گرفت. بنا بر اعلام شرکت مزبور، کشتی­ های کانتینربر بعد از این، با برنامه ­ای منظم میان دو بندر جیبوتی و اسکندرون فعالیت خواهند کرد.

 اوگاندا:

احیای اقتصاد اوگاندا سریع‌تر از پیش‌بینی‌ها

وزیر تجارت، صنعت و تعاون اوگاندا گفت: اقتصاد این کشور با نرخ ۴.۹ درصدِ GDP در حال رشد است، در حالی که در طول دورۀ قرنطینه به ٪۲.۹ رسیده بود. خانم کیامباده افزود: آیندۀ روشنی را پیش‌بینی می‌کنم؛ ما سریع‌تر از آنچه پیش‌بینی می‌شد در حال احیای اقتصادمان هستیم. گمان می‌کردیم این فرایند یکی دو سال طول بکشد.

 امضای توافقنامۀ همکاری‌های توسعه‌ای با سازمان ملل

دولت اوگاندا و سازمان ملل یک توافقنامۀ همکاری امضا کردند که هدف آن اجرای برنامه‌های توسعه‌ای برای بهبود زندگی مردم اوگانداست. نخست‌وزیر (روهوکانا روگاندا) و هماهنگ‌کنندۀ مقیم سازمان ملل (روزا مالانگو) این سند را امضا کردند. خانم مالانگو گفت این چارچوبِ همکاری موجب تقویت مسئولیت‌پذیری و پاسخگوییِ دوجانبه خواهد شد و اطلاعاتی دربارۀ ظرفیت‌های سازمان ملل و تیم کشوریِ آن به دست خواهد داد.

 زیمبابوه:

 پیشنهاد جدید دولت زیمبابوه به کشاورزان سفیدپوست

دولت زیمبابوه به کشاورزان سفید پوست خارجی ساکن در زیمبابوه که زمین‌های خود را در جریان طرح اصلاحات ارضی رابرت موگابه از دست داده اند، پیشنهاد کرد که می‌توانند برای بازپس گیری زمین‌های خود اقدام کنند و اگر این زمین‌ها در اختیار سایر کشاورزان قرار داشته باشد، دولت معادل این اراضی را در جایی دیگر در اختیارشان می‌گذارد. مطابق بیانیه مشترک آقای امتولی نووه وزیر دارایی و توسعه اقتصادی زیمبابوه و آقای آنکشس ماسوکا، وزیر کشاورزی و اراضی روستایی، این احتمال وجود دارد که دولت از اسکان برخی کشاورزان سیاه پوست در زمین‌های تصرف شده ممانعت به عمل آورده و به آنها در مکانی دیگر زمین اختصاص دهد.

 کاهش 23 درصدی فروش تنباکو در زیمبابوه

آمارهای رسمی نشان می دهد که میزان فروش تنباکو در زیمبابوه طی سال جاری در مقایسه با سال قبل بیش  از 23 درصد کاهش یافته است. به باور کارشناسان کاهش میزان بارش و همینطور توفان ایدای که در سال 2019 رخ داد، از مهمترین عوامل کاهش فروش تنباکو بوده اند. مطابق آمار در سال جاری 178 هزار تن تنباکو در حراج عرضه شد که این آمار در سال گذشته 233 هزار تن بوده است. تنباکو دومین محصول اصلی صادراتی زیمبابوه پس از طلا محسوب می‌شود و نقش مهمی در تأمین ارز خارجی این کشور دارد.

 سیشل:

ارسال دومین محموله دارویی هند به سیشل

سفیر هند روز یکشنبه اعلام کرد دومین محموله دارویی این کشور راهی سیشل شده است. این محموله شامل داروهای مربوط به بیماری‌های قلبی (فشار خون، کلسترول و ... )، دیابت و سرطان می‌باشد. وی این محموله دارویی در راستای تحقق ماموریت SAGAR (امنیت و رشد برای همه در منطقه) دانست و آن را نشان دهنده تعهد هند به همسایگان دریایی و شرکای خود در اقیانوس هند دانست. شایان ذکر است، ماموریت SAGAR شامل کشورهای مالدیو، ماداگاسکار، موریس و کومور نیز می‌باشد. در سال 2018، سیشل تجهیزات پیشرفته پزشکی به ارزش بیش از 8 میلیون دلار دریافت کرده است.

 ایگاد:

امضای یادداشت تفاهم همکاری مرزی میان اتیوپی و سودان

روز سه شنبه  11 شهریور ماه 99، 11 سپتامبر 2020  اتپوپی و سودان یاداشت تفاهم همکاری مرزی را امضا کردند.

هدف از امضای یادداشت تفاهم مزبور افزایش همکار ی‌ها در زمینه کنترل بیماری‌های فرامرزی و اجرای چارچوب مورد تایید جهت تجارت احشام میان دو کشور می‌باشد. سازمان ایگاد با در نظر داشتن اجرایی شدن توافقنامه تجارت آزاد درون قاره ای آفریقا در ژانویه 2021 ، اقدام به افزایش کیفیت کنترل مرزی از نظر بهداشتی و ... با هدف تسهیل رود اعضا به موافقتنامه مزبور می‌کند.

 سنگال:

ملاقات رئیس جمهور سنگال با وزیر دارایی فرانسه

مکی سال رئیس جمهور فرانسه در سفر اخیر خویش به پاریس با برونو لومر وزیر دارایی فرانسه ملاقات کرد. وزیر فرانسوی از علاقه خویش به سنگال و توسعه همکاری میان سنگال – فرانسه و در نمایی بزرگتر، فرانسه- اتحادیه اروپا- قاره آفریقا سخن گفت. وی ضمن تأکید بر حمایت مالی فرانسه از سنگال در جهت تحقق طرح های زیرساختی، سنگال تحت زعامت مکی سال را یکی از موفق ترین اقتصادهای آفریقا توصیف کرد.

 تأمین مالی پروژه قطار سریع السیر سنگال توسط یک بانک فرانسوی

مکی سال در سفر اخیر خویش به پاریس با بانک سرمایه گذاری فرانسه (BPI) قرارداد تأمین مالی پروژه قطار سریع السیر داکار (پایتخت)- جمنیاجو (واقع در 36 کیلومتری داکار) را امضاء کرد. ارزش این قرارداد تقریباً 27 میلیون یورو است و قرار است در سال 2021، پروژه به بهره برداری برسد. قطار سریع السیر داکار – جمنیاجو (Ter) مهمترین طرحی است که در دوره مکی سال وعده تحقق آن داده شده است. تأخیر در اجرا و بهره برداری از این طرح مهم همواره محل مناقشه مخالفین و دولت بوده است. گفتنی است، فاز اول این پروژه توسط بانک توسعه اسلامی تأمین مالی شده است.

 ساحل عاج:

 وزیر ارتقاء سرمایه گذاری بخش خصوصی از سرمایه گذاری 407 میلیاردی بخش خصوصی در نیمه اول 2020 خبر داد

"امانوئل اِسمل اِسیس" وزیر ارتقاء سرمایه گذاری بخش خصوصی که روز پنجشنبه 27 آگوست برای ارائه لایحه قانون سرمایه گذاری به کمیسیون اقتصادی و دارایی مجلس سنا رفته بود، از جذب 407 میلیارد فرانک سیفا در شش ماهه اول سال جاری علیرغم بحران کووید 19 خبر داد و گفت: «ساحل عاج علیرغم بحران سلامتی ناشی از کووید 19، همچنان کشوری جذاب برای سرمایه گذاری است؛ تا پایان ماه ژوئن بیش از 407 میلیارد سرمایه گذاری انجام شده است و این بدان معناست که ما هنوز هم یک کشور جذاب برای سرمایه گذاری باقی مانده ایم».

گامبیا:

کمک یک و نیم میلیون دلاری فیفا به گامبیا

فدراسیون فوتبال گامبیا اعلام کرد: فیفا قرار است یک و نیم میلیون دلار به تیم های ملی و باشگاهی فوتبال مردان و بانوان گامبیا کمک کند. این مساعدت در بحبوحه شیوع ویروس کووید – 19 و برای تقویت فوتبال این کشور ارائه شده است. این مبنع خبری می افزاید: فیفا برای حمایت از اعضای خویش در بحبوحه بحران کرونا، یک و نیم میلیارد دلار به عنوان یارانه اعطا می‌کند.

 وزارت خارجه آمریکا: گامبیا در فهرست کشورهای غیر شفاف به لحاظ مالی

حسب گزارش وزارت خارجه آمریکا، از نظر واشنگتن کشور گامبیا در ردیف کشورهایی قرار دارد که به لحاظ مالی شفاف نیست. «گزارش شفافیت مالی 2019»  جهت ارزیابی 141 کشوری تهیه شده که از ایالات متحده کمک دریافت می‌کنند. کشورهای مصر، نیجریه و اتیوپی نیز در ردیف گامبیا قرار گرفته اند.  طبق این فهرست، 12 کشور آفریقایی دیگر (گابن، چاد، گینه استوایی، توگو، تانزانیا، نیجر، سودان، سودان جنوبی، موزامبیک، مالی، لسوتو و کامرون) نیز فاقد شفافیت مالی اعلام شده است.

 تحریم دادستان گامبیایی توسط ترامپ

دولت ترامپ روز چهارشنبه 12 شهریور 1399، خانم «فاطو بن سودا» دادستان دیوان کیفری بین المللی مستقر در لاهه و یکی از دستیاران وی (فاکیسو موچوچوکو) را به جرم رسیدگی به اتهام جنایت جنگی نیروهای نظامی آمریکا، تحریم کرد. ممنوعیت سفر به آمریکا و بلوکه شدن دارایی‌های نامبردگان در ایالات متحده از جمله محورهای این تحریم محسوب می‌شود. خانم بن سودا پیش تر وزیر دادگستری گامبیا بوده است.

دماغه سبز:

کمک یک و نیم میلیون دلاری آمریکا به دماغه سبز جهت مقابله با پیامدهای منفی کرونا

سفارت ایالات متحده آمریکا در پرایا (پایتخت دماغه سبز) اعلام کرد: دولت این کشور یک و نیم میلیون دلار به دماغه سبز کمک می‌کند. این کمک با هدف جبران خسارات ناشی از شیوع کووید – 19 بر اقتصاد آن کشور آفریقایی و با تمرکز بر ایجاد اشتغال برای زنان و جوانان صورت می‌گیرد. تارنمای سفارت آمریکا در پرایا می افزاید: مبلغ مذکور بخشی از مجموع پنج و هشت دهم میلیون دلاری است که دولت آمریکا برای سه کشور دماغه سبز، زیمبابوه و جیبوتی در نظر گرفته است.

اصلاحات مالی در دماغه سبز با هدف حمایت از شرکت های کوچک و متوسط

دولت دماغه سبز در ماه ژوئن 2020، قوانین مربوط به تأمین مالی شرکت های کوچک و متوسط را اصلاح نمود. این اصلاحات با هدف تشویق بخش خصوصی به انجام سرمایه گذاری در حوزه SME و همچنین امکان مشارکت سرمایه گذاران در سهام استارت آپ ها صورت گرفته است. اعطای اعتبار به نهادها و شرکت ها با نظارت بانک مرکزی دماغه سبز نیز از جمله تسهیلاتی است که در قوانین جدید لحاظ شده است.

کنوانسیون رود نیل:

آمریکا کمک های مالی خود به اتیوپی را به دلیل منازعه سد النهضه تعلیق کرد

ایالات متحده آمریکا بخشی از کمک های مالی خود را به اتیوپی به دلیل عدم پیشرفت مذاکرات  سه جانبه مصر- سودان و اتیوپی تعلیق کرد. سخنگوی کاخ سفید با تاکید نیاز اتیوپی به برق  پیشرفت کشور مزبور از نگرانی خود در رابطه با کشورهای پایین دستی رود نیل نظیر مصر و سودان و تهدید ذخایر آبی آنها سخنانی را بیان کرد.

وی با بیان اینکه اقدام آمریکا در این مورد مکث موقت می‌باشد خواستار اقدامات ایمنی ساز در حین ساخت سد از سوی آدیس آبابا شد تا تهدیدی متوجه مردم کشورهای پایین دست نشود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما