اخبار اقتصادی اقلیم کردستان عراق (دهه اول مرداد ماه 1399)
مهم ترین اخبار اقتصادی اقلیم کردستان عراق (دهه اول مرداد ماه 1399) که در رسانههای این حوزه منتشر شده به شرح ذیل ارائه میگردد:
سرکنسول جمهوری اسلامی خواستار چاره اندیشی برای رفع مشکلات پیش روی شرکت های ایرانی در اربیل شد
سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در اربیل سهشنبه 7 مرداد 1399 با فرست سوفی استاندار اربیل ملاقات کرد.در این دیدار وی از مساعدت استاندار اربیل به هموطنان ایرانی مقیم اربیل در شرایط قرنطینه و محدودیت های تردد به منظور بازگشت به ایران قدردانی نمود. سرکنسول جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اهمیت تداوم و تقویت مبادلات تجاری و مناسبات اقتصادی دوجانبه در دوران کرونایی و نقش آن در بهبود وضعیت معیشتی مردم اقلیم کردستان و ایران، خواستار چاره اندیشی برای رفع مشکلات پیش روی شرکت های ایرانی فعال در اربیل و ایرانیان مقیم به منظور بازگشت به محل کار و فعالیت خود گردید. در ادامه رشنودی تصریح نمود جمهوری اسلامی ایران با درک اهمیت روابط تجاری از ابتدای بروز همه گیری کرونا با حفظ تمام جوانب پروتکل های بهداشتی در گمرکات و مرزها هیچگاه اجازه ی توقف مبادلات تجاری دوجانبه با اقلیم را نداده و شرایطی را فراهم آورده تا بازرگانان و بیماران اقلیم بتوانند جهت انجام امور خود به ایران سفر کنند.
در این ملاقات استاندار اربیل با قدردانی از تلاش های صورت گرفته توسط سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در اربیل در تقویت مراودات تجاری، به تشریح اقدامات خود برای کنترل همه گیری کرونا پرداخته و ابراز امیدواری نمود با توجه به تصمیمات وزارت داخلی اقلیم به زودی گشایش های لازم جهت بازگشت ایرانیان مقیم به اربیل فراهم گردد.
کمیسیون اقتصادی پارلمان کردستان: درآمد مبادی مرزی اقلیم در شش ماه گذشته به 505 میلیارد دینار رسیده است
در این نشست وضعیت اقتصادی و درآمدهای اقلیم کردستان در سال جاری میلادی بررسی شده و کمیسیون امور اقتصادی اقلیم اعلام کرد که طی 6 ماه گذشته درآمد مبادی مرزی اقلیم به 505 میلیارد دینار رسیده است. همچنین اعلام شده که در 4 ماه ابتدای سال جاری میلادی، دولت مرکزی عراق مبلغ 1 تریلیون و 759 میلیارد دینار را به اقلیم پرداخت کرده و درآمدهای مالیاتی اقلیم نیز طی شش ماه گذشته به 154 میلیارد دینار رسیده است(کردپرس).
وزیر اقتصاد اقلیم کردستان اعلام کرد: همه قراردادهای نفتی اقلیم کردستان مورد بازنگری قرار میگیرد
وزیر اقتصاد اقلیم کردستان، آوات شیخ جناب، در نشست پارلمان کردستان اعلام کرد که دولت اقلیم کردستان تصمیم گرفته تمامی قراردادهای منعقد شده در حوزه نفت اقلیم را مورد بررسی قرار دهد. وزیر اقتصاد اقلیم کردستان افزود که دیوان نظارت و حسابرسی اقلیم، مسئول بازنگری و تحقیق در مورد قراردادهای نفتی است و هیئت دولت نیز قراردادهای خود با چند شرکت نفتی خارجی را مورد بازنگری قرار می دهد. وی همچنین خاطر نشان ساخت که درآمدهای نفتی اقلیم کردستان ابتدا به حساب های بانکی واریز شده و سپس به وزارت دارایی تحویل داده میشود(شارپرس).
عضو ارشد حزب دمکرات کردستان: کنترل گذرگاههای مرزی، در انحصار دولت مرکزی عراق نیست
عماد باجلان عضو ارشد حزب دمکرات کردستان گفت: بغداد از ما خواسته است پرونده نفت را در اختیار شرکت سومو قرار بدهیم که ما موافقت کردیم؛ مشروط بر اینکه بغداد، هزینههای شرکت ها را بپردازد. اما بغداد خواستار در اختیار گرفتن پرونده نفت کردستان بدون پرداخت این هزینههاست. باجلان با اشاره به اینکه براساس اصل 117 قانون اساسی گذرگاههای مرزی توسط دولت فدرال و دولت اقلیم اداره میشوند، اظهار داشت: در هیچ کدام از اصول قانون اساسی نیامده است که کنترل گذرگاههای مرزی منحصرا در اختیار دولت فدرال باشد و این امر به وسیله نیروی نظامی عملی شود. وی ادعا کرد: بغداد در زمینه ارسال سهم اقلیم کردستان از بودجه به ویژه حقوق کارکنان تعلل کرده و از آن به عنوان یک اهرم فشار سیاسی استفاده میکند. همچنین در زمینه اجرای اصول قانون اساسی به صورت گزینشی عمل میکند. این در حالی است که راه حل مشکلات میان اربیل و بغداد، اجرای اصول قانون اساسی است.
یادآور میشود سلام الشمری رئیس کمیسیون کشاورزی پارلمان عراق خواستار تحویل هرچه سریعتر گذرگاههای مرزی اقلیم کردستان به دولت فدرال شده بود. به گفته الشمری، دولت عراق باید کنترل بر گذرگاههای مرزی اقلیم کردستان را به عنوان یک اولویت ضروری قرار دهد، به ویژه اینکه میزان درآمد گذرگاههای مذکور به طور دقیق مشخص نیست. وی همچنین بر انجام عملیات نظامی برای بستن گذرگاههای غیر قانونی در اقلیم کردستان و سایر مناطق عراق تأکید کرده بود(کردپرس).
واردات از گذرگاه ابراهیم الخلیل در کردستان بسیار زیاد است و توسط حزب بارزانی کنترل میشود
بخشی از گذرگاهها در کردستان به تازگی توسعه یافته و فقط تحت کنترل دولت اقلیم کردستان است، هیئت های دولتی وجود گذرگاههای غیررسمی را در اقلیم تشخیص داده اند، اما هیچگونه اقداماتی را در مورد آن انجام نداده اند. مدیریت گذرگاههای کردستان نیم مشترک، اما واردات آن فقط برای اقلیم کردستان است. گذرگاه زرباطیه برخلاف دیگر گذرگاهها به دلیل اقدامات سخت گیرانه شاهد عدم تمایل بازرگانان و سرمایه گذاران است. نگرانیها حاکی از وجود یک طرح برای ترغیب تجار و سرمایه گذاران برای رفتن به کردستان و ترک استانهای مرکزی و جنوبی میباشد(خبرنگار شبکه الاتجاه).
فرودگاههای اقلیم کردستان پروازهای خود را از سر میگیرد
پروازهای فرودگاههای اربیل و سلیمانیه پس از توقفی 4 ماهه به دلیل شیوع کرونا، امروز بار دیگر تحت تدابیر بهداشتی از سر گرفته میشود. پروازها در فرودگاههای اقلیم کردستان، که در اسفند ماه گذشته و در پی شیوع ویروس کرونا هم زمان با دیگر فرودگاههای عراق متوقف شده بود، امروز شنبه 11 مرداد / 1 اوت از سر گرفته میشود. فرودگاه سلیمانیه در این مورد اعلام کرد که تمامی مسافرینی که قصد پرواز از این فرودگاه را دارند میبایست 48 ساعت پیش از پرواز تست ابتلا به کرونا را در مرکز درمانی که به این منظور تعیین شده، انجام دهند. پروازهای فرودگاههای عراق هفته گذشته و با رعایت تدابیر شدید بهداشتی و حفاظتی از سر گرفته شده است. همچبین اعلام شده که پروازهای فرودگاههای اقلیم با مجوز و موافقت سازمان هواپیمایی عراق و ستاد عالی مقابله با کرونا در این کشور از سرگرفته میشود(سایت خبری زمن).
شهروندان ایرانی که در اقلیم کردستان کار میکنند طبق پروتکل بهداشتی میتوانند به ایران بازگردند
عبدالله آکره ای، مدیر روابط اقلیم کردستان و ایران اعلام کرد: ”بازرگانی با ایران همچنان ادامه دارد و فعالیت های بازرگانی در تمامی گذرگاههای مرزی وجود دارد، اما باید راه کارهای بهداشتی را در پیش بگیریم و آن دسته از شهروندان ایرانی که در اقلیم کردستان مشغول کار هستند، میتوانند بازگردند و وزارت داخلی اقلیم کردستان نیز مشغول آمادە کردن راهکارهایی است که آن دسته از شهروندان ایرانی که اقامت اقلیم کردستان را دارند به ویژه مهندسینی که در پروژه ها مشغول فعالیت بوده و یا افرادی که با مجوز اقلیم کوردستان مغازه یا آرایشگاه دارند راحت تر بتوانند بازگردند“ (باسنیوز).
وی در ادامه اعلام کرد: ” افرادی که من بعد از ایران وارد اقلیم کردستان میشوند، در مرز برای آنها تست کرونا انجام میشود و شماره تلفن آنها اخذ و در صورت بروز هر مشکلی با آنها تماس گرفته میشود. اما فعلا این برای آنهایی است که در اقلیم کردستان کار میکنند نه افراد عادی“
مدیرکل صنعت در وزارت صنعت و بازرگانی اقلیم: کارگاههای تولیدی صنعتی که از کار ایستاده اند به بخش خصوصی واگذارخواهند شد
یک مقام مسئول در وزارت صنعت و بازرگانی اقلیم کردستان اعلام کرد، کارگاههای تولیدی صنعتی که از کار ایستادهاند به بخش خصوصی واگذار میشوند و وزارت کشاورزی هم گوجه فرنگیهای مورد استفاده کارگاههای رب سازی را آزمایش خواهد کرد. آراس شیخ رئوف، مدیرکل صنعت در وزارت صنعت و بازرگانی حکومت اقلیم کردستان، به''باسنیوز'' اعلام کرد: ''کارگاههای زیادی در اقلیم کردستان هستند که از مدتها پیش به دلایلی از کار ایستادهاند و تولید ندارند، به همین دلیل طبق مقررات حکومت اقلیم کردستان در نظر داریم که کارگاههای تولیدی را به بخش خصوصی واگذار کنیم تا دوباره کارهای تولیدی خود را از سر بگیرند.'' او گفت: ''این اقدام باعث میشود که علاوه بر افزایش تولیدات داخلی صدها فرصت شغلی هم ایجاد گردد' (باسنیوز).
نماینده اتحادیه میهنی در پارلمان کردستان: اربیل سالانه 360 میلیون دلار برای ترانزیت نفت از خاک ترکیه به آنکارا میپردازد
کاروان گزنه یی اعلام کرد که اقلیم کردستان در حالی که خط لوله نفت خود را به مبلغ 1 میلیارد و 600 میلیون دلار به شرکت نفتی "کار" فروخته، هرماه 75 میلیون دلار را برای پایپلاین نفت و استفاده از خط لوله انتقال نفتی هزینه میکند. وی افزود که از سوی دیگر هزینههای بسیاری هم برای نفت به ترکیه پرداخت میشود، از جمله هر ماه 50 میلیون دلار و به عبارتی هر سال 600 میلیون دلار تحت عنوان بازپرداخت بدهی به این کشور داده میشود، اما هیچ کسی اطلاعی از چند و چون این بدهی و دلیل دریافت آن ندارد.
به گفته کاروان گزنه یی اقلیم در هر ماه مبلغ 30 میلیون دلار و سالانه مبلغ 360 میلیون دلار را برای استفاده از خاک ترکیه و ترانزیت نفت به این کشور پرداخت میکند و این در حالی است که نفت را به مبلغ 7.25 دلار کمتر از نرخ جهانی در هر بشکه به فروش می رساند و 2.5 دلار نیز به عنوان پیش پرداخت و 2.5دلار دیگر به عنوان فرآوردههای نفتی پرداخت شده و اقلیم پول نفتی را که هنوز به فروش نرسانده دریافت میکند. وی در پایان دولت اقلیم را مورد انتقاد قرار داده و اعلام کرده که با وجود همه این درآمدها، اقلیم همیشه دچار کسری بودجه بوده و این کسری بودجه نیز هرگز جبران نشده و مشخص نیست که چرا اقلیم 27 میلیارد دلار بدهکار است(کردپرس).
سفر قریب الوقوع یک هیأت از اقلیم کردستان به بغداد برای توافق درباره مرزها و نفت
به نقل از بغداد الیوم، یک منبع دولتی اظهار داشت: قرار است این هیأت بعد از تعطیلات عید سعید قربان برای امضای توافقنامه فراگیر به بغداد سفر کند. بغداد و اربیل همه مشکلات حل نشده درباره نفت و گذرگاههای مرزی را حل و توافق کرده اند که اقلیم کردستان 250 هزار بشکه نفت و 50 درصد از درآمد گذرگاههای مرزی را به دولت فدرال عراق واگذار نماید.
این منبع که خواست نامش فاش نشود افزود: تاکنون هیچ توافقی درباره مبلغ ارسالی از سوی بغداد به اربیل به دست نیامده است و مذاکرات برای افزایش مبلغ به میزان 50 میلیارد دینار، در جریان است تا بتواند کفاف حقوق کارمندان و نیروهای پیشمرگه را بدهد. به گفته این منبع عراقی، آمریکا و همچنین هیأت نمایندگی اتحادیه اروپا برای حل مشکلات فیمابین اربیل و بغداد وساطت میکنند و به احتمال زیاد، در جریان سفر هیأت اقلیم کردستان به بغداد توافقنامه فراگیری میان طرفین امضا شود(کردپرس).