معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۰۵- ۱۸:۰۰ - مشاهده: ۲۰۷

اخبار تحولات و رویدادهای اقتصادی کلمبیا و پاناما (هفته اول تیر ماه 1399)

اهم اخبار و تحولات رویدادهای اقتصادی کلمبیا و پاناما ( در هفته اول تیر ماه 1399) که در رسانه‌های این دو کشور منتشر شده به شرح ذیل است:

اخبار اقتصادی کلمبیا : 

رقابت کاخ سفید با کشورهای آمریکای لاتین بر سر ریاست بانک توسعه بین‌آمریکایی     

  دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اقدامی غیرمتعارف مائوریسیو کلیور کرون ، مشاور امنیت ملی دولت خود در حوزه نیمکره‌ی غربی را به عنوان کاندیدای پست ریاست بر بانک توسعه بین‌آمریکایی موسوم به (Banco Interamericano de Desarrollo (BID معرفی کرده است؛ اقدامی‌که با تعجب و بعضا اعتراض کشورهای منطقه آمریکای لاتین همراه شده است. بر اساس قانون نانوشته و سنت و رویه موجود در این نهاد مالی منطقه‌ای و طی شش دهه فعالیت این بانک، رئیس بید همواره از یک کشور آمریکای لاتینی انتخاب می‌شده است.

  بانک توسعه بین‌آمریکایی متشکل از 48 عضو (اصلی و ناظر) بوده، که از این تعداد 26 کشور آن از منطقه آمریکای جنوبی، مرکزی و حوزه دریای کارائیب می‌باشند. ایالات متحده 30 % بودجه بید را به عنوان حق عضویت پرداخت می‌کند و کشور لاتینی نیز 50.2 % بودجه را تأمین می‌نمایند.

 دوره ریاست آلبرتو مورنو در اواخر سال جاری به پایان خواهد رسید و قرار است در نشست ماه سپتامبر مجمع عمومی در شهر بارانکیا، مرکز استان آتلانتیکو کلمبیا، رئیس جدید انتخاب گردد. ولی با توجه به شیوع بیماری کووید 19 و پیامدهای آن، پیش‌بینی شده است در صورت عدم برگزاری نشست حضوری، نمایندگان کشورها در واشنگتن، مقر بانک توسعه بین‌آمریکایی در نشستی غیرحضوری و مجازی، رئیس جدید را انتخاب کنند. شایان ذکر است، کاندیدای مورد نظر ایالات متحده دارای اصالت کوبایی می‌باشد، از مدیران ارشد وزارت خزانه‌داری آمریکا و نماینده این کشور نزد صندوق بین‌المللی پول بوده است.

 چند موضوع باعث شده تا موفقیت دولت ترامپ در انتصاب وی به عنوان رئیس جدید بانک توسعه بین‌آمریکایی در هاله‌ای از ابهام قرار گیرد:

 کلیور کرون به لحاظ دیدگاه سیاسی بشدت ضدکاسترویسم، مخالف سرسخت دولت‌های چپگرا و منتقد جدی ایدئولوژی کمونیسم و سوسیالیسم تحت هر شکل و عنوانی می‌باشد. وی در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ یکی از طراحان اصلی رژیم تحریم‌های همه‌جانبه علیه دولت نیکلاس مادورو و فشار اقتصادی علیه دولت دنیل اورتگا بوده است.

مطرح بودن نامزد ریاست بید از طرف کشورهای برزیل، کلمبیا، اکوادور و السالوادور و اتحاد و اجماع کشورهای لاتینی جهت به کرسی نشاندن یک نماینده از بین کشورهای این منطقه.

بر اساس عرف و رویه پس از جنگ جهانی دوم، پست ریاست نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی بر اساس تقسیم‌بندی وظایف به صورت ذیل بوده است:

بانک جهانی: ایالات متحده آمریکا.

صندوق بین‌المللی پول: کشورهای اروپایی.

بانک توسعه آفریقا : کشورهای آفریقایی.

بانک توسعه بین‌آمریکایی: کشورهای آمریکای‌لاتین.

سازمان دولت‌های آمریکایی :غالبا از کشورهای منطقه آمریکای لاتین و حوزه کارائیب. از زمان تأسیس سازمان دولت‌های آمریکایی در سال 1948، این نهاد قاره‌ای 11 دبیرکل داشته که 10 نفر از آن‌ها آمریکای لاتینی (کلمبیا، شیلی، اروگوئه، اکوادور، آرژانتین، برزیل و کاستاریکا) بوده‌اند و طی این هفت دهه فعالیت، آمریکا فقط یکبار و آن هم برای یک دوره هشت ماهه دبیرکلی سازمان را بر عهده داشته است.

 چین و احیای اقتصادی کلمبیا      

  کلمبیا به لحاظ تاریخی، هیچ‌گاه روابط اقتصادی متنوعی نداشته و همواره به ایالات متحده آمریکا وابسته بوده است.

بر اساس اعلام مؤسسه ملی آمار ( Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE  کلمبیا در سال 2002 حدود نیمی از تولیدات خود را به ایالات متحده صادر می‌کرد؛ به عبارت دیگر، آمریکا 43 % از بازار صادرات محصولات کلمبیایی را به خود اختصاص داده و در طرف مقابل کلمبیا 33 % از واردات خود را از این کشور انجام می‌داد. در همین برهه زمانی، ونزوئلا دومین شریک تجاری کلمبیا بوده و 9 % صادارت 6 % واردات به/از این کشور بوده است.

 بدنبال بحران اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ونزوئلا، کلمبیا درصدد جستجوی شریک دیگری برآمد. دولت چین با استفاده از فرصت بوجود آمده توانست به صورت تدریجی، جای پای خود را در کلمبیا باز کند. لازم به ذکر است که روابط تجاری چین با منطقه آمریکای لاتین و حوزه کارائیب 6.5 % (شش و نیم درصد) از کل حجم تجاری این کشور آسیایی را تشکیل می‌دهد و این در حالی است که کلمبیا هم‌چنان در حاشیه بوده و حدود 0.3 % (سه دهم درصد) از کل حجم تجاری چین را به خود اختصاص داده است.

 علی‌رغم تلاش‌ها و سیاست‌های اعمالی، ولی آمریکا همچنان شریک تجاری اول کلمبیاست. از سال 2015 تا 2019 حجم سالانه روابط تجاری در رقم 22 میلیارد ثابت مانده و تراز تجاری به نفع واشنگتن است. میزان صادرات کلمبیا 10 میلیارد دلار و میزان صادرات آمریکا به کلمبیا 12 میلیارد دلار می‌باشد. در همین بازه زمانی، حجم روابط تجاری بوگوتا-پکن از 8 میلیارد و 200 میلیون دلار به 10 میلیارد و 400 میلیون دلار رسیده است. در این زمینه، رفتار صادراتی کلمبیا قابل توجه است: میزان صادرات کشور از 1 میلیارد و 168 میلیون دلار در سال 2016 به 4 میلیارد و 564 میلیون دلار در سال 2019 رسید که نشان از رشد 400 % (چهارصد درصدی) میزان کل مبادلات تجاری فیمابین دارد. یکی از دلایل این رشد چشمگیر، افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی چین در کلمبیا می‌باشد.

تا پیش از این و در سال 2002، تنها شریک تجاری آسیایی کلمبیا، ژاپن بود که 1.6 % (یک و شش دهم درصد) بازار صادراتی ما را به خود اختصاص داده بود. چین، تنها کشور آسیایی است که به عنوان دومین شریک صادراتی ما شناخته می‌شود، که این امر در طول تاریخ بی‌سابقه می‌باشد. این کشور آسیایی از سال 2007 به دومین شریک تجاری کلمبیا تبدیل گردید.

با توجه به شیوع ویروس کرونا در کلمبیا، تبعات گسترده همه‌گیری کووید 19 از جمله در حوزه اقتصاد، لازم است مدنظر داشت که جهت عملیاتی نمودن پروژه‌های کلان و ملی، از جمله طرح توسعه و تجهیز بندر بارانکیا نیاز شدیدی به تأمین اعتبار مالی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی دیده می‌شود و در این زمینه، چین یکی از گزینه‌های اصلی است.  

https://www.elespectador.com/opinion/china-y-la-recuperacion-de-colombia

اخبار اقتصادی پاناما :

همکاری فائو و پارلاتینو در زمینه کشاورزی   

 سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)و کمیسیون کشاورزی، دامپروری و ماهیگیری پارلمان آمریکای‌لاتین و کارائیب (پارلاتینو)  به منظور کاهش پیامدهای بیماری کووید 19 بر صنعت کشاورزی، همکاری مشترک خواهند داشت. بر اساس طرح همکاری مورد توافق طرفین، قرار است این نهاد زیرمجموعه سازمان ملل با برگزاری دوره‌های آموزشی و اختصاص بودجه طرح سرمایه‌گذاری مسئولانه در کشاورزی و سیستم‌های غذاییرا در منطقه آمریکای جنوبی، مرکزی و حوزه کارائیب اجرایی نماید. این طرح قرار است با مدیریت اسپانیا و مکزیک در منطقه عملیاتی گردد و پیش از اجرایی شدن، لازم است که برخی قوانین تصویب گردد تا در زمان اجرای طرح (اختصاص بودجه و اولویت‌بندی کشت محصولات بر اساس نیاز منطقه‌ای و نه علایق یا نیازهای محلی) اختلالی به لحاظ حقوقی ایجاد نگردد.

کمک دولت پاناما به بخش خصوصی     

            دولت لائورنتینو کورتیسو به منظور کاهش پیامدهای بیماری کووید 19 بر بنگاه‌های تجاری خرد، کوچک و متوسط، مبلغ 150 میلیون دلار در قالب وام و تأمین اعتبار پروژه اختصاص خواهد داد. بر اساس اعلام وزارت اقتصاد و دارایی پاناما (Ministerio de Economía y Finanzas (MEF دولت به منظور احیای بخش‌های آسیب‌دیده در جریان شیوع ویروس کرونا، در حال مذاکره به بانک توسعه بین‌آمریکایی (بید) می‌باشد. وزیر اقتصاد و دارایی تأکید کرده که میزان کمک دولت به بنگاه‌های خرد 10 هزار دلار و به بنگاه‌های کوچک و متوسط 150 هزار دلار خواهد بود. وی اولویت دولت کورتیسو را احیا و تقویت بخش خصوصی در دوران پساکرونا معرفی نمود.

https://www.prensa.com/economia/150-millones-de-dolares-para-apoyar-a-las-mipyme-afectadas-por-la-crisis/                                                                                                        

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما