بررسی تاثیر کرونا ویروس بر اشتغال کارگران مهاجر در مجارستان
فقدان نیروی کار ماهر و مناسب در برخی از کشورهای اروپایی شرقی از جمله مجارستان و رومانی ، دولت های این کشورها را برای جذب نیروی کار خارجی ترغیب کرده و از این رو برای رفع کمبود و جبران نیروی کار در واحد های مختلف تولیدی، نسبت به اشتغال کارگران خارجی با وجود برخی از حساسیت های اجتماعی و احیاناً سیاسی داخلی، تدابیری اتخاذ نمایند. تعدادی زیادی از این کارگران از کشورهای همسایه از جمله اوکراین و صربستان در بازار کار این کشورها از جمله مجارستان حضور دارند.
براساس آمارهای موجود در سال 2019 میلادی در مجارستان 75 هزار اجازه کار برای اتباع خارجی صادر گردیده که از اوکراین،صربستان ویتنام، چین و هندوستان بوده اند. با بررسی این آمار روشن میشود که در مقایسه با 5 سال قبل ( 13 هزار فقره اقامت کار ) تعداد صدور اجازه کار برای اتباع خارجی حدود 5 برابر شده است. رشد و توسعه اقتصادی ( حدود 5 درصد 2019 )، افزایش سرمایه گذاری خارجی با حضور شرکت های اروپایی ( آلمان ) و آسیایی ( ژاپن، کره جنوبی و چین) در حوزه صنعت خودرو ، نرخ پائین رشد زاد ولد و پیر شدن جمعیت، مهاجرت جوانان و نخبگان به کشورهای اروپای غربی ( انگلیس ، آلمان، اتریش ) برای کسب در آمد بیشتر و زندگی راحت تر و همچنین پائین بودن دستمزدها از جمله عواملی است که بر کمبود نیروی کار در مجارستان تاثیر گذار بوده است.
تاثیرات منفی ویروس کرونا بر اقتصادی کشورهای جهان یک حقیت تلخ و واقعیت مسلمی است که امروزه بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی و حتی صندوق بین المللی پول در مورد کاهش رشد اقتصادی یا رشد منفی آن در برخی از کشورها نه تنها در سالجاری میلادی بلکه در سالهای آتی نیز ارزیابیهای مختلفی دارند. طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی مجارستان در سال جاری حدو3.1 درصد و در سال آتی به حدود 2.9 کاهش خواهد یافت .
به دنبال افزایش شیوع ویروس کرونا و تصمیمات دولت این کشور جهت اعمال برخی از محدودیت ها از جمله قرنطینه و کاهش ساعات کاری و کاهش فعالیت بنگاههای تولیدی ، دهها هزار نفر از کارگران واحدهای تولیدی اعم از مجاری و کارگران خارجی ، بیکار شده اند و برخی از آنان نیز مشاغل خود را از دست داده اند.
در سال 2019 میلادی بین 70 تا 80 هزار نفر مجوز اقامت کار برای اتباع خارجی صادر گردیده که از این میان حدود 44 هزار نفر از اوکراین، 6199 نفر از صربستان، 2965 نفر از چین، 2778 نفر از ویتنام، 1806 نفر از هندوستان بوده اند. این کارگران در بخش های گوناگون از جمله صنعت ساختمان، کشاورزی ( تولیدات دام و طیور) و دیگر بخش های تولیدی فعالیت میکردند. با الزامات قانونی جدید دولت مجارستان ناشی از فراگیرشدن ویروس کرونا و قبل از بسته شدن مرزهای مجارستان حدود 15 هزار نفر از کارگران بخش ساختمانی عمدتاً از اوکراین وصربستان به کشورهای خود بازگشته اند.
در چارچوب موافقتنامههای دوجانبه بسیاری کارگران از صربستان، رومانی و اوکراین در بخش کشاورزی مجارستان اشتغال به کار دارند که با بازگشت آنان به کشورشان و کمبود نیروی انسانی در مجارستان ، در صورت تداوم شرایط فوق العاده در این کشور مشکلاتی نیز در بخش کشاورزی ایجاد خواهد شد.
در این خصوص رئیس اتحادیه مرغ و طیور مجارستان اظهار کرد: درحال حاضر برای تامین طیور مشکلی وجود ندارد . در کانتیها CSONGRAD , BACS-KISKUN.BEKES جائیکه که اکثر کارگران آن رومانیایی و صربستانی هستند، در صورت تداوم این شرایط ، با کاهش تولید و افزایش قیمت مواجه خواهیم شد.
اما آنسوی ماجرای ویروس کرونا تشدید تشدید وضعیت بد مالی کارگران خارجی در مجارستان است. تعطیلی مراکز تولیدی و پروژهای ساختمانی باعث بیکاری این کارگران و کاهش دستمزدهای آنان گردیده و بسیاری از آنان که غالبا رومانی و اوکراینی هستند، به دلیل وضعیت مالی توان پرداخت هزینه مسکن را ندارند و مجبورند در مراکز افراد بی خانمان ساکن شوند. بسیاری از این افراد بویژه کارگران اوکراینی در تامین هزینه خانوادههاشان مانده اند. چراکه نه پس اندازی دارند و نه مسکنی .
در این میان یکی از شرکت های مجاری موسوم به WHC برای کمک به کارگران خارجی از جمله اوکراینی ، اماکن اقامتی درنظر گرفته است و امیدوار است در ماه ژوئن بازار کسب و کار بهبود یابد و تا آنزمان اقدامات دولت از جمله برخورداری کارگران از یارانه (دستمزد موقت) موثر باشد.
در همین راستا آقای لاسلوو پالکویچ وزیر نوآوری و فناوری مجارستان ، با اشاره به بسته حمایت اقتصادی دولت، تصریح کرد: دولت 70 درصد از دستمزد کارکنانی که به دلیل ویروس کرونا ، ساعات کاری آنان کم شده است را قبول خواهد کرد و حدود 40 درصد از قوق مهندسان و محققان نیز توسط دولت پوشش داده خواهد شد.
تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد مجارستان نه تنها در بخش ها ی تولیدی و صنعتی بلکه بر بخش های خدماتی بویژه صنعت گردشگری و هتل داری بسیار مشهود است. در صورت تداوم این شرایط ، بخش گردشگری مجارستان که سالانه حدود 18 میلیون نفر گردشگر دارد و بالغ بر 13 میلیارد یورو درآمد زایی دارد.آسیب جدی خواهد دید و از این رو دولت مجارستان مجبور شده در مرحله اول حدود 1 میلیارد و 800 میلیون یورو برای کمک به این بخش در بسته حمایتی اختصاص دهد.
تداوم ویروس کرونا و اعمال شرایط فوق العاده در کشورهای اروپایی، موجب خواهدشد تا بسیاری از کارگران خارجی به دلیل نبود دستمزد ، شرایط دشوار معیشتی و عدم توان تامین منابع مالی برای خانواده و . به کشورهای خودشان بازگردند که این مساله ، برای بنگاههای تولیدی و خدماتی در مجارستان مشکل آفرین خواهد شد.