معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۱/۲۱- ۰۸:۲۵ - مشاهده: ۲۶۵

ارزیابی بانک آمریکایی گلدمن ساکس و مدرسه عالی تجارت از وضعیت اقتصادی اسپانیا

بر اساس ارزیابی‌های بانک آمریکایی گلدمن ساکس و مدرسه عالی تجارت ( IESE ) ، اقتصاد اسپانیا در نتیجه بحران ویروس کرونا به شدت آسیب پذیر شده و بخش های مختلف اقتصادی در این کشور دچار تخریب شدید خواهند شد.

پیش از شیوع پاندمی، گلدمن ساکس رشد تولید ناخالص داخلی اسپانیا را 1.8% برای سال 2020 تخمین زده بود. اما همین بانک در ماه مارس و در ابتدای سرایت ویروس کرونا به اسپانیا، رقم قبلی خود را مورد بازبینی قرارداد و اعلام کرد که در سال 2020 اسپانیا رشدی برابر 1.3% خواهد داشت. با این وجود، در پی گسترش ویروس کرونا در اسپانیا و پیش بینی ادامه وضعیت هشدار تا اواسط آوریل که موجب تشدید بحران و در نتیجه تعطیلی بسیاری از مراکز تجاری و فعالیت های غیر ضرور گردید، گلدمن ساکس نقطه نظرات خود پیرامون اوضاع اقتصادی در اسپانیا را مورد بازبینی مجدد قرار داده و اعلام کرد فعالیت اقتصادی در اسپانیا 9.7% کاهش داشته و کسری به حدود 10% خواهد رسید.

گلدمن ساکس تنها نهادی نیست که پیش بینی منفی در این باره انجام داده است. بر اساس مطالعات انجام شده توسط مدرسه عالی تجارت اسپانیا (IESE)، بحران کروناویروس در بهترین حالت موجب کاهش رشد اقتصادی به میزان 3.9% در اسپانیا می‌شود و چنانچه اقدامات فعلی از جمله قرنطینه و بحران تا سه ماه ادامه پیدا کند، تولید ناخالص داخلی کاهشی 6 درصدی را تجربه خواهد کرد. همین مطالعه نشان می دهد که درصورت ادامه این وضعیت تا تابستان این افت برابر 10% خواهد بود. این یکی از نتایجی است که در گزارش ارائه شده توسط آقای نونو فرناندس استاد مطالعات مالی IESE برجسته شده است.

پیش بینی‌ها نشان می دهند در صورتی که توقف فعالیت اقتصادی تا اواخر ماه آوریل ادامه یابد، اقتصاد اسپانیا با افت تولید ناخالص داخلی برابر 2.1%، وارد شرایط رکود می‌شود. یکی از دلایل این امر وابستگی اقتصاد اسپانیا به بخش خدمات می‌باشد که به شدت از این وضعیت متضرر شده و موقعیت های شغلی بیشتری نیز را در معرض خطر قرار داده است.

کشورهایی مانند یونان، پرتغال و اسپانیا که وابستگی بالایی به جهانگردی دارند (بیش از 15% تولید ناخالص داخلی) بیشتر تحت تاثیر بحران قرار می‌گیرند. همچنین کشورهایی که اقتصاد آن‌ها به طور اخص وابسته به صادرات می‌باشد، آسیب بیشتری از این وضعیت می‌بینند.

بدترین آمار گلدمن ساکس در میان کشورهای اصلی منطقه یورو مربوط به ایتالیا است که بر اساس اعلام این بانک آمریکایی در سال 2020 افتی برابر 11.6% داشته و در سال 2021، 7.9% رشد خواهد داشت. بر اساس همین آمار، در سال 2020 آلمان و فرانسه به ترتیب 8.9 و 7.4 درصد کاهش نرخ رشد خواهند داشت، اما در سال 2021 همین کشورها به ترتیب 8.5 و 6.4 درصد رشد می‌کنند. به این ترتیب، مجموع منطقه یورو شاهد کاهش رشدی برابر 9% خواهد بود و این درحالی است که میزان رشد تولید ناخالص داخلی اروپا در سال 2021 برابر 7.8% خواهد بود.

از نظر کارشناس IESE، اکثریت کشورهای اروپایی با رکود قابل ملاحظه ای روبرو می‌شوند که بین 2 تا 3 درصد تولید ناخالص داخلی آن‌ها خواهد بود. با توجه به عواقب رکودهای اقتصادی قبلی در این کشورها، این کاهش قابل توجه در تولید ناخالص داخلی موجب افزایش قابل توجه بیکاری نیز خواهد گردید.

آژانس رتبه بندی S&P گلوبال نیز بار دیگر پیش بینی خود را در باره چشم انداز اقتصاد اسپانیا تغییر داد و اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی این کشور در سال 2020 افتی برابر 2.1% تجربه خواهد کرد. این سومین بار در ماه مارس است که آژانس مذکور رقم رشد اقتصادی اسپانیا را پایین می آورد. بر اساس گزارش روز پنجشنبه S&P، اسپانیا در سال 2021 رشدی برابر 3.1% خواهد داشت.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما