معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

پیامدهای اجرای قانون مالیات کرین در مرز، بر اقتصاد آفریقای جنوبی

اتحادیه اروپا در نظر دارد از 2026، قانون مالیات برکرین را در خصوص کاالایی وارداتی در مرز اعمال کند. گفته می‌شود هدف اتحادیه اروپا، کاهش اثرات گازهای گلخانه ای، حفظ شرایط رقابت پذیری این بلوک و تعیین قیمت منصفانه برای واردات کالاهایی است که در تولید آنها از گازهای گلخانه ای استفاده شده است.

تاثیر وضع "مالیات کربن" در اتحادیه اروپایی بر صادرات هند

پارلمان اروپا در 18 آوریل 2023 لایحه ای را تصویب کرد که به اتحادیه اجازه می دهد بر واردات برخی محصولات که در تولید آنها آلایندگی زیادی ایجاد می‌شود، مالیاتی با عنوان مرز کربن(CBT) وضع کند. این مساله موجب نگرانی طرفهای تجاری با اتحادیه گردیده است. از جمله هند که سال گذشته 8.2 میلیارد دلار از این اقلام به اتحادیه صادر کرده است. 31% صادرات آهن و فولاد و بیش از 27% صادرات آلومینیوم هند به مقصد اتحادیه اروپایی است و با اعمال مالیات جدید، با تعرفه 27 درصدی مواجه خواهند شد.

کارکرد مناطق ویژه اقتصادی در آفریقای جنوبی

بعد از پایان آپارتاید، اقتصاد آفریقای جنوبی از یک استراتژی تاریخ گذشته صنعتی شدن داخلی به استراتژی صادرات محور برای ادغام در اقتصاد جهانی تغییر یافت. این سیاست با هدف تحریک رشد اقتصادی و کاهش بیکاری از طریق افزایش صادرات بود. در دوره آپارتاید سیاست صنعتی‌سازی داخلی بدون توجه به جامعه جهانی از یک‌طرف و وجود تحریم‌های بین‌المللی بر کشور به دلیل سیستم آپارتاید، باعث شده بود که یک بازار غیر رقابتی در آفریقای جنوبی ایجاد شود. در این بازار بیکاری و رشد منفی اقتصادی رو به افزایش بود. دولت آفریقای جنوبی برای رهائی از مشکلات اقتصادی که میراث دوره آپارتاید بود، تحریک رشد اقتصادی، توسعه صادرات و ایجاد شغل، اولین بار در سال 1997 ایجاد مناطق ویژه اقتصادی را در دستور کار قرار داد و قوانین مربوط به آن را به تصویب رساند. سیاست ایجاد مناطق ویژه اقتصادی با توجه به تجربه کشورهای شرق آسیا و آمریکای لاتین در آفریقای جنوبی شکل گرفت.