معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی بلژیک در هفتۀ اول شهریور 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
بازدید:۷۰ ۱۴۰۳/۰۶/۰۷
با نزدیک شدن به پایان فصل برداشت گندم در بلژیک، سازمانهای کشاورزی در مناطق والونی و فلاندر هشدار دادهاند که تول...
بازدید:۵۷ ۱۴۰۳/۰۶/۰۳
یورواستات در هفتمین گزارش آماری و ارقام پایه ای در اتحادیه اروپا، شاخص های آماری پیرامون تغییرات عمده جمعیتی و اق...
بازدید:۷۴ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴
طبق دادههای سایت NUMBEO.com، هزینه ماهانه زندگی یک خانواده چهار نفره بدون اجاره در ماه جولای 2024 در استکهلم، 41...
بازدید:۱۸ ۱۴۰۳/۰۵/۰۸
فروش 27 میلیون و 179 هزار یورو انواع گوشت بوسنی و هرزگووین در بازارهای خارجی - تولیدکنندگان همچنان از واردات بی ر...
بازدید:۱۲۲ ۱۴۰۳/۰۳/۲۷
شیر، ذرت، گوجه فرنگی، سیب زمینی، هندوانه، گندم و انگور
کروم، مس، سنگ آهن و نیکل
کفش و لوازم چرمی، مواد نفتی، شیمیایی، فلزی، سیمان
آلبانی با مجموعه کشور های عضو Cefta و Efta و اتحادیه اروپا و جمهوری ترکیه دارای قرارداد تجارت آزاد و تعرفه های ترجیحی می باشد لذا دارای نرخ های مختلف تعرفه است.
کلیه محصولات نساجی 2- کلیه محصولات شیلات 3-لوازم مورد استفاده برای هواپیماهای مسافربری
- مالیات مستقیم یا مالیات بر درآمدهای شخصی : کلیه کارکنان دولتی و غیر دولتی مشمول پرداخت مالیات از صفر تا 23% بر حسب مقدار حقوق اعلامی می باشند.
- مالیات غیر مستقیم یا مالیات بر درآمد شرکتها: برای کلیه شرکتها مالیات 15% در نظر می شود و شرکتهای کوچک با سرمایه اندک تنها مشمول 5% مالیات می باشند.
*ارگانهای دولتی، موسسات خیریه و بنیادهای فرهنگی مجوز دار، موسسات تولید کننده فیلم، موسسات که مصوبه پارلمان آلبانی را دارند از پرداخت مالیات بر سود معاف هستند.
- مالیات بر ارزش افزوده 20%
- مالیات بر املاک 1%
همچنین برای اطلاعات بیشتر به سایت ذیل مراجعه شود:
www.invest-in-albania.org
منطقه آزاد آلبانی ( Albania Free zone )چندین فرصت جذاب سرمایه گذاری را در اختیار همه سرمایه گذاران قرار می دهد. مدل های سرمایه گذاری انعطاف پذیر مناسب برای همه موسسات تجاری در بخشهای مختلف با مشخصات و اهداف متنوع ارائه میگردد. AFZ متعهد است که به مشتریان در تحقق اهداف تجاری خود کمک کند و پیشنهادات را ارائه می دهد. علاوه بر مدیریت محتاطانه سرمایه گذاری و صرفه جویی قابل توجه در مالیات، ارائه شرایط روز برای سرمایه گذاران توسط مدیریت منطقه آزاد تضمین شده است. ارائه تسهیلات در بخش امکانات رفاهی و فرهنگی ، تسهیل در صدور روادید برای سرمایه گذاران و سایر امتیازات از جمله این موارد است.
فاکتور خرید، لیست بسته بندی، صورتحساب ورود کالا، قبض تایید شده توسط واردکننده یا بانک، گواهی بیمه، سفارش خرید یا اسناد اعتباری، مجوز واردات و کاتالوگ برای ترخیص کالاهای شیمیایی.
مطابق قانون مواد غذایی آلبانی، کلیه محصولات وارداتی غذایی باید دارای بر چسب های به زبان آلبانیایی باشد که نام محصول،عناصر تشکیل دهنده، مقدار وزن، حجم، تاریخ انقضاء، نحوه و هشدارهای لازم برای ذخیره سازی از سوی مصرف کننده در آن قید شده باشد.
ورود موقت کالا بدون پرداخت مالیات گمرکی به وسیله درخواست شخص که کالا ها را استفاده می کند یا اینکه استفاده آنها در تضاد با شروط زیر نباشد:
الف) مجوز تنها برای اشخاصی که تمامی ضمانت های لازم را جهت انجام کار ارائه می دهند، صادر می شود.
ب) مجوز تنها در صورتی صادر می شود که مقامات گمرکی بر روند استفاده کالا ها نظارت و کنترل کنند. مدت ورود موقت کالا حداکثر تا 12 ماه می باشد با تمدید تا 10 سال.
اقلام ممنوعه وارداتی به کشور آلبانی عبارتند از: سکه، بلیط بانکی، اسکناس، چک مسافرتی، پلاتین، طلا، اقلام گرانبها، مواد منفجره، مواد مخدر، مواد محترقه و رادیواکتیو، سموم، سلاح ها و غیره... و همچنین اقلام و کتب و مجلات حاوی ادبیات مستهجن ممنوع می باشند.
پر بییننده ترین تار نماهای بازار یابی و فروش کالا در آلبانی عبارتند از:
https://www.njoftimefalas.com/
https://www.merrjep.al/
https://shesblej.com/
0
کشور آلبانی دارای چندین شرکت عمده فروشی کالاها می باشد و برقراری ارتباط مستقیم با آنها و در سطح پایین تر یعنی خرده فروشی ها از الزامات کار تجاری در آلبانی است.
فروشگاه های بزرگ آلبانی عبارتند از: تگ (TEG)، چه ته او (QTU)، کاسا ایتالیا (CASA ITALIA)، سیتی پارک (CITY PARK)، رینگ سنتر (RING CENTER) ،کونکورد سنتر(Concorde center)، کریستال سنتر (Kristal Center)، مگا تک (Mega Tek) ، توپتانی سنتر (Toptani center)
فروشگاههای زنجیره ای: Spar, Bigmarket,conad
ورود کلیه کالاهای وارداتی به آلبانی به غیر از کالاهای ممنوعه، آزاد می باشد لیکن مجوز واردات برای کالاهای خاص به آلبانی باید از سوی دولت آلبانی گرفته شود. آژانس های دولتی آلبانی برای صدور چنین اجازه ای، مجوزهای جداگانه ای را دارند.
کالاهای ممنوعه اعلام شده توسط دولت آلبانی، مشمول دریافت مجوز واردات نمی گردند.
بندر دورس (Durres) : دورس دومین شهر بزرگ و مهمترین شهر بندری کشور بعد از بندر ولورا Velora می باشد. بندردورس در فاصله۳۳ کیلومتری شهرتیرانا است.
غیر از گمرک در دورس، گمرک زمینی بسیار مهم در مسیرهای زیر می باشد، گمرک مرزیDogana Qafe Thane بین مقدونیه شمالی و آلبانی است:
1- مسیر ایران- ترکیه – بلغارستان- مقدونیه شمالی – آلبانی
2- مسیر ایران – ترکیه- یونان- مقدونیه شمالی- آلبانی
فرودگاه بین المللی مادر ترزا در تیرانا پایتخت تنها فرودگاه تجاری قابل استفاده برای اهداف تجاری است.
در حال حاضر خطوط ریلی آلبانی بلا استفاده است. لیکن قرار است یک خط ریلی بین بندر دورس و فرودگاه بین المللی تیرانا توسط یک شرکت ایتالیایی در 5 سال آینده ایجاد شود.
آلبانی در منطقه بالکان غربی در محل تقاطع کرویدورهای اروپایی است و این کشور کشورهای مدیترانه غربی را به بالکان و آسیا متصل می کند. کرویدورهای پان اروپایی شماره 4، 5، 7، 8، 9، 10 در بالکان هستند و کریدور شماره 8 که دریای آدریاتیک را به دریای سیاه متصل می کند، از آلبانی می گذرد. مسیر این کریدوربشرح زیر می باشد:
بندر باری ایتالیا، بندر دورس آلبانی، تیرانا، اسکوپیه، صوفیا، بنادر بورگاس و وارنا در بلغارستان.
https://www.sivig.al/
http://www.swissapproval.al/home/
https://techinspect.al/
- Sigal Uniqa Group Austria
- Sigma interalbania Vienna insurance Group
- Atlantic Sha
http://www.sigal.com.al
https://atlantic.com.al/
-
خطوط کشتیرانی از طریق بندر شهید رجایی و بندر دورس امکان فعالیت دارد. لیکن فعلاً خطوط کشتیرانی بین دو کشوربرقرار نمی باشد.
Alba Transport, Shiping&forwardin Agency -
Pelikan Transport Albania -
nternational Trans -
Zoto Trans Shpk -
https://www.alba-transport.com/
https://www.pelikantransport.com/en/
http://www.internationaltrans06.com/
https://zototrans.com.al/
Dubai Shipment Freight Forwarding-
Pelikan Company-
Diamant International Transport& Forwarding- -
https://www.gsldubai.com/freight-forwarders-dubai
https://diamant.com.al/
هر چند ورود کالا به آلبانی در شرایط نسبتا عادی در جریان است( شکایتی در این رابطه دریافت نشده است)، ولی براساس برخی اقوال اثبات نشده مشکلات بالقوه و بالفعل زیر قابل پیش بینی می تواند باشد:
برخی از محدودیتهای کرونایی اعمال شده در مرزها
آلبانی رژیم های استاندارد توسعه یافته همانند سایر کشورهای غربی در خصوص ISO و EN را به عنوان ارگان های اصلی ایجاد استاندارد مطابق بر اساس مقررات WTO به تصویب رسانده است. این استانداردها از همه استانداردهای ملی فراتر می رود. اداره کل استاندارد (DPS) آژانس عمومی متولی اجرای استانداردهای اروپایی و بین المللی و ملی است و طبق استاندارد بین المللی ISO 9001 دارای گواهینامه است.
وزارت کشاورزی و توسعه روستایی آلبانی در مورد اقدامات بهداشتی و بهداشتی از توافق نامه های WTO پیروی می کند. برای واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی ، شرکت ها باید از سازمان ملی غذا (AKU) مجوز دریافت کنند. در صورت قبولی مجوز ، محصولات باید از کنترل بهداشتی ، روانپزشکی یا دامپزشکی نیز عبور کنند. اطلاعات بیشتر در مورد نیازهای بهداشتی را می توان از وزارت کشاورزی و توسعه روستایی و اداره ملی مواد غذایی دریافت کرد.
تست ، بازرسی و صدور گواهینامه،ارزیابی انطباق
نهاد اصلی ارزیابی انطباق ملی اداره کل مترولوژی (GDM) است که مطابق با قانون شماره 9875 "در مورد اندازه گیری" عمل می کند. سیاست اندازه گیری یا مترولوژی در آلبانی در سه دسته اندازه گیری علمی ، صنعتی و قانونی اجرا می کند.
سیستم مترولوژی ملی آلبانی سیاستهای خود را مطابق با استانداردهای اروپایی توسعه می دهد و روش های فنی را برای انطباق اندازه گیری ها هماهنگ می کند تا از موانع فنی تجارت جلوگیری کند. سیستم ملی اندازه گیری شامل آزمایشگاه های استاندارد ملی ، آزمایشگاه های کالیبراسیون ، آزمایشگاه های آزمایش و موسسات صدور گواهینامه است که مجاز به انجام تجارت اندازه گیری قانونی هستند.
آژانس ملی داروها و تجهیزات پزشکی آلبانی (AKBPM) در تجزیه و تحلیل ، کنترل و مدیریت استانداردهای تجهیزات پزشکی تخصص دارد. این آژانس تحت نظارت وزارت بهداشت آلبانی بوده و مطابق با اصول WHO کار می کند. این مرجع صدور مجوز برای واردات دارو و مسئول ثبت و بازرسی دارو است.
قانون استاندارد شماره 9870 قوانین و روشهای توسعه کلیه فعالیتهای استانداردسازی ملی DPS را تعیین می کند که وظیفه تدوین ، تصویب ، اجرا و انتشار استانداردهای آلبانیایی را در همه زمینه ها دارد. DPS همچنین وظیفه انتقال و انتشار استانداردهای اروپایی و بین المللی را دارد. تا سال 2017 ، DPS تمام استانداردهای هماهنگ اروپا را به عنوان استانداردهای آلبانی پذیرفته بود. نهادهای خارجی برای دریافت استانداردها باید حضور محلی داشته باشند. DPS بولتن های اطلاعاتی فصلی را منتشر می کند که حاوی استانداردهای تازه تصویب شده ، استانداردهای پس گرفته شده و استانداردهای افکار عمومی است.
آلبانی یک عضو مخبر بدون حق رأی در سازمان بین المللی استاندارد سازی (ISO) و یک عضو وابسته بدون حق رأی در کمیته استاندارد سازی اتحادیه اروپا و کمیته استانداردسازی الکتروتکنیک اتحادیه اروپا( (CEN و( CENELEC) است. آلبانی همچنین عضو کمسیون بین المللی الکتروتکنیک با حق رأی محدود و عضو کامل موسسه استاندارد ارتباطات از راه دور اروپا (ETSI) است. توافق نامه تثبیت و ارتباط با اتحادیه اروپا تاکید کرده است که آلبانی باید مقررات فنی ، استانداردهای اروپایی و رویه های ارزیابی مطابقت جامعه اروپا را تصویب کند.
مفاد استانداردهای آلبانیایی (SSH) تقریباً 30٪ استانداردهای بین المللی است. استاندارد ساخت-SSH EN 590 ، استاندارد نفت و گاز-SSH EN 228 ، استانداردهای مدیریت کیفیت-SSH EN ISO 9001 ، و صلاحیت آزمایشگاه های کالیبراسیون و آزمایش SSH EN ISO / IEC17025 از بیشترین درخواست های بخش خصوصی است.
استفاده از استانداردهای آلبانی داوطلبانه است ، مگر اینکه توسط قانون مستثنی شده باشد. اکثر استانداردها ، جدا از استانداردهای مربوط به محصولات برای مصرف انسانی ، توسط قانون به اجراء در نمی آید. استانداردها توسط کمیته های فنی متشکل از اشخاص علاقه مند از بخشها و صنایع مختلف تدوین یا تصویب می شوند. کار کمیته ها به سازمان ملی استاندارد ، اداره کل استاندارد سازی (DPS) ، شخصیت حقوقی مسئول استاندارد سازی در آلبانی منتقل می شود.. DPS بعنوان نماینده آلبانی در سازمانهای اروپایی و بین المللی حضور داشته که با استانداردهایی مانند CEN ، CENELEC ، ISO ، IEC ، ETSI و ITU مطابقت ایجاد می کنند و به عنوان رابط با مقامات WTO ارتباط داشته است. DPS همچنین محل تماس رسمی مسائل مربوط به موانع فنی تجارت (TBT) است. تعهدات مندرج در توافق نامه WTO / SPS به وزارت کشاورزی و توسعه روستایی و سازمان ملی غذا منتقل می شود.
موافقتنامه ای تاکنون به امضاء نرسیده است.
دفاتر ایرانی در این زمینه در آلبانی وجود ندارد.
در حال حاضر ساخت پروژه های عمرانی از جمله فرودگاه، جاده و اتوبان و مسیرهای بین شهری و اماکن خراب شده در زلزله 2019 در شهرهای مختلف کشور از مهمترین زمینه های خدمات فنی و مهندسی در کشور بشمار می رود. دولت جدید آلبانی قرار است در سال 2021 حداقل 45 میلیون یورو در زمینه ساخت جاده ها سرمایه گذاری نماید.
دولت آلبانی برای ساماندهی مناقصات کشور و رفع هر گونه ابهام و جلوگیری از فساد در مناقصات دولتی ، قوانین داخلی مربوطه را تدوین و تهیه کرده است.
در همین رابطه یک سایت اینترنتی (دو زبانه) به آدرس www.openprocurement.al
جهت معرفی و ارائه مناقصات دولتی و شهرداریهای آلبانی شده است.
رویه های آلبانی در زمینه مناقصات همچون سایر کشورهاست و شرکتهای داخلی با داشتن شماره ثبت، کد مالیاتی و شرایط لازم طبق هر مناقصه، توانایی مشارکت در مناقصات را دارند.
نرخ اقلام ساختمانی در سال 2020الی 2021 در وب سایت www.mamview.fixit- holding.com
در دسترس است.
جهت مطالعه قوانین ثبت شرکت به آدرس ها ذیل مراجعه کنید:
آدرس 1
آدرس 2
ورشکستگی Ligji-110-2016-Per-f.. - Ministria e Drejtësisë
جهت مطالعه قوانین مالیاتی به آدرس های ذیل مراجعه کنید:
قوانین گمرکی
قوانین سرمایه گذاری
مشوق ها
قوانین مالکیت
قوانین کار
جهت مطالعه قوانین کار به آدرس های ذیل مراجعه کنید:
جهت مطالعه قوانین پولی، بانکی به آدرس های ذیل مراجعه کنید:
آلبانی بعداز فروپاشی نظام کمونیستی تلاش نمود ساختار های حقوقی خود را با معیارهای غربی (آمریکا- اتحادیه اروپا) نزدیک نماید و الحاق به اتحادیه اروپا را در دستور کار قرار داد. در این راستا بسیاری از معیارها و شروط این اتحادیه در تمامی زمینه ها به خصوص نظام و ساختارحقوقی را پذیرفته و قانونی نموده است. امروزه نظام حقوقی کشور آلبانی اروپایی می باشد که اصطلاحا به آن نظام حقوقی قاره ای می گویند.
شرکت های اقتصادی و یا تجاری در آلبانی لازم است در مرکز ملی ثبت آلبانی ثبت نام کنند. در سال های اخیر دولت آلبانی وب سایت جامع e- Albania را راه اندازی نموده که از این طریق شرکت های تازه تاسیس به شکل آنلاین در این وب سایت ثبت نام می کنند.
شرکت های اقتصادی یا تجاری ثبت شده در آلبانی در صورت بروز اختلافات به دادگاه مدنی اینکشور جهت رفع مشکل و رای نهایی دادگاه رجوع می کنند.
شرکتهای خارجی که در آلبانی مشغول به فعالیت هستند، در صورت مشکل می توانند در دادگاه مدنی محل شکایت نمایند و همچنین انجام شکایت در دادگاههای بین المللی تجاری نیز امری مرسوم در آلبانی محسوب می شود.
1- موسسه Hakani- Attorneys ، آقای آگیم بگا ( وکیل سفارت)
آدرس: Rruga Vaso Pasha. Pall.13/1, Kati zyrave, Nr3,Tirana
شماره دفتر 00355422400200 ، شماره موبایل 003556820024600، ایمیل hakani@hakani-attorneys.al،
2- استودیو Ac Law Group
آدرس : Rruga e elbasanit, Pallati Park gate, Shkalla, Nr1, Kati 4, ,Nr 23, Tirana
شماره تماس: 0035544303990، ایمیل info@ac-lawgroup.com
در اختیار گرفتن وکیل حقوقی برای انجام امور ثبت شرکت، ثبت نام در اداره مالیات و پیگیری حقوقی در هنگام بوجود آمدن اختلافات مالی از الزامات حقوقی در آلبانی بشمار می رود.
ملاحظات: با توجه به شرایط خاص آلبانی در کنار ظرفیت های مثبت آن برای کار اقتصادی، توصیه می شود فعالان اقتصادی کشور از خدمات مشورتی این سفارت در هر دو بخش تجارت و اختلافات تجاری بهره برداری نمایند.
سازمان آدریاتیک و یون، WTO، سازمان همکاری دریای سیاه، روند همکاری اروپای جنوب شرقی، شورای همکاری منطقه ای (بالکان)، ابتکار اروپای مرکزی
اتحادیه کشورهای بالکان غربی و ترکیه، توافقنامه Open Balkan، توافقنامه تجارت آزاد کشورهای بالکان غربی CEFTA، توافقنامه همکاری و مشارکت و تجارت آلبانی با انگلیس و ایرلند شمالی
منطقه آزاد آلبانی AFZ: Albania Free Zone با همکاری اتاق بازرگانی عرب در آلبانی در سال 2016 در منطقه بندری شهر دورس این کشورتأسیس شده است. این منطقه اعلام نموده فرصت های چشمگیری برای سرمایه گذاری به تجار و سرمایه گذاران داخلی و خارجی ارائه می دهد و زیرساخت های پیشرفته و بالاترین امکانات را برای ترویج امتیازات رقابتی فراهم کرده و به شرکت ها امکان می دهد پتانسیل کامل خود را تحقق بخشند.
ایجاد منطقه آزاد آلبانی باعث افزایش فعالیت های صنعتی در شهر دورس شده است .
قرار گرفتن این منطقه آزاد در منطقه بالکان به معنای دسترسی آسان به بازارهای غربی و شرقی است و آلبانی از طریق دو فرودگاه بین المللی و چهار بندر به راحتی قابل دسترسی است. فرودگاه بین المللی تیرانا با30 دقیقه رانندگی به منطقه آزاد متصل است.
در حال حاضر شیخ طلال بن احمد آل علی تبعه اماراتی و رئیس اتاق بازرگانی عرب در آلبانی صاحب این منطقه تجاری آزاد می باشد.
منبع
مالکیت 100٪تأسیس شرکت
100٪مالکیت خارجی
انتقال آسان سرمایه و سود شرکت
قیمت های رقابتی برای استفاده از امکانات ، برق / برق و لیزینگ
دسترسی آسان به نیروی کار ارزان قیمت
زیرساخت های کاملاً پیشرفته منطقه آزاد تجاری
سرویس پیشخوان یک مرحله ای برای انجام معاملات.
مراحل سریع و آسان و در اکثر موارد صدورمجوز ثبت و فعالیت شرکت ظرف 24 ساعت
آلبانی با توجه به زیرساخت های در حال پیشرفت و رشد متنوع اقتصاد، در حال تبدیل شدن به یکی از مقاصد جذب سرمایه گذاری در جهان است. سرمایه گذاران برای استفاده از سهولت انجام کار به آلبانی می آیند و دولت آلبانی از سرمایه گذاری خارجی در کشور حمایت و استقبال می کند. یکی از بهترین گزینه ها سرمایه گذاری در منطقه آزاد آلبانی است. منطقه آزاد آلبانی چندین فرصت جذاب سرمایه گذاری را در اختیار همه سرمایه گذاران قرار می دهد. مدل های سرمایه گذاری انعطاف پذیر مناسب برای همه موسسات تجاری در بخشهای مختلف با مشخصات و اهداف متنوع ارائه میگردد. AFZ متعهد است که به مشتریان در تحقق اهداف تجاری خود کمک کند و پیشنهادات را ارائه می دهد. علاوه بر مدیریت محتاطانه سرمایه گذاری و صرفه جویی قابل توجه در مالیات، ارائه شرایط روز برای سرمایه گذاران توسط مدیریت منطقه آزاد تضمین شده است. ارائه تسهیلات در بخش امکانات رفاهی و فرهنگی ، تسهیل در صدور روادید برای سرمایه گذاران و سایر امتیازات از جمله این موارد است .
ویزای آلبانی منحصرا از طریق سامانه اینترنتی e-visa.al قابل دریافت می باشد.
در شرایط عادی واکسیناسیون خاصی غیر از آنچه که بطور معمول در ایران انجام می شود، مورد نیاز نمی باشد.
پول ملی آلبانی لک (LEK ) و نرخ برابری آن با یورو حدود 123 لک برای هر یورو می باشد. دفاتر تبدیل ارز خارجی به پول ملی بوفور در نقاط مختلف تیرانا و سایر شهرها وجود دارد.
درحال حاضر مانع خاصی برای دیدار گردشگران، تجار و فعالان اقتصادی از این کشور وجود ندارد.
با توجه به استقرار کمپ گروهک تروریستی منافقین در حومه شهر دورس در نزدیکی تیرانا، رعایت احتیاط های لازم در این رابطه و در صورت بروز هرگونه مشکل ارتباط با سفارت کشورمان برای دریافت مشورت و معاضدت های قانونی توصیه می شود.
Int.Tirana Hotel, Hilton Garden Inn Tirana,
Rogner Hotel Tirana
Maritim Hotel Plaza Tirana
هتل ها و مسافرخانه های ارزان قیمت نیز در شهر تیرانا وجود دارد.
تهران- استانبول-تیرانا-استانبول- تهران ( از مسیرهای هوایی و زمینی )
فرودگاه بین المللی مادر ترزای تیرانا
Tirana international airport
تیرانا، دورس، فی یر
Tirana International Bus Station
Regional Bus Terminal - North and South Albania
Vodafone Albania, One Telecommunications, ALBtelecom Mobile
Embassy of Islamic Repulic of Iran:
No. 20, Mustafa Matohiti st. Tirana, Tel:00355-42227698
e-mail:iranemb.tia@mfa.gov.ir
Tweeter: @IRANinTirana
شماره پلیس: 129
شماره آمبولانس:112
شماره آتش نشانی: 128
..
بدلیل قرار داشتن در محدوده امپراطوری عثمانی(1912-1384 میلادی)، بخش بزرگی از تاریخ و فرهنگ مردم آلبانی آمیخته و متاثر از فرهنگ شرقی، اسلامی و تاحدودی نیز ایرانی-شیعی است. پس از پایان نظام کمونیستی(1990-1944) و با تشدید گرایشات نزدیکی به غرب و آغار روند پیوستن کشور به نهادهای سیاسی و امنیتی غربی، سبک زندگی و سلایق فرهنگی عمدتا در پایتخت و شهرهای بزرگ(بویژه نزد بخشی از نسل جوان) نیز به سمت غرب گرایش یافته است.
با این وجود خصوصیاتی چون: خونگرم و میهمان نواز بودن، پایبندی و همبستگی قوی خانوادگی، آداب و رسوم سنتی در مواردی چون ازدواج، برگزاری جشن ها و مراسم های ملی همچون سلطان نوروز و چهارشنبه سوری و ... همچنان در جامعه آلبانی مشهود می باشد. حضور تاریخی طریقت های شیعی در کنار اکثریت اهل سنت(حنفی) نیز نکته برجسته ای است که به استمرار روحیات شرقی و اسلامی در آلبانی دوام و قوام بیشتر می بخشد.
بواسطه شناخت و تاثیرپذیری های غیر مستقیم(دوران سلطه امپراطوری عثمانی) و مستقیم(حضور مبلغین خراسانی، طریقت های شیعی بکتاشیه، قادریه، سعدیه، نقشبندیه، خلوتیه و رفاعیه و زبان فارسی)، کشور و مردم ایران نزد مردم آلبانی شناخته شده و تاحدودی محبوب هم می باشند. در دوره عثمانی پس از عثمانی و عربی، زبان فارسی در جایگاه سوم زبان های آلبانی قرار داشت و حتی تا نیمه حاکمیت کمونیسم، در مدارس دینی تدریس می شد. شخصیت فرهنگی معروف نعیم فراشری(1900-1846) دیوان شعر به زبان فارسی دارد.
در دوران پساکمونیسم، جمهوری اسلامی ایران از طریق نهادهای ایرانی چون جهاد سازندگی، جمعیت هلال احمر(با تاسیس درمانگاه) و نهادهای فرهنگی تا چند سال با ارائه خدمت به مردم آلبانی بخصوص در پایتخت در کنار آن ها قرار گرفت.
در همین دوره محصولات ایرانی همچون تولیدات پلاستیکی، فرآورده های نفتی و روغن موتور، خودرو(به تعداد بسیار محدود)، محصولات کشاورزی، خشکبار، خرما، زعفران، پسته، فرش دستباف وارد آلبانی شد که این روند در مورد برخی از اقلام مذکور همچنان ادامه دارد.