معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
ارزش تجارت بین کنیا و کشورهای آفریقایی، برای اولین بار در چهار سال گذشته کاهش یافته است.
بازدید:۱۶ ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
بخش چای، سنگ بنای اقتصاد کنیا محسوب میشود و نقش مهمی در توسعه اقتصادی-اجتماعی و درآمدهای صادراتی این کشور ایفا م...
بازدید:۴۱ ۱۴۰۳/۰۹/۲۵
اطلاعات مربوط به شرکت در مناقصهها در کشور کنیا از طریق پرتال اطلاعرسانی تدارکات عمومیکنیا منتشر میگردد.
بازدید:۸۰ ۱۴۰۳/۰۹/۱۱
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای کنیا در هفته اول آذر ماه 1403، مندرج در رسانههای این کشورها به شرح زیر ارائ...
بازدید:۳۶ ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای کنیا در هفته سوم آبان ماه 1403، مندرج در رسانههای این کشورها به شرح زیر ارا...
بازدید:۲۶ ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
بندر مومباسا اصلی ترین بندر کنیا واقع در سواحل اقیانوس هند و یکی از بنادر مهم قاره ی آفریقا است. این بندر قابلیت ارائه خدمات به مسافران ، انواع کشتی های با بار فله، کشتی های کانتینری و انواع محموله های جامد و مایع را دارد. بندر مذکور دارای 16 لنگرگاه عمیق و 2 ترمینال نفت با اندازه هایی بین 9.75 و 13.25 متر می باشد. لنگرگاه های آب عمیق و لنگرگاه های شناور برای کشتی هایی که در محل دریا تردد دارند، نیز وجود دارد.
بنابر آمار سازمان بنادر کنیا، از ژانویه تا دسامبر 2021، کل ظرفیت بارگیری بندر مومباسا به 34.5 میلیون تن رسید که نسبت به سال 2020 که معادل 34.1 میلیون تن بود نشان دهندی رشد 1.3 درصدی است. همچنین ترافیک کانتینرها از 1.39 میلیون کانتینر 20 فوتی در سال 2020 به 1.43 میلیون کانتینر در سال 2021 رسیده است که رشد 5.6 درصدی را نشان می دهد.
سازمان بنادر کنیا توسعه ی ظرفیت ها در بندر مومباسا را در اولویت خود قرار داده است و در این راستا برای ساخت یک ترمینال جدید به منظور اطمینان از ظرفیت کافی بندر جهت پاسخگویی به نیازهای منطقه ای و بین المللی سرمایه گذاری هنگفتی انجام داده است. تکمیل فاز یک و دو این ترمینال منجر به افزایش ظرفیت این بندر به میزان یک میلیون واحد بیست فوتی و رساندن ظرفیت آن به 2.1 میلیون واحد بیست فوتی خواهد شد.
گمرک بندر مومباسا مهم ترین گمرک قابل استفاده برای تجار ایرانی است که اطلاعات آن در بخش قبل مورد اشاره قرار گرفت.
گمرک نایواشا نیز از گمرکات مهم داخلی کنیا است. این بندر خشکی یک انبار کانتینری داخلی در نایواشا است. محموله های ترانزیتی مستقیما از بندر مومباسا و از طریق خط راه آهن به این بندر منتقل می شود. از بندر نایواشا نیز امکان انتقال بار از مسیر جاده ای به کشورهای همسایه کنیا وجود دارد. این انبار داخلی که در فاصله ی 500 کیلومتری بندر مومباسا قرار دارد ازدحام در بندر مومباسا، انبار داخلی نایروبی و نیز جاده ها را کاهش می دهد. این بندر خشکی با تأسیساتی به مساحت 45 هزار متر مربع ظرفیت جا به جایی 2 میلیون تن بار در سال را دارد. از جمله زیرساخت های این گمرک داخلی نیز مکانیزم دروازه های هوشمند و سیستم یکپارچه ترخیص کالا براساس فناوری های مدرن برای ترخیص سریعتر کالا می باشد.
در کنیا چندین فرودگاه بین المللی وجود دارد که از جمله ی آنها فرودگاه بین المللی نایروبی، فرودگاه بین المللی الدورت و فرودگاه بین المللی مویی در مومباسا است. فرودگاه بین المللی جومو کنیاتا واقع در نایروبی، مهمترین و بزرگترین تأسیسات هوانوردی کنیا و شلوغ ترین فرودگاه در شرق آفریقا است. این فرودگاه دارای 40 شرکت هواپیمایی مسافربری و 25 شرکت هواپیمایی باربری است. در این فرودگاه در سال 2020 معادل 300 هزار تن بار و در سال 2021 معادل 363 هزار تن بار جا به جا شده است که از این نظر پیشتاز خطوط هواپیمایی در قاره آفریقا بوده است. همچنین در سال 2019 دومین فرودگاه جهان از نظر سرعت توسعه ی تجهیزات و امکانات بوده است.
این فرودگاه به لحاظ زیرساختی توانایی پذیرش 8 فروند هواپیمای پهت پیکر به طور همزمان را دارد. 5 سوله ی حمل و نقل مجهز به سردخانه های پیشرفته با ظرفیت 1میلیون تن بار در سال را دارا می باشد. همچنین در این فرودگاه یک منطقه ی اختصاصی باربری وجود دارد که دارای چهارده انبار با امکانات خنک کننده برای نگه داری محصولات تازه و فاسد شدنی است. جزئیات بیشتر در خصوص امکانات و ظرفیت های این فرودگاه در بخش باربری را می تواند در این آدرس مشاهده کرد.
ایستگاه راه آهن مومباسا: این ایستگاه واقع در بندر مومباسا و در مسیر راه آهن مومباسا-نایروبی قرار دارد. دو قطار مسافربری هر روز این ایستگاه را ترک می کنند. یک قطار بین شهری که در همه ی ایستگاه ها توقف می کند و یک قطار سریع السیر که مستقیام به پایتخت می رود. همچنین این ایستگاه راه آهن از طریق خط آهن این کشور از مسیر نایروبی به اوگاندا و از مسیر تاوِتا به تانزانیا متصل می شود. از این ایستگاه سرویس حمل و نقل بار و کانتینر ار بندر مومباسا به مقاصد داخلی و کشورهای همسایه انجام می گیرد.
ایستگاه راه آهن نایروبی: این ایستگاه راه آهن در مسیر اوگاندا قرار دارد و سه بار در هفته به مومباسا خدمات ارائه می دهد، ضمن اینکه به نایواشا متصل است. از سال 2017 نیز با احداث خط راه آهن استاندارد خدمات جدید از این خط آهن در حال ارائه به مسافران و تجار می باشد.
دو کریدور مهم حمل و نقل در کنیا وجود دارند که دولت بر روی آنها سرمایه گذاری می کند و در حال تکمیل مراحل مختلف آن است. مهم ترین و شلوغ ترین کریدور در کنیا و در شرق آفریقا، کریدور شمال است. یک کریدور تجاری چندوجهی که کشورهای محصور در خشکی منطقه شرق آفریقا یعنی اوگاندا، بروندی، رواندا، کنگو و سودان جنوبی را از طریق بندر مومباسا به آب های آزاد متصل می کند. این کریدور شامل بندر مومباسا، شبکه ی جاده ای و ریلی، مسیر آبی داخلی و خطوط انتقال نفت و گاز است.
در چارچوب این کریدور راه آهن استاندارد از مسیر مومباسا به نایواشا در دو فاز تکمیل شده است و در فازهای بعدی به مرز اوگاندا متصل خواهد شد.
این کریدور یکی از شلوغ ترین و پر رفت و آمد ترین مسیرهای تجاری شرق آفریقا است. کل حجم تجارت در این مسیر بالغ بر 3 میلیارد دلار در سال 2021 بوده است. اوگاندا نزدیک به 80 درصد صادرات و واردات خود را از طریق این کریدور انجام می دهد. همچنین 50 درصد واردات رواندا نیز از مسیر این کریدور است.
کریدور دوم، به نام کریدور لپست بندر لامو در کنیا را به کشورهای سودان جنوبی و اتیوپی متصل خواهد کرد و بیش از 2000 کیلومتر طول خواهد داشت. در حال حاضر بندر لامو در دست ساخت و تکمیل می باشد. پروژه های درحال اجرا در این مسیر ترانزیتی شامل توسعه و تجهیز بندر لامو، ایجاد خط انتقال نفت و گاز و خطوط ریلی و جاده ای از بندر لامو به سودان جنوبی و اتیوپی است. همچنین برنامه هایی برای ساخت یک فرودگاه بین المللی، و ساخت شهرهای تفریحی در امتداد این کریدور در نظر گرفته شده است.
برای دسترسی به لیست شرکت های بیمه معتبر به وب سایت سازمان تنظیم مقرات بیمه کنیا به این آدرس مراجعه شود
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و گروه RDS
لیست شرکت های ترخیص کار در سایت سازمان درآمدهای کنیا به این آدرس وجود دارد.
عدم اقدام سریع و احتمال طولانی شدن روند ترخیص کالا
در کنیا بررسی های لازم به لحاظ رعایت استانداردهای موجود در محصولات کشاورزی و غذایی وارداتی توسط نهادهای ذیل صورت می گیرد:
سرویس بازرسی بهداشت گیاهی KEPHIS
اداره خدمات دامپزشکی DVS
سازمان استاندارد کنیا KEBS
سازمان ملی ایمنی زیستی NBA
وزارت بهداشت کنیا
واردات محصولات کشاورزی و غذایی تراریخته به طور کلی ممنوع است.
هر محصول صادراتی باید پیش از صادر شدن به کنیا گواهی انطباق (CoC) را از سازمان استاندارد کنیا دریافت کند. بسته بندی محصولات باید به زبان انگلیسی یا سواحیلی باشد. همچنین باید مواردی چون حجم، ترکیب مواد، تاریخ تولید و انقضا، دستور العمل نگهداری و علامت استانداردسازی واردات (ISM) را درداشته باشد. جزئیات مواد غذایی براساس هر 100 گرم باید توضیح داده شود. لازم است غذاهای پرتودهی شده به زبان انگلیسی روی بسته بندی محصول مشخص شود.
درخصوص افزودنی ها، سازمان استاندارد کنیا براساس قانون مواد غذایی، داروها و ومواد شیمیایی بر این موادر نظاتر می کند. اگر دستورالعمل خاصی وجود نداشته باشد، سازمان استاندارد از استاندارهای Codex پیروی می کند.
جزئیات قوانین مربوط به واردات محصولات کشاورزی و غذایی از طریق این آدرس قابل خریداری است.
واردکنندگان دارو و تجهیزات پزشکی به کنیا باید گواهی انطباق (CoC) را پیش از درخواست برای مجوز واردات از هیأت دارو و سموم کنیا (PPB) و از طریق سیستم پنجره ی واحد الکترونیک ملی کنیا (Kentrade) دریافت کنند.
هیأت دارو و سموم کنیا زمانی مجوز ثبت دارو را صادر می کند که این دارو به جهت امنیت، کیفیت، و ارزش اقتصادی قابل پذیرش باشد.
در درخواست ثبت دارو باید نام تجاری دارو، لیبلینگ، مورد مصرف دارو، دوز دارو، حجم بسته بندی، موارد منع مصرف، عوارض جانبی و اقدامات احتیاطی باید قید شود.
در کنیا واردات حیوانات، گیاهان و دانه ها به کنیا مشمول قوانین قرنطیه هستند. قوانین مرتبط با قرنطینه ی حیوانات به این آدرس و قوانین قرنطینه گیاهان و دانه ها در این آدرس در دسترس می باشد.
موجود نیست
حضور ندارند.
ساختمان سازی، آب و فاضلاب، راه سازی، برق و انرژی
روند شرکت در مناقصات در کنیا به شرح ذیل می باشد:
دارا بودن مجوز کسب و کار قانونی در کنیا و یا کشور متبوع
دریافت و تکمیل کامل فرم ها و مدارک مورد نیاز برای شرکت در مناقصه
اطمینان از رعایت الزامات قانونی شامل ارائه ی گواهی ثبت شرکت، گواهی انطباق مالیاتی معتبر، گواهی پین، حساب یا صورتحساب بانکی به نام شرکت برای سه ماه پیش از تاریخ مناقصه، ارائه شواهد مبنی بر حداقل دو نمونه از تجهیزات ساختمانی تحت مالکیت یا اجاره، تکمیل کلیه ی فرم های مناقصه
نکته ی اول در خصوص شرکت در مناقصات اینکه برخی مناقصات به ثبت شدن در نهادهایی مثل سازمان ملی مدیریت محیط زیست NEMA برای ارزیابی اثرات زیست محیطی، سازمان ملی ساخت و ساز NCA برای ساخت وسازها و یا کمیسیون تنظیم مقررات انرژی ERC برای پروژه های مربوط به حوزه انرژی نیاز دارد.
نکته ی دوم اینکه شرکت خارجی که ضمانت نامه بانکی ارائه می دهد باید یک موسسه ی مالی کارگزار در کنیا داشته باشد، مگر اینکه نهاد برگزار کننده ی مناقصه موافقت کرده باشد که نیازی به بانک کارگزار نیست.
در فایل پیوست آمده است
www.ira.go.ke
توصیه مسافرتی خاصی برای سفر به کنیا وجود ندارد.
امکان کسب اطلاعات هتل های کنیا از وب سایت انجمن هتل داران کنیا به این آدرس وجود دارد.
فرودگاه بین المللی جومو کنیاتا در نایروبی
فرودگاه بین المللی مویی در مومباسا
فرودگاه بین المللی کیسومو در کانتی کیسومو
فرودگاه بین المللی الدورت در وازین گیشو
Nairobi Terminus
Mombasa Terminus
Emali Station
Athi River Station
Kibwezi Station
Safaricom با 65.4 درصد سهم بازار
Airtel Kenya با 21.4 درصد سهم بازار
Telkom Kenya با 8.9 درصد سهم بازار
Finserve با 4.3 درصد سهم بازار
شماره های تماس برای درخواست خدمات آتش نشانی، پزشکی، اعلام جرائم: 999، 112، 911
کنیا از تنوع قومی و فرهنگی بالایی برخوردار است. علاوه براین، به دلیل ارتباط با ملیت های مختلف بخشی از سلایق فرهنگی و اجتماعی ملت های دیگر را هم پذیرفته است. در این کشور از سالیان گذشته هندی ها حضور گسترده داشته اند و به همین خاطر اثرات فرهنگی و اجتماعی آنها در جامعه کاملا مشهود است. به عنوان مثال کنیایی ها پیش از این در طبخ غذاهای خود از ادویه استفاده نمی کردند، اما اکنون و تحت تأثیر هندی ها ادویه های مختلف در بازار موجود است و در طبخ غذا مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی به دلیل حضور اعراب منطقه ی خلیج فارس به کنیا می توان پوشش های عربی از جمله پوشش های مختص بانوان را به خصوص در میان مسلمانان مشاهده کرد. همچنین بسیاری از کنیایی ها به دلیل ارتباط با غرب از جمله تحصیل در کشورهای غربی سبک زندگی غربی را در پوشش و سلیقه ی غذایی خود دنبال می کنند. بنابراین، کنیا یک کشور چند فرهنگی است و به دلیل اینکه در معرض مهاجرت ها و رفت و آمدهای اقوام و ملیت های مختلف قرار گرفته است، به آسانی سلایق متنوع فرهنگی و اجتماعی را می پذیرد.
کالاهای ایرانی موجود در بازار کنیا دو دسته هستند. اول کالاهایی چون خشکبار و فرش که در کنیا موجود است، اما بازار این محصولات در کنیا به دو دلیل محدود است. اول اینکه به لحاظ سلیقه ی غذایی، مردم کنیا بیشتر محصولات تازه را می پسندد و به عنوان مثال میوه های خشک و مغرها با ذائقه ی مردم کنیا تطابق ندارد. دوم اینکه عمده ی مردم کنیا به لحاظ درآمدی در سطح متوسط به پایین قرار دارند و توان مالی خرید کالاهایی چون خشکبار و فرش ایرانی را ندارند. هم اکنون فرش های چینی در بازار موجود است که به دلیل ارزان بودن مورد توجه مردم کنیا هستند.
مصالح ساختمانی بخش دیگری از محصولات ایرانی موجود در بازار کنیا است که بیشترین سهم محصولات ایرانی در بازار کنیا را به خود اختصاص داده اند. در کنیا و در سال های اخیر ساختمان سازی رشد قابل توجهی داشته است و لذا نیاز به مصالح و تجهیزات ساختمانی قابل توجه است. از طرفی محصولات ایرانی به دلیل قیمت مناسب و کیفیت خوب مورد استقبال بازار قرار گرفته است. البته در این بخش نیز تولیدات چین به دلیل قیمت ارزان تر یک رقیب جدی برای تولیدات ایرانی محسوب می شود.