معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

غنا

معرفی کشور:

غنا کشوری چند قومیتی، غنی از منابع طبیعی و یکی از باثبات‌ترین و دموکراتیک‌ترین کشورهای منطقه غرب آفریقا است. از چندین هزار سال قبل سابقه سکونت در این کشور وجود دارد هرچند اطلاعات کمی در مورد ساکنان اولیه آن در دسترس می‌باشد. در قرن دوازدهم میلادی تجارت طلا در ایالت بونو (بونومان) واقع در جنوب غنای امروزی رونق پیدا کرد که منجر به افزایش قدرت و ثروت قوم آکان در منطقه شد. در قرن پانزدهم پرتغالی‌ها و سپس سایر قدرت‌های اروپایی وارد منطقه شدند و با یکدیگر به رقابت‌های تجاری پرداختند.

در طول تاریخ پادشاهی‌ها و امپراتوری‌های متعددی در غنا ظهور کردند که از جمله قدرتمندترین آنها می‌توان به پادشاهی داگبون (Dagbon) در شمال و امپراتوری آسانته (آشانتی) (Ashanti) در جنوب اشاره کرد.

در انتخابات سال 2008 آقای جان آتا میلز از حزب NDC پیروز رقابت‌های انتخاباتی شد و به عنوان رئیس‌جمهور قدرت را در دست گرفت، وی در ژوئیه 2012 درگذشت و طبق قانون اساسی معاون وی جان درامانی ماهاما رئیس‌جمهور شد که متعاقباً در انتخابات ریاست جمهوری دسامبر 2012 پیروز شد. در سال 2016 نانا آکوفو آدو از حزب NPP جان درامانی ماهاما را شکست داد. نانا آکوفو آدو مجدداً در انتخابات سال 2020 رئیس‌جمهور شد.با اخذ 6،730،587 (51.30درصد) آرا پیروز انتخابات ریاست جمهوری شد و پس از مراسم تحلیف در ژانویه 2021 به صورت رسمی قدرت را مجددا در دست گرفت. انتخابات بعدی در سال 2024 خواهدبود. غنا دارای سیستم پارلمانی چند حزبی است که که در حال حاضر تعداد بیست و سه حزب در کمیسیون انتخابات این کشور به ثبت رسیده است که از این میان حزب میهن پرستان نوین(NPP) و حزب کنگره دموکراتیک ملی (NDC)  به عنوان رقبای اصلی تأثیر گذار در این کشور، نقش آفرین هستند. از سال 2012 تاکنون قوه مقنّنه غنا متشکل از 275 نماینده از حوزه های انتخابیه تک عضوی بوده و وزرایی را منصوب می کند که اکثریت آنها طبق قانون اساسی باید از سوی پارلمان این کشور معرفی گردند. پارلمان غنا عمدتاً بر اساس خطوط پارلمانی وست مینستری عمل نموده و دولت نمی تواند بدون تصویب مجلس، هیچ توافق بین المللی را منعقد کند. در حال حاضر دو حزب عمده دارای کرسی های یکسانی در پارلمان می باشند. در حال حاضر 137 نماینده از حزب NDC و 137 نماینده از حزب NPP و یک نماینده مستقل بوده و آقای آلبان باگبین از حزب رقیب یعنی NDC رئیس مجلس غنا می باشد.

کشور غنا در سال‌های اخیر نقش فعالی در ارتقای ثبات منطقه‌ای ایفا کرده است و در امور بین‌المللی بسیار فعال می‌باشد.