معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

نیوزیلند

معرفی کشور:

   نیوزیلند واقع در اقیانوس آرام در فاصله 1600 کیلومتری جنوب شرقی استرالیا و متشکل از دو جزیره شمالی و جنوبی است. مساحت نیوزیلند 267 هزار کیلومتر مربع است. جمعیت این کشور 5/4 میلیون نفر می باشد که حدود 70 درصد آن در جزیره شمالی زندگی می کنند. نیوزیلند در سال 1860 تحت مستعمره انگلستان درآمد و در 1907 به استقلال رسید. شاه / ملکه انگلیس رئیس تشریفاتی نیوزیلند به شمار می آید. تشکیلات حکومتی آن از الگوی وست مینستر انگلیس پیروی کرده و دارای یک فرماندار کل به عنوان مقام تشریفاتی در راس کشور است که به پیشنهاد نخست وزیر نیوزیلند و تائید ملکه/ شاه برگزیده و دوره تصدی آن 5 سال می باشد. در حال حاضر فرماندار کل خانم سیندی کایرو (Cindy Kiro) می باشد که در تاریخ 21 اکتبر 2021 به عنوان بیست و دومین فرماندار کل سوگند یاد کرد. وی چهارمین زن نیوزیلندی است که به این مقام نائل گردید.

     سیاست داخلی

   نظام سیاسی نیوزیلند پارلمانی تک مجلسی است و دولت از سوی حزب (یا ائتلاف احزاب) دارای اکثریت کرسی های مجلس تشکیل می گردد. در آخرین انتخابات که در سال 99 برگزار گردید حزب کارگر برای دومین دور پیاپی به پیروزی رسید و خانم جاسیندا آردرن (Jacinda Ardern) مجددا به مقام نخست وزیری رسید. هچنین خانم نانایا ماهوتا (Nanaia Mahuta) به عنوان نخستین بومی نیوزیلند وزیر امور خارجه این کشور می باشد.

    سیاست خارجی نیوزیلند

نگرش نیوزیلند به جهان خارج و اولویت سیاست خارجی این کشور را فعالیتهای اقتصادی و تجاری شکل می دهند. اتحاد با آمریکا، روابط ویژه با استرالیا و انگلیس و توسعه روابط اقتصادی با آسیا به ویژه چین خطوط اصلی سیاست خارجی نیوزیلند را تشکیل می دهند.  منطقه پاسیفیک برای نیوزیلند بسیار مهم است و از نفوذ خاصی در کشورهای جزیره ای حوزه پاسیفیک برخوردار است. عضویت درتوافقنامه مشارکت جامع ترانس پاسفیکCPTTP و توافق با اتحادیه اروپا برای آغاز مذاکرات تجارت آزاد و عضویت در موافقنامه  RCEP از آخرین موفقیت های سیاست خارجی آن کشور بوده است.

در رابطه با منطقه خاورمیانه، با توجه به وجود بازارهای مصرفی جذاب در این منطقه، نیوزیلند به سمت توسعه روابط با کشورهای خاورمیانه گرایش یافته و انعقاد قرارداد تجارت آزاد با شورای همکاری خلیج فارس را پیگیری می کند. در صحنه بین الملل به ویژه در بحرانهای بین المللی،  نیوزیلند تلاش کرده تا حضور و مشارکت فعال داشته باشد. اعزام نیرو به افغانستان در قالب نیروهای تحت رهبری غرب و تحت عنوان مبارزه با تروریسم و مشارکت در کارهای عمرانی، آموزشی و بهداشتی افغانستان، اعزام 143 نفر نیروی آموزشی نظامی به عراق جهت کمک در جنگ با داعش، اعطای کمک های بشردوستانه به پناهندگان سوری (20 میلیون دلار) و همچنین کمک یک میلیون دلاری جهت آوارگان موصل چند نمونه از این اقدامات می باشد. عضویت نیوزیلند در شورای امنیت برای سالهای 2015-2016 (برای دومین بار) اوج موفقیت این کشور در حوزه فعالیت بین المللی آن بود.

موضع نیوزیلند در قبال مسئله فلسطین و اسرائیل هم، حمایت از طرح دو دولت می باشد. این کشور از بانیان قطعنامه شورای امنیت در خصوص محکوم کردن رژیم صهیونیستی برای شهرک سازی در  اراضی اشغالی بود. نیوزیلند به عضویت ناظر فلسطین در سازمان ملل رأی مثبت داده است.