معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

یونان

تعرفه های واردات:

سیستم تعرفه ای یونان یونان تابع قوانین و مقررات اتحادیه اروپا می باشد که در این وب سایت قابل دسترسی است. لیست تعرفه های مربوطه از پایگاه داده اتحادیه اروپا در این آدرس قابل مشاهده می باشد. همچنین گمرک یونان در انتهای اکتبر هر سال لیست تعرفه های وارداتی را در پرتال خود به دو آدرس روبه رو (آدرس 1 و آدرس 2)   منتشر می کند.

توجه مهم: قوانین گمرکی یونان دایم در حال تغییر است بنابراین جهت اطلاع از آخرین تغییرات با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن تماس بگیرید.

کالاهای وارده به یونان از مقاصد غیر اتحادیه اروپا مشمول پرداخت تعرفه گمرکی است. تعرفه گمرکی برای کالاهای وارداتی عموما بین 5 تا 7 درصد است. یونان در پیروی از تعهداتش در سازمان تجارت جهانی می بایست تعرفه گمرکی واردات کالاهایی همچون کالاهای کامپیوتری (قطعات کامپیوتری)، مخابراتی، نرم افزاری و تجهیزات آزمایشی علمی را حذف نماید.

صادرکنندگان ایرانی برای اطلاع از آخرین تعرفه ها می توانند با گمرک یونان (+30 213 162 1000)   تماس بگیرند. شماره تلفن های بخش های مختلف گمرک یونان در سایت موجود است.

نرخ مالیات بر ارزش افزوده(درصد):
24%
کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده:

کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده در یونان تابع قوانین و مقررات اتحادیه اروپا می باشد که در وب سایت https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/eu-vat-rules-topic/exemptions/exemptions-with-right-deduct_en قابل دسترسی است. همچنین دسترسی به برخی خدمات پزشکی، ورزشی و آموزشی بسته به شرایط آن در یونان معاف از مالیات بر ارزش افزوده است. اطلاعات بیشتر در سایت https://www.aade.gr/menoy/hristikoi-odigoi/enarxi-epiheirimatikis-drastiriotitas/praxeis-poy-apallassontai-apo-ton-fpa قابل دسترسی می باشد.

همچنین در یونان برای برخی کالاها مالیات بر ارزش افزوده کمتری پرداخت می شود. این کالاها شامل مواد غذایی، آب آشامیدنی، برخی محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی مخصوص افراد دارای معلولیت، برخی محصولات کشاورزی، خدمات اقامتی در هتل ها، خدمات مراقبت خانگی، گاز، برق، کتب و مطبوعات و برخی خدمات فرهنگی (همچون بلیط تئاتر) است. همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده برخی جزایر یونانی همچون لروس، لسووس، کوس، ساموس و خیوس بین 9 تا 17 درصد است (بجز برای محصولات دخانی).

انواع مالیات و مکانیزم های اجرا:

نظام مالیاتی در یونان پیرو قوانین و مقررات مربوطه اتحادیه اروپا می باشد. کل درآمد مالیاتی یونان که به صورت مستقیم و غیرمستقیم اخذ می گردد در سال 2017 بالغ بر 47 میلیارد یورو معادل حدود 40 درصد از تولید ناخالص ملی این کشور است.

مالیات در برخی جزایر یونان همچون لروس، لسووس، کوس، ساموس و خیوس به میزان 30 درصد کمتر از سرزمین اصلی است. همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده در این جزایر بین 4 تا 17 درصد است.

یونان فاقد سازمان مستقل مالیاتی است و فعالیت های مربوط به مالیات در این کشور توسط سازمان گمرک  www.aade.gr به آدرس انجام می پذیرد.

افرادی که درآمد سالیانه و گردش مالی حساب آنها کمتر از 10هزار یورو (بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده) می باشد از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. نرخ مالیات بر درآمد شرکت ها در یونان بین 35 تا 40 درصد است. 

جهت کسب اطلاعات بیشتر به دستورالعمل مالیاتی یونان به آدرس https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-07.pdf مراجعه نمایید.

معافیت های مالیاتی (برای صادر کنندگان و سرمایه گذاران خارجی):

معافیت های مالیاتی بر اساس لیست منتشره توسط اتحادیه اروپا در سایت https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/home   مشخص می شود. برای توضیحات بیشتر لطفا به بخش اول مراجعه نمایید.

اسناد حمل و موارد مورد نیاز برای واردات:

اسناد زیر برای واردات کالا از گمرک های یونان مورد نیاز است:

1-           فاکتور فروش کالا که توسط شرکت ایرانی صادر می گردد (Invoice )

2-           فرم تکمیل شده باربری بین المللی (CMR)

3-           گواهی بهداشت (Phytosanitary Certificate) در صورت نیاز.

4-           گواهی مبدا (Certificate of Origin)

5-           لیست بسته بندی (Packing List)

6-           اظهارنامه گمرکی

 برای کالاهایی که جمع ارزش آن کمتر از هزار یورو می باشد، تنها اظهارنامه شفاهی و فاکتور خرید کفایت می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن (ath.economic-sec@mfa.gov.ir )  تماس بگیرید.

 

الزامات بسته بندی، نشانه گذاری و لیبلینگ:

بسته بندی، علامت گذاری و برچسب گذاری کالاهایی که وارد یونان می شوند می بایست در راستای استانداردها و الزامات تعیین شده توسط اتحادیه اروپا باشد. برچسب ها می بایست حتما به زبان یونانی باشد (البته زبان های دیگر هم قابل قبول است اما زبان یونانی الزامی است). برچسب یونانی را می توان پس از خروج کالا از گمرک روی آن نصب کرد. مهمترین الزام بسته بندی، علامت گذاری و برچسب گذاری مواد غذایی، پروتئینی و کشاورزی کسب مجوزهای مربوطه از وزارت بهداشت و نیز تکمیل فرایند قرنطینه در گمرکات است. همچنین علامت استاندارد ec نیز می بایست روی اکثر کالاهای وارداتی به یونان نصب شده باشد. اطلاعات بیشتر در این زمینه در سایت https://www.trade.gov/country-commercial-guides/eu-labelingmarking-requirements  و https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking_en  قابل دسترسی می باشد.

 

قوانین ورود موقت کالا:

ورود موقت کالا با هدف عرضه در نمایشگاه ها انجام می پذیرد و در اکثر موارد معاف از رویه های گمرکی و مالیاتی می باشد. برای این منظور می بایست مجوز معافیت از مالیات (SDEC) از اداره مالیات مربوطه اخذ گردد. واردات موقت برای کالاهایی که قرار است از یونان به کشور ثالث صادر شود (بویژه شیلات، گاز و برق) مشمول معافیت از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده است. اطلاعات بیشتر در سایت https://ec.europa.eu/taxation_customs/specific-use_en  قابل دسترسی است.

اقلام ممنوع و یا مشروط واردات:

اقلامی که واردات آنها به یونان ممنوع و یا مشروط است را می توان در وب سایت https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/calculation-customs-duties/what-is-common-customs-tariff/taric_en جستجو کرد. این ممنوعیت و محدودیت ها در چارچوب قوانین و مقررات اتحادیه اروپا است و برای کلیه کشورهای اتحادیه اروپا لازم الاجرا می باشد.

تارنماهای بازاریابی و فروش کالا و خدمات:

1- https://www.skroutz.gr/

2- https://www.bestprice.gr/

3- https://www.e-fresh.gr/

برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن  (ath.economic-sec@mfa.gov.ir ) تماس بگیرید.

 

فهرست تعرفه های ترجیحی اجرا شده با ایران:

در زمان حاضر توافقنامه تجارت ترجیحی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری یونان وجود ندارد و تعرفه های واردات کالاهای ایرانی به یونان از نظام تعرفه گذاری اتحادیه اروپا پیروی می کند. اکثر مواد خام مورد استفاده برای تولید در یونان را می توان بدون پرداخت تعرفه گمرکی یا در مواردی با پرداخت تعرفه پایین وارد این کشور کرد. برای اطلاعات بیشتر به سایت https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en مراجعه نمایید  و یا با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن (ath.economic-sec@mfa.gov.ir )  تماس بگیرید.

 

مهمترین کانالهای عمده فروشی و خرده فروشی و نحوه تعامل با آنها:

مهمترین بستر عمده فروشی و خرده فروشی در یونان فروشگاه های زنجیره ای و سوپرمارکت های بزرگ همچون Sklavenitis ، Lidl، My Market، Mart، Alfa-Beta ، Bazaar ، IKEA، Leroy Merlin ، Praktika ، Media Markt و نیز سایت های فروش کالا همچون https://www.e-fresh.gr/ وhttps://www.bestprice.gr/   و https://www.skroutz.gr/ می باشد. همچنین می توان به اتحادیه ها و صنوف کالا و خدمات نیز مراجعه کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن (ath.economic-sec@mfa.gov.ir )  تماس بگیرید.

 

تارنمای شرکت های تبلیغاتی و ترویجی فعال قابل استفاده برای مراجعین ایرانی:

1- http://alimeco.gr/

2- http://albawc.gr/

3- https://bestfor.com/

برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن (ath.economic-sec@mfa.gov.ir )  تماس بگیرید.

 

فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای:

1- Sklavenitis (https://www.sklavenitis.gr/)

2- Lidl (https://www.lidl-hellas.gr/)

3- Mart(https://www.themart.gr/)

4- AB یاAlfa-Bita  (https://www.themart.gr/)

5- Praktika (https://praktika.com.gr/)

6- IKEA (https://www.ikea.gr/)

7- Leroy Merlin (https://www.leroymerlin.gr/)

8- Media Markt (https://www.leroymerlin.gr/gr/)

9- Kotsovolos (https://www.kotsovolos.gr/ )

10- Plaisio  (https://www.plaisio.gr/)

11- Public  (https://www.public.gr/)

برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن (ath.economic-sec@mfa.gov.ir ) تماس بگیرید.

 

مجوزهای لازم برای واردات:

به طور کلی تمامی شرکت هایی که در یونان ثبت شده اند به طور اتوماتیک مجاز به واردات کالا به این کشور هستند و اصولا برای واردات کالا مجوزی نیاز نمی باشد. البته واردکنندگان کالا می بایست مدارک مورد نیاز گمرک یونان را هنگام ترخیص کالا ارایه دهند. همچنین برای واردات کالاهایی همچون منسوجات و آهن آلات که از کشورهای کم درآمد وارد یونان می شوند می بایست مجوز ویژه ای از دولت یونان اخذ کرد. تمامی این اقدامات در چارچوب دستورالعمل های مربوطه اتحادیه اروپا انجام می پذیرد. واردات محصولات کشاورزی نیز تابع مقررات ویژه خود از جمله قرنطینه گیاهی است که در این زمینه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری یونان در حال انعقاد توافقنامه تسهیل امور مربوط به قرنطینه گیاهی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آتن (ath.economic-sec@mfa.gov.ir )  تماس بگیرید.