معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

سوئد

مهمترین علایق و سلایق فرهنگی:

کشور سوئد در شمال قاره اروپا و در مرکز اسکاندیناوی واقع شده است و چهارمین کشور بزرگ این قاره می باشد. این کشور ده و نیم میلیون نفر جمعیت دارد و استاندارد بالای زندگی و رفاه اجتماعی در سطح بالایی در این کشور قرار دارد. استکهلم پایتخت این کشور می باشد. سوئد به سه ناحیه شمالی، مرکزی و جنوبی تقسیم می شود. مناطق شمالی دارای آب و هوای فوق العاده سرد می باشد و اکثر جمعیت این کشور به دلیل آب و هوای معتدل در مناطق جنوبی سکونت دارند. استکهلم، لین شوپینگ، گوتنبرگ و … از جمله شهر های مهم در این کشور می باشند. سوئد در این کشور ازادی مذهبی وجود دارد. سوئدیها نسبت به درامد سرانه شان، بیشترین مهاجر خارجی را پذیرفته اند. به نوعی که هم اکنون والدین قریب 1.6 میلیون نفر از ساکنان سوئد خارجی هستند. نگاهی به بافت پارلمان سوئد نشان میدهد که تعداد قابل توجهی از نمایندگان پارلمان متولد این کشور نبوده ریشه ای غیر سوئدی دارند. این موضوع خود تاثیر قابل توجهی بر فرهنگ و رسوم مردم گذشاته اند که مرور زمان بشتر آن را نشان خواهد داد.

برخی ویژگی های شخصیتی وجود دارند که میان مردم سوئد مشترک می باشند از جمله:

یکی از ویژگی های فرهنگی سوئد این است که سوئدی ها ماهیتاً در مواردی چون فروتنی برابر هستند و خود شیفتگی را کاملاً غیرقابل قبول می دانند. در سوئد همه یکدیگر را با نام کوچک صدا می کنند با صرف نظر از موقعیت و شغل و منصب فرد شما با اسم کوچک خطاب می شود و انتظار می رود شما نیز به همین صورت رفتار کنید.

یکی از مهم ترین آداب و رسوم مردم سوئد فیکا می باشد. فیکا به معنی گذراندن وقت با دوستان، همکاران، هم کلاسی ها در یک مکان خاص نظیر کافه و نوشیدن قهوه به همراه شیرینی با آن ها می باشد. این در واقع زمانی برای استراحت و گفتگو و پیوند با دوستان می باشد.

کشور سوئد همچون دیگر کشورها و تمدن ها سنت ها و جشن هایی دارد که با صرف نظر از آگاهی درباره منشاء آن برای مردمان این کشور همچنان حائز اهمیت هستند از جمله:

فصل ها و صدای آنها: این مراسمی است که با تغییر فصل ها سوئدی ها به راه می اندازند. این جشن به مناسبت آمدن تابستان و پشت سر گذاشتن یک زمستان سرد و تاریک برگزار می شود. معمولا این جشن با روشن کردن شمع در روشنی و تکریم لوسیا(یک اسطوره) در چادر سفید است. اکثر مراسم های سنتی سوئدی در خانه برگزار می شود اما این جشن در حالی بر گزار می شود که آنها با صرف نظر از آب و هوا بیرون از خانه رفته تا یکدیگر را ملاقات کنند. روز های بلند و طولانی تابستان فرصت ایده آلی را برای برگزاری جشن ها و مراسم ها در فضای باز می باشد. مهمان نوازی قسمت مهمی از فرهنگ و زندگی سوئدی است روز ملی سوئد (6 ژوئن)، کوتاه ترین شب سال (نیمه تابستان)، کریسمس و … از جمله نمونه این جشن ها می باشد که هر ساله در آن برگزار می شود.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به سایتهای زیر مراجعه نمایید:

https://sweden.mfa.gov.ir/portal/GeneralCategoryServices/4476

https://sweden.mfa.gov.ir/portal/generalcategoryservices/4475

https://www.lunduniversity.lu.se/about-university/visit-lund-university/swedish-culture-and-traditions

https://www.commisceo-global.com/resources/country-guides/sweden-guide

https://hejsweden.com/en/swedish-culture-guide/

نوع نگرش نسبت به ایران و محصولات ایرانی:

ایران و سوئد در طول تاریخ در منطقه جغرافیایی خود از اهمیتی برجسته برخوردار بوده و در تحولات منطقه ای خود همواره پیشگام بوده اند. نقش برجسته هر دو کشور در مناطق جغرافیایی خود و عدم هیچگونه سابقه منفی و تنازع تاریخی-جغرافیایی بین مردم ایران و سوئد باعث گردید که درخت روابط بین دو کشور ستبر شده ریشه های این درخت مقاوم در بین قلوب مردم دو کشور ریشه دواند.علیرغم فاصله جغرافیایی قابل توجه، یک و نیم قرن مراودات سیاسی اقتصادی بازرگانی و فرهنگی ایران-سوئد تاریخچه ای غنی از روابط دوکشور را ترسیم میکند. اولین معاهده  میان دو کشور با عنوان «معاهده تجارت ودوستی» که در سال 1875 میلادی به امضای معاون وقت وزارت خارجه سوئد رسید در زمره اولین موافقتنامه های سوئد با یک کشور شرقی محسوب میشود. روابط دو کشور بعد از انقلاب اسلامی به رشد خود ادامه داده گرچه بعضاً افت وخیزهایی را شاهد بوده است. با ظهور و به نتیجه رسیدن انقلاب اسلامی ایران، سوئد در زمره اولین کشورهایی بود که انقلاب اسلامی ایران را به رسمیت شناخت.  روابط اقتصادی بعد از انقلاب اسلامی رونق خوبی پیدا کرد و تا بدانجا ارتقاء یافت که پیش از تحریمهای ناعادلانه چند سال اخیر علیه جمهوری اسلامی ایران (منتهی به 2015)، تهران جایگاهی کاملا ویژه در بین شرکای اقتصادی سوئد در منطقه خاورمیانه یافت.

ایرانیان از بهترین اقلیت های موجود در سوئد هستند و آنجا که سخن از اقلیتی آرام و بی دردسر، تحصیلکرده و باهوش و خصوصا دور از هرگونه افراطی گری در سوئد میشود، نام جامعه ایرانیان مقیم سوئد بخوبی می درخشد. همین خصیصه در ایرانیان مهاجر به سوئد بخوبی چشم نواز است. این خصیصه باعث شده که همه جا سخن از همراه بودن، دمساز  بودن، معتدل و دور از  افراطی گری بودن ایرانیان مقیم سوئد باشد. این خصیصه بسیار شگفت مردم ایران مورد توجه مردم سوئد قرار گرفته و باعث گردیده که به گرمی پذیرای مردم ایران در کشور خود باشند و همزمان، ایرانیان مقیم نیز نقشی کاملا سازنده و مفید در ارکان حکومتی سوئد ایفا کنند و شاهد باشیم که از سطوح عام جامعه سوئد تا پارلمان و حتی دولت سوئد، ایرانیان فرهیخته اشتغال داشته باشند. حضور ایرانیان کارآمد نه تنها در ارکان حکومتی، بلکه در جوامع دانشگاهی، فنی مهندسی، پزشکی و دندانپزشکی و... سوئد نیز چشم نواز بوده شاهد گرمی آغوش مردم سوئد نسبت به آنان هستیم.

مشارکت خیل عظیم ایرانیان در اقتصاد و سیاست سوئد در کنار روابط دولتی در ابعاد سیاسی اقتصادی، با افتخار باید گفت کشش نزدیکی بین دو ملت ایران و سوئد بحدی خوب بوده که بیش از یکصد هزار نفر از اتباع ایرانی رحل اقامت در سوئد گزیده و با مهاجرت به این کشور از  ساکنان خوب، آرام و مسالمت جوی این کشور شده اند. حضور این جمعیت عظیم که هم اکنون بیش از یک درصد جمعیت سوئد را تشکیل میدهند، بخوبی نشانگر علائق فرهنگی مناسب و شکوهمند بین دو ملت می باشد بنوعی که میتوان گفت هم اکنون در هیچ وزارتخانه و سازمانی از سوئد نیست که نتوان افرادی را با ریشه ایرانی یافت. بدیهی است که این امر به آشنایی متقابل فرهنگ های طرفین نیز کمک نموده است. با توجه به همین حضور پر تعداد ایرانیان، محصولات ساخت ایران در حوزه های مختلف نظیر فرش، محصولات غذایی و .... کاملا در این کشور شناخته شده هستند و می توان در فروشگاههای معتبر آن ها را دید.