معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

اسپانیا

نظام حقوقی حاکم:

نظام اقتصادی از منظر قانون اساسی اسپانیا:

ماده 38: آزادی فعالیت شرکت ها در چهار چوب اقتصاد بازار آزاد، به رسمیت شناخته می شود. مسئولان اداری مملکتی با توجه به نیاز های اقتصاد عمومی و برنامه ریزی اقتصادی، فعالیت و قابلیت تولید این شرکت ها را تضمین و از آن حمایت خواهند کرد.

ماده 33،1: حقوق مربوط به مالکیت شخصی و وراثت به رسمیت شناخته می شود.

ماده 51،1: مسئولان اداری مملکتی دفاع از مصرف کنندگان و کاربران را تضمین کرده و با انجام اقدامات موثر، ایمنی، سلامت و منافع اقتصادی آنان را مورد حمایت قرار خواهند داد.

ماده 128،1: تمامی ثروت مملکت به هر شکل و نحوی، و صرف نظر از نوع مالکیت آن در جهت منافع عامه خواهد بود.

ماده 128،2: فعالیت های اقتصادی افراد به رسمیت شناخته می شود. تخصیص منابع و خدمات اساسی به بخش عمومی به ویژه در مورد انحصارات و همچنین نحوه مباشرت شرکت ها در آن را در صورت اقتضای منافع عمومی قانون مشخص می کند.

ماده 129،2: مسئولان اداره مملکتی به طرزی کارآمد، انحاء مختلف مشارکت در شرکت ها را ترغیب کرده و از طریق مقررات قانونی متناسب، شرکت های تعاونی را ترویج خواهند نمود. این مسئولان در عین حال با فراهم آوردن زمینه مساعد لازم، دسترسی کارگران به تملک وسایل تولید را تسهیل خواهند کرد.

ماده 130،1: تمام مسئولان اداره مملکتی موظفند در جهت نوسازی و توسعه تمام بخش های اقتصادی و به ویژه کشاورزی، دام داری، ماهی گیری و صنایع دستی به منظور ایجاد تعادل در سطح زندگی همه مردم اسپانیا اقدام کنند.

ماده 131،1: حکومت مرکزی می تواند فعالیت کلی اقتصادی را در جهت کمک به توازن و هم آهنگی عمران ناحیه ای و بخشی، و تشویق افزایش درآمد و ثروت عادلانه آن را برنامه ریزی نماید.

ماده 149،6: قوانین تجاری، کیفری و آئین دادرسی و قانون زندان ها، صرف از خصوصیات عمده حقوقی مربوط به خود ایالت خودمختار، منحصرا در صلاحیت حکومت مرکزی است.

رویه های قضایی، حقوقی و حل اختلاف:

رویه قضایی (دادگستری)

شیوه‌های جایگزین حل و فصل اختلافات (Alternative dispute resolution): این روش‌ها عبارتند از مذاکره مستقیم، سازش بین طرفین، میانجی‌گری و داوری.

مؤسسات و آژانس های حقوقی مطرح قابل رجوع توسط ایرانیان:

اتاق بازرگانی بین المللی اسپانیا        Spain-International Chamber of Commerce

مرکز داوری بین المللی مادرید       Madrid International Arbitration Center

توصیه های حقوقی جهت فعالیت تجاری:

نکات قراردادهای بین المللی

مکاتبات رسمی: طرفین در مورد موضوع قرارداد از جمله نوع کالا و خدمات، مبلغ، شرایط پرداخت، مدت اجرای تعهد و غیره با یکدیگر به صورت رسمی مکاتباتی را انجام می دهند.

تنظیم یادداشت تفاهم نامه: در این مرحله نمایندگان طرفین چارچوب کلی توافقات در مراحل اولیه را ثبت می کنند که این سند برای طرفین الزام آور نمی باشد ولی در مراحل بعدی می تواند مستند و دلیلی برای هر یک از طرفین محسوب شود لذا در نگارش این سند باید دقت لازم بکار رود.

تنظیم موافقتنامه: این سند، موضوعات اصلی مربوط به توافقات طرفینرا به طور الزام آور برای طرفین تبیین می کند معمولآً در صورتی که ابعاد معامله محدود باشد، کلیه موضوعات در موافقتنامه منعکس می گردد.

تنظیم قرارداد: در مورد مفاد قانونی با یک متخصص حرفه‌ ای درزمینه قراردادهای بین‌ المللی مشورت کنید. این مشاوره شامل اطلاعاتی در موارد زیر است:

تعریف اصطلاحات کلیدی ( مثل: اینکوترمز، نحوه پرداخت و ...) که تعاریف تجاری استانداردی هستند که درقراردادهای بین‌ المللی استفاده می‌شود.

توجه به سایر موارد از جمله: محدودسازی توافقات به حدود قرارداد، توضیح کالاها، مفاد بند پرداخت، فورس ماژور، حل اختلاف، قانون جاری بر قرارداد و قلمرو اجرایی قانون، مخارج و هزینه‌ها : از جمله آنچه شما مسئول آن هستید و آنچه خریدار مسئول آن است

عضویت در سازمان های منطقه ای و بین المللی تجاری و اقتصادی:

سازمان تجارت جهانی (WTO)، اتحادیه اروپا (EU)، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)

عضویت در توافقنامه های منطقه ای و بین المللی تجاری و اقتصادی:

اسپانیا در کلیه توافق نامه های تجاری اتحادیه اروپا با سایر مناطق جغرافیایی عضویت دارد.