معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

شیلی

نظام حقوقی حاکم:

کشور شیلی دارای نظام جمهوری و دارای رئیس جمهور منتخب مردم با دوره 4 ساله است. تفکیک قوا بین ریاست جمهوری، کنگره، قوه قضائیه و دادگاه قانون اساسی وجود دارد. پایه قانون مدنی شیلی در سال 1855 توسط آقای اندرس بیو ایجاد و پس از تصویب گنگره در سال 1857 به اجراء گذاشته شده است. در دوران معاصر نیز پس از هفده سال دیکتاتوری ژنرال پینوشه، در پی تظاهرات گسترده در سال 2019، آقای پینیرا رئیس جمهور این کشور با برگزاری همه‌پرسی برای تغییر قانون اساسی در این کشور موافقت کرد. تغییر در قانون اساسی یکی از خواسته‌های اصلی معترضان بود که معتقد بودند میراث دیکتاتوری پینوشه (1980) است. در حال حاضر مجلس موسسان این کشور در حال تدوین پیش نویس قانون اساسی جدید است. همچنین دور دوم انتخابات ریاست جمهوری شیلی در 19 دسامبر 2021 با پیروزی آقای گابریل بوریچ به پایان رسید. 

رویه های قضایی، حقوقی و حل اختلاف:

حل اختلافات تجاری و بازرگانی منوط به ماده درج شده در قرارداد کاری فیمابین دو شرکت خواهد بود. تاکنون مورد اختلاف تجاری فیمابین شرکت ایرانی و شرکت شیلیائی گزارش نشده است. در صورت بروز هرگونه اختلاف، می توان با رضایت طرفین موضوع را به یک شرکت حقوقی ارجاع و درخواست رسیدگی نمود که طبعا ً شامل هزینه شرکت حقوقی و تعیین وکیل خواهد بود. 

مؤسسات و آژانس های حقوقی مطرح قابل رجوع توسط ایرانیان:

اسامی تعدادی از شرکتهای حقوقی مطرح در کشور شیلی که در بستر اینترنت قابل دسترسی است: 

  • Barros and Errazuriz
  • Carey
  • Morales and Besa
  • Philippi Prietocarrizosa Ferre DU and Uria
توصیه های حقوقی جهت فعالیت تجاری:

تجار و بازرگانان شیلیائی دارای روحیه محافظه کار هستند و به نوعی ورود کسب و کار جدید در عرصه کاری خود را بر نمی تابند، لذا در این زمینه راهکاری که قابل ارائه است آنکه شرکت های خارجی می توانند با برگزیدن یک دفتر نمایندگی به بازار شیلی ورود نمایند. عموماً فعالیتهای تجاری در شیلی بصورت خانوادگی اداره می شود. با انتخاب یک دفتر نمایندگی و یا شرکت شیلیائی که بتواند نمایندگی شما را بر عهده بگیرد، سایر امور اداری و تجاری و یا گمرکی توسط نماینده مجاز شما با توجه به آشنائی آنها با سیستم بوروکراتیک این کشور پیگیری و انجام خواهد شد. از سوی دیگر توصیه شده است یک وکیل حقوقی بمنظور آگاهی و رسیدگی به موارد حقوقی در نظر و تعیین شود.    

عضویت در سازمان های منطقه ای و بین المللی تجاری و اقتصادی:

شیلی در ژانویه 2010 بعنوان سی و یکمین کشور عضو سازمان اقتصادی OECD شناخته شد.

این کشور عضو سازمان جهانی تجارت (WTO) و گروه Cairns است.

موافقتنامه تجارت آزاد شیلی آمریکا در ژانویه 2015 بطور کامل اجرائی شد. شیلی مذاکرات انعقاد 26 موافقتنامه تجاری را انجام داده است که 25 مورد آن وارد فاز اجرائی شده است. این موافقتنامه ها شامل 17 موافقتنامه تجارت آزاد، سه موافقتنامه شراکت اقتصادی، شش موافقتنامه همکاری اقتصادی، یک موافقتنامه شراکت بخشی و همچنین موافقتنامه  ترانس پاسیفیک که شیلی بعنوان یک کشور بنیانگذار شناخته می شود.        

عضویت در توافقنامه های منطقه ای و بین المللی تجاری و اقتصادی:

موافقتنامه تجارت آزاد شیلی آمریکا در ژانویه 2015 بطور کامل اجرائی شد.

شیلی مذاکرات انعقاد 26 موافقتنامه تجاری را انجام داده است که 25 مورد آن وارد فاز اجرائی شده است. این موافقتنامه ها شامل 17 موافقتنامه تجارت آزاد، سه موافقتنامه شراکت اقتصادی، شش موافقتنامه همکاری اقتصادی، یک موافقتنامه شراکت بخشی و موافقتنامه  ترانس پاسیفیک که شیلی بعنوان یک کشور بنیانگذار شناخته می شود.