معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

فضای حقوقی تجارت بین الملل - قزاقستان

نظام حقوقی حاکم:

سیستم قضایی قزاقستان شامل سه سطح دادگاه است:

  • دادگاه های بدوی: دادگاه های منطقه ای و دادگاه های بین منطقه ای.
  • دادگاه های تجدیدنظر: دادگاه های استان ، دادگاه شهر نور سلطان و دادگاه شهر آلماتی.
  • دادگاه صلاحیت دادگاه: دیوان عالی (عالی ترین مقام قضایی).

 

برای اطلاعات بیشترمراجعه شود به:

-the legal framework mediation in Kazakhstan, zakon.kz

-Dispute resolution around the world: Kazakhstan, BakerMakenzie

رویه های قضایی، حقوقی و حل اختلاف:

روش اصلی حل اختلاف در قزاقستان ، دادرسی در دادگاه های ایالتی است.  هر یک از طرفین باید مدارکی را که ادعا ، اعتراض و سایر ادله خود را اثبات می کند به دادگاه و طرف دیگر ارائه دهد. آیین دادرسی دادگاه با قانون آیین دادرسی مدنی جمهوری قزاقستان (CPC) اداره می شود و توسط دادگاه مدیریت و کنترل می شود.

داوری به اندازه دعاوی گسترده نیست ، اما اخیراً محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. میانجیگری در حال توسعه است ، اما به اندازه دعاوی و داوری محبوب نیست.

مدت محدودیت عمومی سه سال است و به طور معمول از روزی شروع می شود که یک مدعی از نقض حقوق خود مطلع شده یا باید از آن مطلع می شد. مدت محدودیت عمومی در بیشتر ادعاهای قراردادی ، خلافکاری ، زمین و سایر ادعاهای تجاری اعمال می شود. دادگاه فقط در صورت درخواست طرف دعوا ، مدت محدودیت را اعمال می کند.

مؤسسات و آژانس های حقوقی مطرح قابل رجوع توسط ایرانیان:

قزاقستان مرکز مالی بین المللی آستانه (AIFC) را با دادگاه اختصاصی خود تاسیس کرده است که بخشی از سیستم قضایی قزاقستان نیست. دادگاه AIFC دادگاه تجدیدنظر نهایی خود را دارد ، قواعد دادرسی خاص خود را دارد و یک رویه سریع ویژه برای دعاوی کوچک دارد. احکام و دستورات آن در مورد اقدامات موقت بدون نیاز به پیروی از مراحل شناسایی در قزاقستان قابل اجرا است. در حال حاضر کلیه قضات دادگاه AIFC تبعه خارجی هستند.

توصیه های حقوقی جهت فعالیت تجاری:

باتوجه به تجربیات سالها و چند دهه گذشته به فعالان اقتصادی ایرانی که قصد کار در قزاقستان دارند توصیه اکید می شود که در انعقاد قراردادهای کاری حتما از مشورتهای وکلا و مشاوران حقوقی استفاده کنند تا دچار ضرر و زیان ناشی از قراردادهای یک طرفه که به سود طرف های کاری است، نشوند.   

عضویت در سازمان های منطقه ای و بین المللی تجاری و اقتصادی:

اهم سازمانهایی که قزاقستان درآنها عضویت دارد: سازمان تجارت جهانی، اکو، سازمان کشورهای مشترک المنافع، سازمان همکاری شانگهای، سازمان همکاری اسلامی ، سیکا، اوپک پلاس

عضویت در توافقنامه های منطقه ای و بین المللی تجاری و اقتصادی:

اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان جهانی تجارت