معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

تحلیل فرهنگی-اجتماعی - کوبا

مهمترین علایق و سلایق فرهنگی:

فرهنگ مردم کوبا آمیزه ای از میراث به جای مانده از فرهنگ اسپانیایی، مهاجران آفریقایی تبار و ویژگی های بومی و محلی یک کشور کارائیبی با آب و هوای گرمسیری است. جایگاه جغرافیایی یگانه کوبا موجب می شود تا این کشور با وجود قرار گرفتن در میان کشورهای اسپانیایی زبان آمریکای لاتین دارای تفاوت های محسوسی با این کشورها باشد.

از این رو، موقعیت جزیره ای این کشور باعث شده تا تعامل مردمان ساکن در کوبا با دیگر کشورها محدود شود و فرهنگ ویژه کوبایی پا به عرصه وجود گذارد. از سوی دیگر کشور کوبا یکی از مهاجر فرست ترین کشورها در قاره آمریکا به شمار می رود. بیشترین این مهاجران که در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا و اسپانیا ساکن هستند تعامل با خانواده ها و خویشاوندانشان را حفظ کرده و در این ارتباطات انسانی-فرهنگی، بر الگو و سبک زندگی شهروندان کوبایی تاثیر گذار بوده و هستند. 

از سوی دیگر کشور کوبا در دهه های گذشته به کشوری وارد کننده تبدیل شده که بیشتر نیازمندی های خود از جمله به مواد غذایی و خوراکی، کالاهای صنعتی، خودرو و حتی پوشاک و کفش را از خارج از کشور تامین می کند و شهروندان نیز به شرط برخورداری از  توانائی های مالی تمایل زیادی به خرید کالاهای با کیفیت خارجی دارند. 

به عنوان نتیجه گیری از این مقدمه می توان گفت؛ مردم کوبا در عین قرار گرفتن در چهارچوب بزرگتری به عنوان شهروندان آمریکای لاتینی از فرهنگ ویژه خود برخوردارند که ریشه در ترکیب نژادی مردمان این جزیره، محصور بودن آن در دریا و نداشتن ارتباط زمینی با هیچ کشور همسایه دیگر می باشد. از سوی دیگر رفت و آمد مهاجران کوبایی مقیم خارج از کشور به ویژه ساکن در ایالات متحده آمریکا و اسپانیا و البته سفرهای گردشگری شهروندان خارجی به کوبا، موجب شده تا شهروندان کوبایی در عین آشنایی با فرهنگ و تحولات در دیگر کشورها، با کالاهای با کیفیت ساخت خارج نیز آشنا شده و در صورت داشتن توان مالی از سبک زندگی موجود در این کشورها نیز پیروی کنند. 

نکته دیگری که باید مد نظر داشت آنکه، کشور کوبا با ویژگی های اقتصاد سوسیالیستی در دهه های گذشته بر تامین حداقلی و یکسان نیازمندی های اساسی شهروندان متمرکز بوده است. با این حال دولت از سال های دهه 2010 وعده آزادسازی تدریجی اقتصادی را به مردم داد و اکنون در حال تغییر الگوی اقتصادی کشور می باشد. نتیجه آنکه به علت نبود پیشینه الگوی اقتصاد بازار آزاد در کوبا، هنوز فرهنگ و ذائقه عمومی مصرفی مردم به درستی شناخته شده نیست لیکن تمایل عمومی به مصرف بیشتر و تنوع بخشی در کالاها و خدمات مصرفی است چنانچه دسترسی به این کالاها و خدمات جدید وجود داشته و امکان هزینه کرد برای آنان نیز فراهم گردد . 

نوع نگرش نسبت به ایران و محصولات ایرانی:

به طور کلی می توان گفت در کوبا شناخت اندکی از ایران و کالاهای ایرانی وجود دارد و روابط بازرگانی میان ایران و کوبا در سال های گذشته بسیار ناچیز بوده است. گرچه از دیدگاه سیاسی می توان با اطمینان گفت که مردم کوبا همواره نگاه دوستانه و صمیمانه ای نسبت به مردم و دولت ایران بدلیل مواضع استقلال طلبانه و آزادیخواهانه دو کشور داشته و دارند . ولی بنظر می رسد با توجه به کیفیت و قیمت رقابتی کالاهای مصرفی در ایران بویژه محصولات غذائی و بهداشتی و نیز محصولات نیمه صنعتی استقبال خوبی از تولیدات کشورمان در کوبا وجود داشته باشد .