اخبار اقتصادی بنگلادش
گزیده اخبار اقتصادی بنگلادش در هفته چهارم تیر ماه 1404 مندرج در رسانهها و مطبوعات این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
کمـک ۲۶میلیون یـورویی اتحادیه اروپا به آموزش در بنگلادش
اتحادیه اروپا مبلغ ۲۶ میلیون یورو کمک بودجهای را برای تقویت اصلاحات آموزش ابتدایی و فنی و حرفهای در بنگلادش اختصاص داده است. آقای مایکل میلر سفیر اتحادیه اروپا در بنگلادش این پروژه را سرمایهای مؤثر برای ساخت جامعهای عادلانه و فراگیر خواند. این کمک بخشی از بسته ۲۴۵ میلیون یورویی است که از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۲۱۹ میلیون یوروی آن پرداخت شده است .
منبع: داکاتریبیون (Dhaka Tribune)
تراکم کشتیها در بندر چیتاگونگ
طی هفتههای اخیر، بهدلیل افزایش حجم واردات و کمبود جرثقیلهای تخلیه در ترمینالها، تعداد کشتیهای معطل در بندر چیتاگونگ به شکل بی سابقهای افزایش یافته است. بیش از ۲۰ کشتی حامل کالاهای مصرفی، ماشینآلات و مواد اولیه به مدت طولانی در لنگرگاه منتظر تخلیه ماندهاند. کارشناسان هشدار دادهاند که تداوم این وضعیت نه تنها زنجیره تأمین صنایع داخلی را تهدید میکند، بلکه هزینههای وارداتی را نیز افزایش خواهد داد.
منبع: دیلی آماردش (Daily Amar Desh)
کاهش کسری تجاری و حساب های جاری بنگلادش
کسری تجارت خارجی بنگلادش در ۱۱ ماه نخست سال مالی جاری به ۱۹٫۳۸ میلیارد دلار رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۴٫۲۴٪ کاهش نشان میدهد. صادرات در این مدت ۴۰٫۸۷ میلیارد دلار و واردات ۶۰٫۳۴ میلیارد دلار ثبت شد. همچنین کسری حساب جاری به شکل چشمگیری از حدود ۶ میلیارد دلار در سال گذشته به تنها ۴۳۲ میلیون دلار کاهش یافت. این روند نتیجه بهبود در درآمدهای صادراتی و حوالههای ارسالی است.
منبع: بیدینیوز۲۴ (bdnews24.com)
کاهش در صادرات مواد غذایی فرآوری شده
ارزش صادرات محصولات کشاورزی بنگلادش در سال مالی 25-2024 به ۹۸۹ میلیون دلار رسید، اما صادرات خشکبار ۱۴٪ و قند-شکلات ۱۷٪ کاهش یافت. افت عمده به دلیل ممنوعیت دولت هند برای ورود کالا از طریق تمام گمرکهای زمینی بهجز «بومرا» و افزایش هزینههای آزمایش استاندارد عنوان شده است. اتکا به یک بندر و تاخیرهای ۱۰روزه، هزینههای لجستیک را چند برابر کرده و طرحهای صادراتی را با خطر مواجه کردهاند.
منبع:
دیلیاستار (The Daily Star)
حذف مالیات واردات پنبه برای حمایت از صنعت نساجی
پس از اعتراض شدید فعالان صنعت نساجی، دولت مالیات ۲٪ بر واردات پنبه را لغو کرد. این تصمیم به دنبال فشار اتحادیههای تولیدی گرفته شد که آن را مانعی برای رقابت پذیری و بقای تولید میدانستند. فعالان صنعت همچنین خواستار حذف مالیات از نخهای ترکیبی و الیاف مصنوعی شدند، زیرا زنجیره تأمین تولید پوشاک صادراتی به شدت متأثر از قیمت مواد اولیه است.
منبع: بیدینیوز۲۴ (bdnews24.com)
نُه دسته هزینه ای که باید در اظهارنامه مالیاتی اعلام شود
در جریان تهیه فرم های مالیاتی، بنگلادشیها باید اطلاعات کامل سالانه ۹ نوع هزینه را در اظهارنامه مالیاتی درج کنند : هزینه خوراک و خانوار، هزینه مسکن (اجاره)، هزینههای مربوط به وسیله نقلیه شخصی، خدمات عمومی (برق، گاز، موبایل، اینترنت و حقوق خادمین خانه)، هزینههای آموزشی،سفر و تفریح داخلی و خارجی، جشنها و مناسبتهای خاص، مالیات بر سود سپردهگذاری و اظهارنامه سالانه قبلی، سود پرداخت شده بابت وامهای شخصی.
منبع: پروتوم آلو (Prothom Alo)
تجارت با هند دارای منافع عمومی است
شیخ بشیرالدین، مشاور وزارت بازرگانی بنگلادش، اعلام کرد که تجارت با هند ادامه خواهد یافت چرا که در راستای منافع مصرفکنندگان و فعالان اقتصادی هر دو کشور است. او افزود که هنوز اطلاع رسمی از تصمیمات هند (مانند محدودیت در برخی گمرکات زمینی نظیر آخاوره و داوکی) دریافت نکردهاند و پس از دریافت، قدم های لازم را خواهند برداشت. در صورتی که مشکلی پیش آید، دو طرف آن را از طریق گفت وگو حل خواهند کرد. وی تأکید کرد که صادرات بنگلادش خصوصاً در حوزه پوشاک رقابتپذیر است و این روند به نفع هر دو کشور است. بهعلاوه، محدودیتهای هند در زمینه ترانزیت تأثیر زیادی بر واردات بنگلادش نداشته و کالاها با استفاده از زیرساختهای داخلی مدیریت شدهاند
منبع: فایننشال اکسپرس بنگلادش (The Financial Express)
امضای تفاهم نامه برای واردات سالانه ۷۰۰٬۰۰۰ تن گندم
دولت بنگلادش با امضای تفاهم نامهای با انجمن گندم آمریکا، تصمیم گرفت در طول پنج سال آینده سالانه ۷۰۰,۰۰۰ تن گندم از ایالات متحده وارد کند. هدف اصلی این توافق، تضمین تعرفه مطلوب صادرات بنگلادش به آمریکا عنوان شده است. علی امام ماجمودر، مشاور وزارت غذا، گفت این تفاهم نامه «اعتماد دوطرفه را تقویت و همکاری تجاری را توسعه میدهد». پسزمینه این توافق، در راستای مذاکرات دولت بنگلادش با دولت ترامپ برای کاهش تعرفهای ۳۵٪ (از اول آگوست) بوده است. لازم به ذکر است که از سوی دیگر مذاکرات برای خرید ۱۴ هواپیمای بوئینگ از امریکا نیز در جریان است تا کسری تجاری فعلی خود (حدود ۶ میلیارد دلار) را کاهش دهند
منبع: دیلی استار (The Daily Star)
افزایش بدهی خارجی به ۱۰۴٫۷۶ میلیارد دلار تا مارس ۲۰۲۵
براساس آخرین آمار منتشرشده از بانک مرکزی بنگلادش، میزان کل بدهی خارجی این کشور تا مارس ۲۰۲۵ با رشد ۶ درصدی به حدود ۱۰۴٫۷۶ میلیارد دلار رسید؛ یعنی افزایشی تقریباً ۶ میلیارد دلاری نسبت به دوره مشابه سال قبل که ۹۸٫۹۳ میلیارد دلار گزارش شده بود. افزایش بدهی عمدتاً ناشی از تقاضای بخش دولتی برای تامین مالی خارجی بوده است. نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی (GDP) نیز طی سال مالی ۲4–۲۰۲3 به ۱۵٫۱۷ درصد افزایش یافته، در حالی که در سال قبل از آن این نسبت ۱۳٫۸۲ درصد بوده است. این میزان، همچنان در محدوده امن تعیینشده توسط صندوق بینالمللی پول (۴۰ درصد) قرار دارد.
تاکید بانک جهانی بر اصلاحات برای رشد فراگیر
نایبرییس بانک جهانی برای منطقه جنوب آسیا، یوهانس زوت، در سفر رسمی خود به داکا بر ضرورت اتخاذ اصلاحات ساختاری و فوری در بنگلادش تأکید کرد. وی از سوابق مثبت اقدامات دولت موقت در ترویج شفافیت و پاسخگویی در نهادهای عمومی ستایش کرد. بانک جهانی طی سال گذشته مالی بیش از ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای ارتقای خدمات پایه (بهداشت، مدیریت آب و فاضلاب)، حمایت اجتماعی، توسعه زیرساختها و اصلاحات بخش مالی و عمومی انجام داده است زوت تأکید کرد این منابع به ایجاد تابآوری اقتصادی و اقلیمی، جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی و ایجاد مشاغل معنادار برای جوانان کمک خواهد کرد.
منبع: تیبیاس نیوز (The Business Standard)
بانک جهانی ضمن تجدیدتعهد؛ حمایت از اصلاحات و رشد بنگلادش را ادامه میدهد
بانک جهانی بار دیگر تعهد خود را برای حمایت از برنامههای اصلاحی حکومت بنگلادش اعلام کرد، نایبرییس اجرایی، مارتین ریزر، در دیدار با پروفسور محمد یونس، تأکید کرد که این نهاد از اصلاحات در حوزههای مالیات، شفافیت در مناقصات، استقلال آمار ملی و تفکیک سیاستگذاری مالیاتی از اجرای آن، حمایت میکند. وی یادآور شد که این اصلاحات، زمینهساز رشد فراگیر و اعتمادسازی در میان مردم و کسبوکارها خواهد بود. همچنین بانک جهانی در واکنش به سیلاب سپتامبر ۲۰۲۴، از طریق وامهای جدید، به تقویت بخش آموزش عالی، سیستم امداد اجتماعی هدفمند و مقابله با آلودگی هوا کمک خواهد کرد.
منبع: دیلی استار (The Daily Star)
بنگلادش درصدد افزایش واردات مواد اولیه پوشاک از کره جنوبی
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک بنگلادش (BGMEA) در دیدار با سفیر کره جنوبی، پارک یونگ-سیک، بر افزایش واردات مواد اولیه از کره جنوبی تأکید کرد، این مواد شامل الیاف مصنوعی، ماشینآلات نساجی، رنگهای صنعتی و سایر واردات غیرنفتی است. دو طرف ابراز امیدواری کردند که از طریق توافق تجاری آزاد یا مشارکت اقتصادی (FTA/EPA)، حجم تجارت دوجانبه که هم اکنون سالیانه کمتر از ۲ میلیارد دلار است، گسترش یابد. آمار رسمی نشان میدهد صادرات بنگلادش به کره جنوبی در سال مالی ۲۵ حدود ۴۹۲ میلیون دلار بوده، در حالی که واردات بیش از ۹۰۲ میلیون دلار است؛ که این تفاوت نشانگر نیاز به توازن تجاری است. سفیر کره خواستار هماهنگی قوانین مربوط به مناطق صنعتی و قانون کار بنگلادش برای بهبود فضای سرمایهگذاری شد و بر اهمیت ارتقای بهرهوری در بندر چیتاگونگ تاکید کرد.
منبع: تیبیاس نیوز (The Business Standard)
راهاندازی رسمی سرویس استارلینک در بنگلادش
شرکت Starlink به طور رسمی خدمات اینترنت ماهوارهای با سرعت بالا و پایداری قابلتوجه را از ۱۸ ژوئیه ۲۰۲۵ در بنگلادش آغاز کرد. درشهر داکا، مدیران ارشد این شرکت حضور یافته و کیتهای اولیه شامل دیش و تجهیزات مربوطه توزیع شد. این کیتها که قبلاً با پیش سفارش تامین شده بودند، اکنون به دست کاربران رسیده است. هدف ارائه خدمات مستقل از زیرساخت زمینی است.
منبع: تیبیاس نیوز (The Business Standard)