رشد صادرات پرو و چشم انداز آن
در عرصه تجارت بین الملل کنونی که متاثر از تلاطمات اقتصادی و تنش های ژئوپلتیک است، بخش صادرات پرو توانسته همچنان انسجام و پایداری خود را حفظ کند و طی سه ماهه نخست ۲۰۲۵ عملکرد قابل ملاحظه ای داشته باشد.
صادرات این کشور در این مدت به رکورد تاریخی ۲۰ میلیارد و ۶۲۵ میلیون دلار رسیده که حاکی از رشدی ۲۷.۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. بخشی از این موفقیت نتیجه رویکرد تنوع بخشی به تولیدات و صادرات در جهت کاستن از اثرات منفی شناور بودن بازارهای بین المللی است.
محصولات معدنی همچنان به عنوان ستون اصلی اقتصاد پرو، ۵۰ درصد از صادرات این کشور را شامل میشود که در سه ماهه نخست سال جاری میلادی از رشد ۲۹ درصدی برخوردار بوده است. دیگر بخش های اقتصادی نیز تحرکات قابل توجهی داشته اند.
صادرات محصولات کشاورزی به عنوان دومین بخش مهم اقتصاد پرو نیز طی مدت مذکور از رشد ۲۱.۲ درصدی برخوردار بوده که دلیل عمده آن رشد ۱۲۹ درصدی صادرات کاکائو و مشتقات آن است. صادرات میوههای سنتی مانند انگور و انبه، ۲۱ درصد رشد داشته که دلیل آن روزآمد و مدرن تر شدن روش های تولید و بهبود جایگاه محصولات کشاورزی پرو در بازارهای بین المللی است.
بخش شیلات با ۳۷ درصد و متالورژی با ۲۹ درصد رشد، به سهم خود کمک شایانی به بهبود صادرات این کشور کرده اند. در مجموع تمامیبخش های صادراتی پرو، شاخص های مثبتی طی سه ماهه نخست سال 2025 به ثبت رسانده اند.
رشد صادرات این کشور مختص به یک منطقه نبوده بلکه کلیه مناطق کشور بطور متوسط از رشد ۲۸.۶ درصدی برخوردار بوده اند و رشد صادراتی پایتخت و بندر کایائو در مجموع ۲۰.۸ درصد بوده است. مجموعا ۲۱ منطقه از ۲۳ منطقه پرو، نسبت به سال گذشته میلادی، آمارهای مثبت صادراتی را به ثبت رسانده اند. مناطق اوئانوکو با۲۷۷ درصد، سان مارتین با ۱۱۱ درصد، آپوریماک با ۱۰۶ درصد و آیاکوچو با ۸۷ درصد؛ از بیشترین میزان رشد صادراتی در کل کشور برخوردار بوده اند.
از جمله تاثیرات ملموس و سریع رشد صادرات در این مناطق محروم، میتوان به بهبود شاخص اشتغال رسمی و درآمد خانوار اشاره نمود که در طبعا در میان مدت منجر به کاهش فقر و در دراز مدت کاسته شدن از نابرابریهای اجتماعی میان این مناطق و نقاط برخوردار کشور است.
از دیدگاه کارشناسان اقتصادی داخلی، این رشد صادرات، حاصل راهبردی هوشمندانه در تنوع بخشیدن به مقاصد صادراتی این کشور است. قطعاْ چین و آمریکا همچنان مهمترین شرکای تجاری این کشور به شمار می روند و در بازه زمانی مورد بررسی(سه ماهه اول سال 2025)، صادرات به این دو کشور، در مقایسه با سایر بازارهای بین المللی، ۳۰ درصد رشد داشته. البته صادرات به دیگر کشورهای جهان نیز روندی افزایشی را نشان می دهد. صادرات به آسیا ۳۰.۸ درصد رشد نموده که کره جنوبی با ۳۱.۱ درصد، هند با ۲۵.۹ درصد و ژاپن با ۴ درصد به ترتیب بیشترین واردات را از پرو داشته اند. صادرات به کشورهای عضو اتحادیه اروپایی هم از ۱۷.۳ درصد رشد برخوردار بوده است. توانمندی پرو در حفظ مناسبات تجاری متوازن با قدرت های اقتصادی جهان و همزمان کشف بازارهای جدید یکی از ویژگیهای این کشور در زمینه توسعه صادرات است.
در حال حاضر مذاکرات پرو برای عقد توافقات تجاری با کشورهای اندونزی، گوآتمالا، السالوادور، اروگوئه و هند در جریان است و در صورت نهایی شدن این توافقات تجاری، فرصت های مناسبی در جهت یافتن بازارهای جدید برای محصولات صادراتی پرو فراهم خواهد شد. همچنین سیاست تنوع بخشی به بازارهای صادراتی، آسیب پذیری اقتصاد این کشور در برابر سیاست های یکجانبه تجاری دیگر کشورها و تغیرات شدید بازارهای جهانی را کاهش می دهد.
یکی دیگر از عوامل مهم در عملکرد مطلوب صادراتی پرو، توسعه زیرساخت های لجستیک از جمله بندری است. در برنامه پروژههای کلان اقتصادی برای سال های ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ که توسط وزارت اقتصاد و دارایی این کشور تدوین شده، توجه مناسبی به نقش خدمات بندری و زیرساخت های این بخش همراه با به روز کردن تجهیزات در جهت رشد فعالیت های صادراتی شده است.
در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۲۸ میلیون تن کالا از طریق بنادر پرو صادر و وارد شده که در مجموع ۸.۴ درصد به نسبت سال ۲۰۲۳ افزایش داشته است و این کشور را در بخش تجارت دریایی جهان، در رتبه پنجم آمریکای لاتین قرار داده. آغاز فعالیت بندر عظیم چانکای با سرمایه گذاری میلیارد دلاری چین موجب بهبود جایگاه بندری پرو به عنوان یکی از مراکز اصلی حمل و نقل دریایی تجاری در جنوب اقیانوس آرام شده است. در پنج ماهه نخست سال جاری، جابجایی بیش از ۴۰۰ میلیون دلار کالا در بندر چانکای ثبت شده. کاهش یک هفته ای مدت زمان صادرات از طریق این بندر به آسیا، از جمله مزایای آن است. آغاز به کار بندر چانکای به پرو کمک کرده تا در تقویت مناسبات تجاری با آسیا به هدف خود نزدیک تر شود به نحوی که در کوتاه مدت میتواند پرو را به پل تجاری میان آمریکای جنوبی و آسیا تبدیل کند.
مجموعه این تحولات موجب افزایش ۵.۶ درصدی شمار شرکت های پرویی صادرکننده در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ گردیده که در این میان شرکت های کوچک با ۱۹ درصد، بیشترین اقبال را برای ورود به فعالیت های صادراتی داشته اند.
پیش بینیها در مورد چشم انداز تجاری سال ۲۰۲۵ پرو امیدوارکننده است. طبق دادههای انجمن صادرکنندگان پرو(آدکس)، صادرات محصولات پرویی تا پایان سال ۲۰۲۵ از مرز ۸۳ میلیارد دلار عبور خواهد کرد که در صورت تحقق آن، شاهد رشد ۱۱.۴ درصدی نسبت سال ۲۰۲۴ خواهیم بود. بر این اساس ۱۵ حوزه اقتصادی پرو از جمله فعالیت های معدنی، شیلات، کشت و صنعت، صنایع شیمیایی، صنایع سنگین، صنایع سبک و تولید جواهرآلات، رشد و توسعه ای تاریخی را به ثبت خواهند رساند.
پیش بینی میشود، حوزه کشت و صنعت به طور خاص تا پایان سال ۲۰۲۵ به عنوان دومین بخش بزرگ صادراتی پرو، افزون بر ۱۳ میلیارد دلار ارزآوری داشته باشد. به نظر می رسد بهبود شرایط جوی بعد از خاتمه پدیده آب و هوایی ال نینیو، به توسعه بخش کشاورزی کمک شایانی کرده است.
تحلیل گران داخلی اقتصاد پرو بر این باورند که این چشم انداز مثبت اقتصادی البته به دور از تاثیر عوامل اقتصادی چالش زایی چون بی ثباتی بازارهای جهانی، تنش های ژئوپلتیک میان قدرت های بزرگ، فشارهای اقتصادی ناشی از تورم و تغییرات بازارهای مالی بین المللی نخواهد بود. ضمن اینکه تاکید می نمایند، تقویت زیرساخت های جاده ای پرو که از جمله نقاط ضعف این کشور در فرآیند توسعه تجاری و صادراتی است؛ باید به عنوان یک ضرورت مورد توجه جدی دولت قرار گیرد.