اخبار اقتصادی کشورهای اوگاندا، رواندا و بوروندی
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای اوگاندا، رواندا و بوروندی در هفتۀ سوم تیر ماه ۱۴۰۴ مندرج در رسانههای این کشورها به شرح زیر ارائه میگردد.
جمهوری اوگاندا
شرکت دولتی نفت اوگاندا بهدنبال شریک برای توسعه بلوک نفتی غرب کشور
شرکت ملی نفت اوگاندا اعلام کرد در جستجوی شریک سرمایهگذار برای عملیات مشترک در یک بلوک اکتشافی در غرب این کشور است. به گفته سخنگوی این شرکت، هدف از این اقدام تسریع در توسعه منابع نفتی در منطقه «کاسوروبان (Kasuruban)» است. شرکت ملی نفت اوگاندا در سال ۲۰۲۳، پس از امضای قرارداد مشارکت در تولید («Production Sharing Agreement - PSA») با دولت، بلوک اکتشافی کاسوروبان را با مساحت ۱٬۲۸۵ کیلومتر مربع به مالکیت خود درآورد. آنجلا آمباهو سخنگوی شرکت ملی نفت اوگاندا به میزان سهامی که ممکن است به شریک آینده واگذار شود، هیچ اشارهای نکرد. این قرارداد اولیه به مدت دو سال منعقد شده و قابلیت دو تمدید متوالی برای دورههای مشابه را دارد. شرکت ملی نفت اوگاندا این قرارداد را در مارس امسال تمدید کرده است. آمباهو افزود که این شرکت تاکنون دادههای زمینشناسی و ژئوفیزیکی اولیه را جمعآوری کرده و در حال حاضر قصد دارد پردازش دادهها، تهیه اطلاعات جدید و حفاریِ دستکم یک چاه اکتشافی طی دو سال آینده را در برنامه قرار دهد.
در حال حاضر، شرکت ملی نفت اوگاندا ۱۵ درصد سهام در دو پروژه مهم تولیدی دیگر کشور- پروژه تیلِنگا («Tilenga») به مدیریت شرکت توتالانرژی و پروژه کینگفیشر («Kingfisher») با همکاری چین- را نیز در اختیار دارد. در همین راستا، لازم به ذکر است که طبق برآوردهای به عمل آمده، استخراج تجاری نفت خام در اوگاندا از سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد شد.
https://www.cnbcafrica.com/2025/ugandas-state-owned-oil-firm-seeks-partner-to-develop-block/
میانگین تورم اوگاندا در سال مالی گذشته
در سال مالی ۲۰۲۵-۲۰۲۴ (از ژوئن ۲۰۲۴ تا ژوئن ۲۰۲۵)، میانگین تورم سرفصل در اوگاندا به ۳.۴ درصد رسیده است؛ رقمیکه نشاندهندۀ رشد نسبتاً ملایمِ قیمتها در بحبوحۀ فشارهای مداوم از ناحیه افزایش قیمت مواد غذایی و خدمات اساسی بوده است. بنا بر گزارش اداره آمار اوگاندا، تورم سال مالی با رقم ۳.۹ درصد در ماه ژوئن ۲۰۲۵ بسته شده، که نسبت به ۳.۸ درصد در ماه می افزایش اندکی داشته است. تحلیلهای آماری نشان میدهد که رشد مداوم قیمت محصولات کشاورزی، افزایش تدریجی تورم پایه و همچنین نوسانات خفیف در قیمتهای انرژی، سوخت و خدمات عمومی از عوامل اصلی این روند بودهاند.
در میان این شاخصها، تورم اقلام غذایی بیشترین فشار را به خانوارها وارد کرده است. تورم سالانۀ محصولات غذایی از ۴.۳ درصد در ماه می به ۴.۷ درصد در ماه ژوئن افزایش یافته است. قیمت برخی از مواد غذایی اساسی بهطور چشمگیری افزایش یافته است؛ بهطور مثال، نرخ تورم لوبیای خشک از ۹.۲ درصد به ۱۲.۱ درصد و نرخ تورم موز (ماتوکه) از ۲۹.۸ درصد به ۳۷.۷ درصد رسیده است. همچنین، پشن فروت که در ماه می با تورم منفی روبهرو بود، در ژوئن به رشد ۵.۳ درصدی دست یافته است. سیبزمینی گرچه همچنان روند کاهشی داشته، اما از کاهش ۵.۵ درصدی در ماه می به کاهش ۰.۶ درصدی در ژوئن رسیده که نشانهای از ثبات نسبی در این قلم کالا است.
نرخ تورم پایه که شامل غذا و انرژی نمیشود، در ماههای می و ژوئن ثابت و در سطح ۴.۲ درصد باقی مانده است. با این حال، برخی خدمات، بهویژه در حوزه سلامت، نوسانات قابل توجهی را تجربه کردهاند؛ بهطوریکه نرخ تورم خدمات درمانی سرپایی از ۴.۵ درصد به ۷.۹ درصد افزایش یافته است. همچنین نرخ تورم خدمات رستوران و اقامتگاه نیز از ۴.۶ درصد به ۴.۷ درصد رسیده است. سایر کالاهای این گروه، همچون شکر، برنج و آرد ذرت نیز افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه کردهاند؛ بهعنوان مثال، قیمت شکر پس از یک دوره کاهش ۴ درصدی، در ژوئن رشد ۳.۹ درصدی داشته و قیمت آرد ذرت نیز از ۷.۴ درصد به ۱۲.۶ درصد افزایش یافته است.
در حوزه انرژی، سوخت و خدمات عمومی، نرخ تورم سالانه در بیشتر ماههای سال منفی بوده و در ماه ژوئن به منفی ۰.۲ درصد رسید که نسبت به منفی ۰.۹ درصد در ماه می، اندکی بهبود یافته است. گرچه قیمت سوختهای مایع همچنان کاهش نشان میدهد -بنزین با ۶.۶ درصد، گازوئیل با ۴.۷ درصد و گاز مایع با ۴.۹ درصد کاهش- اما قیمت سوختهای جامد مانند چوب آتش و زغال چوب افزایش داشته است. نرخ تورم زغال چوب از ۲.۶ درصد به ۴.۶ درصد و چوب آتش از ۸.۴ درصد به ۷.۸ درصد تغییر کرده است.
در مجموع، میانگین تورم ۳.۴ درصدی در سال مالی ۲۰۲۵-۲۰۲۴ در محدودۀ هدفگذاریشدۀ بانک مرکزی اوگاندا باقی مانده و نشانهای از ثبات اقتصاد کلان کشور بوده است. با این حال، برخی عوامل همچون اختلالات ناشی از شرایط جوی، چالشهای زنجیرۀ تامین غذا و افزایش مداوم قیمت خدمات ممکن است بر روند آیندۀ تورم تاثیر بگذارند. با ورود به سال مالی جدید، پیشبینی میشود سیاستگذاران اقتصادی اوگاندا، تحولات قیمتی را با دقت بیشتری -بهویژه در زمینه بازسازی اقتصاد ملی و نوسانات بازارهای جهانی انرژی- مورد توجه قرار دهند.
https://www.independent.co.ug/ugandas-average-inflation-hits-3-4-in-fy2024-25-food-prices-remain-key-driver/
آفریقا پیشتاز جهش صادرات جهانی قهوه
در ماه می سال ۲۰۲۵، صادرات قهوه از قاره آفریقا با جهشی چشمگیر به ۲.۳۳ میلیون بسته (۶۰ کیلویی) رسید که نسبت به ۱.۷۵ میلیون بسته در مدت مشابه سال گذشته، افزایشی معادل ۳۳.۳ درصد را نشان میدهد. بر اساس تازهترین گزارشِ بازار سازمان بینالمللی قهوه (ICO)، این رشد عمدتاً به عملکرد درخشان دو کشور اوگاندا و اتیوپی بازمیگردد که مجموعاً بیش از ۷۵ درصد از کل صادرات قهوه آفریقا در این ماه را به خود اختصاص دادند. صادرات اوگاندا با ۴۳.۳ درصد رشد به ۰.۷۹ میلیون بسته رسیده و اتیوپی نیز با افزایشی ۴۲ درصدی، صادرات خود را به ۰.۹۸ میلیون کیسه رسانده است.
در گزارش سازمان بینالمللی قهوه آمده است که برای هر دو کشور، برداشت خوب و عرضۀ کافی، همراه با افزایش قیمتهای جهانی قهوه و تلاش برای صادرات زودهنگام، از جمله دلایل اصلی این رشد چشمگیر بوده است. بهویژه در مورد اتیوپی، این کشور در سال پُربار از چرخۀ دوسالۀ تولید خود قرار دارد که انتظار میرود ۵۰۰ هزار بسته به تولید آن بیفزاید. در اوگاندا نیز برداشت قوی در مناطق قهوهخیز ماساکا و جنوب غربی کشور نقش مهمی در افزایش صادرات داشته است.
در سطح جهانی، صادرات قهوه در ماه می ۲۰۲۵ به ۱۲.۶۵ میلیون بسته رسید که نسبت به ۱۲.۰۵ میلیون بسته در می ۲۰۲۴، افزایشی ۴.۹ درصدی را نشان میدهد. با این حال، مجموع صادرات از آغاز سال تا کنون به ۹۱.۲۹ میلیون بسته کاهش یافته که در مقایسه با ۹۳.۴۴ میلیون بسته در سال گذشته، نشان از ادامۀ رکود بازار در ماههای گذشته دارد.
در میان چهار منطقۀ عمدۀ صادرکنندۀ قهوه، سه منطقه در ماه می رشد مثبت را تجربه کردند. آسیا و اقیانوسیه با جهشی ۴۸.۹ درصدی به ۴.۱۱ میلیون بسته، پیشتاز بوده است. ویتنام با رشدِ خیرهکنندۀ ۸۷.۳ درصدی به ۲.۵۴ میلیون بسته، عملکرد درخشانی از خود نشان داده است. اندونزی نیز با رشدی ۲۳.۳ درصدی به ۰.۷۶ میلیون بسته، به روند صعودی خود ادامه داده است. طبق گزارش سازمان بینالمللی قهوه، این هفتمین ماه افزایشی برای اندونزی در هشت ماه نخست سال ۲۰۲۵-۲۰۲۴ است. مجموع صادرات اندونزی اکنون به ۶.۰۶ میلیون بسته رسیده که نسبت به سال گذشته ۵۳ درصد افزایش یافته است.
در نقطه مقابل، آمریکای جنوبی با افتی ۲۵.۷ درصدی به ۴.۰۸ میلیون بسته در ماه مه رسیده که نسبت به ۵.۵ میلیون بسته در می ۲۰۲۴، کاهش چشمگیری را نشان میدهد. این هفتمین ماه متوالی کاهش صادرات در این منطقه است. برزیل، بزرگترین تولیدکنندۀ منطقه، با افت ۳۱.۸ درصدی صادرات مواجه شده و تنها ۲.۹۸ میلیون بسته صادرات داشته است؛ در حالی که در مدت مشابه سال قبل ۴.۳۷ میلیون کیسه صادر کرده بود.
در مکزیک و آمریکای مرکزی، صادرات با رشد ملایم ۳.۸ درصدی به ۲.۱۳ میلیون بسته رسیده است. نیکاراگوئه در این منطقه پیشتاز بوده و صادرات خود را با رشد ۶۰.۸ درصدی به ۰.۴ میلیون بسته رسانده است که سومین حجم بزرگ صادرات ماهانۀ تاریخ این کشور محسوب میشود.
https://allafrica.com/stories/202507090064.html
جمهوری رواندا
کشف ذخایر لیتیوم در رواندا
شرکت بریتانیاییِ «آتِریان (Aterian Plc)» که در حوزه اکتشاف مواد معدنی فعالیت میکند، اعلام کرد که در پی عملیات حفاری مشترک با شرکت بینالمللیِ «ریو تینتو (Rio Tinto)»، موفق به کشف ذخایر لیتیوم در رواندا شده است. در بیانیهای که این شرکت روز پنجشنبه ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۵ منتشر کرد، آمده است که نتایج اولیه، وجود لیتیوم با عیار بالا را تایید کرده و نشاندهنده پتانسیل بالای پروژۀ «HCK» است. پروژۀ مزبور نتیجۀ سرمایهگذاری مشترک میان آتِریان و ریو تینتو است و از سپتامبر ۲۰۲۴ عملیات حفاری آن در استان جنوبی رواندا آغاز شد. آتِریان که در بازار بورس لندن فهرست شده، اعلام کرد در یکی از چاههای حفاری با نام «MWOG0002» در عمق ۱۷۴.۶ متری، بخشی از سنگ حاوی لیتیوم به ضخامت ۶.۹ متر با عیار ۲.۱۱ درصد لیتیوم شناسایی شده است. در این بخش، یک ناحیه با عیار بالاتر به ضخامت ۳.۴۵ متر، دارای ۳.۲۰ درصد لیتیوم بوده است.
لیتیوم که به دلیل نقش کلیدیاش در باتری خودروهای برقی به طلای سفید شهرت یافته، علاوه بر صنایع حملونقل برقی، در ساخت باتری لپتاپها، گوشیهای همراه، شیشهسازی و صنایع سرامیک نیز کاربرد گسترده دارد. رولاسون همچنین اعلام کرد که بررسیهای فنی جامع برای تعیین مراحل بعدی اکتشاف در دست انجام بوده و تصمیم نهایی در خصوص برنامۀ کاری مشترک تا پایان سال ۲۰۲۵ اتخاذ خواهد شد.
https://www.newtimes.co.rw/article/27973/news/economy/high-grade-lithium-deposits-found-in-rwanda
اختصاص ۱۸ میلیون دلار به رواندا برای بازسازی اکوسیستم
اقدامات رواندا برای تقویت تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی و بازسازی اکوسیستم در استان جنوبی این کشور، با دریافت کمک بلاعوض ۱۸ میلیون دلاری (حدود ۲۵ میلیارد فرانک رواندا) از سوی «تسهیلات جهانی محیط زیست (GEF)»، وارد مرحله تازهای شده است. به گزارش سازمان مدیریت محیط زیست رواندا، این کمک مالی برای اجرای پروژهای جدید با هدف گسترش دامنه فعالیتهای «طرح سبز آمایاگا (Green Amayaga)» اختصاص یافته است. این طرحِ ششساله که در اکتبر ۲۰۲۰ آغاز شد، با هدف ترویج تنوع زیستی، افزایش خدمات اکوسیستمی، ارتقای بهرهوری کشاورزی و کاهش آسیبپذیری انسان و طبیعت در برابر آثار تغییرات اقلیمیشکل گرفته است.
بر اساس بیانیۀ سازمان مدیریت محیط زیست رواندا در روز پنجشنبه ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۵، منابع مالی جدید صرف بازسازی اکوسیستم و تقویت تابآوری جوامع در شش ناحیۀ کامونی، موهانگا، نیانزا، روهانگو، هویه و گیساگارا خواهد شد. این طرح جدید بر دستاوردهای طرح جاری آمایاگا بنا نهاده شده و با تقویت راهکارهای مبتنی بر طبیعت، مدیریت یکپارچۀ منابع طبیعی و بهبود معیشت از طریق انطباق اکوسیستمی، اهداف بلندمدت خود را دنبال میکند.
این تخصیص بودجه تنها چند روز پس از تصویب کمک بلاعوض ۹ میلیون دلاری دیگر برای بازسازی کریدور نیونگوِه-روهانگو توسط تسهیلات جهانی محیط زیست صورت میگیرد؛ بدین ترتیب مجموع حمایتهای اخیر این نهاد از رواندا به ۲۷ میلیون دلار رسیده است. دولت رواندا با جذب این منابع قصد دارد دامنه تاثیرگذاری طرح آمایاگا را به تمامی نواحی استان جنوبی گسترش دهد. پیش از این، طرح سبز آمایاگا فقط در برخی نواحی چهار منطقۀ کامونی، نیانزا، روهانگو و گیساگارا اجرا میشد و در بازسازی اکوسیستمهایِ تخریبشده و تقویت تابآوری جوامع در برابر تغییرات اقلیمی نقش مهمی ایفا کرده بود.
https://www.newtimes.co.rw/article/27960/news/environment/rwanda-secures-rwf25bn-to-expand-ecosystem-restoration
افزایش ۶.۳ درصدی شاخص قیمت تولیدکننده در رواندا در ماه می
شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) برای کالاها و خدمات در رواندا در ماه می ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته، ۶.۳ درصد افزایش یافته است. این رشد عمدتاً ناشی از عملکرد بخش تولید بوده که در همین دوره رشد ۷.۷ درصدی را تجربه کرده است. براساس تازهترین دادههایِ منتشرشده توسط موسسۀ ملی آمار رواندا (NISR)، قیمت تولیدکننده کالاهای عرضهشده در بازار داخلی ۵.۴ درصد و قیمتهای مربوط به صادرات ۸.۴ درصد افزایش یافتهاند. شاخص قیمت تولیدکننده شامل صنایع معدنی، تولیدی، گاز طبیعی، برق، ساختوساز، مدیریت پسماند، اطلاعات و ارتباطات است.
این شاخص براساس نظرسنجی از ۱۱۴ واحد تولیدی و دادههای مربوط به ۴۰۲ محصول در سطح کشور تهیه شده است که گردآوری آن را موسسۀ ملی آمار رواندا با همکاری بانک مرکزی رواندا انجام میدهد. شاخص قیمت تولیدکننده، پیش از آنکه کالاها و خدمات به دست مصرفکنندگان نهایی برسد، تورم را از دیدگاه تولیدکنندگان میسنجد. براساس دادههای موسسۀ ملی آمار رواندا، افزون بر افزایش ۷.۷ درصدی در قیمتهای بخش تولید، فعالیتهای معدنی نیز رشد ۱.۱ درصدی داشتهاند. در عین حال، قیمتها در حوزههایی چون برق، گاز، بخار و تهویه مطبوع، تامین آب، فاضلاب و مدیریت پسماند، و همچنین اطلاعات و ارتباطات طی این دوره بدون تغییر باقی ماندهاند.
افزایش قیمتهای صادراتی در ماه می، عمدتاً تحت تاثیر رشد ۱۴.۸ درصدی قیمت قهوه، ۱۰.۱ درصدی در بخش تولید مواد شیمیایی و ۳.۲ درصدی در محصولات چای بوده است. در سوی دیگر، افزایش قیمت تولیدکننده در بازار داخلی نیز بیشتر تحتتاثیر رشد بخش تولید رخ داده و سایر بخشها تغییر محسوسی نداشتهاند. شاخص قیمت تولیدکننده بهعنوان یکی از شاخصهای سنجش تورم از زاویه صنعت و تولید، تغییرات قیمتی را پیش از رسیدن کالاها به دست مصرفکننده بررسی میکند.
بر اساس دادههای آماری موجود، این شاخص در فوریه ۲۰۱۹ به بالاترین حد خود یعنی ۸.۲ درصد رسیده و در ژوئیه ۲۰۲۲ با ثبت عدد منفی ۵.۳ درصد، پایینترین رکورد را تجربه کرده است. در همین حال، تولید صنعتی رسمی رواندا در ماه می ۲۰۲۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۳.۷ درصد افزایش یافته که این رشد عمدتاً ناشی از عملکرد قوی بخش استخراج معدن و سنگ بوده که رشد سالانۀ ۹.۷ درصدی را به ثبت رسانده است. شاخص قیمت تولیدکننده، تغییرات میانگین قیمتهایی را اندازهگیری میکند که تولیدکنندگان داخلی برای فروش کالاها و خدمات خود در بازار داخلی و صادرات دریافت میکنند.
https://allafrica.com/stories/202507090028.html
جمهوری بوروندی
دیدار رئیسجمهور بوروندی با مدیر اجرایی جدید بانک جهانی
اِواریست اِنداییشیمییه رئیس جمهوری بوروندی روز سهشنبه ۸ ژوئیه ۲۰۲۵ با زاراو وِندِلین کیبوِه مدیر اجرایی تازه منصوبشدهای که نمایندگی بوروندی را در هیاتمدیرۀ گروه بانک جهانی بر عهده دارد، دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار، بر تقویت همکاری میان بوروندی و این نهاد مالی بینالمللی و همچنین بررسی راههای بهرهبرداری کامل از فرصتها در چارچوب نقشه راه توسعه ملی بوروندی با عنوان «چشمانداز بوروندی: کشور نوظهور تا سال ۲۰۴۰ و ملت توسعهیافته تا ۲۰۶۰» تاکید شد.
رئیسجمهور بوروندی با تحسین سطح کنونی همکاریها میان کشورش و بانک جهانی، ضمن استقبال از نمایندۀ جدید، برای وی در انجام مسئولیتهایش آرزوی موفقیت کرده و ابراز امیدواری نمود که این تعاملات در مسیر حمایت از توسعه پایدار بوروندی تعمیق یابد. دکتر کیبوه که تبعه تانزانیا است، نمایندگیِ ۲۲ کشور شرق و جنوب آفریقا را در هیاتمدیرۀ بانک جهانی بر عهده دارد. او بر تعهد خود برای حمایت فعال از اولویتهای توسعهای بوروندی، بهویژه در بخشهای اقتصادی، تاکید کرد.
https://apanews.net/burundi-leader-receives-new-world-bank-executive-director/