معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۵- ۰۸:۰۰

چشم انداز و عملکرد خارجی سازمان سرمایه گذاری عمان

اولویت سازمان سرمایه‌ گذاری عمان، توجه بسیار گسترده به توزیع سرمایه‌ گذاری ‌های خود در قاره ‌های مختلف از جمله آسیا، اروپا، آمریکای شمالی، آفریقا، خاورمیانه و سایر مناطق است.

اولویت سازمان سرمایه‌ گذاری عمان، توجه بسیار گسترده به توزیع سرمایه‌ گذاری ‌های خود در قاره ‌های مختلف از جمله آسیا، اروپا، آمریکای شمالی، آفریقا، خاورمیانه و سایر مناطق است. هدف این توزیع، تنوع ‌بخشی به سبد سرمایه‌ گذاری و کاهش ریسک ‌های مرتبط با سرمایه‌ گذاری ‌هاست، همچنین تقویت روابط استراتژیک با کشورهای مختلف و انتقال فناوری‌ ها و تجارب عملی به سلطنت عمان که از پایداری اقتصاد ملی حمایت می‌ کند. این رویکرد همچنین به تقویت توانایی عمان در کسب درآمد از طریق جریان ‌های درآمدی سرمایه ‌گذاری خارجی کمک می‌ کند که به ثبات مالی کشور می‌ انجامد.

عمده سرمایه ‌گذاری ‌ها و دارایی ‌های سازمان سرمایه‌ گذاری عمان، به میزان61.3 درصد در داخل سلطنت عمان متمرکز است، در حالی که سرمایه‌ گذاری‌ های خارجی در مجموعه ‌ای از قاره ‌ها توزیع شده ‌اند که آمریکای شمالی با 19.9 درصد سهم پیشتاز است، سپس اروپا با 8.8 درصد، آسیا و کشورهای منطقه اقیانوسیه 3.9 درصد و دیگر مناطق جهان قرار دارند.

در سال ۲۰۲۴، دستگاه سرمایه ‌گذاری عمان بر مفهوم شراکت ‌های استراتژیک به عنوان ابزاری مؤثر برای جذب سرمایه‌ گذاری، تبادل تجارب و ایجاد ائتلاف‌ های اقتصادی قوی تأکید کرد که منافع مشترک را تأمین کرده و افق ‌های جدیدی برای رشد ایجاد می‌کند.

این سازمان مدیریت هفت شراکت استراتژیک بین‌ المللی فعال را بر عهده دارد و قراردادهای جدیدی با تعدادی از نهادهای سرمایه‌ گذاری در مناطق مختلف جهان امضا کرده است که عملکرد دستگاه را در بازارهای مالی بهبود بخشیده، سرمایه و دانش را ترکیب کرده و به ادغام با اقتصادهای شریک کمک می ‌کند.

صندوق سرمایه ‌گذاری عمان - هند یکی از برجسته ‌ترین نمونه ‌های تلفیق استراتژی و حاکمیت به شمار می آید که در سه مرحله توسعه یافته است: صندوق اول در سال ۲۰۱۱ با سرمایه ۱۰۰ میلیون دلار در هفت شرکت هندی فعال در بخش کالاهای مصرفی، خدمات مالی، فناوری، صنعت و دفاع سرمایه ‌گذاری کرد و بازده داخلی 8.1  درصد کسب نمود. صندوق دوم در سال ۲۰۱۷ به ۲۳۰ میلیون دلار افزایش یافت و در ۱۲ شرکت سرمایه ‌گذاری کرد و بازده 14.7  درصد کسب کرد. صندوق سوم در سال ۲۰۲۳ با هدف ۳۰۰ میلیون دلار تأسیس شد و جذب سرمایه ‌گذاران جدید را پس از انجام مراحل قانونی در هند آغاز کرده است.

شرکت عمانی – قطری موسوم به شرکت سرمایه ‌گذاری الحصن که در سال ۲۰۰۷ با مشارکت دستگاه سرمایه‌ گذاری عمان و شرکت قطری تأسیس شد، نقش حیاتی در حمایت از اقتصاد عمان ایفا کرده است. این شرکت با دارایی ‌های کل 605  میلیون دلار، موفق به جذب بیش از 754 میلیون دلار سرمایه ‌گذاری خارجی شده و در عرصه ‌های عمومی از جمله در شرکت های زیرشاخه اوکیو مانند اوکیو.ای.پی و اوکیو.بی.آی و همچنین شرکت های تولید مواد غذایی مانند لبنیات مزون و الصفاء مشارکت کرده است.

شرکت سرمایه ‌گذاری عمان – برونئی از زمان تأسیس در سال ۲۰۰۹، بر بخش‌ های حیاتی تمرکز کرده و دارایی ‌های خود را به 247 میلیون دلار رسانده است. از دستاوردهای سال ۲۰۲۴ می‌ توان به افتتاح مدرسه مسقط در منطقه القرم و تأیید پروژه مدرسه جدید در شهر سلطان هیثم اشاره کرد. همچنین سود سالانه شرکت 10 درصد افزایش یافته است.

شرکت سرمایه ‌گذاری ویتنام - عمان که در سال ۲۰۰۸ تأسیس شده، یکی از برجسته ‌ترین مشارکت‌ هاست که مدیریت سبدی متشکل از ۱۱ سرمایه ‌گذاری در سهام خصوصی را بر عهده دارد و استراتژی جدیدی برای بازار سهام عمومی‌با سرمایه‌ گذاری ۸۷ میلیون و 300 هزار دلار را به اجرا گذاشته است.

همچنین شرکت سرمایه‌ گذاری عمان - پاکستان که در سال 2007 راه اندازی شده، درآمدی معادل ۲۰۹ میلیون و 600 هزار دلار تا سپتامبر ۲۰۲۴ کسب کرده که نسبت به سال قبل افزایش قابل توجهی داشته است.

شرکت سرمایه‌ گذاری ازبکستان - عمان در سال ۲۰۱۰ با مشارکت دستگاه سرمایه‌ گذاری عمان و صندوق بازسازی و توسعه ازبکستان تأسیس شد و با سرمایه ۲۰۰ میلیون دلار آمریکا در بخش ‌های مالی، صنعت، لجستیک، زیرساخت، تجارت خرد، املاک و بازارهای عمومی سرمایه ‌گذاری می‌ کند. سبد این شرکت شامل ۱۲ سرمایه‌ گذاری با بازده داخلی متوسط 4.2  درصد است و بیش از ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه فعال دارد. این شرکت چندین قرارداد مهم در تاشکند انجام داده که شامل سرمایه ‌گذاری در هتل رمادا و دانشگاه آمریکایی فناوری می‌باشد.

صندوق سرمایه گذاری کوفیدس اسپانیا از سال 2018 تاکنون در پروژه‌ هایی در عمان سرمایه ‌گذاری کرده است. ارزش تعهداتش حدود 295 میلیون یورو است. از جمله این پروژه ‌ها می ‌توان به سرمایه‌ گذاری 4 میلیون و 400 هزار یورویی در دسامبر 2023 و تعهد به سرمایه‌گذاری 102 میلیون یورویی در دو شرکت عمانی (هر یک به ارزش بیش از 50 میلیون یورو) اشاره کرد. یکی دیگر از پروژه ‌ها مربوط به سرمایه‌ گذاری مدیریتی به ارزش 2 میلیون یورو است. زمینه ‌های این سرمایه ‌گذاری ‌ها شامل صنایع تبدیلی، گردشگری، خدمات لجستیکی، سلامت، غذا، تجارت، کشاورزی، انرژی، مخابرات و همچنین شناسایی فرصت ‌های جدید برای شرکت‌ های عمانی و اسپانیایی عنوان شده است.

این صندوق بر توسعه شرکت ‌های نوپا در بازار عمان تمرکز داشته و 9 سرمایه‌ گذاری اولیه به ارزش کلی بیش از 177 میلیون یورو انجام داده است. نرخ بازده داخلی آنها حدود 11.6 درصد بوده است. همچنین این صندوق 35 درصد از سهام خود در شرکت آگرووین به ارزش 16 میلیون یورو را واگذار کرده است. این شرکت در 20 کشور فعال است و در زمینه فناوری‌ های مربوط به انواع نوشیدنی‌ها فعالیت می ‌کند. سازمان سرمایه‌ گذاری عمان همچنین یک توافقنامه اجرایی با صندوق سرمایه‌ گذاری اویاک ترکیه به ارزش 500 میلیون دلار امضا کرده است تا در بخش‌ های سلامت، غذا، انرژی، معدن، صنعت و لجستیک سرمایه‌ گذاری شود. همچنین توافق ‌نامه ‌ای با صندوق سرمایه ‌گذاری اجتماعی اردن با سرمایه پیشنهادی 100 میلیون دلار امضا شده که هدف آن سرمایه ‌گذاری در بخش‌ هایی مانند مخابرات، کشاورزی، گردشگری، صنایع دارویی و خدمات لجستیکی در عمان و اردن است.

سازمان سرمایه گذاری عمان در چارچوب برنامه چشم انداز 2040 سرمایه گذاری‌های خارجی خود را بر فناوری‌های نوین در حوزه‌های مختلف متمرکز کرده است و در این راستا عملکردی مناسب طی سال های گذشته داشته است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما