هزینههای مصرفی خانوار در ترکیه، ۲۰۲۴
بیشترین سهم از بودجه خانوار به هزینههای مسکن و اجاره اختصاص دارد.
طبق نتایج بررسی بودجه خانوار در سال ۲۰۲۴؛ هزینههای مسکن و اجاره با ۲۶.۰ درصد بیشترین سهم را در هزینههای مصرفی خانوارهای ترکیه داشتند، در حالی که هزینههای حمل و نقل با ۲۱.۶ درصد در رتبه دوم و هزینههای غذا و نوشیدنیهای غیرالکلی با ۱۸.۱ درصد در رتبه سوم قرار گرفتند.
انواع هزینههایی که کمترین سهم را در کل هزینههای مصرفی داشتند، بیمه و خدمات مالی با ۰.۷ درصد، خدمات آموزشی با ۱.۶ درصد و هزینههای سرگرمی، ورزش و فرهنگ و بهداشت با ۲.۳ درصد بودند.
توزیع هزینههای مصرفی خانوار بر اساس نوع هزینه (%)، ۲۰۲۳، ۲۰۲۴

خانوارهای پردرآمد بیش از دو برابر خانوارهای کمدرآمد به حمل و نقل سهم اختصاص دادند. هنگام بررسی توزیع هزینههای مصرفی در سال ۲۰۲۴ بر اساس ۲۰ درصد گروههای رتبهبندی شده بر اساس درآمد؛ خانوارهای گروه پنجم ۲۰ درصدی که بالاترین گروه درآمدی را تشکیل میدهند، ۲۶.۶ درصد را به هزینههای حمل و نقل (خرید وسایل نقلیه موتوری، سوخت، حمل مسافر، نگهداری و تعمیر وسایل نقلیه و غیره)، ۲۲.۱ درصد را به هزینههای مسکن و اجاره و ۱۲.۸ درصد را به هزینههای خوراک و نوشیدنیهای غیرالکلی اختصاص دادهاند.
خانوارهای گروه اول ۲۰ درصدی که پایینترین گروه درآمدی را تشکیل میدهند، ۳۳.۲ درصد را به هزینههای مسکن و اجاره، ۳۰.۴ درصد را به هزینههای خوراک و نوشیدنیهای غیرالکلی و ۱۰.۱ درصد را به هزینههای حمل و نقل اختصاص دادهاند.
توزیع هزینههای مصرفی بر اساس نوع در گروههای ۲۰ درصد به ترتیب درآمد (%)، ۲۰۲۳، ۲۰۲۴

الگوهای هزینه بر اساس منبع اصلی درآمد تغییر کردهاند. خانوارهایی که منبع اصلی درآمد آنها حقوق، دستمزد و درآمد روزانه است، ۲۴.۰ درصد را به هزینههای مسکن و اجاره، ۱۶.۴ درصد را به هزینههای غذا و نوشیدنیهای غیرالکلی و ۲۳.۰ درصد را به هزینههای حمل و نقل اختصاص میدهند، در حالی که خانوارهای دارای درآمد کارآفرینی؛ ۲۱.۶ درصد را به هزینههای مسکن و اجاره، ۱۸.۴ درصد را به هزینههای غذا و نوشیدنیهای غیرالکلی و ۲۶.۴ درصد را به هزینههای حمل و نقل اختصاص دادهاند.
توزیع هزینههای مصرفی خانوار بر اساس نوع منبع اصلی درآمد (%)، ۲۰۲۴

خانوارهای یک نفره بیش از یک و نیم برابر بیشتر از خانوارهای پرجمعیت به مسکن و اجاره اختصاص دادهاند. هنگام بررسی توزیع هزینههای مصرفی بر اساس اندازه خانوار در سال ۲۰۲۴؛ خانوارهای تک نفره 35.2 درصد را به هزینههای مسکن و اجاره، 15.1 درصد را به هزینههای غذا و نوشیدنیهای غیرالکلی و 14.4 درصد را به هزینههای حمل و نقل اختصاص دادند.
خانوارهایی با تعداد اعضای خانوار 6 نفر یا بیشتر، 24.7 درصد را به هزینههای غذا و نوشیدنیهای غیرالکلی، 22.4 درصد را به هزینههای مسکن و اجاره و 20.4 درصد را به هزینههای حمل و نقل اختصاص دادند.
توزیع هزینههای مصرفی بر اساس تعداد اعضای خانوار (٪)، 2024

گروه غذایی که بیشترین میزان هدررفت را داشت، میوهها و سبزیجات تازه بود. مشاهده شد که با افزایش سطح درآمد، فراوانی هدررفت محصولات غذایی با انداختن آنها در سطل زباله افزایش مییابد.
وقتی گروههای غذایی که بیشترین میزان هدررفت از سوی خانوارها را بررسی میکنیم، میوهها و سبزیجات تازه با 40.1 درصد بیشترین سهم را دارند و پس از آن نان با 32.0 درصد و شیر و لبنیات با 14.3 درصد قرار دارند.
توزیع گروههای غذایی هدررفته (٪)، 2024



منبع : موسسه آمار ترکیه (توئیک) Tuik