معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۲/۳۰- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای زیمبابوه، بوتسوانا و زامبیا در هفتۀ چهارم اردیبهشت 1404 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشورها به شرح زیر ارائه می‌گردد.

زیمبابوه

راه‌اندازی مجدد شرکت آهن و فولاد زیمبابوه

شرکت دولتی آهن و فولاد زیمبابوه (Zisco) که زمانی بزرگترین تولیدکننده فولاد در جنوب آفریقا بود، در سال 2008 به دلایل مختلف از جمله تورم شدید، فعالیت خود را تعطیل کرد. این تعطیلی به خسارات زیاد اقتصادی و شغلی و نیز رکود صنایع منجر شد. زیسکو در اوج عملکردی خود، سالانه 1.2 میلیون تن فولاد تولید می‌کرد و برای بیش از 4500 نفر اشتغال ایجاد کرده بود. زیمبابوه سالانه به 1.5 میلیون تن فولاد نیازمند است و نزدیک به نیم میلیارد دلار فولاد از آفریقای جنوبی، هند و چین وارد می‌کند. بخش آهن و فولاد همچنان برای رشد و توسعه اقتصادی، از جمله ساخت و ساز، خودرو و سایر زیربخش‌های تولیدی، حیاتی است.

Nqobizitha Ndlovu وزیر صنعت و تجارت، اخیراً به پارلمان گفت که این وزارتخانه در حال اجرای طرح عملیاتی توافق شده در اجلاس آهن و فولاد سال گذشته است و احیای زیسکو از طریق ارتقای هم‌افزایی با شرکت چینی دینسون که تولید خود را سال گذشته آغاز کرده، در حال انجام است. وی افزود: اولین مورد، احیای کارخانه‌ی تولید سیم در شرکت فولاد لنکشر است که شامل تولید میله‌های سیمی، سیم‌های جوش، سیم‌های خاردار و همچنین سیم‌های گالوانیزه و دومین ابتکار شامل ایجاد یک کارخانه‌ی فرآوری سنگ آهک در شرکت آهن و فولاد بوچوا برای تولید آهک پخته، سنگ‌های دانه‌بندی و سنگ آهک آسیابی است. تخمین زده می‌شود که زیمبابوه بیش از 30 میلیارد تن ذخایر سنگ آهن داشته باشد.

حذف تعرفه واردات آمریکا و احتمال کاهش قیمت‌های داخلی

طبق تحلیل کمیسیون ملی رقابت‌پذیری (NCC)، تصمیم دولت منانگاگوا برای حذف تعرفه‌های واردات امریکا می‌تواند قیمت‌های داخلی را کاهش دهد، زیرا کسب‌وکارهایی که کالاهای سرمایه‌ای و فناوری ایالات متحده را وارد می‌کنند، ممکن است هزینه‌های عملیاتی کمتری را متحمل شوند. پس از اعمال تعرفه متقابل 18 درصدی واشنگتن بر صادرات زیمبابوه، حذف تمام تعرفه‌ها بر محصولات تولید شده از ایالات متحده اعمال شد. پیش از تعلیق، زیمبابوه تعرفه 35 درصدی برای ورود کالاهای آمریکایی وضع کرده بود.

دولت استدلال می‌کند که این اقدام با هدف تشویق واردات از امریکا انجام می‌شود و نشان دهنده تعهد به «تجارت عادلانه و افزایش همکاری دوجانبه» علیرغم تنش‌های تجاری جهانی ناشی از سیاست‌های تعرفه‌ای جدید ایالات متحده است. طبق این تحلیل، کسب‌وکارهای محلی که کالاهای سرمایه‌ای، ماشین‌آلات و فناوری را از ایالات متحده وارد می‌کنند، از کاهش هزینه‌ها سود خواهند برد که به طور بالقوه، رقابت‌پذیری را افزایش می‌دهد و به آنها اجازه می‌دهد قیمت‌های جذابی ارائه دهند. دسترسی ارزان‌تر به فناوری ایالات متحده همچنین می‌تواند به نوسازی صنایع زیمبابوه، مطابق با استراتژی‌های توسعه ملی، کمک کند. علاوه بر این، حذف تعرفه‌ها ممکن است باعث گسترش بازار شود و شرکت‌های محلی را تشویق کند تا پیشنهادات خود را متنوع کرده و راه‌های جدیدی را برای رشد، چه در داخل و چه در سطح بین‌المللی، کشف کنند. این کمیسیون همچنین نسبت به «تأثیر منفی بالقوه بر صنایع داخلی و کاهش احتمالی درآمد دولت» هشدار ‌داد.

اختصاص 28 میلیون دلار برای گندم‌کاران

ادسون بادارای، مدیر اجرایی هیئت بازاریابی غلات، اعلام کرد: پیش از فصل برداشت گندم زمستانه، دولت برای خرید گندم از کشاورزان، 5 میلیون دلار آمریکا و 15 میلیون Zig در اختیار این هیئت قرار داده است. در سال جاری، کل پرداخت‌های دولت به گندمکاران به 28 میلیون دلار آمریکا و 230 میلیون Zig رسیده است.

بوتسوانا

کنترل نرخ تورم در بوتسوانا

نرخ تورم بوتسوانا در هفت ماهه گذشته روندی کاهشی داشته است. در ماه آوریل این نرخ 2.3 درصد بود. در حالی که این نرخ در سال گذشته 2.8 درصد بود. البته تورم ماه مارس در پرتو کاهش هزینه‌های حمل و نقل به منفی 1.6 درصد نیز رسید که تقریبا در تمامی‌ کشورهای جنوب آفریقا این وضعیت یکسان بود. بیشترین عامل حفظ نرخ تورم در محدوده 2 درصد، افزایشی بودن نرخ تنباکو و نوشیدنی‌ها در کنار البسه بوده است. در کنار این موارد، نرخ مسکن و تجهیزات خانگی بدون تغییر باقی مانده است. البته بررسی تورم آوریل سال جاری نسبت به سال گذشته تا حدودی افزایشی بوده است، ولی به طور کلی تحولات اقلیمی و نیز وضعیت قیمت سوخت باعث شده است نرخ تورم روند افزایشی و کاهشی مشخصی داشته باشد که در نهایت در یک محدوده بین 2 تا 3 درصد باقی مانده است.

راه اندازی کارخانه آجرسازی بوتسوانا با کمک بانک توسعه آفریقا

شرکت تولیدکننده آجر بوتسوانا، «لوباتس کلی» پس از سرمایه‌گذاری 10 میلیون دلاری بانک توسعه آفریقا، فعالیت خود را از سر گرفته است که گامی مهم در احیای صنعتی این کشور محسوب می‌شود. انتظار می‌رود بازگشایی کارخانه تولید آجر، مشاغل زیادی ایجاد کند و ظرفیت تولید بوتسوانا را افزایش دهد و تلاش‌ها برای تنوع‌بخشی به اقتصاد فراتر از استخراج الماس را تقویت کند.

این سرمایه‌گذاری که با همکاری شرکت توسعه بوتسوانا انجام شده است، کارخانه را با فناوری پیشرفته و کم‌مصرف مدرنیزه کرده است. یک سیستم سوخت هیبریدی جدید، هزینه‌های تولید را کاهش داده است، در حالی که فناوری کوره ارتقا یافته، خروجی را افزایش داده و کیفیت محصول را بهبود بخشیده است. آنتونی موپنگ، مدیر اجرایی شرکت اظهار داشت که «ساختمان‌هایی که بوتسوانای مدرن را شکل داده‌اند، دوباره از خاک رس ما سر بر خواهند آورد».

این تأسیسات که زمانی به دلیل فرسودگی تجهیزات و افزایش هزینه‌ها تعطیل شده بود، اکنون سه میلیون آجر در ماه تولید می‌کند که پاسخگوی تقاضای داخلی و گسترش صادرات به آفریقای جنوبی، نامیبیا و زیمبابوه است. تاکنون 148 شغل ایجاد شده است و انتظار می‌رود صدها شغل دیگر در صنایع مرتبط مانند حمل و نقل و خدمات ایجاد شود. مونو موپوتولا، معاون مدیر کل بانک توسعه آفریقا در جنوب آفریقا، با اشاره به همسویی این پروژه با اولویت توسعه‌ای پنجگانه بانک مبنی بر بهبود معیشت در سراسر آفریقا، بر تأثیر گسترده‌تر آن تأکید کرد. این بازگشایی علاوه بر ایجاد شغل، از استراتژی تنوع صنعتی بوتسوانا پشتیبانی می‌کند، وابستگی به درآمدهای الماس را کاهش می‌دهد و پایه تولید کشور را تقویت می‌کند. بندیکتا ابوسی، مدیر عامل موقت بانک توسعه آفریقا، بر نقش این پروژه در توسعه منطقه‌ای تأکید و بیان کرد که این پروژه با ادامه رشد شرکت، قصد دارد به تولید کاشی روی آورد.

زامبیا

برگزاری چهارمین اجلاس کانادا- آفریقا در زامبیا

وزارت امورخارجه زامبیا اعلام کرد چهارمین کنفرانس تجاری کانادا و آفریقا از 29 تا 30 سپتامبر 2025 در لوساکا برگزار خواهد شد. رئیس جمهور هاکاینده هیچیلما قرار است این برنامه دو روزه را افتتاح کند و بر تعهد کشور به تجارت و سرمایه‌گذاری کانادایی و بین‌المللی تأکید کند و از طریق زامبیا، یک مقصد تجاری و بازار دروازه‌ای به قاره برای بخش خصوصی پویای کانادا ایجاد نماید. این کنفرانس شامل سخنرانی‌های کلیدی و پنل‌های تعاملی خواهد بود و پس از آن یک برنامه روز دوم برای اعضای اتاق بازرگانی به منظور تعمیق روابط و بررسی همکاری در تجارت و سرمایه‌گذاری برگزار می‌شود. آخرین کنفرانس تجاری کانادا و آفریقا در اکتبر گذشته در زیمبابوه برگزار شد و بار دیگر تصمیم‌گیرندگان برجسته را برای تسریع روابط اقتصادی گرد هم آورد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما