معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۳۱- ۱۸:۳۰

اخبار اقتصادی نیکاراگوئه و سه کشور آمریکای مرکزی

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی نیکاراگوا در فروردین ماه 1403، مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد.

دارایی‌های ارزی  بین‌المللی نیکاراگوا

مطابق گزارش بانک مرکزی نیکاراگوا ذخایر بین‌المللی ناخالص این کشور تا ماه مارس سال جاری به 6.6 میلیارد  دلار رسید که ۱۵.۸٪ بیشتر از ماه مشابه در سال ۲۰۲۴ است. این میزان نسبت به مارس ۲۰۲۴، افزایش قابل توجهی به مبلغ ۸۹۹،۶ میلیون دلار داشته است. در ماه مارس ۲۰۲۵، ذخایر بین‌المللی ناخالص نیکاراگوا  ۳۱۸،۲ میلیون دلار نسبت به ماه قبل افزایش داشتند. این ذخایر برای تأمین نیازهای ارزی کشور در پرداخت‌های داخلی و خارجی، تقویت ارزش پول ملی و حفظ ثبات اقتصادی و مالی نیکاراگوا بسیار حیاتی است. بانک مرکزی نیکاراگوا پیش‌بینی کرده است  که در سال ۲۰۲۵ رشد اقتصادی این کشور 3.5 تا 4.5 درصد و نرخ تورم سالانه بین ۳٪ تا ۴٪ در نوسان باشد.

https://www.infobae.com/america/agencias/2025/04/09/las-reservas-internacionales-brutas-de-nicaragua-alcanzan-los-66041-millones-de-dolares/

دیدار رئیس‌جمهور دانیل اورتگا با رئیس شرکت هواوی برای آمریکای لاتین

دانیل اورتگا، رئیس‌جمهور نیکاراگوا در روز چهارشنبه (۹ آوریل ۲۰۲۵) اعلام کرد که کشورش به همکاری با شرکت‌های چینی ادامه خواهد داد. این اعلامیه در دیدار با رئیس شرکت فناوری چینی هوآوی برای آمریکای لاتین، ژو دانجین، در ماناگوآ مطرح شد. در این دیدار پروژه‌های همکاری نیکاراگوا با این شرکت بررسی گردید. بعد از این نشست اورتگا تأکید کرد که نیکاراگوا و چین به توسعه پروژه‌هایی برای پیشرفت مردم، صلح و خیر عمومی ادامه خواهند داد. روابط دیپلماتیک چین و نیکاراگوا برای اولین بار در دسامبر ۱۹۸۵ برقرار شد، اما پس از آن که نیکاراگوا در سال ۱۹۹۰ با تایوان رابطه دیپلماتیک برقرار کرد به حالت تعلیق درآمد. روابط دیپلماتیک چین و نیکاراگوا از سال 2021 مجددا  از سر گرفته شد.

https://www.laprensani.com/2025/04/09/politica/3459031-ortega-se-reune-con-presidente-de-huawei-en-medio-de-censura-y-control-digital

تعرفه‌های جدید دولت ایالات متحده آمریکا

در بحبوحه‌ی تنش‌های تجاری میان ایالات متحده و چندین کشور از جمله نیکاراگوا، تأثیرات متفاوت اقدامات تعرفه‌ای بر اقتصاد نیکاراگوا مورد توجه تحلیلگران قرار گرفته است. دونالد ترامپ اخیراً تعرفه‌ای ۱۸ درصدی بر صادرات نیکاراگوا به آمریکا اعمال کرد، این اقدام به مدت  ۹۰ روز به ‌ویژه برای کشورهایی که واکنش متقابلی نشان ندادند، از جمله نیکاراگوا به حالت تعلیق درآمده است. تعرفه‌هایی تحمیلی جدید دولت ترامپ ماهیتی کلی دارند و فارغ از روابط دیپلماتیک یا حجم تجارت بر اساس یک فرمول ریاضی به‌طور یکسان بر همه کشورها اعمال می‌شوند. این فرمول کشورهایی را که با آمریکا کسری تجاری دارند، با نرخ‌های بالاتری جریمه می‌کند. نیکاراگوا، به همراه گویان و ونزوئلا، از جمله کشورهایی هستند که بیشتر آسیب را ازاین طرح  دیده‌اند. با این حال کارشناسان اقتصادی با در نظر گرفتن سیاست های احتمالی تنبهی دولت ایالات متحده بر نیکاراگوا معتقدند، به دلیل ماهیت عمومی این اقدامات، آسیب آن‌ها کمتر از اقداماتی است که مستقیماً کشور خاصی را هدف قرار می دهند. آنها می‌گویند، اقدامات هدفمندتری مانند آن‌هایی که از تحقیق ۳۰۱ ناشی می‌شوند، بسیار خطرناک‌تر هستند. اخیرا تحقیقاتی  از سوی دفتر نماینده تجاری آمریکا (USTR) به دلیل نقض حقوق بشر، کار و حاکمیت قانون در نیکاراگوا آغاز شده است. تاکنون بیش از ۱۶۰ شهادت کتبی و ۲۰ شهادت شفاهی ثبت شده‌اند که عمدتاً خواهان لغو مزایای تجاری نیکاراگوا تحت توافق DR-Cafta هستند. اگر این روند منجر به اعمال تعرفه‌های خاص شود، آسیب آن برای اقتصاد نیکاراگوا به‌مراتب شدیدتر خواهد بود. در همین راستا، احتمال دارد که اتحادیه اروپا نیز بند دموکراتیک توافق مشارکت (AdA) را فعال کند، که می‌تواند روابط تجاری با اروپا را تضعیف کند. اگرچه تنها ۶٪ از صادرات نیکاراگوا به اروپا می‌رود (در مقایسه با ۶۰٪ به آمریکا)، چنین اقدامی از سوی اتحادیه اروپا نیز اثرات منفی خود را خواهد داشت.

شکایات اضافی و فضای سرمایه‌گذاری

آمریکا تخلفات گمرکی متعددی را در نیکاراگوا مستند کرده که کسب‌وکارهای آمریکایی را تحت تأثیر قرار داده‌اند. از جمله این موارد می‌توان به تعرفه‌گذاری‌های خودسرانه، عدم بازگشت مالیات، بازرسی‌های سیاسی‌شده و دیگر اقدامات مغایر با روح توافق DR-Cafta اشاره کرد. این شکایات نیز بخشی از پرونده تحقیق ۳۰۱ هستند.

پیامدهای گسترده‌تر اقتصادی

فراتر از تجارت، اعمال تحریم‌های شدیدتر می‌تواند فضای سرمایه‌گذاری خارجی در نیکاراگوا را بدتر کرده و بر جریان حواله‌ها تأثیر منفی بگذارد، به‌ویژه اگر برنامه‌هایی مانند مهاجرت بشردوستانه برای اتباع نیکاراگوا  تعلیق شود. این موضوع بازار کار داخلی را که از قبل نیز تحت فشار است، دچار بحران بیشتری می‌کند.

https://www.laprensani.com/2025/04/10/economia/3458705-aranceles-de-trump-danarian-menos-que-los-surgidos-de-la-investigacion-301-y-activacion-de-clausula-democratica-del-ada

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما