اخبار اقتصادی گینه کوناکری
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشور گینه کوناکری در هفتۀ اول فروردین 1404 مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد.
گزارش عملکرد 60 پروژه سرمایهگذاری عمومیگینه توسط شرکای بینالمللی
دولت گینه با هدف بهینهسازی مدیریت و افزایش ظرفیت جذب منابع مالی خارجی برای اجرای پروژههای سرمایهگذاری عمومی، سومین دوره "بازبینی جهانی" را با موفقیت به پایان رساند. این ابتکار نوآورانه که توسط وزارت اقتصاد و دارایی برگزار شد، به دنبال ارتقای تأثیر مثبت پروژهها بر زندگی مردم گینه است. مراسم اختتامیه این رویداد مهم، با حضور نخستوزیر، آمادو اوری باه، و وزیر اقتصاد و دارایی، مورانا سومه، در روز جمعه، 14 مارس 2024، در کوناکری برگزار شد. در این مراسم، مقامات ارشد دولتی، نمایندگان شرکای توسعه بینالمللی، و متخصصان حوزه سرمایهگذاری عمومی حضور داشتند. در این بازبینی جامع، عملکرد حدود 60 پروژه و برنامه سرمایهگذاری عمومیبا بودجه مجموع 4 میلیارد دلار آمریکا، که توسط شرکای توسعه اصلی گینه مانند بانک جهانی، بانک توسعه آفریقا، بانک توسعه اسلامی، صندوقهای عربی، آژانس توسعه فرانسه و سایر نهادها تأمین مالی میشوند، مورد بررسی قرار گرفت. در پایان این رویداد، مجموعهای از توصیهها برای بهبود مدیریت پروژهها و ارتقای نظارت و ارزیابی ارائه شد.
عضویت مجدد گینه در سازمان بینالمللی فرانکفونی
در حالی که کشورهای مالی، نیجر و بورکینافاسو، متحد در اتحاد کشورهای ساحل (AES)، از سازمان بینالمللی فرانکفونی (OIF) فاصله گرفتهاند، گینه بار دیگر تعهد خود را به این سازمان تأیید کرد. در مراسم بزرگداشت روز جهانی فرانکفونی در 20 مارس، کوناکری از این سازمان به دلیل بازگرداندن عضویت گینه در سپتامبر گذشته، قدردانی کرد. وزیر امور خارجه گینه، موریساندا کویاته، در سخنرانی خود تأکید کرد که این بازگشت، نتیجه تلاشهای ارزشمند و سازنده گینه در روند بازسازی بوده است. با این بازگشت، گینه به جمع 95 کشور عضو و دولت پراکنده در سراسر جهان که زبان مشترک فرانسوی دارند، پیوست. روز جهانی فرانکفونی با شعار «تفکر میکنم، پس عمل میکنم» برگزار شد که بر نقش اساسی آموزش در ایجاد جامعهای آگاه و آماده برای مقابله با چالشهای قرن بیست و یکم تأکید میکند. کویاته اطمینان داد: «دولت گینه تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا اطمینان حاصل کند که هر کودکی به مدرسه میرود و آموزش باکیفیتی دریافت میکند که او را برای زندگی در قرن بیست و یکم آماده میسازد».
تصمیم دولت گینه در خصوص افزایش هزینههای خدمات مخابراتی
اعلام دولت گینه مبنی بر اعمال هزینههای جدید خدمات مخابراتی از ژانویه گذشته، موجی از نگرانی را در میان مردم و اتحادیههای کارگری برانگیخته است. این تصمیم، که وزارت مخابرات هدف از آن را تنظیم مشارکت اپراتورها و حمایت از منافع مصرفکنندگان عنوان کرده، شامل تغییراتی در هزینههای تماس و مدیریت مجوز اپراتورها و ارائهدهندگان خدمات اینترنت است. این تصمیم دولت با واکنشهای مختلفی از سوی اتحادیههای کارگری و مصرفکنندگان مواجه شده است. عبدالله بری، دبیرکل فدراسیون اتحادیه خودمختار مخابرات (فساتل)، اعلام کرده که اتحادیه قصد دارد جلسهای فوری برای بررسی این موضوع تشکیل دهد و پس از آن موضع خود را اعلام کند. اتحادیه دفاع از مصرفکنندگان نیز با ابراز نگرانی از تأثیر این هزینهها بر قیمت خدمات، اعلام کرده که تمام تلاش خود را برای جلوگیری از افزایش قیمتها به کار خواهند بست. امبانی سیدیبه، از این اتحادیه، از مسئولان خواسته است که تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از افزایش قیمتها در این شرایط دشوار اقتصادی انجام دهند.
صندوق دولتی گینه؛ گامیبرای تحقق اهداف برنامه سیماندو 2040
دولت گینه با هدف تحقق برنامه جامع توسعه خود با عنوان "سیماندو 2040" که برای 15 سال آینده طراحی شده، مصمم به ایجاد یک "صندوق دولتی" است. این صندوق که تحت نظارت مستقیم دولت قرار خواهد گرفت، نقشی محوری در تامین مالی پایدار پروژههای توسعهای و تحقق اهداف استراتژیک این برنامه ایفا خواهد کرد. برنامه سیماندو 2040، بر ارکان اساسی توسعه گینه نظیر کشاورزی، آموزش، فرهنگ، زیرساخت، حمل و نقل، اقتصاد و سلامت استوار است. برای پیشبرد این برنامه، دولت گینه از همکاری شرکتهای بینالمللی برجستهای همچون KPMG ،Rothschild و SouthBridge بهره میبرد که در قالب کمیته استراتژیک سیماندو فعالیت میکنند. شرکتهای بینالمللی در تحقق اهداف سیماندو 2040 نقشهای محوری بر عهده دارند. KPMG با بررسی دقیق پیشرفتهای مرحله دوم توسعه برنامه، نقش کلیدی در ارزیابی و بهبود فرآیند اجرا ایفا میکند، Rothschild با ارائه گزارشهای جامع در خصوص جمعآوری دادههای استراتژیک ضروری برای رتبهبندی بدهیهای دولتی، به دولت گینه در مدیریت بهینه منابع مالی کمک میکند و SouthBridge نیز با ارائه مشاوره تخصصی در زمینه سازماندهی و حاکمیت صندوق دولتی، به ایجاد یک ساختار مدیریتی کارآمد و شفاف برای این صندوق کمک میکند.
تحول حکمرانی اقتصادی در گینه با برنامهریزی میانمدت
دولت گینه با هدف ایجاد تحولی بنیادین در حکمرانی اقتصادی، رویکردی نوین را در پیش گرفته است. بر اساس گزارشهای منتشر شده، دولت قصد دارد با تدوین بودجهای برنامهمحور برای بازه زمانی دو تا سه سال، گامی اساسی در جهت بهبود مدیریت مالی کشور بردارد. این تغییر رویکرد، که به معنای جایگزینی بودجههای سالانه با برنامههای میانمدت است، به دولت امکان میدهد تا با پیشبینی دقیقتر منابع و مصارف، برنامههای توسعهای خود را با اطمینان بیشتری اجرا کند. یکی از اهداف کلیدی این برنامه، افزایش نرخ جذب منابع مالی خارجی از 50 درصد فعلی به 75 درصد تا پایان سال 2025 است. دولت گینه با اتخاذ این رویکرد، به دنبال جذب سرمایهگذاریهای بیشتر و بهرهمندی از کمکهای بینالمللی برای پیشبرد برنامههای توسعهای خود است. مفروضات کلیدی این برنامه بودجهای میانمدت، که پیشتر توسط شورای ملی انتقالی تصویب شده است، عبارتند از: نرخ رشد تولید ناخالص داخلی: 8.4 درصد در سال 2025، 11 درصد در سال 2026 و 11.8 درصد در سال 2027. و همچنین نرخ تورم: 11.2 درصد در سال 2025، 10.1 درصد در سال 2026 و 9.9 درصد در سال 2027.