پروژههای عظیم گردشگری عربستان سعودی
جاذبههای گردشگری، هتلهای لوکس و مقاصد مجلل هنری در عربستان در حال ظهور هستند. گزارش زیر به جزئیات این موضوع پرداخته است.
بر اساس گزارش نشریه وال پیپر، برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان، بهویژه در بخش گردشگری، مجموعهای از پروژههای عظیم و مناظر طبیعی بکر و کمتر دیدهشده را به نمایش گذاشته، محوطههای باستانشناسی را کشف کرده و مقصدهایی با هتلهای مجلل ایجاد کرده است. از پروژه دریای سرخ تا برنامه توسعه ۶۲.۲ میلیارد دلاری در منطقه تاریخی دیریه در حومه ریاض، در تمام این پروژهها نگهداری از میراث فرهنگی و هویت ملی کشور در اولویت بوده است.
از سوی دیگر سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل، در تازهترین گزارش خود خبر داد که عربستان با صعودی چشم گیر، به دوازدهمین مقصد برتر جهان از نظر گردشگران تبدیل شده است. بر اساس طرح «چشمانداز ۲۰۳۰» عربستان، این کشور قرار است تا سال ۲۰۳۰ به یکی از اصلیترین قطبهای گردشگری، تفریحی و ورزشی جهان تبدیل و از وابستگی اقتصاد آن به درآمدهای نفتی تا حد ممکن کاسته شود. در این گزارش آمده است که هیچیک از ۵۰ کشور برتر جهان در حوزه گردشگری، تاکنون چنین رشد و جهشی نداشتهاند و به همین دلیل سازمان جهانی گردشگری ملل متحد پیشرفت گردشگری سعودی را یک «نقطه عطف مهم» در مسیر تبدیل این کشور به یک رهبر جهانی در این صنعت میداند. سازمان جهانی گردشگری در گزارش قبلی که در ماه سپتامبر منتشر کرد، نیز به سرآمد بودن عربستان در حوزه گردشگری میان کشورهای گروه ۲۰ اشاره و از رشد ۷۳ درصدی تعداد گردشگران بینالمللی در این کشور و افزایش چشمگیر ۲۰۷ درصدی درآمد گردشگری بینالمللی عربستان نسبت به چهار سال قبل، تمجید کرد.
به گزارش عربنیوز، این دستاوردها موقعیت عربستان را بهعنوان یک مقصد گردشگری برتر جهانی تقویت میکند و نشاندهنده اعتماد روزافزون گردشگران به تنوع و جذابیتهای این کشور است. به همین دلیل طبق گفته محمود عبدالهادی، معاون وزارت گردشگری عربستان، دولت این کشور با هدف بهرهبرداری بیشتر از این پیشرفت، هدفش برای سال ۲۰۳۰ را از جذب ۱۰۰ میلیون گردشگر در سال به ۱۵۰ میلیون نفر افزایش داده است. در بخش دیگری از گزارش سازمان گردشگری جهانی آمده که عربستان در هفت ماه اول سال ۲۰۲۴ میزبان حدود ۱۷.۵ میلیون گردشگر بینالمللی بود و این در حالی است که عربستان در ۲۰۲۳ میزبان ۲۷.۴ میلیون بازدیدکننده بود که این آمار نشاندهنده افزایش ۵۶ درصدی جمعیت گردشگران نسبت به سال ۲۰۱۹ است. این افزایش عربستان را در فهرست مقاصد مهم گردشگری سازمان ملل، در صدر قرار داده است.
علاوه بر این، درآمد مازاد گردشگری (درآمد خالص و مثبت پس از کسر هزینهها) عربستان در سال ۲۰۲۳ به رکورد ۴۸ میلیارد ریال سعودی یا ۱۲.۸ میلیارد دلار رسید که ۳۸ درصد افزایش سالانه را نشان میدهد. صندوق بینالمللی پول در گزارش سال ۲۰۲۴ خود که در ماه سپتامبر منتشر شد، از پیشرفت قابلتوجه بخش گردشگری عربستان به دلیل ابتکار برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ قدردانی و بر نقش حیاتی این بخش در تنوعبخشی به پایههای اقتصادی عربستان، بهویژه در بخش خدمات، تاکید کرد؛ بخشی که به یکی از عوامل اصلی رشد در زمینه تعداد بازدیدکنندگان، هزینهها، ایجاد اشتغال و سهم در تولید ناخالص داخلی تبدیل شده است.
سازمان جهانی گردشگری ملل متحد همچنین خاطرنشان کرد که خاورمیانه به دلیل تلاشها و سرمایهگذاریهای چند کشور عربی مانند عربستان، قطر و امارات، نسبت به سال ۲۰۱۹ افزایش ۲۶ درصدی در ورود گردشگران بینالمللی را ثبت کرده و در میان مناطق مختلف جهان بیشترین رشد گردشگری را به خود اختصاص داده است.
وزارت گردشگری عربستان اعلام کرد که در نیمه اول سال ۲۰۲۴، گردشگران خارجی ۸.۲ درصد بیشتر از بازه زمانی مشابه در عربستان هزینه کردهاند. به ادعای وزارت گردشگری عربستان، تبدیل شدن به قطب اول گردشگری جهان هدف اول مقامات ریاض است. بر اساس این گزارش، گردشگران خارجی در این شش ماه بیش از ۲۴.۵ میلیارد دلار در عربستان هزینه کردهاند و مازاد درآمدزایی از گردشگری نسبت به هزینههای آن برای این کشور، به ۴۱.۶ میلیارد دلار رسیده است. افزایش علاقه گردشگران خارجی به عربستان و صرف مبالغی هنگفت در این کشور بخشی از تحولات قابل توجه در بخش گردشگری عربستان است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری ملل متحد، عربستان از نظر رشد تعداد بازدیدکنندگان بینالمللی و افزایش درآمدهای گردشگری بینالمللی در هفت ماهه اول سال ۲۰۲۴ در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۱۹، بین کشورهای گروه ۲۰ در رتبه اول قرار گرفته است. دادههای منتشرشده موید اثربخشی تلاشهای بخش گردشگری عربستان برای دستیابی به هدف رهبری جهانی در این حوزه است. تلاشهایی چون بهکارگیری بهترین شیوهها در توسعه گردشگری، بهبود خدمات و محصولات گردشگری و همچنین همکاری مستمر تمامی نهادهای دولتی برای حمایت از توسعه این بخش در عربستان. دستاوردی که به گزارش عربنیوز، نشاندهنده حجم بالای تلاشهای وزارت گردشگری و سایر نهادهای عربستان در حوزه گردشگری است که برای ارتقای این بخش و کمک به رشد اقتصاد ملی صورت میگیرد و بخشی از راهبردی ملی گردشگری این کشور است.
صندوق بینالمللی پول در گزارش سال ۲۰۲۴ خود اعلام کرد که عربستان از هدف گردشگری چشمانداز ۲۰۳۰ برای جذب ۱۰۰ میلیون بازدیدکننده سالانه فراتر رفته است. براساس این گزارش، عربستان با اجرای برنامههای متعدد، توانست تا سال ۲۰۲۳، یعنی هفت سال زودتر از موعد مقرر، به هدف جذب سالانه ۱۰۰ میلیون گردشگر دست یابد.