معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۲/۳۰- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی زیمبابوه

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی زیمبابوه در هفتۀ چهارم اسفند ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

آغاز به کار فاز دوم صندوق تاب‌آوری زیمبابوه

فاز 2 صندوق تاب‌آوری زیمبابوه (ZRBF) که ابتکاری عملی برای حمایت از معیشت 450 هزار نفر از اقشار آسیب‌پذیر زیمبابوه است، راه‌اندازی شد. برنامه 17.2 میلیون دلاری آمریکا که 13 مارس آغاز شد، توسط برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP)، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، دفتر هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل در زیمبابوه، اتحادیه اروپا و دولت ایرلند حمایت و اجرا می‌شود. اوبرت جیری، دبیر دائمی اراضی، کشاورزی، شیلات، آب و توسعه روستایی گفت که این برنامه برای کمک به جمعیت‌های آسیب‌پذیر بسیار مهم است. وی گفت: هدف این برنامه، ایجاد انعطاف‌پذیری در جوامع روستایی آسیب‌پذیر، تضمین مدیریت منابع طبیعی پایدار برای اقدامات آب و هوایی، بهبود امنیت غذایی و تغذیه و کاهش تاثیر بلایای طبیعی در جوامع در معرض خطر در زیمبابوه است.

لزوم ورود بخش خصوصی به حوزه‌های معدن، کشاورزی و گردشگری

ویکتور استینبرگن، اقتصاددان ارشد بانک جهانی، هفته گذشته در سخنرانی خود با عنوان «تحرک بخش خصوصی در حمایت از تحول اقتصادی» در سمپوزیوم چشم‌انداز تجاری و اقتصادی کنفدراسیون صنایع زیمبابوه (CZI) در شهر حراره گفت: بخش‌های کشاورزی و تجارت زیمبابوه نقش حیاتی در اقتصاد این کشور دارند و معیشت حدود 70 درصد جمعیت را تامین و تقریباً 40 درصد از درآمد صادراتی این کشور را تشکیل می‌دهند. کشاورزی به ویژه باغبانی، حاشیه سود نسبتاً بالاتر و فرصت‌های قابل توجهی برای ارزش افزوده، به ویژه در بخش‌های غذا و نوشیدنی دارد. این بخش همچنین ارتباطات قابل توجهی با بخش تولید دارد که ارزش افزوده چند برابری ایجاد می‌کند و باعث رشد تولید و فرصت‌های شغلی می‌شود. وی فرصت‌های موجود در بخش معدن را برجسته کرد و گفت: تقاضای رو به رشد برای مواد معدنی در زمینۀ گذار انرژی، به ویژه لیتیوم، نیکل، مس و پلاتین نشان می‌دهد که این فرصتی برای سرمایه‌گذاری در صنعت معدن است و زیمبابوه دارای ذخایر عظیم پلاتین و لیتیوم است که به طور کامل مورد بهره برداری قرار نگرفته است.

زیمبابوه قبلاً به هدف خود برای اقتصاد گردشگری 5 میلیارد دلاری دست یافته است بود. استینبرگن گردشگری را یکی دیگر از بخش‌های اقتصادی استراتژیک با پتانسیل قابل توجهی برای رشد اقتصادی دانست و گفت: آبشار ویکتوریا به عنوان مقصد گردشگری برتر کشور، در حال رونق است و موفقیت آن می‌تواند در دیگر جاذبه‌های کلاس جهانی برای رشد در بخش گردشگری زیمبابوه تکرار شود. موقعیت جغرافیایی منحصربه‌فرد زیمبابوه فرصت‌هایی را برای گردشگری شبکه‌ای فراهم می‌کند که می‌توان از آن برای جذب بازدیدکنندگان بیشتر استفاده کرد. وی گفت زیمبابوه می‌تواند از زیبایی‌های طبیعی و میراث فرهنگی خود برای ایجاد صنعت گردشگری متنوع‌تر و انعطاف‌پذیرتر استفاده کند. استینبرگن خاطرنشان کرد که زیمبابوه علی‌رغم وجود فرصت‌های گسترده، با موانع مهمی، عمدتاً در قالب چالش‌های قانونی و مقرراتی، مواجه است که می‌تواند مانع از توانایی این کشور برای استفاده کامل از پتانسیل خود شود. وی همچنین در مورد چالش‌های مربوط به ثبات کلان اقتصادی، به ویژه دسترسی محدود به منابع مالی برای بخش خصوصی و هزینه بالای انجام تجارت در کشور سخن گفت.

مشوق‌های جدید برای معدنچیان طلا

در راستای تلاش برای افزایش تحویل طلا در سال 2025، پالایشگاه طلای فیدلیتی (FGR) آستانه تشویقی برای تحویل طلا را از 20 کیلوگرم به 500 گرم کاهش داده است. این موضوع، تحویل طلا به تنها خریدار این فلز گرانبها در کشور را جذاب می‌کند. خریدار و صادرکننده انحصاری طلای زیمبابوه (FGR) اکنون برای 500 گرم طلا و به بالا، مشوق 5 درصدی ارائه می‌دهد. با کاهش این آستانه، این حرکت می‌تواند تسکین قابل‌توجهی را برای بخش صنایع معدنی در مقیاس کوچک (ASM) ارائه دهد.

در گذشته، آستانه تحویل 20 کیلوگرمی طلا به نفع نمایندگان خرید طلا بود که معمولاً طلا را از منابع مختلف جمع‌آوری می‌کردند. تصمیم FGR در زمانی اتخاذ می‌شود که بخش ASM اکنون به عنوان یکی از مشارکت‌کنندگان کلیدی در تولید طلای زیمبابوه شناخته می‌شود و درآمد ارزی این کشور را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. اتخاذ این سیاست توسط FGR در راستای تعهد دولت به افزایش بهره‌وری استخراج در مقیاس کوچک است که به عنوان یک جزء حیاتی در چارچوب گسترده‌تر چشم‌انداز 2030 شناسایی شده است. ناظران می‌گویند که با اجرای اقدامات حمایتی برای معدنچیان در مقیاس کوچک، دولت به دنبال تشویق و تحریک ایجاد شغل، افزایش سرمایه‌گذاری محلی و بهبود مدیریت منابع در بخش معدن است و در عین حال به تلاش‌های دولت برای کاهش قاچاق طلا با ترویج استفاده از کانال‌های رسمی، کمک می‌کند.

کارخانه جدید معدن لیتیوم گواندا

معدن لیتیوم گواندا ساخت کارخانه چند میلیون دلاری خود را تکمیل کرده و مجوز صادرات را از دولت دریافت کرده است. این موضوع، راه را برای این شرکت هموار می‌کند تا کنسانتره لیتیوم خود را به چین ارسال کند. وینستون چیتاند وزیر توسعه معادن اخیراً در پارلمان این موضوع را تأیید کرد. این پروژه یکی از سرمایه‌گذاری‌های چند میلیون دلاری در لیتیوم است که کشور در سال‌های اخیر شاهد آن بوده است. بخش لیتیوم زیمبابوه سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی را به ویژه از سوی شرکت‌های چینی تجربه کرده است. پروژه‌های قابل توجه شامل کارخانه فرآوری 300 میلیون دلاری اسپودومن در معدن لیتیوم بیکیتا و کارخانۀ 300 میلیون دلاری تغلیظ لیتیوم در پروژه آرکادیا در نزدیکی حراره است. گواندا از زمان آغاز به کار خود در ژانویه 2024 حدود 1500 تن کنسانتره لیتیوم در روز تولید می‌کند. با توجه به تولید قابل توجه، این وزارتخانه مجوز صادرات شش ماهه را برای محموله آزمایشی 5000 تن کنسانتره لیتیوم به چین صادر کرد.

ابتکار عمل اقلیمی دولت زیمبابوه و یونیسف

ابتکار عمل جدید تاب‌آوری اقلیمی و آب و هوایی که توسط دولت، یونیسف و آژانس همکاری بین‌المللی (KOICA) کره در روز دوشنبه (10مارس) آغاز شد، 30 هزار نفر را به طور مستقیم و یک میلیون نفر را به طور غیرمستقیم تحت پوشش قرار می‌دهد. پروژه «اقدامات اقلیمی‌برای آخرین مایل: دستیابی به آسیب پذیرترین کودکان در زیمبابوه» که در حراره راه‌اندازی شد، خدمات و زیرساخت‌های اجتماعی هوشمند با تمرکز بر کودکان و جوامع آسیب‌پذیر را تقویت می‌کند. این پروژه دسترسی به آب هوشمند، بهداشت، آموزش، بهداشت، تغذیه، حفاظت از کودکان و سیستم‌های حفاظت اجتماعی را افزایش می‌دهد. این ابتکار همچنین به دنبال بهبود سیاست‌های اقلیمی، مالی و ظرفیت نهادی، توانمندسازی کودکان برای مشارکت در اداره آب و هوا است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما