اخبار اقتصادی جمهوری آذربایجان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی جمهوری آذربایجان در هفته چهارم دی ماه 1403 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
سال گذشته چه میزان برق در نیروگاه ارس تولید شد؟
میزان تولید برق در نیروگاه آبی ارس در سال گذشته اعلام شده است. سرویس دولتی انرژی نخجوان در پاسخ به پرسش «ترند» خاطرنشان کرد: سال گذشته انرژی تولید شده در این نیروگاه 65705 هزار کیلووات ساعت بوده است.
لازم به ذکر است نیروگاه برق آبی ارس بر روی رودخانه ارس و در 5 کیلومتری پایین دست محل جاری شدن شاخه چپ آن یعنی رودخانه نخجوان در مرز جمهوری آذربایجان و ایران قرار دارد.
https://az.trend.az/business/green-economy/3991147.html
راه آهن آذربایجان حمل و نقل بار از طریق کریدور شمال - جنوب را 28 درصد افزایش داد
در سال 2024، حجم حمل و نقل محموله ترانزیتی از طریق کریدور حمل و نقل بین المللی شمال - جنوب راه آهن آذربایجان با افزایش 28 درصدی نسبت به سال 2023 به 814 هزار تن رسید.
به گزارش «رپورت» به نقل از راه آهن آذربایجان، کار برای تحقق پتانسیل استراتژیک کریدور شمال - جنوب ادامه دارد.
آذربایجان به منظور توسعه کریدور شمال-جنوب که دارای اهمیت استراتژیک و پتانسیل ترانزیتی برای اتصال اروپای شمالی و همچنین روسیه و اقیانوس هند است، در سال 2024 همکاری خود را با کشورهای همسایه و موسسات مالی بین المللی به طور قابل توجهی گسترش داد.
در ماه دسامبر، توافقنامه ای بین جمهوری آذربایجان و روسیه امضا شد که بر اساس آن همکاری در توسعه حمل و نقل محموله ترانزیتی و حمل و نقل ریلی در امتداد کریدور شمال-جنوب در نظر گرفته شده است. هدف از این توافقنامه، تعیین شرایط همکاری در توسعه زیرساخت های ریلی و حمل و نقل ترانزیتی و افزایش پتانسیل مسیر غربی کریدور شمال-جنوب است. همکاری در چارچوب این توافقنامه منجر به ترغیب جذب محمولههای جدید به حمل و نقل ریلی خواهد شد و رشد حجم حمل و نقل و سرعت توسعه زیرساخت های حمل و نقل ریلی متعادل میشود.
به موازات آن، رهبری راه آهن آذربایجان در ماه دسامبر به ایران سفر کرد و با مسئولان راه آهن این کشور دیدار و در مورد مراحل اصلی و مدت اجرایی برای توسعه پایانه واقع در شهر آستارا، اتمام کار در پایانه تا پایان سال 2025، زمینههای جدید همکاری و طرح های تامین مالی بحث و تبادل نظر کردند. در این دیدار به گسترش فعالیت های «پایانه باربری جنوب» که مدیریت پایانههای آستارا در آذربایجان و ایران را بر عهده دارد، توجه ویژه ای شد.
راه آهن آذربایجان همچنین به شدت برای توسعه کریدور شمال-جنوب کار میکند. در سپتامبر سال گذشته، یک قرارداد وام به ارزش 131.5 میلیون دلار با بانک توسعه آسیایی برای نوسازی خط ریلی «سومقائیت - یالاما» امضا شد.
راه آهن آذربایجان بازسازی پایانه باری آستارا در آذربایجان را در سال 2024 به پایان رساند تا بتواند با سرعت بیشتر و موثرتر حجم جابجایی بار در این کریدور را انجام دهد و به ایجاد خدمات ترخیص سریع کالا از گمرک در این منطقه دست یافت.
به عنوان بخشی از بازسازی، انبار بار مطابق با استانداردهای مدرن بازسازی شد و پایانه به تجهیزات لازم و دوربینهای مدار بسته مجهز شد. همچنین یک پاسگاه گمرک مجهز به ترازو و اینترنت پرسرعت برای تعیین وزن محموله ایجاد شده است.
این پایانه با ارائه خدمات حمل و نقل چندوجهی فرصت های جدیدی را برای شرکت های حمل و نقل کالا ایجاد میکند. نرخ های تخفیف برای حمل و نقل و جابجایی محمولههای پذیرفته شده اعمال میشود. فعالیت پایانه باعث شده تا حمل و نقل محموله ترانزیتی در امتداد کریدور شمال-جنوب تا پایان سال 10 تا 15 درصد افزایش یابد. قرار است پس از راهاندازی خط ریلی آستارا - رشت، پتانسیل پایانه برای حجمهای بار بیشتر به کار گرفته شود.
https://report.az/infrastruktur/azerbaycan-demir-yollari-simal-cenub-dehlizi-ile-yukdasimani-28-artirib/
تاریخ برگزاری نشست سه جانبه در حوزه حمل و نقل روسیه، آذربایجان و ایران اعلام شد
نشست سه جانبه در زمینه حمل و نقل بین روسیه، آذربایجان و ایران در 28 ژانویه برگزار میشود. این مطلب در جریان ویدئو کنفرانس فرزانه صدیق وزیر راه و شهرسازی ایران و رومن استاروویت وزیر حمل و نقل روسیه بیان شد. گزارشی در مورد محل و سطح این نشست ارایه نشده است.
وزیران در این گفتگو درباره «نقشه راه» سال 2025 و همکاری در زمینه استفاده از بخش شرقی دریای خزر تبادل نظر کردند. همچنین کار فنی و اجرایی ساخت راه آهن «رشت – آستارا» مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
لازم به ذکر است که در 17 می 2023، روسیه و ایران توافقنامه ساخت مشترک بخش راه آهن رشت - آستارا را امضا کردند. این مسیر امکان اتصال بخشهای زمینی کریدور حملونقل بینالمللی شمال - جنوب و افزایش بهرهوری اقتصادی مسیر ترانس خزر از آذربایجان را فراهم میکند.
https://report.az/infrastruktur/rusiya-azerbaycan-ve-iran-arasinda-neqliyyat-sahesinde-gorus-yanvarin-28-de-bas-tutacaq/
انعقاد چهار سند بین دولت های آذربایجان و گرجستان
در دهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی آذربایجان و گرجستان که در باکو برگزار شد، چهار سند به امضا رسید.
به گزارش «رپورت» به نقل از کابینه وزرا، نخست وزیران جمهوری آذربایجان و گرجستان؛ علی اسدوف و ایراکلی کوباخیدزه، پروتکل دهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی بین آذربایجان و گرجستان را امضا کردند.
در عین حال، یادداشت تفاهم همکاری کنسولی بین وزارتخانههای امور خارجه آذربایجان و گرجستان، یادداشت تفاهم همکاری در زمینه حمل و نقل دریایی بین وزارت توسعه دیجیتال و حمل و نقل آذربایجان و وزارت اقتصاد و توسعه پایدار گرجستان و یک تفاهم نامه بین وزارت محیط زیست و منابع طبیعی آذربایجان و وزارت حفاظت از محیط زیست و کشاورزی گرجستان منعقد شد.
https://report.az/xarici-siyaset/azerbaycan-ve-gurcustan-hokumetleri-arasinda-dord-sened-imzalanib/
ایراکلی کوباخیدزه: گرجستان آماده گسترش تجارت با آذربایجان است
هدف تفلیس تشدید روابط با آذربایجان در تمامی زمینههاست. به گزارش «رپورت»، ایراکلی کوباخیدزه، نخست وزیر گرجستان روز 17 ژانویه در نشست خبری با الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان در باکو، با اشاره به این موضوع تصریح کرد: «ما خوشحالیم که آذربایجان جزو پنج شریک تجاری برتر گرجستان است و ما آماده گسترش تجارت هستیم.»
کوباخیدزه ضمن تاکید بر اینکه آذربایجان و گرجستان اروپا را به آسیا متصل میکنند، یادآور شد: باید از این ظرفیت حداکثر استفاده را کرد.
https://report.az/xarici-siyaset/kobaxidze-gurcustan-azerbaycanla-ticareti-genislendirmeye-hazirdir/
امضای اسناد در نشست روسای خدمات گمرکی سازمان کشورهای ترک در باکو
تعدادی از اسناد در دهمین نشست روسای خدمات گمرکی سازمان کشورهای ترک در باکو امضا شد. به گزارش «رپورت»، پروتکل دهمین نشست روسای خدمات گمرکی سازمان کشورهای ترک، در چارچوب موافقتنامه ایجاد یک کریدور ساده گمرکی بین دولت های سازمان کشورهای ترک که در 11 نوامبر 2022 در سمرقند به امضا رسید، اسناد مربوط به شرایط فنی برای تبادل اطلاعات بین ادارات گمرکی کشورهای عضو سازمان کشورهای ترک و برنامه اقدام برای اجرای رویه e-BYD در چارچوب سازمان کشورهای ترک مطابق با کنوانسیون BYD (1975، ژنو) امضا شد.
این اسناد به امضای شاهین باقروف رئیس کمیته دولتی گمرک آذربایجان، کوبانچی بیک اومورالیف دبیر کل سازمان کشورهای ترک، کایرات جوماگولوف معاون کمیته درآمدهای دولتی وزارت دارایی قزاقستان، صمد عیسی بیکوف رئیس سرویس دولتی گمرک زیر نظر وزارت دارایی قرقیزستان، سزای اوچارمک معاون وزیر بازرگانی و رئیس اداره گمرک ترکیه و اکمالخوجا ماولونوف، رئیس کمیته گمرک زیر نظر وزارت اقتصاد و دارایی ازبکستان رسیده است.
https://report.az/infrastruktur/bakida-tdt-nin-gomruk-xidmeti-rehberlerinin-iclasinda-senedler-imzalanib/
وزیر امور خارجه: چندین کشور علاقه مند به پروژه انتقال انرژی سبز به اروپا هستند
«پروژه ای وجود دارد که از اواخر سال ۲۰۲۲ آغاز شده و هنوز در مرحله محاسبات اولیه است تا یک کریدور جدید انرژی سبز تشکیل داده و انرژی سبز از حوضه خزر را از طریق گرجستان به اروپا برساند.» به گزارش «آپا»، این مطلب را جیحون بایراموف وزیر امور خارجه آذربایجان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ماکا بوچوریشویلی همتای گرجستانی خودبیان کرد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه اگرچه این پروژه در مراحل اولیه خود قرار دارد، اما تعدادی از کشورها علاقه زیادی نشان می دهند، گفت: در عین حال یکی از پروژههای بین کشورهای ما ایجاد خطوط فیبر نوری است. به همین منظور پروژههای زیادی بین آذربایجان و گرجستان در حال اجراست. فرمت های سه جانبه و چهارجانبه نیز برای حمایت از اجرای این پروژهها و تعدادی دیگر از پروژههای جهانی با موفقیت اجرا میشوند. مایلم بر برگزاری نشست سه جانبه آذربایجان، گرجستان و ترکیه در باکو و تصویب بیانیه باکو تاکید کنم. در دهمین کمیسیون مشترک بین دولتی، علاوه بر پروژههای یادشده، تبادل نظر مفصل درباره تعدادی از پروژههای جدید نیز انجام خواهد گرفت.
https://apa.az/xarici-siyaset/nazir-avropaya-yasil-enerjinin-catdirilmasi-layihesine-bir-sira-olkeler-maraq-gosterir-884856