معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۳۰- ۰۸:۴۲ - مشاهده: ۱۶۸

اخبار اقتصادی عراق - کربلای معلی

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عراق - کربلای معلی ، بابل و عراق در نیمه دوم آذر‎ماه 1402، مندرج در روزنامه‌ها و سایر رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

آخرین وضعیت روابط تجاری ایران و عراق

عبدالامیر ربیهاوی، مدیر‌کل حوزه غرب آسیا سازمان توسعه تجارت ایران در سومین جلسه شورای سیاست‌گذاری همکاری‌های ایران و عراق گفت: صادرات ایران به عراق در ۸ ماهه اول سال جاری به لحاظ ارزشی  ۳۰ درصد رشد داشته است.

به گزارش فارس، مدیر‌کل حوزه غرب آسیا سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: در ۸ ماهه سال جاری ارزش صادرات ایران به عراق 6.2 میلیارد دلار بوده که یک میلیارد و۳۰۰ میلیون دلار آن صادرات گاز بوده است. رشد صادرات ما به عراق به همراه صادرات در ۸ ماهه ۳۰ درصد بوده و بدون در نظر گرفتن گاز ۱۰ درصد بوده است.

رایزن بازرگانی سابق ایران در عراق بیان داشت: بعد از تاکیدات بخش دولتی و خصوصی مبنی بر لزوم سرمایه گذاری مشترک در عراق، در ۸ ماهه ابتدای سال جاری شرکت‌های بزرگی در عراق حضور یافتند و توافقاتی نیز با شرکت‌های عراق برای تولید مشترک انجام شده است.

ربیهاوی با اشاره به تدوین سند راهبرد تجارت ایران با عراق در وزارت خارجه گفت: این راهبرد تجاری با چین تدوین شده است و اکنون این سند در مورد عراق در حال تدوین است و نظراتی از ما خواسته‌اند.مدیرکل دفتر حوزه غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: با تدوین این سند نقشه راه ایران و عراق به کامل ترسیم می‌شود. (فارس)

تملک اراضی خط آهن «بصره – شلمچه» آغاز شد

وزارت حمل و نقل عراق خبر داد که تملک اراضی خط آهن «بصره – شلمچه» مشترک با ایران با هدف حمل و نقل و جا به جایی میلیون‌ها مسافر آغاز شده است.

به گزارش الصباح دولت ایران متعهد شده است که هزینه از بین بردن موانع و تملک اراضی این پروژه که به 5 میلیون دلار می رسد را پرداخت کند. میثم الصافی مدیر دفتر اطلاع رسانی وزارت حمل و نقل عراق اعلام کرد که این وزارتخانه با دولت محلی بصره برای امتلاک اراضی خط آهن به سمت ایران هماهنگی‌هایی انجام داده است. الصافی افزود که در سپتامبر گذشته سنگ بنای این پروژه برای برقراری اتصال و حمل و نقل مسافران و زوار عتبات عالیات عراق گذاشته شده است.

وی تاکید کرد در توافق نامه با ایران آمده است که وزارت حمل و نقل عراق ساخت خط آهن و ایستگاه‌های داخل عراق را به انجام برساند و ایران مسئولیت مین زدایی از مسیر به طول 16 کیلومتر و هزینه احداث پلی بر شط العرب را متعهد شده و این امر در حال انجام است.

مدیر دفتر اطلاع رسانی وزارت حمل و نقل عراق اظهار داشت که این وزارتخانه اقدامات زیادی برای کامل کردن الزامات این پروژه خصوصا طرح های استراتژیک و فنی ویژه انجام داده است.

الصافی افزود که این پروژه به تقویت زیرساخت های اقتصادی عراق و افزایش توانمندی‌های آن برای ارتباط با کشورهای همسایه و آسیای میانه کمک بسیاری می‌کند.(الصباح)

تولید 8 میلیون لیتر سوخت توسط پالایشگاه کربلا

حیدر الحسنی مدیر پالایشگاه کربلا گفت که این پالایشگاه مرحله آزمایشی را پشت سر گذاشت و اکنون با ظرفیت کامل در حال فعالیت است و از 3 ماه پیش با موفقیت کامل توزیع محصولات خود را در بازار داخلی آغاز کرد.

وی با اشاره به اینکه تمامی فرآورده‌های سوختی آن مطابق با استانداردهای بین المللی یورو 5 و بهتر از محصولات وارداتی است و این پالایشگاه به منظور حداکثر سازی تولید فرآورده‌های سفید ایجاد شده است که مهمترین آن بنزین ( سوبر و اکتان بالا ) است, محصولات این پالایشگاه 50 تا 60% نیاز عراق را پوشش می دهد و از طریق انبارهای پالایشگاه در استان‌های کربلای معلی و نجف اشرف به بقیه استان‌های مرکزی و جنوبی کشور توزیع می‌شود.

حجم تولید پالایشگاه به حدود 8 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های سفید- 4 میلیون لیتر گازوئیل 3 میلیون لیتر نفت سفید -  سوخت جت و... گوگرد و آسفالت که با کیفیت بالایی تولید می‌گردد. [خبرگزاری اینا)

مذاکرات عراق و ترکیه بر سر تجارت با دینار و لیر

ودیع الحنظل، رئیس انجمن بانک های خصوصی عراق تاکید کرد که عراق و ترکیه بر سر تجارت با دینار و لیر مذاکراتی داشته اند.

به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، الحنظل گفت که سفر هیئت عراقی به ترکیه منجر به تشکیل کمیته مشترک عراق و ترکیه با هدف اجرای همکاری بانکی و تامین مالی تجارت میان دو کشور شد.

وی افزود که ترکیه انعطاف بسیار زیادی در مساله تامین مالی تجارت از طریق پرداخت با دینار و پرداخت به واردکننده با لیر ترکیه نشان داده است.

الحنظل تصریح کرد که شاهد آن هستیم که قیمت دلار در بازار سیاه به دلیل توافق های عراق با کشورهای همجوار برای تامین تجارت خارجی کاهش یافته است.

وی بیان کرد که واردکنندگان خرد از ترکیه، با بانک های خصوصی برای تامین مالی وارداتشان با دینار عراق هماهنگ می‌شوند.

پیش از این نخست وزیر عراق دستور تشکیل کمیته عراق و ترکیه برای ساماندهی تجارت و شراکت استراتژیک میان دو کشور و حمایت از واردات تجار عراقی با دینار را صادر کرد. (خبرگزاری اینا)

برنامه ریزی برای احداث شهرهای جدید در پنج استان عراق

محمد محسن السید، مدیرکل اداره توسعه منطقه ای و محلی وزارت برنامه ریزی عراق گفت که شهرهایی جدید مانند علی وردی در منطقه ابوغریب، النخیل در استان بصره، اور در ذی قار، یک شهر در میسان و شهرهایی دیگر در الانبار به زودی برای سرمایه گذاری معرفی خواهند شد.

وی در گفت و گو با روزنامه الصباح گفت: چهار شهر الجواهری در ابوغریب، ضفاف در کربلا، الجنائن در بابل و الغزلانی در استان نینوا توسط هیئت دولت برای سرمایه گذاری معرفی شده اند.

این مسئول عراقی ادامه داد: این شهرها در صورتی که از نظر اقتصادی یکپارچه باشد و فرصت های شغلی در آن‌ها موجود باشد، می‌تواند از فشار بر مراکز استان‌ها بکاهد.

وی توضیح داد: از جمله وظایف اداره توسعه منطقه ای و محلی حل مشکلات آتی پیش از وقوع آن است که یکی از مبانی اهداف برنامه ریزی‌های ملی و تلاش برای پیشگیری از مشکلات و پیش بینی جمعیت آینده و نیازهای آنان است.(الصباح)

برنامه عراق برای احداث 35 شرکت داروسازی

وزارت بهداشت عراق از موافقت اولیه با افتتاح 35 شرکت داروسازی جدید در کشور خبر داد.

به گزارش الفرات نیوز، صالح الحسناوی، وزیر بهداشت عراق گفت که ساخت دارو از اولویت های برنامه دولت در محور اقتصادی است و اهمیت آن به بومی سازی صنعت ساخت دارو باز می‌گردد. وی اشاره کرد که پروژه بومی سازی شامل صنایع دارویی، لوازم و تجهیزات پزشکی می‌شود.

الحسناوی با اشاره به تسهیلاتی که در زمینه ایجاد کارخانه ساخت دارو ارائه می‌شود، گفت که با افتتاح 28 کارخانه داروسازی جدید موافقت شده و 4 کارخانه مجوز تاسیس و 3 کارخانه دیگر مجوز افتتاح نهایی گرفته اند.  (فرات نیوز)

افتتاح چهارمین واحد پالایشی شرکت پالایشگاه‌های جنوب عراق

حیان عبدالغنی، وزیر نفت عراق، چهارمین واحد پالایشی، شرکت پالایشگاه‌های جنوب عراق با ظرفیت 70 هزار بشکه در روز را افتتاح کرد.

به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، وی در مراسم افتتاح این پروژه گفت که عراق قصد رسیدن به خودکفایی در تولید فرآورده‌های نفتی طی سه ماهه دوم 2024 از طریق انجام چندین پروژه مهم در حوزه پالایش را دارد.

وزیر نفت عراق افزود که راه اندازی این واحد، میزان زیادی فرآورده‌های نفتی از جمله نفتا، مازوت، نفت سفید، گاز مایع و غیره را برای پوشش بخش اعظم نیاز داخلی فراهم می‌کند.

عبدالغنی اشاره کرد که این پروژه بخشی از اولویت های برنامه دولت بود که طی دوره ای بی سابقه و پس از تاخیر شرکت های خارجی در انجام آن، انجام شد.

عاصم جهاد، سخنگوی وزارت نفت عراق گفت که افتتاح این واحد با ظرفیت 70 هزار بشکه در روز، به افزایش ظرفیت کل پالایش در شرکت پالایشگاه‌های جنوب عراق به 280 هزار بشکه در روز کمک می‌کند.  (خبرگزاری اینا)

پیش بینی صندوق بین المللی از رشد 5 درصدی اقتصاد عراق

در گزارش صندوق بین المللی پول، پیش‌بینی شده که تولید ناخالص غیر نفتی عراق در سال 2023 شاهد رشد 5 درصدی باشد که علت اصلی آن تصویب قانون بودجه 3 ساله در کشور است که منابع مالی لازم برای بسیاری پروژه‌ها را تأمین می‌کند.

به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، این گزارش افزوده که احتمالا این رشد غیر نفتی در سال آینده هم ادامه پیدا کند هرچند کاهش درآمدهای نفتی به علت توقف صادرات نفت از شمال و کاهش داوطلبانه تولید نفت در عراق باعث کاهش تولید ناخالص داخلی در سال‌های 2023 و 2024 می‌شود.

در این گزارش همچنین با اشاره به کاهش تورم عراق از قله 7 درصدی در ژانویه گذشته، پیش‌بینی شده که تورم در عراق همچنان مهارشده بماند چون بانک مرکزی سیاست‌های مالی سختگیرانه‌ای پیش گرفته است.

صندوق بین‌المللی پول همچنین پیش‌بینی کرده که کسری بودجه دولت در سال 2024 افزایش یابد ضمن اینکه افزایش نیروی کار دولتی همواره بر بودجه عمومی‌کشور فشار وارد می‌کند و همزمان عراق نیازمند سرمایه‌گذاری‌های ضروری در بخش‌های زیربنایی و خدماتی است.

گزارش صندوق بین‌المللی پول همچنین اقدامات مالی عراق از جمله راه‌اندازی حساب یکپارچه خزانه و مدیریت درست نقدینگی و نوسازی سیستم حواله بین بانکی را شایسته تحسین دانسته و تأکید کرده که اولویت کنونی عراق تقویت تنوع اقتصادی و تشویق بخش خصوصی به ایجاد اشتغال از راه اصلاحات بانکی و حل مسئله برق و کاهش فساد و تحکیم حکمرانی شایسته است. صندوق بین‌المللی پول تأکید کرده که آماده کمک به دولت عراق در اصلاحات اقتصادی است.  (خبرگزاری اینا)

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما