اخبار اقتصادی صربستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی صربستان در هفته اول خرداد 1402 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
سه سناریوی ممکن برای تورم در صربستان
بانک مرکزی صربستان در گزارش تورم ماه مه خود، تحلیلی از سناریوهای محتمل، مطلوب و نامساعد در مورد تولید ناخالص داخلی (GDP) و تورم ارائه کرد که در آن، سناریوهای متفاوتی در رابطه با روند تورم جهانی و تورم داخلی ارائه شده است. بسته به اینکه کدام سناریو میتواند محقق شود، پیشبینیهای تورم در صربستان از 12.2 درصد تا 13.1 درصد و رشد تولید ناخالص داخلی از دو تا سه درصد متغیر است.
الف) سناریوی محتمل: تورم 12.7 درصدی و رشد تولید ناخالص داخلی 2.5 درصدی
ژلیکو یوویچ، معاون بانک مرکزی صربستان عنوان کرد این واقعیت که تورم سالانه در ماه آوریل به 15.1 درصد رسید (و بعدا کاهش یافت)، تأیید میکند که اوج افزایش قیمتها را پشت سر گذاشته ایم و اقدامات پولی قبلا اجرا شده این نتایج را به دنبال داشته است. همچنین پیشبینی میشود که تورم در ماههای آتی به کاهش خود ادامه دهد و میتواند در اواسط سال 2024 به مرز 1.5 تا 4.5 درصد برگردد. سناریوی اصلی حاکی از آن است که تورم در پایان امسال، 12.7 درصد با رشد تولید ناخالص داخلی 2.5 درصد خواهد بود.
ب) سناریوی نه چندان مطلوب: تورم 13.1 درصدی و رشد اقتصادی دو درصدی
ژلیکو یوویچ، معاون بانک مرکزی صربستان میگوید: در سناریوی کمتر مساعد، فرض کردیم که تورم (خصوصا تورم اصلی یا Core Inflation) در منطقه یورو، پایدارتر از حد انتظار خواهد بود که دلیل آن تداوم انتقال فشارهای بالای هزینههای جهانی از دوره قبل است. در این سناریو فرض کردیم که بهبود اقتصادی سریعتر چین، منجر به افزایش قیمتهای جهانی میشود و همچنین تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی، موجب قیمتهای بالاتر انرژی و محصولات کشاورزی میشود. با در نظر گرفتن تمام موارد ذکر شده، تخمین زده میشود که در صورت تحقق سناریوی نامطلوب، میانگین تورم در سال جاری 0.4 واحد بیشتر از سناریوی پایه و در سال 2024 نیز 0.9 واحد بیشتر خواهد بود.
ج) سناریوی مطلوب: تورم 12.2 درصدی و رشد تولید ناخالص داخلی سه درصدی
در یک سناریوی مطلوبتر، تحلیلگران بانک مرکزی صربستان فرض کردند که به دلیل کاهش قابل توجه فشارهای هزینههای جهانی در ماههای گذشته، انتظارات تورمی افراد در بازار منطقه یورو سریعتر از حد انتظار کاهش مییابد. چنین سناریویی به این معنی است که تورم داخلی در سال جاری 0.5 واحد درصد کمتر از سناریوی پایه و در سال 2024 نیز 0.9 واحد کمتر خواهد بود.
https://biznis.rs/vesti/srbija/tri-scenarija-narodne-banke-srbije-kolika-ce-biti-inflacija/
تولید خودروهای الکتریکی در فیات کراگویواس
ساشا جورجویچ، رئیس اتحادیه کارگری کارخانه فیات کراگویواس میگوید: آمادهسازی برای راهاندازی خط تولید خودروهای الکتریکی جدید در کارخانه خودروسازی فیات کرایسلر (FCA Srbija) در کراگویواتس طبق برنامه پیش میرود. وی افزود: شاخصهای قوی وجود دارد که ما به سمت هدف تعیین شده حرکت میکنیم، یعنی همه چیز برای تولید در سه ماهه سوم سال 2024 آماده میشود. همه چیز طبق برنامه پیشبینی شده در حال انجام است. گروهی از تجهیزات جدید در ماه آوریل وارد شدند که شامل روباتهایی بودند که برای تولید خودروهای الکتریکی در نظر گرفته شده بودند.
طبق برنامه هم اکنون 500 کارگر در این کارخانه مشغول به کار هستند. بر اساس قرارداد تولید خودروهای الکتریکی که توسط دولت صربستان و Stellantis (گروهی که فیات تحت آن فعالیت میکند) امضا شده است، اشتغال 1000 نفر دیگر نیز پیشبینی شده است که احتمالاً با افزایش دامنه کار، آنها به طور متوالی استخدام خواهند شد.
https://www.ekapija.com/news/4227698/pripreme-za-proizvodnju-novog-elektricnog-vozila-u-kragujevackoj-fabrici
شروع به کار بازار کار منطقهای در ماه جولای
مارکو چادژ، رئیس اتاق بازرگانی صربستان (PKS) اعلام کرد که بازار کار آزاد بین صربستان، آلبانی و مقدونیه شمالی از اول جولای شروع به کار خواهد کرد. چادژ گفت که این به شهروندان سه کشور امکان میدهد آزادانه در هر یک از کشورها استخدام شوند.
https://biznis.rs/vesti/srbija/pks-nova-trzista-regionalna-saradnja-i-brza-eu-integracija-prioriteti-privrede-srbije/
صربستان در رتبه پنجاه و چهارم شاخص فلاکت
رتبه بندی جدید شاخص فلاکت در کشورهای مختلف جهان نشان میدهد که بر اساس فهرست هانکه، زیمبابوه در صدر این شاخص منفی قرار دارد و از ونزوئلا، کوبا و سوریه پیشی گرفته است. در منطقه بالکان غربی، در لیست فلاکت، کشور بوسنی و هرزگوین در رده بیستم قرار دارد و پس از آن مونته نگرو در رتبه 34، مقدونیه شمالی 39، صربستان 54، آلبانی 97، کرواسی 98، و اسلوونی در رتبه 118 قرار گرفتند. این فهرست شامل 157 کشور میشود.
یک سال قبل، کوبا در صدر این فهرست بوده است که در سال 2021 با تورم شدید مواجه شد و ارزش پول این کشور تنها در آن سال 95 درصد کاهش یافت که اکنون نیز در جایگاه نهم لیست فلاکت پس از اوکراین قرار دارد. این در حالی است که کشور سوئیس در انتهای این لیست باقی مانده است و مشکل اصلی آن هم بیکاری است. لازم به ذکر است شاخص فلاکت، جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری هر کشور میباشد.
https://nova.rs/magazin/prica-se/rangiranje-bede-gde-je-srbija-na-listi-najjadnijih-zemalja-na-svetu/