افزایش کم سابقه نرخ تورم و قیمت ها در مجارستان
قیمت کالا و مواد غذایی در مجارستان در طی هفتههای اخیر به شکل بی سابقه ای افزایش یافته است. بر اساس برخی از آمارهای موجود و اظهارات کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی قیمت برخی از کالاهای مصرفی تا بیش از 15.6 درصد در ماه آگوست افزایش پیدا کرده که در بین آن قیمت مواد غذایی بیشترین نرخ رشد را به خود اختصاص داده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار رسمی مجارستان، ksh ، با وجود نرخ تورم، میزان مصرف مواد غذایی در کشور کاهش پیدا نکرده ولی مردم به دنبال خرید مواد غذایی ارزان تر هستند. میزان مصرف سوخت در کشور به دلیل نگرانی از کاهش سوخت روند افزایشی داشته و تعدادی از مردم نیز مبادرت به ذخیره سوخت در گالنها کرده اند. قیمت صورت حساب های مصرفی برق و گاز خانگی نیز افزایش داشته است.
به موازات افزیش قیمت مواد غذایی و کالای مصرفی ، قیمت آپارتمانها و محصولات کشاورزی نیز رو به افزایش است. قیمت محصولات کشاورزی در نیمه اول سال جاری میلادی حدود 40 درصد بیشتر شده است. بطور کلی عمده ترین دلائل افزایش قیمت در بخش کشاورزی را میتوان به شرح ذیل عنوان کرد :
- پاندمیکرونا و اخلال در شبکه تامین آن
- بالا رفتن قیمت انرژی، قیمت سوخت مانند گازوئیل و بنزین حدود 36 درصد افزایش داشته است.
- افزایش قیمت کود های شیمیایی ( حدود 85 %)
- بروز جنگ اوکراین و روسیه و تاثیر ان بر بخش کشاورزی. قیمت دانههای روغنی و غلات به ترتیب 59 و 61 درصد رشد داشته است.
- تغییرات آب و هوایی. بعنوان مثال در فصل بهار به دلیل سرما برخی از محصولات مانند گیلاس و توت فرنگی دچار یخ زدگی شده اند و در فصل تابستان نیز خشکسالی موجب تشدید وخامت وضعیت کشاورزان شده است. قیمت برخی از محصولات مانند گیلاس، سیب زمینی ، سبزیجات بین 20 تا 21 درصد و دام زنده نیز حدود 34 درصد بیشتر شده است. قیمت جوجه و مرغ نیز به دلیل آنفلونزای پرندگان 42 درصد افزایش داشته است.
همچنین قیمت متوسط آپارتمانهای نوساز در بوداپست هر متر مربع به 2.173 یورو در سالجاری رسیده که در مقایسه با سه ماهه سوم سال 2021 حدود 25 درصد رشد داشته است.
در مجموع عوامل اصلی افزایش نرخ قیمت ها و تورم در مجارستان که طبق برخی از ارزیابیهای صورت گرفته در طی 24 سال اخیر کم سابقه بوده است ، شامل موارد ذیل میباشد:
- افزایش قیمت بی سابقه انرژی
- ضعیف شدن پول ملی این کشور در برابر ارزهای خارجی ( فورینت در برابر یورو ، دلار و ... )
- تغییر آب و هوایی و خشک سالی
- اختلال زنجیره تامین مواد غذایی و ... ناشی از جنگ روسیه و اوکراین